Munkajogi kérdések.


Abigél28 # 2020.04.30. 13:54

Szép napot!

Az egészségügyi veszélyhelyzet alatti munkavállalói felmondással kapcsolatban kérdeznék.
Egy magán patikában dolgozó gyógyszerész felmondásának van jelenleg bármulyen akadálya?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.30. 15:00

Volt már erről szó. Szerintem a közalkalmazottakénak sincs.

Alexander85 # 2020.05.02. 20:38

Szép napot!

A kérdésem a következő lenne: Eddig határozatlan napi 8 órás szerződésem volt. Most a cégem egyoldalúan módosítani akarja heti 20 órás szerződésre. Milyen hatással van ez esetleg a végkielégítésemre, ha kirúgnának, esetleg a munkanélküli segélyemre, felmondási időmre? Gondolom hitelt se vehetek fel mert egy napi 4 órás szerződés nem olyan "értékes" mint egy határozatlan napi 8 órás... A válaszokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.03. 09:25

Nem lehet a szerződést egyoldalú nyilatkozattal módosítani.

drbjozsef # 2020.05.03. 09:51

Alexander85,

Ha csak az órákat akarja módosítani, akár bele is mehetsz. Csak arra figyelj, hogy a díjazásod ne változzon. Akkor nem zavar bele semmibe.
Ki ne szeretne ugyanannyiért fele annyit melózni?

Pillangó83 # 2020.05.04. 07:14

Üdvözlet mindenkinek! Kérdésem a következő: Pár hónapos határozatlan idejű munkaviszonyom van egy cégnél, de járvány miatt most megszűnik a munkaviszonyom. Két módját ajánlották fel: 1.Ők mondanak fel, és akkor egy havi munkabért kapok még, úgy, hogy dolgoznom nem kell.
2. Én mondok fel, és akkor 3 hónapig kapom még a fizetésem munkavégzés nélkül.
A pénz miatt én a 2. ajánlatot választanám, de nem tudom, van e ennek valamilyen hátulütője, és a cég vajon milyen megfontolásból ajánlja ezt a két alternatívát? Köszi a válasz előre is.

drbjozsef # 2020.05.04. 07:22

Pillangó83,

Egyik sem igazán "valós" jogilag.

Vagy ők mondanak fel, vagy te mondasz fel, ha az tényleg felmondás, akkor egyoldalú, és a munka törvénykönyve szerinte kell eljárni.

Bármilyen ettől való eltérés esetén már egyik sem felmondás, hanem a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel. Hiszen eltértek valamiben, amit mindkét fél elfogad (ez ugye legalább az egyikre hátrányosabb kell legyen, mint az Mt. szerinti kötelező).

Nem értem a munkahelynek mit számít, hogy hogyan szűnik meg a munkaviszonyod. Én, a helyedben azt mondanám, hogy ha a három havi fizetést előre megkapom, akkor utána felmondok. Mivel MOST felmondasz, nem nagyon értem, milyen jogcímen fizetnének még neked 3 hónapig, úgyhogy minden további nélkül kifizethetik előre.

Mindenesetre akármit csinálsz, azok a feltételek, amiket szeretnél hogy tényleg teljesüljenek, legyenek leírva. Szóban nem állapodunk meg semmiben. Legfeljebb saját kockázatunkra, úgy, hogy azt érvényesíteni soha nem fogod tudni - ha ez neked megfelel, mert mondjuk megbízol a munkáltatóba, akkor teheted.

TiboldS6 # 2020.05.04. 09:32

Üdvözlet!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:
A minkáltatóm a vírusra való tekintettel, kivettette velünk az összes szabadságunkta időarányosan!
Nos a cégnél csak nekem van iskolás korú gyermekem, akire nyáron is vigyázni kell a nyári szünet miatt! Viszont mikor erre rákérdeztema munkáltatómnál, azt felelte, hogy Ő dönti el, ki mikor megy szabadságra, és Ő dönti el, hogy nyáron elmehetek majd fizetetlen szabira vagy sem! Nem ígért semmit, de tudom, hogy nem fog elengedni senkit, mert nem érdelki! Össze is vesztünk, és adott egy fegyelmit(az is egy mondva csinált ok volt), ebből és egy másik ügyből kifolyólag!
A kérdésem a következő lenne: ha én felmondok, mert nem tudom majd megoldani a nyári felügyeletet a gyermekem részére, akkor jár-e a végkielégítés, illetve van-e erre jogom, mit érdemes ebben az esetben tenni?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.04. 10:16

Nem, és persze.

