Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 10:36

Miért ne lehetne valaki táppénzen a felmondási idő alatt? (Mutasson jogszabályhelyet az, aki szerint tilos!)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 10:31

Attól, hogy téged kicsit átvertek, nem kell őt is félrevezetned, megijesztened.
Ilyenkor a kinevezést határozott időre módosítani kell.

Katalin1990 # 2014.09.15. 07:04

Gyeden vagyok kislányommal, aki másfél éves lesz nemsokára.
Közalkalmazotti jogviszonyban vagyok, s 2016 márciusáig fizetés nélküli szabadságon vagyok. (gyed-gyes)
Ha 2014 októberétől visszamegyek részmunkaidőben dolgozni, akkor hogy lesz ebből a gyed/gyes lejárta után teljes munkaidős állás. Van erre vmi, törvény, hogy a gyed/gyes lejárta után köteles a munkáltató ÚJRA teljes munkaidőben foglalkoztatni? Vagy csak a jóindulatán múlik? ( tegyük fel a munkaköröm nem szűnik meg)

wers # 2014.09.15. 06:04

A cég még létezik csak ,hogy keccskeméten, én viszont 170 km-re vagyok tőle.
A posta áthidalja problémát.

wers # 2014.09.15. 06:02

felmondás a munkáltatöm részéről nem történt, az én részemről sem, bár többször kértem
Most akkor felmondtál, vagy nem? Ezt nem lehet félig-meddig tenni. Mit kértél többször? (nem kérni kell, jogod van hozzá)

attikusz # 2014.09.14. 21:39

A cég még létezik csak ,hogy keccskeméten, én viszont 170 km-re vagyok tőle.
nem elérhető sehogyan sem. csak ennyi.

nandy # 2014.09.13. 22:02

Keresőképtelen az, aki a munkáját betegség miatt nem tudja ellátni.
A táppénz jogosultság egy másik dolog. Tehát önmagában az, hogy lejárt a táppénzed (mivel kimerítetted a maximális időt), még nem jelenti azt, hogy keresőképes lennél.

Nem tudom, mit írtál a levélben, és hogy miért nem vették át. A helyedben először ránéznék a cégre, hogy egyáltalán léteznek-e.
Első körben a cegjegyzek.hu oldalon ellenőrizném, hogy nem állnak-e felszámolás, végelszámolás alatt.

Vagy személyesen bemennék a munkahelyre, és finoman érdeklődnék a szándékaik iránt.

avej63 # 2014.09.13. 18:36

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi eset kapcsán! Adott egy határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozó, akivel ugyanaz a munkáltató, más feladatra megbízási szerződést is köt. A megbízási szerződés szintén határozott idejű, de 1 évvel hosszabb idejű, mint a munkaszerződés. A megbízási szerződés tartalmaz bizonyos időpontokig elvárt indikátorszámokat, amit a megbízottnak teljesítenie kell, ezért havi fix megbízási díj szerepel a szerződésben. Most lejárt a munkaviszonyos szerződés, és a megbízott másnap beadta felmondását a megbízására vonatkozóan, azonnali hatállyal. Az elvárt indikátorok közelében sincsenek az elvártaknak. Mivel a teljesítés elmaradása már hónapok óta látható volt, így a megbízási díj vissza lett tartva, de most a dolgozó követeli az elmaradt megbízási díjakat. Kérdésem, hogy a munkáltató-megbízó köteles-e kifizetni az elmaradt díjakat, valamint azonnali hatállyal megszüntetni a szerződést? Alkalmazhat-e valamilyen szankciót a megbízó az indikátorok nem teljesítése miatt?

attikusz # 2014.09.13. 16:30

Tisztelt Kovács Béla Sándor.

Nem értem miért lennék kereső képtelen, ha még mindig aktív a jogviszonyom. Már többször próbáltam felmondani de még csak a leveleimre sem válaszolt. Vol olyan amelyik visszajött "nem vettték át". Telefonja nincs, lakcime ismeretlen, mivel a megadott cimen mindig csak egy nő veszi át a levelet.Tehát ezek után hogy tudnék közös megegyezésre jutni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.13. 13:50

Viszont akkor nem értem miért nam számítható be állásidőnek
Mert keresőképtelen vagy, így szünetel a munkavégzési kötelezettséged. A munkáltatónak pedig a foglalkoztatási kötelezettsége.

Ha meg akarod szüntetni a munkaviszonyt, neked kell felmondanod. Vagy próbálj elérni egy közös megegyezést.

attikusz # 2014.09.13. 12:50

Tisztelt Kovács Béla Sándor

Mivel a táppénzes viszonyomat kimerítettem de a TAJ kártyám még mindig érvényben van akkor gondolom még munkaviszonyban vagyok.Viszont akkor nem értem miért nam számítható be állásidőnek amire járna pénz?Miért nem számít bele abba a jogviszonyba ami beleszámít a nyugdijhoz való időbe? Vagy nem értem az egészet, a tp. lejárt, munkaviszonyban vagyok,pénzt nem kapok,felmondás a munkáltatöm részéről nem történt, az én részemről sem, bár többször kértem. Most itthon ülök 40%-os betegként és nem tudom,hogy mit csináljak.minimális munkát nem tudnak adni mert még munkaviszonyban vagyok. Na erre varjon valaki gombot!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.13. 07:05

Felszólítás, fizetési meghagyás, per, felszámolás. Szubszidiáriusan, ebben a sorrendben.
Bár, ha jobban belegondolok, akkor a bértartozás miatt meg lehet próbálkozni egy felszólítás, felszámolás sorrenddel is. Ha a felszólításra az adós nem vitatja a tartozást.

