Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.20. 10:10

Sem kilepo papirjaim sem igazolasaim.
Erre most mit mondjak? Akkor miből gondolod, hogy megszűnt a munkaviszonyod? Miért nem mentél dolgozni; miért nem tettél eleget a munkavégzési kötelezettségednek?

sztinka # 2015.05.20. 08:22

Tisztelt Ügyvédek,Jogászok, Fórumozok!

Az alábbi munkáltatói konfliktus ügyében kérném véleményüket. Bemásolom az általam megírt feljelentést és egy kis kiegészítést.
Remélem érthető.

Feljelentés!

Alulírott Sztinka László a mai napon feljelentést teszek ............. ellen.

Indokom: a munkáltató törvények megsértése, a munkáltató félrevezetése és adócsalás.

Fent nevezett ....... Zoltán a ..... Kft. nevében eljárva munkát kínált számomra, melyet én elfogadtam. A munkáltató már az első munkanapon, 2015.04.16-án, csütörtökön sem biztosította a megfelelő munkavédelmi eszközöket. Munkaszerződésemmel kapcsolatban azt az információt kaptam, hogy majd a következő napon írjuk alá, visszamenőleg bejelentve. A második munkanapon sem történt meg a szerződés aláírása. Én a munkát személyes problémák miatt 2015.04.20-i, hétfői napon már vállalni nem tudtam. Mikor a fizetésemet kértem és hogy számoljunk el mindennel, kiderült, hogy azon a két napon nem voltam bejelentve az adóhatóság felé. Törvényi ismereteim hiányában, csak utólag tudtam meg, hogy visszamenőleg nem lehet senkit munkába bejelenteni. Így akaratom ellenére járulék és adócsalás résztvevője és áldozata lettem. Továbbá fizetésemet sem fizették ki, amiért megdolgoztam. Ezekből az okokból kifolyólag a munkáltató veszélyeztetése, adócsalás és tartozás miatt, valamint törvényi lehetőségeim és kötelezettségeim tudatában jogi útra terelem a konfliktust.

Megkérem az eljáró hatóságokat, hogy ügyemet kivizsgálva szíveskedjenek eljárni.

A levelet az alábbi intézményekhez, hatóságokhoz nyújtom be:

  1. NAV Bűnügyi Főigazgatósága – Humánpolitikai Főosztály
  2. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Bejelentő:

Neve:
Anyja neve:
Születési ideje és helye:
Személyi igazolvány száma:

Azóta annyi történt, hogy kifizettek nekem 6550 Ft-ot kétnapi bér fejében, erről a munkáltató és kilépő papírokat elküldték. A gond, hogy munkaszerződés nem került aláírásra. A cég egyik vezetője azt mondta, hogy szóbeli megállapodás alapján tette ezt. Az én jogi ismereteim szerint a szóbeli megállapodás nem ér semmit valamint az utólagos bejelentés törvénytelen. Továbbá kérdés, rám nézve ez jogi szempontból lehet-e "problémás"

Kérem, szíves véleményezésüket.

Köszönettel,
Sz. László

M.Laszlo # 2015.05.18. 16:56

TTulajdonkeppen egyik cegtol sincs kilepo papirom.A jogvesztes 30 napos lejarata pedig a Munkaltato jognyilatkozatatol szamitando.Pont ez a problemam.Sem kilepo papirjaim sem igazolasaim.Hatranyba kerultem mert nem tudom igazolni a munkaugyi kozpont sem a NAV fele a kotelezettsegeimet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 16:35

Ebből nem derül ki, hogy egyáltalán hogyan és mikor történt a munkaviszony megszüntetése, az meg végképp nem, hogy jogellenes volt-e. De egyébként úgy tűnik, hogy a perindításra nyitva álló harmincnapos, jogvesztő határidő bővel eltelt.

M.Laszlo # 2015.05.18. 11:08

Tisztelt Kovacs Bela Sandor!

