Munkajogi kérdések.


Edith40 # 2015.09.23. 07:34

Nevelőszülőknél nevelkedett gyermekek közeli hozzátartozónak számítanak-e, azaz megjár -e a 2 nap temetési szabadság nevelt gyermekek esetében?
Köszönöm!

joe bácsi # 2015.09.23. 05:41

A Teletál Dunakeszi részlegébe olvastam,hogy van felvétel,és ezt olvastam róla.

8 órára jelentenek be minimálbérrel,de 10 órát dolgozol ,fizetésed attól függ,hogy szakács,hentes,cukrász,kézilány,mosogató,segédmunkás,raktáro
s,tálalós, vagy-e.100-190-ig nettóban.Évente kétszer leáll az üzem augusztus 20 körül 5 napra és Karácsonykor 10 napra+a két-két szabadnap,ezekre az időre a fizetésed felét kapod meg,ha már ott vagy több mint 3 hónapja,ha nem,nincs lóvé.Ha ezenfelül szabadságot szeretnél,azt szájhuzogatva esetleg(ha nem akciós hét)kaphatsz,de nem fizetik.Ha beteg vagy,a TB-papírod elkérik,de nem fizetik ki.Vasárnaptól csütörtökig szól a munkahét,de ha pl hétfőre esik egy ünnepnap(pl Húsvét,május1.),és így keddre főzni kell,dolgozni kell hétfőn is,de nem fizetik duplán.30 nap próbaidő.Hetente van fizetés,de az első két hétben nem adnak fizut(kaució),azt csak akkor kapod meg,ha kilépsz és leszámoltál,mehetsz még kétszer vissza érte.Ez azért van,hogy még akár 3 hétig is felmondási időd legyen,meg nehogy megegyél egy fej rántott gombát.Munkakörülmények:zsúfoltság,kb 25 nm-es öltöző 80 dolgozónak 4 zuhannyal,de a konyhán is,nyaranta kb 48 C°,eszközhiány,és magasfokú szemétkedés a két konyhafőnöktől,meg a csicska helyettesétől.

balekrozsa@gmail.com # 2015.09.19. 12:28

Egy fogyatékosokat ellátó intézményben dolgozom mint takarítónő.Eddig intézményen belül külön öltözőnk és zuhanyzónk,wc volt.Most fel kell menni az osztályra ahol dolgozunk a gondozói szobába ott kaptunk egy kis szekrényt többed magunkkal mondván nem lehet tovább ott öltözni ahol eddig.a gondozói szobába kell öltözni zuhanyozni ha éppen tudunk mert ugye más munkaidőbe dolgozunk ráadásul gondozok férfiak is vannak.Kérdésem az lenne jogos e hogy át kell hurcolkodni.Ráadásul oda a gyerekek is be tudnak menni ha a gondozó bent van a másik szárnyon a gondozónők is ott öltöztek ahol mi mert nincs hely ahol tudnának most még is oda kell menni a kolléganőimnek.a gyerekek akik olyanok minden hová be mennek semmi nem lenne biztonságba .Válaszukat előre is köszönöm Tisztelettel Nagy Györgyné

Ervinke10 # 2015.09.14. 16:47

Jónapot kívánok!

Postai kézbesítőként dolgozok fél éve és a munkáltató nem enged szabadságra,mondván nincs helyettesem. Egész nyáron nem tudtam 1 nap szabira em elmenni,és ha valami dolgom akad,azt délelőtt úgy tudom elintézni hogy későb kezdem a munkám. Kérdésem az lenne hogy nincs-e valami jogszabály ilyen esetre? Jogosan jár el a posta hogy nem enged szabadságra? Válaszát előre is köszönöm.

tmsnmeth80 # 2015.09.13. 15:28

Szép jó napot mindenkinek!

Jelenleg van egy munkaügyi perem és az egyik hangfelvétel mint bizonyíték segít Nekem ebben az ügyben. Ezen a hangfelvételen beismerek egy kisebb nagyobb ,,stiklit (ami törvénybe ütközik),, aminek semmi köze az aktuális ügyhöz. Ez egy több órás hangfelvétel. A kérdésem az lenne, hogy az ellenfél ezt a hangfelvételt megszerezheti valahogy a Bíróságtól, és feljelenthet Engem egy olyan ügyért, amihez neki semmi köze?

buba2 # 2015.09.10. 11:19

Tisztlet Szakértő!

