Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 13:12

Viviken, szerintem ez jogellenes, de látni kellene az iratokat. Érdemesnek tartom megmutatni egy ügyvédnek. Sietni kellene, mert 30 napos jogvesztő határidő van a perindításra.

ponda # 2014.09.11. 13:04

Ingatlanközvetítő cégnél dolgozom. Abban az esetben ha elmegyek 6 hónapig nem dolgozhatom ugyanilyen területen.

Kérdésem az lenne, érvényes-e a szerződés ezen pontja, ha a konkurencia tilalom idejére semmilyen kompenzáció nem kerül kifizetésre.

stunts # 2014.09.11. 11:38

Üdvözlöm!

Előzőleg feltettem egy kérdést, ebben már kicsivel előrébb járok. A piros jelzést kapott TB kártyámmal kapcsolatban. Terhes vagyok és az orvosnál derült ki.

Egy kérdésem lenne.

A cég ahol dolgozom, 03.11-ével felszámolás indult el ellene. Az OEP-hez bementem, és ott derült ki, hogy ettől a naptól a felszámoló biztos kijelentette az alkalmazottakat a cégből. A tulajdonosok és az alkalmazottak háta mögött.

A kérdésem az lenne, hogy a felszámoló biztos tehet-e ilyet jogilag?
Meg hogy, hogyan tudom rendezni visszamenőleg a jogviszonyomat, mivel így én nem fogok kapni se GYÁS-t, se GYED-et sem? Az egész fél évem ugrani fog.

Előre is köszönöm
Üdv, stunts.

Viviken # 2014.09.10. 10:48

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Bruttó 168e Ft-os besorolásból neveztek ki vezetőhelyettesnek. A vezetői megbízás visszavonásakor bruttó 135e Ft-ra soroltak vissza a hozzájárulásom nélkül.
Ez esetben sem lehet egyoldalú?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 10:15

Viviken, a besorolási illetményt nem lehet egyoldalúan csökkenteni. (Amivel nem mondtam, hogy az esetedben ez történt, elég zavaros a tényállásod.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 10:13

Ne haragudj, annyira nem érted a történteket, hogy szerintem nem fogunk tudni online segíteni neked. Keress meg egy ügyvédet!

3yesta # 2014.09.10. 08:21

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem , hogy a munkaszerződésemet a költözés során elvesztettem.Kérhetek-e másolatot a munkáltatótól. A másik kérdésem a munkabérem alapfizetés és jutalékból tevödik össze kérhetem-e a munkáltatot, hogy a jutalék kiszámítását tegye nyilvánvalová nekem?

Válaszukat előre is köszönöm:
Tisztelettel:3yesta

gyesen # 2014.09.09. 19:40

Üdv.5éves Ikrekkel gyesen levő anyuka vagyok.Egy Kft.-nél dolgoztam a szülést megelőzően 3évet.A Kft.időközben anyagilag tönkre ment,a dolgozók bérét nem tudta fizetni.Egy volt kolléganőm informált,hogy a céget felszámolták,őt megkereste a csődbiztos,és ígéretet kaptak,hogy az elmaradt béreket megkapják az eljárás befejeztével.Én felhívtam ezt a csődbiztost az ügyemmel,hogy én mire számíthatok.Ekkor ért meglepetés,ugyanis a cég már nem azon a néven működött amivel én munkaszerződést kötöttem.Szerződés módosításról,felmondásról semmi írást nem kaptam,nem is írtam alá semmit.Tehát most azt sem tudom,hogy állományban vagyok-e,és kihez forduljak?A tulajdonos nem elérhető,a régi könyvelő már nem dolgozik.Ráadásul semmi papírom a ledolgozott,náluk töltött évekről!Van valami jogom(gyes idejére járó szabadság,végkielégítés?)és egyáltalán hová forduljak segítségért.Ha nevet váltott a Kft.és felszámolták,akkor nekem nem kellene ott nyilvántartva lenni?Mivel jövőre lejár a gyes aktuális ez a dolog,és teljesen tanácstalan vagyok.Mit csináljak?

Viviken # 2014.09.09. 13:37

Üdvözlöm!
A kérdésem az volna, hogy jogszerűen járt-e el a munkáltató, amikor vezetői megbízás visszavonásakor indoklás nélkül visszavette a vezetői pótlékot és a kinevezéskor megadott keresetkiegészítést(amit tudom, hogy jogszerű) de visszavette indoklás nélkül az évekkel korábban adott keresetkiegészítést is, aminek semmi köze nem volt a vezetői megbízáshoz és egy jóval alacsonyabb fizetéssel sorolt be (csak az alap), nem pedig a vezetői kinevezést megelőző fizetéssel.
Válaszát nagyon köszönöm!

stunts # 2014.09.09. 10:13

Üdvözlöm!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
3 és fél éve dolgozom egy kft.-nél könyvelőként.

most nemrég derült ki, hogy gyermeket várok. Elmentem a szokásos nőgyógyászati vizsgálatokra, és ott tapasztaltam, hogy a tb. kártyám piros jelzést kapott.

