Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2020.10.15. 08:09

szendiszundi,

A mnukaszerződés 8 órás, a jelenléti ívet 8 órával írod alá, a bérszámfejtés 8 órával számol, mégis 12 órát dolgoztok?

Mi az amit Te szeretnél tenni?

szendiszundi # 2020.10.15. 08:20

Jelenléti 12 óra áll PL: 2 nap 09-18 ig 2 nap 18-06-ig és 2 nap pihenő ez megy a hivatalos jelenlétire amin az alján 168 órának kell ki jönni van egy túl óra jelenléti arra megy a fent maradt 84 óra túl óra és igy jönn ki a 252 óra

piqy # 2020.10.15. 11:22

Bérrendezést bármikor jogom van kérni a munkahelyen ha több éve nem nyúltak a béremhez?

Ha több éve nem nyúltak a béremhez nincs jogom arra hogy leüljek a vezetőséggel és kialkudjunk egy új, a piaci változásoknak, az inflációnak-forintromlásnak, egyáltaltalán az eltelt időnek megfelelő emelt bért?
Mert épp ezt akartam volna tenni, és kioktattak hogy ez nem így megy aláírtam egy szerződést. Na de azt 5 éve írtam alá, és ha én egyszer aláírok valamit akkor az a bér marad örökre -vagy hogy gondolják? Ennek alapjén soha senki se kaphatna sehol emelést mert hát aláírt egy szerződést.
Azt a szerződést nem lehet újratárgyalni?

Köszönöm

drbjozsef # 2020.10.15. 11:37

piqy,

Dehogynem lehet. Kérni bármit lehet. Bármit.

De azt azért te is érzed, hogy ez egy kétoldalú megállapodás, amit a két fél egyetértésével lehet megváltoztatni.

Az jobb lenne, ha újratárgyalnátok, és aztán a végén azt mondanák : NEM?

Ezen nincs mit tárgyalgatni. Ha nem akarnak emelni, nem emelnek. Nem kötelesek. Te pedig bármikor felmondhatsz rendes felmondással. Azt egyoldalúan.

(már ha határozatlan idejű szerződést írtál alá, de az 5 évből feltételezem, hogy igen).

Ha kell nekik a munkád, ajánlanak magasabb bért. Annyit, amennyit még megér. Ha nem, keresel máshol munkát.

Ancika66 # 2020.10.15. 14:02

Tisztelt Fórum, Tisztelt Szakértők !

Családtag ügyében szeretnék kérdezni. Komoly betegsége van, ez miatti orvosi dolgokat mindig rendes szabadság, vagy munkaidő után intézte. Nem egy „táppénzes” emberről van szó, táppénzes állományban nem volt. Egyik alkalommal délelőtti időszakban kellett kórházba mennie, a munkáltató kérte, hogy most vigyen betegszabadságra jogosító igazolást, mert rendes szabadságra nem engedi el. Mivel a kórházban kiderült, hogy most olyan kezelésre lesz szüksége, amit nem fog tudni délutáni/esti órákban intézni, és másnapra is délelőtti időpontot is kapott, így az orvosi időpont előtt, a reggeli órákban bement munkahelyére, hogy ezt megbeszélje főnökével. Főnöke akkor közölte vele a felmondást, illetve a munkaviszonya megszüntetésére irányuló szándékot. Így már nem is volt a továbbiakban megbeszélni való, illetve volt még egy ajánlat munkaviszony közös megegyezéssel való azonnali megszüntetésére, amibe a munkavállaló nem egyezett bele. Volt még mindkét fél részéről ajánlat, de megegyezés végül nem született. A munkavállaló elment az orvosi időpontra, majd haza. Ezután e-mailban és postán is megkapta a munkáltatói felmondást, annak tudomásul vételével munkáltató részéről, hogy a 30 napos felmondási idő akkortól számolódik, ha már nem lesz táppénzes állományban.
Mivel a munkavállaló is szeretné mihamarabb lezárni ezzel a munkáltatóval a kapcsolatot, viszont az orvos nem hajlik a táppénzének a megszüntetésére, így nem tud elkezdődni a 30 napos felmondási időszaka a munkáltatói felmondásnak. A kérdés az, ha a munkavállaló táppénzes állomány alatt felmond, felmondhat-e egyáltalán ebben az esetben, ha a munkáltató már felmondott, melyik felmondás lenne akkor érvényes, így el tudna-e indulni a 30 napos felmondási idő, vagy milyen megoldás lehet ?
Előre is köszönöm a Szakértői válaszokat !