Tanulmányi szerződésem értelmében a munkáltatóm a végzettség megszerzésétől számított 2 évig nem mondhat fel nekem, jelen esetben ez 2016. aug vége. 2015. febr végén született első gyermekem, vele jelenleg gyeden vagyok itthon. A közeljövőben tervezünk második gyermeket, s emiatt jó lenne, ha a második szülés időpontjában is élne a munkaviszonyom.
A tanulmányi szerződésben ez a mondat is szerepel:a munkáltatónál eltöltendő idő tartamába a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, a 10 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság egy évet meghaladó időtartama nem számít bele.
Kérdésem az lenne, hogy jogosan elvárhatom-e a munkáltatóm részéről, hogy 2016. augusztusában ismét meghosszabbítja a szerződésem?

Köszönettel: Egy anyuka

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.04. 09:52

Ez így nem igaz. Egyrészt telephely megszűnés esetén egyoldalúan is megváltoztatható a munkavégzés helye, másrészt átmenetileg egyébként is kötelezhető a munkavállaló a szerződés szerinti munkavégzési helytől eltérő helyen munkavégzésre.

Dr.Attika # 2015.09.04. 08:08

Kedves Péter!
nem kell felmondania a feleségének. A másik városban történő munkavállalásra csak akkor köteles, ha az erre vonatkozó munkaszerződés módisítását elfogadja. (nem kötelező.) Ha a munkáltató így nem akarja foglalkoztatni, akkor mondjon fel ő. Ez kedvezőbb a feleségének.

zizupeet # 2015.09.04. 07:02

Kedves Fórumozók!

Feleségem gyesről visszatérve rövidesen újra dolgozni kezdene.
Viszont cégük elköltözne (legalábbis az ő irodája), kb 30km-re lenne a régi telephelyüktől egy másik városban,és kb 2 órával több lene az utazási ideje (oda-vissza út) mint eddig.
Felmondhat-e arra hivatkozva hogy ez a változás jelentősen,és hátrányosan befolyásolná a család életét,illetve járna-e ebben az esetben végkielégítés számára?

Előre is Köszönöm:Péter

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.04. 05:05

De most éppen nem biztosított. Ha nem helyezkedik el a szülésig, akkor csak gyest fog kapni.

ObudaFan # 2015.09.04. 04:43

vigyorgó

Amit írsz, az alapján nem kényszerítették.
Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

vigyorgó # 2015.09.03. 19:13

Tisztel hozzáértők!
Ismerősöm egy vállalkozónál dolgozott élelmiszerbolt-dohányboltban 4 órás munkaviszonyban (természetesen 8 órát dolgozott) Most 7. hónapos terhes, szept. 1-el felmondtak neki közös megegyezéssel! Ő pedig aláírta, nem akart cirkuszolni. Jelenleg munkanélkülibe jelentkezett be! Kérdés: jogos volt-e rákényszeríteni hogy közös megegyezéssel felbontsák a munkaviszonyt - fog-e kapni GYED-et, (igaz nem sokkal lenne több mint a GYES, mert 4 órás minimálbéres bejelentett volt) mit tehet ezek után?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 11:51

Hogyan veszélyes? Az is sugároz? Mondjuk, mindegy, hiszen a sugárzás miatt egyszer már kompenzálnak.

bihan # 2015.09.03. 11:22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy Sugárterápián dolgozunk, sugár-veszélyességi pótlékot kapunk. Jelenleg az épületünkbe egy citotasticus infúziót készítő laboratórumot hoznak létre olyan helyen ahol naponta többször járunk, mellette öltözünk, a munkánkhoz szükséges eszközök is a leendő labor mellett vannak Az ebédlő részhez is itt kell eljárni.
Az lenne a kérdésünk, hogy mivel a laborban felhasznált anyagok is az egészségre veszélyesek, emiatt jár-e erre is pluszban veszélyességi pótlék, vagy csak összesen egyféle dologért kaphatunk veszélyességi pótlékot ?

Köszönettel: a sugárterápiás dolgozók

nemesmari70 # 2015.09.03. 10:55

Üdv!

Van egy alkalmazottunk aki tavaly azaz 2014.aug.11-től volt tgyáson 2015.01.25-ig, majd utána gyeden de 2015.09.17-től vissza szeretne állni munkába. A tényleges szabadsága ami tgyás és gyed első félévére jár neki a pótszabadsággal együtt 27 nap. Ebből vesz ki így ténylegesen október közepén áll majd munkába. A kérdés az lenne, hogy jár-e neki a 27 napon felül is szabadság 2015.12.31-ig?

Köszönettel

Kiss Mária

Kisfiatal # 2015.09.03. 09:52

Van viszont ilyen is :)

XVII. cikk

(3) Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.

Az emberi méltósághoz való jog mindenkit megillet, munkában is! Az Alaptörvény értelemszerűen biztosítja az egészséghez való jogot a munkahelyen is. Ebből következik, hogy wc-re bárki elmehet – nyilván a főnöknek jelezve hollétét – a munkaközi szüneten kívül is bármikor!