Szeretnem a velemenyet kerni.2014.05.16.-an Munkaszerzodest kotottem egy magyar ceggel mely magyar minimal beret Ausztriaban dolgoztatott.2014.09.30. -an a tudtom nelkul kijelentett amirol a mai napig sem kilepo papirt nem irtam ala es a megfelelo igazolasokat sem kaptam meg.Majd 2014.10.01 en beleptetett egy masik cegbe ahol munkaszerzodest nem irtam ala.Itt 2014.11.16 ig dolgoztam.Kilepo papirokat termeszetesen innen sem kaptam.2014.novemberetol tobbszor szolitottam fel ezen papirok es igazolasok potlasara.2015.04.29.-i datummal megkuldte papirjaimat de csak arrol a masfel honaprol ahol nekem jogilag szerzodesem sem volt.
Kerem tanacsat.A munkaviszony jogellenes megszuntetese megallja e a helyet?Milyen karigenyem lehet ez ugyben.
Valaszat elore is koszonom.
Laszlo

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 09:10

Nem.

buddhistaberry # 2015.05.18. 08:59

Üdv.!

Jelenleg nappalis ppke-ják hallgató vagyok. Amint lesz rá mód (júl.), beadom a kérelmet levelezőre való átjelentkezésre, mivel már ettől a héttől munkát vállalok, állományba vesznek föl 8 órába. Az volna a kérdésem, hogy hogy adóznak utánam levelező munkarend mellett? Jelent ez valami különbséget egy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező alkalmazotthoz képest?

köszönöm!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.13. 21:57

No fene... előbb még itt volt Bladeroll nickkel egy hozzászólás, amire válaszoltam...

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.13. 21:53

Államügyész.... muhaha :D Ha a kedves ismerősöd elismert ügyvéd feleségét egyszer-kétszer "legyőzte" KBS a tárgyalóteremben, akkor nyilván ez a véleménye. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 11:03

Hát még a szükség! ;)

Bori Bori # 2015.05.13. 10:22

munkásnő

Azt kell megérteni, hogy ezen a fórumon az érdeklődők legfeljebb iránymutatást kaphatnak. A meghatározó részletek és dokumentumok hiányában többnyire csak tippelni tudnak a szakértők.
Kérdezni tudni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 09:20

Már bocsánat. Nekem a törvényt kell ismernem, nem az egyes munkáltatók kollektív szerződéseit, vagy a helyi szokásokat.

Tulajdonképpen mit akarsz tőlem?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.13. 07:30
Kedves Kovács_Béla_Sándor Úr,.....Köszönöm a választ
  • Volt olyan ismerősöm,ahol volt Kollektív Szerződés és az úgy tért el a MT.-től,hogy a dolgozónak volt felmondási ideje és abból a felét el is engedték / fizették is / és utána ment nyugdíjba,de volt ismerősöm a BKV.-nál ahol ugyan ez volt a helyzet !--De a Multi Áruházban dolgozó ismerősömnek egyik nap munka,másik nap nyugdíj van! És nem véletlenül írtam azt,hogy "normális esetben a dolgozó mond fel",mert nyilván ha a dolgozónak eljön a nyugdíjba meneteli lehetősége,akkor ő mond fel mivel nyugdíjba szeretne menni !--De valóban " nem normális esetben ",minden megtörténhet a mai világban,főleg ha a kedves munkaadó be akar tartani a dolgozónak ! Ilyent is ismerek ! És Kedves Business Law,nyilván ha az Ügyvédi Irodába elmennék,akkor nem ilyen " semmitmondó" választ kapnák,hanem részletesebbet,de ez a fórum a "csóróknak " / is/ van ahol sajnos ingyen szeretnének kimerítő választ kapni ! Szép napot és köszönök mindent !
Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.12. 15:42
szerintem normális esetben ő mond fel--
  • van e felmondási idő
Akkor nem jár neki felmentés a munkavégzés alól.
munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.12. 14:48
Kedves Kovács_Béla_Sándor Úr !-
  • Ez nem válasz már bocsánat,a kérdésem világos volt és erre lehetne " nem felületesen " is válaszolni,már bocsika ! Azt kérdeztem,hogy ha a dolgozó,nyugdíjba megy ---szerintem normális esetben ő mond fel---- van e felmondási idő,elengedik e,kitől-mitől függ,--mint ahogyan alul leírtam--vagy egyik nap még munka,a másik nap már nem dolgozik,mert nyugdíjba ment ! Kérném,hogy ha válaszol,akkor ne ilyen semmitmondó választ íjon,legyen olyan kedves,tiszteljen meg azzal,hogy bővebben válaszol és én megköszönöm,tudom ez ingyen van,de akkor is ! Szép napot kívánok és még egyszer köszönöm !
Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.12. 05:49