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.15. 15:11

Na, szendiszundi, most már tényleg minden világos.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.15. 15:14

Ancika, sokkal rövidebben, és érthetően. Fog menni?

Ancika66 # 2020.10.15. 15:41

Kedves Kovács Béla Sándor !
Köszönöm, hogy olvastad, igen megpróbálom rövidebben .

Táppénzen lévő munkavállalónak felmondott a munkáltató, viszont az orvosa nem hajlik arra, hogy a táppénzét megszüntesse, amikoris a 30 napos felmondási idő el tudna indulni, és így végül a munkaviszony meg tudna szűnni.
Mivel a munkavállaló is szeretné ezt a munkaviszonyt, kapcsolatot a munkáltatóval megszüntetni , lehetséges-e ebben az esetben, ha van már egy munkáltatói felmondás, hogy a munkavállaló mondana fel a táppénze alatt, és ha igen, akkor is járna-e a 30 nap felmondási idő ?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.15. 15:49

Közös megegyezéssel a keresőképtelenség alatt is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

Ancika66 # 2020.10.15. 15:59

Kovács Béla Sándor köszönöm !

Ancika66 # 2020.10.15. 16:35

Tisztelt Kovács Béla Sándor !

Van mégis további kérdés. Ha közös megegyezésbe ez után sem megy bele a munkáltató, mint ahogy már volt róla szó, csak az a közös megegyezés egy azonnali hatályú munkaviszony megszűnés lett volna, a munkavállalónak viszont kellene azért még az a 30 nap felmondási idő, egy az miatt is, hogy arra az időre is kapjon táppénz legalább, meg azért is, hogy legyen kis ideje a további dolgait rendezni. Hiába járna jobban a munkáltató is, de ha akkor sem akar megegyezni, mit lehet tenni ? Szóval így, hogy már van munkáltatói felmondás, ami a táppénz miatt nem tud elindulni, felmondhat-e maga a munkavállaló, vagy így már csak közös megegyezés lehet ?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.15. 16:54

Azt ki a fene mondta, hogy a felmondási idő nem telik a keresőképtelenség alatt?!

Ancika66 # 2020.10.15. 17:11

Mt 68§ (2) a pont

Szabad OS # 2020.10.15. 17:28

@Ancika66

Olvassátok át a felmondást, keressétek meg benne, hogy a felmondási idő mekkora részére menti fel a munkáltató a munkavállalót a munkavégzés alól. Felére? Egészére?

(Lehet olyasmin küzdötök, amit már megkaptatok, csak nem vettétek észre.)


-

drbjozsef # 2020.10.15. 17:33

Ancika66,

Az Mt.68.§(2) úgy kezdődik, hogy "a munkáltató felmondása esetén".

Esetekben erről szó sincs, hiszen közös megegyezéssel szüntetitek meg a munkaviszonyt. Ha közösen erről nem rendelkeztetek, akkor főszabály szerint (mivel a 68.§(2) nem vonatkozik rá) telik a felmondási idő.

Érdemes a törvényszöveg minden szavára figyelni.

Ancika66 # 2020.10.15. 17:46

Szabad Os

A felére

drbjozsef

Nem, kedves József. A munkáltató nem ment bele a közös megegyezésbe, illetve bele ment volna úgy, ha azonnali hatályú munkaviszony megszűnés. A munkáltató mondott fel, de mivel a munkavállaló táppénzen van , és egy darabig sajnos azon is marad, így a felmondási 30 napos idő nem indul el. Ezért kérdés az, ha már van egy munkáltatói felmondás, ahol nem indul a felmondási idő, ebben az esetben felmondhat-e a munkavállaló, hogy szűnjön meg a kapcsolatuk.
A munkavállaló felmondhat, de ebben az esetben, ha a munkáltató már felmondott, csak az nem indul el ( és egy darabig nem is fog) viszont jó lenne egymástól megszabadulni.

drbjozsef # 2020.10.15. 18:01

Ancika66,

Bocsánat, azt hittem érthető mit és miért írta azt KBS, amit.

Mivel a munkavállaló is szeretné ezt a munkaviszonyt, kapcsolatot a munkáltatóval megszüntetni

Ez nem úgy hangzik, mint egy munkáltatói felmondás. Ha az töténik, akkor a felmondási idő valóban csak a keresőképtelenség megszűnése után indul el. De ha ETTŐL EL AKARNAK TÉRNI, közösen, mindkét fél, akkor az már nem felmondás.

Közös megegyezéssel (szinte) bármit lehet.

Ne felmondjon a munkavállaló. Közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt. Ebben a megállapodásban úgy rendezik az egymás közötti dolgaikat, ahogy csak akarják, beleértve a járandóságot, a felmondási időt, meg mindent.