Zoltán7912 # 2020.05.06. 04:49

Jó reggelt.
A kèrdèsem a következő. Egyértelmű választ nem találtam,de ha mégis van akkor elnézést kérek. A szabadság, pótszabadság megállapítása, kiadása ügyében kérjük a segítségét. Szabadság megállapítása: A munkavállalót alap- és évei után, valamint gyerekek után pótszabadság illeti meg. A munkavállaló 7 nappal szabadon rendelkezhet. Ez a 7 nap csak az alapszabadságra vonatkozik vagy a teljes szabadságra. Értem ezalatt ,hogy a évek után kapott és a gyerekek után járó szabadságokkal sem a munkavállaló rendelkezik? A kiskoruak után járó mégse a gyerekeké?! Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2020.05.06. 05:25

Zoltán,

El kell olvasni a törvényt. Attól egyértelműbb választ nemigen érdemes keresni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mt. 115.§-125.§-ig.

Ha megnézed, kizárólag a gyerek születésekor járó 5 vagy 7 nap pótszabadság adandó ki az apának a kérése szerinti időben (két hónapon belül).

A többi pótszabadság a rendes szabadsághoz csapódik, és az általános szabályok szerint kell kiadni.

Kérdésedre : ha így akarod értelmezni, akkor igen, a "kiskoruak után járó sem a gyereké". Hét nappal a munkavállaló "rendelkezik", a többit a munkáltató adja ki - a megfelelő szabályok betartásával (határidő, egybefüggő rész).

wers # 2020.05.06. 05:28

Szerintem egyben kell érteni, az összes szabadságból 7 nappal rendelkezhet a munkavállaló.

115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.

Nem látok rá egyéb rendelkezést, de lehet, tévedek.

wers # 2020.05.06. 05:29

drbjozsef gyorsabb volt :)

Kismukk1 # 2020.05.06. 08:44

Szép napot,
Tud valaki válaszolni arra a kérdésre, h a munkáltatónak milyen kötelezettsége van, ha a munkavállalót fel kívánja menteni a munkavégzési kötelegettsége alól?
A munkáltatóm ma közölte, h nem vagyok jogosult tappenzre, mert elvileg március 17 után fokozatosan indult a cégnél a munkavegzes alóli felmentés. Nem kellett volna erről ertesítenie? Ellenőriztem az ügyfélkapun a biztosítási jogviszonyomat és ott nincs nyoma annak, h bejelentettek bármit a NAVnak.
Egyébként március 18-tól vagyok táppenzen...
Előre is köszönöm a segítséget!

wers # 2020.05.06. 09:02

Megpróbálnád még egyszer leírni, hogy mi is történt?

Nekem sehogyan sem áll össze a kép. Hogyan volt március 17-től a munkavégzés és hogyan számolták a kifizetéskor? A márciusit már meg kellett kapnotok áprilisban.

Kismukk1 # 2020.05.06. 09:41

Igen, leírom újra ????
Március 18-án elmentem táppénzre. Azon a héten a cégemnél még folyt a munkavégzés, bár már pletyka szinten lehetett arról hallani, h lehet, h ke fog állni a gyár. Én a háziorvos után rögtön hívtam telefonon a főnökömet, aki akkor annyit mondott, h majd március 20 körül fel fognak hívni, h megkerdezzek, h fizetetlen szabit szeretnék vagy közös megegyezéssel leszamolok. Ez a hívás sosem történt meg. Április 10-én megkaptuk a fizetést, a betegszabadsagot nem fizették ki, a HR-n 1 ügyintéző volt, nem tudott válaszolni, h miért nem. Naivan azt gondoltam, talán későn adtam le a TP papírt és majd a következő hónapban korrigalja a cég. A következő alkalommal, amikor bevittem a TP papírt egy másik hölgy volt bent, ismét megkerdeztem, h mi újság, ő azt felelte, h miniszteriumi rendeletre várnak addug senki nem kap tappenzt. Itt elegem lett, írásban kértem magyarázatot, 1 het utan jött az email, amiben az szerepelt, h ők felmentettek a munkavegzesi kotelezettseg alol, igy nem jar semmi.
Remelem így mar érthetőbb voltam ????

wers # 2020.05.06. 09:48

h ők felmentettek a munkavegzesi kotelezettseg alol, igy nem jar semmi.
Remelem így mar érthetőbb voltam ????