A nyugdíjhoz nem sok köze van a dolognak. Ahhoz annál inkább, hogy ki mond fel.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.12. 05:45
Illetve nem felmentést mert az más,de viszont azt gondolta,hogy nyugdíjazása előtt / van felmondás / és elengednek neki egy pár napot,vagy hetet mert...
  • Persze lehet ,hogy ez nem járna az ilyen dolgozóknak,ezt csak " ők hiszik így " és ezért van az össze-vissza szóbeszéd,mert még felmondás sincs törvényileg,de a cégnél az biztosan nincs mert nem ez a gyakorlat náluk ....!!!
munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.12. 05:40
Én meg erre várnám a választ,egy sima mezei dolgozóról van szó !.....A következő kérdésemre szeretnék választ,mert nem tiszta,főleg azért mert sokan mást mondanak....!!!:::::: Ismerősöm egy nagy Élelmiszer Áruházban dolgozik,eladóként.pénztárosként! Kérdésem a következő :..... Ha NYUGDÍJBA MEGY,MINT SIMA MEZEI DOLGOZÓ,AKKOR A VÁLLALT KÖTELES E RÉSZÉRE FELMENTÉST ADNI,VAGY NEM ÉS EGYIK NAP DOLGOZIK A MÁSIK NAP MÁR NYUGDÍJBA MEGY ?! ::::::.....Az ismerősöm 11-éve dolgozik a kereskedelmi cégnél / multinál / és idáig senki nem kapott felmentést a nyugdíjba menetele előtt ! Köszönöm a választ !-------
  • TEHÁT,EGYIK NAP DOLGOZIK ÉS A MÁSIK NAP MÁR NEM, MERT NYUGDÍJBA MEGY ! Köszike és Üdv.
munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.12. 05:37
Kedves Kovács_Béla_Sándor Úr !....." Nem értem. Mi az a "folytonos műszakpótlék", és mi az az "üzemi juttatás"? Hogy lehet ezeket "elvenni" valakitől?...."---
  • Ezt úgy akarta írni,hogy ...."folyamatos műszakpótlék....",mert folyamatos munkarendben dolgozik,például a buszvezetők,és mások,ahol nincs se Vasárnap se Ünnepnap de ezt a pótlékot a munkaadó megvonja akár milyen indokból,a kollektív szerződés ha van rendelkezik erről,/ és eltérhet kedvezőbben a dolgozó javára mint az MT. / ha nincs akkor az Munka Törvénykönyve......---Az " üzemi juttatás " meg olyan ami a munkaadó ad ilyen címen....!---Bocsika,hogy beleszóltam,de nekem van egy másik gondom....!!! Üdv.
Lótin Péter 1965 # 2015.05.11. 13:27

http://www.jogiforum.hu/forum/16/40474

A fenti linken feltett kérdések érintik a munkajogot valamint a foglalkoztatást is:

1. Magyarul jól értem-e, hogy a srác akár már 2015.06.21-én "dolgozhat"?
2. A boltba való besegítésről lehet-e szó akár már 2015.06.14-én is?
3. A téli- és a tavaszi szünetekkel mi a helyzet. Ezekben dolgozhat(nak)-e 16 éven aluliak vagy sem?
4. Egy a szülei által indított "családi vállalkozásba" besegítőként munkát vállaló 16 éven aluli esetében kell vagy sem bármi féle szülői- vagy gyámhatósági beleegyezés?
5. Milyen típusú szerződést (lehet vagy kell) kötniük a saját gyermekükkel annak foglalkoztatása esetén?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.11. 13:17

Nem értem. Mi az a "folytonos műszakpótlék", és mi az az "üzemi juttatás"? Hogy lehet ezeket "elvenni" valakitől?

K_Anett # 2015.05.10. 17:27

Tisztelt Fórumozók, Kedves Sándor!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy a következő esetben milyen lehetőségeink vannak lépni, kiterjed-e erre a munkajog?

A múlt hónapban a párom főnöke bejelentette szóban, hogy más munkaköri besorolásba helyezik őt és két másik munkatársát a HR-nél, bár a munka ugyan az marad mint eddig. Akkor felmerült a kérdés, hogy ezt a fizetésükön mennyire fogják megérezni? A válasz az volt, hogy nem lesz változás. Volt, mint a legutóbbi munkabér utalásnál tapasztaltuk. Megérkezett a bérlap és kiderült, hogy a folytonos műszakpótlékot valamint az üzemi juttatást elvették tőlük. Erről ők papírt előzetesen nem láttak, munkaszerződés módosítást nem írtak alá, még csak egy papír alapú előzetes értesítést sem kaptak. Amit elvettek tőlük bruttó 60 ezer forint. A főnök telefonon szánta- bánta, de megjegyezte, hogy ebben nem fognak változtatni. Patt helyzetbe került a 3 úriember. Napi 12 órát dolgoznak 5 napon át, túlórát nem fizetnek nekik, bár becsúszik jónéhány. Kérdés, hogy lehet-e, illetve érdemes-e lépni az ügyben, hogy megkapják az eddigi fizetésüket?

Tisztelettel: K. Anett

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.09. 15:07

Hogyan tudnék ez ellen fellépni?
Munkaügyi hatóságnál vagy bíróságon. (Azt nem mondtam, hogy igazat is fognak adni neked.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.09. 15:05

Szerinted ez jogi kérdés?

Felicia83 # 2015.05.09. 14:32

Sajnos nem tudom hová kellene írnom a kérdésemet, egy órányi böngészés után sem tudom hová illene. kereskedelmi egységben dolgozom, és történetem a közvetlen felettesemmel lenne kapcsolatos, aki munkaügyi és hasonló kérdésekre nem válaszol, ellenben ingerülten kiabálni kezd ha nem akar magyarázatot adni.
Vulgárisan beszél a dolgozók jelenlétében, sértegeti őket, és észrevettem, hogy nagyon a bögyében lehetek, mert folyton keresi hol tehet valami gúnyos megjegyzést a munkámmal kapcsolatban.
Nem én vagyok az egyetlen, aki ezt észrevette.
A főnökünk az ismeretségére tekintettel nem beszélget el vele erről.
Továbbá mások is észrevették, hogy annyira elvetemült, hogy különféle indokokkal különféle helyekről kukkol és leskelődik utánam, hogy olyanon kaphasson, amin kárörvendhet vagy bajba sodorhat.
Munkahelyünkről távozóban táskákat kell mutatnunk, ahol is észrevettem, mintha velem szemben részletesebb lenne. oka nincs rá, de kezdi sérteni az önérzetemet a viselkedése, hogy tolvajláson vagy hibán akar kapni mindenáron. Már-már félek, hogy ő okoz valamit, hogy bajba kerülhessek. mit tegyek?