Természetesen előtte kb. másfél hónappal voltam ugyanannál az orvosi rendelőben, és akkor minden renden volt a kártyámmal, nem jelzett semmi hibát.

Utána néztem, és kiderült, hogy a cég adószámát felfüggesztették. Gondolom ez okozza ezt a rendezetlen gondot.

A kérdésem az lenne, hogy felhívtam az OEP-et és ott közölték, hogy vigyek munkáltatói igazolást, és utána néznek, hogy miből adódik a hiba.

A kérdésem az lenne, hogy a cég adószámának tényleges felfüggesztésének következménye, az alkalmazottak rendezetlen egbizt. jogviszonya? Lehetséges?

A főnökség válasza az, volt, hogy átjelentenek egy másik cégbe. Itt nekem felmerült egy olyan gond, hogy az átjelentés új munkaszerződéssel jár, ami természetesen próbaidővel is. Ilyen esetben a cég próbaidő alatt ki rúghat, vagy a kismamát védi a törvény? Nem lehet kirúgni, ha esetleg a terhesség tényét ugyebár már közöltem a munkáltatóval, és orvosi papírjaim is vannak róla?

Ilyen esetben hogyan számítják a TGYÁS,GYED-et?

A választ előre is köszönöm.

Maci01 # 2014.09.07. 10:53

Köszönöm a választ.
Kérdésem, hogy mit tudok tenni, mire van esélyem?

Köszönöm

Szalisznyó # 2014.09.05. 12:27

Jó napot!

Szeretném a segítségüket kérni!

A történet röviden: 9. éve dolgozom egy multi cégnél, x pozícióban x fizetésért főállásban. Idén felvételt nyertem egy iskolába és lehetőségem van arra, hogy diákos kedvezményeket igénybe vegyem.
A főnökömmel ezt közöltem, és a következőket ajánlotta: Diákmunkás lehetek kezdő diákos órabérrel. Vagy lecsökkentik a 8 órás munkaidőmet 6 órára.
Diákmunkást is alkalmaznak a cégnél nálunk.

A kérdésem a következő:
Van-e arra mód, hogy úgy legyek diákszövetkezetes dolgozó, hogy ugyanazt a pozíciót és bért kapjam?
Megteheti a főnököm, hogy átvesz diák munkásnak úgy, hogy a pozícióm és a bérem is alacsonyabb lesz?
Ha én mindenképpen szeretnék diákként tovább dolgozni a cégnél, hogyan tudom kivitelezni, hogy engem ne érjen anyagi kár?
Ha én nem szeretném ha a főmunkaidős állásomat lecsökkentsék részmunkaidőre mit tehetek?
Viszont az iskolai órák miatt a kötelező óraszámom nincs meg havi keretben.

Igazából az én elképzelésem az lenne, hogy diákosként tovább dolgoznék ugyanabban a pozícióban és bérben. Így kevesebb anyagi kár érne. Hisz nekem csupán plusz 18 órára lenne szükségem havi szinten ahhoz, hogy szabadnapom is legyen és az iskolába is teljesíteni tudjak.
Viszont ha lefokozzanak 6 órásra úgy havi 40 órával kevesebbet dolgoznék.

Remélem nem írtam le túl komplikáltan a történetemet.
Kérem segítsenek megoldást találni.

Köszönettel: Szalisznyó Piroska

Maci01 # 2014.09.05. 11:50

Kedves Capisca!

Köszönöm válaszod.
Igen nagyon ez a helyzet. További kérdésem, hogy hogy milyen jogi lehetőségeim vannak ilyenkor?

Köszönöm

Ramon # 2014.09.05. 10:51

Köszönöm a válaszokat.
A munkaadó részéről egyébként megkora adminisztrációs plusz munkával / nehézséggel jár, ha egy munkavállaló pl. 6 hónapos fizetés nélküli szabadságra megy? Mi történik pl. az egész évre vonatkozó cafeteria összegének kifizetésével?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 10:25

OFF
Capisca, Drága! Használd már az idézés funkciót, légy szíves.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 10:18

Ramon, a szabadság idejére járó távolléti díjról mondhatsz le utólag.

capisca # 2014.09.05. 10:12

Kedves Maci!