Magyarán mondva, köteles biztosítani nekem h WCre mehessek ?
Ahhoz ugyebár egy tartalékot kell kiküldenie, hogy megcsinálja a járatomat..

Kisfiatal # 2015.09.03. 07:14

Na közben rájöttem, hogy sajnos szabályos, ellenben a munkakör speciális mivoltából adódóan(nem mehetek ki wc-re amikor gondolom) sérülhet az egészséghez és emberi méltósághoz való alapjog, vagy pedig kötelesek kiváltani tartalékkal (?).. Azér sztem nincs olyan ember aki 5 óra hosszat kibír WC nélkül..

Kisfiatal # 2015.09.03. 06:48

Üdv !

Olyan kérdésem lenne, hogy szabályos e az, hogy a munkáltató 5 óra hosszáig nem biztosít munkaközi szünetet ?
Autóbuszvezetőként dolgozunk egy nagyvárosban helyijáraton, és nem vonatkozik ránk az AETR, mivel a várost nem hagyjuk el. A kollektív szerződés max 6 órában rendelkezik a szünet kiadásáról, tehát elvileg 6 órát is dolgoztathat egyhuzamban, én így vettem ki.
Miközben a Mt ezt mondja:
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.

Most akkor ez hogy van kérdem én ??

deffike # 2015.09.02. 19:35

Tisztelt Szakértők!
Egy kollégám rehabilitációs járadék mellett 4 órában szaktanárként dolgozik. A szakmai gyakorlatok idején túlóráznia kellett, csak így lehetett megoldani. Azonban a munkáltató nem akarja kifizetni a túlóráját,mondván, hogy nem jár neki. Van-e erre valamilyen jogszabály?
Egy másik kollégának avval az indokkal nem fizették ki, hogy vezetői pótlékot kap, ezért nem jár neki.
Jogos ez?
Köszönöm a választ előre is!

iwiw # 2015.09.01. 17:48

Tisztelt Szakértők!

2009-től diákként, 2013. júniusától főállású diákként, 2014. április 1-től kölcsönzött munkaerőként dolgozom egy multinacionális vállalatnál, határozatlan idejű munkaszerződéssel. Az MTK 219 paragrafusa, egyenlő bánásmód rendelkezése alapján 184 nap letelte után ugyanazok a juttatások illetnek meg a munkába állás 1. napjától kezdve, mint a rendes munkavállalókat. Ők jobb fizetést, orvosi vizsgálatot, önyp hozzájárulást és jutalmat kapnak minden évben. Meg tudják erősíteni, hogy a törvény értelmében valóban jogosult vagyok az éves bónuszra stb., ugyanúgy, mint a rendes munkavállalók?

"a) a kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül,"

A határozatlan idejű szerződés stimmel, a mondat második része mit jelent?

Segítségüket előre is köszönöm!

trebok # 2015.09.01. 15:08

Köszönöm. Azért akartam tudni, hogy legyen konkrét ismeretem is ezzel kapcsolatban, a következő megbeszélésre.

ObudaFan # 2015.09.01. 11:14

A munkaszerződésed szerinti munkakörbe kell, hogy felvegyenek. Ha abba belefér az új pozíciód, az jogszerű, ha nem, akkor nem. A munkaszerződéstől eltérően csak az Mt. 53. § szerinti korlátok között foglalkoztathat a munkáltató.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:59

Miért kell ehhez neked konkrét törvényhely? Munkaszerződést nem lehet egyoldalúan módosítani, a munkakör meg a szerződés kötelező tartalmi eleme. Ennyi.
Viszont átmenetileg foglalkoztathatnak a szerződéstől, így a munkakörödtől eltérően is.

trebok # 2015.09.01. 10:03

Tisztelt Szakértők!
Gyed után készülök visszamenni a munkahelyemre. A helyettesítésemre felvettek valakit, tehát még létezik a munkaköröm, mégis más munkakörben akarnak foglalkoztatni (ami anyagilag hátrányosabban fog érinteni). Több helyen olvastam, hogy kötelesek az eredeti munkakörömbe visszavenni, ám nem találom, hogy milyen törvény/rendelkezés alapján. Valóban az eredeti munkakörömbe kellene visszakerülnöm, és ez hol van rögzítve?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 10:01

mindkét cégbe be leszünk jelentve.
Ha a munkakör azonos, akkor jobb lenne egy közös foglalkoztatás. De az sem értem, mi szükség lenne rá valójában. Ennyire kicsik ezek a cégek? Akkor minek kettő? Mi jogi akadálya lehetne egy egyesülésnek.

Van esélye, hogy át akarnak vágni benneteket. Vagy csak gyenge a jogászuk. Már ha van nekik olyan.