Akkor mégis jól értettem elsőre. Valami nem kerek, nagyon nem. A felmentés a munkavégzés alól nem egyenlő a fizetés nélküli szabadsággal. Téged felmenthetett a munkavégzés alól de magát nem, hogy kifizesse a munkabéredet. Fizetés nélküli szabit nem rendelhet el a munkáltató egyoldalúan.

Tehát ha nem vette figyelembe (érthetetlen) a táppénzedet, akkor fizetnie kellett volna béredet.

Azt teljesen értelmezhetetlen, hogy nem jár táppénz.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.06. 09:55

Ha a munkáltató annyira ragaszkodik hozzá, hogy ő felmentette a munkavállalót a munkavégzés alól, akkor távolléti díjat kell fizetnie. Nem biztos, hogy jobban jár vele, mint a táppénzzel. (A munkavállaló viszont biztosan jobban jár.)

wers # 2020.05.06. 10:03

Köszi Béla valami ilyesmit akartam én is megfogalmazni, de neked jobban megy.

A lényeg, valamelyiket fizetnie kell. Az „igy nem jar semmi” nagyon nem igaz.

Kismukk1 # 2020.05.06. 10:09

Köszönöm én is így gondoltam

Zsuzsa73 # 2020.05.06. 11:31

Tisztelt Fórumozók!
Segítségüket szeretném kérni. 2020. Június 02-től új munkahelyet kaptam. Az önéletrajzomat a legutolsó munkahelyeket nem tüntették fel, mert szégyelltem, hogy három hétig tartott. Nem rúgták ki, én kértem hogy legyen vége, mert egyszerűen annyira furcsa kollégáim voltak, hogy nagyon rossz volt ott nekem. Ez a munkahely idei volt, február 18-àn szűnt meg próbaidő alatt. Kormànyzati jogviszony volt. Az új munkahely kéri az utolsó papírjait. Elméletileg le kéne adni, de mit gondolnak rólam?! Legyen kedves valaki válaszoljon arra, hogy van e valami retorzió akkor, ha már konzekvensen kitartok a lódításom mellett, és nem adom le a papírokat, és a TB könyvet. Veszek egy újat inkább. Rájöhet-e valahogy az új munkáltató a turpisságomra? Tudom buta voltam, de annyira szégyelltem.Ez az új munkahely nem közszféra, és életem legszimpatikusabb munkahelye lenne.
Szíves segítségüket előre is nagyon köszönöm!!! Üdvözlettel Zsuzsa

oligaliga # 2020.05.06. 12:24

Le kell adnod az utolsó unkahelyed papírjait. Ne szégyelld, manapság nincs abban semmi, ha csak egy hétig tart valakinek a munkaviszonya (hát még ha háromig). Őszintének kell lenni. A te érdeked is, mert a munkáltatódnak tudnia kell a korábbi munkahelyeidről.

Zoltán7912 # 2020.05.06. 12:46

Köszönöm az infót.
Azért az szomorú, hogy agyerek után járó szabadsággal szintén a munkáltató rendelkezik.

Zsuzsa73 # 2020.05.06. 16:12

Kedves Fórumozók!
Köszönöm szépen a tanácsot. Az lesz, hogy elmondom nekik ezt a 3 hetes munkahelyet, mert igen tudniuk kell róla, meg ha hazudok tovàbbra, azaz eltitkolom, az engem is csak feszíteni fog a késöbbiekben.
Köszönöm mégegyszer! Zsuzsa

wers # 2020.05.07. 07:18

Azért az szomorú, hogy agyerek után járó szabadsággal szintén a munkáltató rendelkezik.

Na igen, néha elgondolkodik az ember, mire is gondolhatott a "szerző". Az egyig kezével ad, a másikkal azt korlátozza.