Ancika66 # 2020.10.15. 18:27

Kedves József, drbjozsef !

Értettük. De bármilyen furcsa, a munkáltató , legalábbis eddig nem egyezkedik, még akkor sem, ha akár 1 évig táppénzen lenne a munkavállaló, holott így nem indul el a 30 nap, és a táppénz idejére még táppénzhozzájárulást is kell fizetnie. A munkavállaló kérése csak annyi lenne, hogy a közös megegyezés ne azonnali hatályú munkaviszony megszűnés legyen, hanem ott is legyen meg a 30 nap felmondási idő, amit szintén táppénzen töltene a betegsége miatt. Nem a torka fáj, most fejeződött be egy cyberknife "operációja", tehát nem mehet vissza dolgozni egy darabig. Ezért kérdés az, ha van már egy munkáltatói felmondás ami nem tud elindulni, és a munkáltató nem egyezik közösen mindenkinek előnyös feltételekbe ( mert csak azért sem ) felmondhat-e a munkavállaló .

Szabad OS # 2020.10.15. 18:33

@Ancika66

Szerintem munkavállaló üljön nyugodtan a fenekén. Legyen táppénzen, gyógyuljon, keressen új munkahelyet. Amikor letelik a táppénz, akkor majd elkezdődik a felmondási idő, aminek a felét "kell" ledolgoznia. Ilyenkor szokták a időarányos szabadság még ki nem vett részét kiadni, tehát ha a munkavállalónak marad 10 nap szabija a felmondási időre, akkor kb. egy napot sem kell többet ebben a munkaviszonyban dolgoznia. Ha nincs szabija, az sem feltétlen probléma, akár fizethetnek neki állásidőt is (de nem kötelező). Munkáltatónak sem érdeke munkára kényszeríteni olyan munkavállalót, aki már nem kíván ott munkát végezni (esetleg több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt).


-

Ancika66 # 2020.10.15. 18:57

Kedves Szabad OS !

Igen, ez is egy opció. Gondolkodtunk is rajta, hogy vajon azt hogy gondolná megvalósítani, hogy a felmondásba bele írta, hogy a 30 nap felére....
Azért a kérdés a munkavállaló általi felmondás, hogy lehetne-e, meg tudna-e így szabadulni, mert pont a gyógyulása miatt is, nem nagyon van arra szüksége, hogy kapcsolatban legyenek, és akár a táppénzes papírok, vagy bármi miatt idegesítse. A gyógyulás ideje alatt keres másik munkát, sosem volt egy tétlen valaki, viszont az a 30 nap pont hiányozna ahhoz, hogy tudna kapni másfajta ellátást a gyógyulása idejére, így a táppénz helyett más ellátása, lehet, hogy valamivel kevesebb is, de nyugta lehetne.

Szabad OS # 2020.10.15. 21:03

@Ancika66

Munkavállaló ajánljon fel munkáltatójának közös megegyezést azonnali hatályú munkaviszony megszüntetéssel. (Mintha ilyet korábban a munkáltató már ajánlott volna a munkavállalónak.)
Ha munkáltató elfogadja, akkor öröm és boldogság. Nem kell táppénzes papírokkal idegeskedni és egyebek.

Csak remélhetem, hogy munkavállaló jól átgondolta, hogy mit is akar, és az mivel jár (táppénz, nyugdíj, egészségbiztosítás).


-

Ancika66 # 2020.10.15. 21:32

Kedves Szabad OS !

Válaszaid köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.16. 05:15

Azt Mt. 68. (2) a) csak arra az esetre vonatkozik, ha a munkáltató a keresőképtelenség ideje alatt mond fel. Szó sincs arról, hogy ha előbb mondott fel, akkor a keresőképtelenség "megállítaná" a felmondási időt.

Ancika66 # 2020.10.16. 07:35

Kedves Kovács Béla Sándor !

Hát de igen, pont ezért a kérdés, a konkrét kérdés, amire konkrét igen, vagy nem választ még senki nem adott, mert igen a táppénzes állomány alatt mondott fel a munkáltató. Bele is írta a felmondásba, a végére, hogy tudomásul véve a Mt 68§ (2) a-t..

wers # 2020.10.16. 07:55

pont ezért a kérdés, a konkrét kérdés, amire konkrét igen, vagy nem választ még senki nem adott,

Nem nagyon érthető, mi lenne az a konkrét kérdés, amire igen vagy nem választ vársz (és amire még nem kaptál választ)

Nehéz kihámozni.