GJutka # 2014.09.12. 12:31

A történet a következő, egyik rokonom dolgozik egy cégnél és most először nem kapott fizetést 10-ig. A kérdésem az volna, hogy megteheti a munkáltató , hogy egy-két hónapig nem fizet? Egyébként valamilyen végrehajtás van a cég ellen és úgy tudni, hogy a cég számlái zárolva vannak. Másrészt élettársam is ettől a cégtől kapja a GYES-t, viszont ő sem kapott ebben a hónapban fizetést. A szerződése szerint 10-ig meg kellene kapni a fizetését.
Mi lehet ilyenkor tenni?

GJutka # 2014.09.12. 08:35

A történet a következő, egyik rokonom dolgozik egy cégnél és most először nem kapott fizetést 10-ig. Megteheti a munkáltató , hogy egy-két hónapig nem fizet? Egyébként valamilyen végrehajtás van a cég ellen és úgy tudni, hogy a cég számlái zárolva vannak. Mi lehet ilyenkor tenni?

szuszika56 # 2014.09.12. 07:41

Közalkalmazottként dolgozom jelenleg is, de két éve (még a KLIK megalakulása előtt) a főváros fenntartásában működött intézményben. Az intézmény megszűnése után á t he l y e z é s s e l egy másik intézménybe kerültem.
Az addig kapott munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítést az áthelyezésről szóló megállapodásban úgy módosították, hogy 08. 31-ig.
Kérdésem: volt-e a Gazdasági Szervezetnek joga ahhoz, hogy az áthelyezésről szóló megállapodásban ezt megtegye?
Ha nem írom alá, nem járulok hozzá az áthelyezéshez, akkor viszont már nem kötelesek számomra munkahelyet biztosítani.
Volt-e egyáltalán joguk a munkáltatói döntésen alapuló illetményt megvonni, hiszen így kevesebb lett a jövedelmem.
Más Gazdasági Szervezetek (mert a fővárosban több is működik, pl. gimnáziumi, gyermekotthoni, szakképzési, kollégiumi) nem nyúltak ehhez a bérkiegészítéshez, hiszen erre nem volt joguk. Tudomásom szerint több munkajogi perben is megnyerte a közalkalmazott azt a pert, amit a munkáltatói döntésen alapuló illetmény elvétele miatt indított.
Köszönettel !

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.12. 06:41

Mi az a "leköröző papír"? Ha a munkaviszony megszűnésekor kiadandó okiratokra gondolsz, akkor ott a kérdés, hogy megszűnt-e a munkaviszonyod? (A táppénzjogosultság megszűnése nem azonos a munkaviszony megszűnésével.)

attikusz # 2014.09.11. 20:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az, hogy 2 év üzemi baleset után amely februárban lejárt a munkáltatóm nem hajlandó kiadni a leköröző papirjaimat igy nem tudok tovább lépni. Mit lehet ilyenkor csinálni.A kártéritési perem már 2 éve folyik minden előrelépés nélkül. Egyszerüen nem tudok tovább lépni.Semmi jövedelmem mert nincs meg az időm a rehab . járadékhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 15:50

Mondtam, hogy ez nem munkaviszony, a Munka Törvénykönyve sem vonatkozik rá. Polgári jogviszonyokban sokkal kevesebb a kötöttség, így például nem feltétele egy versenytilalmi megállapodásnak a külön kompenzáció.
De az ilyen mértékű kötbér nekem eltúlzottnak tűnik. (Bár nem tudom, azzal beljebb vagy-e, ha csak - mondjuk - 5 milliót kell fizetned.)

ponda # 2014.09.11. 15:16

Követelheti-e rajtam ez a cég a 10000000 forintot abban az esetben ha a konkurenciánál állok munkába?

(megjegyzem eszem ágában sincs váltani, csak Ők fenyegetnek azzal, hogy inaktiválnak, mert szerintük tartozok nekik 20000 forinttal. Szerintem pedig nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 15:00

nem kapok a rendes jutalékon kívül semmit sem.
Pedig a szerződés idézett pontja szerint jár. Három évre visszamenőleg követelheted. Késedelmi kamattal.

Megjegyzem, ez nem is munkaviszony. Úgy azért kissé mások a szabályok.

Viviken # 2014.09.11. 14:55

Tisztelt Ügyvéd Úr! Köszönöm válaszát és segítségét!

ponda # 2014.09.11. 14:50

nem kapok a rendes jutalékon kívül semmit sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 14:34

A rendes jutalékon felül kapsz még 66%-ot? Ha igen, mennyi ennek az összege egy alatt? (Nettó.)

ponda # 2014.09.11. 14:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor

Segítene az alábbiakat pontosan értelmezni?

5.8.7 Megbízott jelen okirat aláírásával vállalja, hogy amennyiben a fentiek szerinti Versenyre vonatkozó szabályokat megszegi köteles 10.000.000,-(tízmillió) Ft összegű kötbért fizetni a DHF részére az erre irányuló felszólítás kézhezvételét követő 5 munkanapon belül.

5.8.8 A Franchise partner kötelezettséget vállal arra, hogy a fenti kötelezettség betartásáért a jelen szerződéssel létrehozott jogviszony tartama alatt ellenértéket fizet a Megbízott részére. A versenytilalmi kötelezettségvállalás ellenértékét a felek a Megbízott részére kifizetésre kerülő mindenkori teljesítményarányos bruttó jutalékának 66%-ával azonos összegben állapítják meg, mely önállóan az adott havi jutalékkal együtt a vonatkozó jogszabályok szerint kerül számfejtésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 13:13

Ponda, az úgynevezett versenykorlátozó megállapodás csak akkor köti a munkavállalót, ha a munkaviszony megszűnésekor megfelelő ellenszolgáltatást kap.