Viszont a főnököm egy másik embert akar a helyemre tenni, mert ő egy fokkal alkalmasabb. Olyan pozíciót ajánlott fel, ami anyagilag is kevesebb lenne, valamint lehetséges hogy decemberben vidékre költöztetik a helyet.

Munkaszerződésedet módosítani kell akkor, te nem vagy köteles ezt elfogadni.

Azonban a történetből az derül ki, hogy a főnököd mindenképpen máshová akar küldeni, így szerintem, ha nem fogadod el, akkor fel is mondhatnak neked.

Szerintem célszerű beszélni vele erről a témáról külön is.

capisca # 2014.09.05. 10:09

Kedves Ramon!

Ha nem veszed ki az adott évben a szabadságaidat, akkor azok a következő évben törlődnek, csak a pótszabadságokat tudod átvinni, de azokat is fel kell használni talán márciusig azt hiszem. Ha ezt elmulasztod, akkor az is törlődik.
Szerintem szabadságról nem lehet szerződésben érvényesen lemondani, a szabadságod felét a munkáltatónak ki kell adnia (kötelező neki), de a másik felének kivételét neked kell kérni (nem kéred és ezt a főnököddel megbeszéled).

Maci01 # 2014.09.05. 09:19

Tisztelt Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni, mivel elég kellemetlen helyzetben vagyok.
Lassan 7 éve leszek egy cégnél. A gyeses kolléganőm augusztus vége óta állományban van, így a vezetőség álláspontja alapján "sokan" vagyunk, ezért vkinek mennie kell cégen belüli áthelyezéssel. A kiválasztott én vagyok.
A probléma ott van , hogy nekem határozatlan idejű szerződésem van és nem én "ülök" a kolléganőm helyén, nem én töltöm be az ő pozícióját. Viszont a főnököm egy másik embert akar a helyemre tenni, mert ő egy fokkal alkalmasabb. Olyan pozíciót ajánlott fel, ami anyagilag is kevesebb lenne, valamint lehetséges hogy decemberben vidékre költöztetik a helyet.

Mit tudok tenni?

Köszönöm

Ramon # 2014.09.05. 06:03

Üdvözlöm a fórumtagokat!
Talán kissé szokatlan lesz a kérdésem:
Van-e lehetőségem munkavállalóként írásban lemondani a törvény szerint nekem járó éves szabadság egy részéről, vagy egészéről?
Röviden: évente fél éves periódusokra szeretnék fizetés nélküli szabadságra menni. Ellensúlyozva a munkaadóm felé az ezzel járó kellemetlenségeket, vállalnám, hogy az éves szabadságomról lemondok, így a munkaadóm nem kellene kifizesse a szabadságom alatt járó (kb. 1 havi) béremet.
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 05:17

Az órabér annyi, amennyi, de a munkaszüneti napokon, vasárnap vagy rendkívüli munkaidőben végzett munkáért pótlék is jár. (Ha csak nem kapsz eleve átalánypótlékot.)

csillagg13 # 2014.09.04. 21:43

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni:

Az órabér munkanapon,hétvégén,vasár- és ünnepnapokon megegyező összegű-e vagy jár-e valamely napokon pótlék.

Válaszukat megköszönve.

Tisztelettel: Csillag

peandpe # 2014.09.04. 16:39

Sziasztok!
A következőkben kérnék segítséget:
2 hónapos táppénz után most készülök visszamenni dolgozni de a szakorvosom nem javasolja a korábbi munkakört, mert hasonló megbetegedésre számíthatok szerinte.
Üzemorvosi vizsgálat most jön.
A kérdésem az hogy ha ő is alkalmatlannak nyilvánít a munkáltató köteles másik munkakörben foglalkoztatni vagy kirúghat?
előre is köszönöm a választ,
Heni

renéke # 2014.09.04. 14:08

Üdvözlök mindenkit.Sok jó tanácsot kaptam amikor szükségem volt rá.Nagyon köszönöm.Most azt szeretném kérdezni,hozzáértő fórumozóktól,van egy jó kollegám aki 1952 09 22.én született elvileg 2015 március 22-én lesz 62és fél éves nyugdijas.Közalkalmazottként mint tanár dolgozik 30-40 éve. Szeretném megkérdezni jár e neki felmentés a nyugdij elött,vagy ez a munkáltatón múlik.Régen volt közalkalmazotti felmentés 30-35 év után kb 8 hónap ez már ma nem kötelező,vagy adható????csak segítségeteket köszönöm.Ha lehet egyszerüen írjátok meg a választ,hogy köz érthető legyen.Köszönettel.Renéke

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.04. 06:33

Nem szüntethette meg a jogviszonyodat, legfeljebb nem fizette utánad a járulékokat.

A táppénzes papírokat ki fogadta be?