Munkajogi kérdések.


nemzetes # 2014.08.04. 13:33

Tisztelt Szakértő!

A munkaügyi bíróság által munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt megítélt, a kiesett időre járó elmaradt munkabér után járó késedelmi kamat alapja a nettó vagy a bruttó munkabér? Vagyis a kifizetőnek az adóval és járulékkal csökkentett összeget kell-e a késedelmi kamat kiszámításánál alapul vennie vagy a bírósági ítéletben szereplő bruttó bért? Továbbá: bármelyik lehetőség legyen is a helyes, azt mely jogforrások támasztják alá?

Válaszát előre is köszönöm.

cspiros7 # 2014.08.03. 17:22

Tisztelt Szakértő Úr!

A cégemnél 6 hónapos időkeretben dolgozunk három műszakban. Éjszake, délután, délelőtt. Most beszeretnék vezetni a kötelező szombati munkanapot, mind délelőttbe és délutánba. Mennyi pihenő idő jár ilyen esetben? Illetve, mikor köteles ezt a dolgózóknak bejelenteni? Köszönöm válaszát!

Tisztelettel :
Piroska

cspiros7 # 2014.08.03. 17:20

Tisztelt Szakértő Úr!

A cégemnél 6 hónapos időkeretben dolgozunk három műszakban. Éjszake, délután, délelőtt. Most beszeretnék vezetni a kötelező szombati munkanapot, mind délelőttbe és délutánba. Mennyi pihenő idő jár ilyen esetben? Illetve, mikor köteles ezt a dolgózóknak bejelenteni? Köszönöm válaszát!

Tisztelettel :
Piroska

pelko70 # 2014.08.03. 13:49

Üdvözlöm!A kérdésem az lenne,hogy munkanélküli segély megszünése után,meddig van egészségügyi biztosításom?Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.03. 13:38

Dolgozzon jól, gyorsan és olcsón? Bármelyik kettőt választhatod.

Szabics # 2014.08.03. 13:23

Tisztességes nem kapzsi ügyvédet keresek!

Szabics # 2014.08.03. 13:23

Tisztességes nem kapzsi ügyvédet keresek!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.03. 10:06

Munkaidőkeretben szervezett munkavégzés esetén a "túlóra" csak a munkaidőkeret lejártával értelmezhető.

gertam # 2014.08.02. 04:23

Tisztelt Fórum!

Több dologban szeretném segítségüket kérni.

  1. Milyen feltételek mellett kaphat a közalkalmazott 35 év felett munkaviszony után jubileumi jutalmat.
  2. Ha az érettségi vizsgáztatás utolsó napja pl. június 20. akkor ehhez képest legkésőbb mennyi idő múlva kell kifizetni a vizsgáztatási díjat?
  3. Megteheti-e a fenntartó (KLIK), hogyha egy intézményben a vizsgáztató tanárok közül:
  • valakinek (valakiknek) pontatlan a számfejtése,
  • vagy a vizsgáztató valamit nem írt alá

amíg a fenti hiányosságok nem rendeződnek addig az ÖSSZES KIFIZETÉST VISSZATARTJÁK!

Köszönettel

gertam

Katerina33 # 2014.08.01. 16:40

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám van, hogy van egy munkaköröm ugye alap helyzetben, egy másik területről kirúgták a kollégát és az én nyakamba varrták a munkáját. Nehezen, de valahogy viszem a kettőt. Fizetés emelés és szerződés módosítás nélkül persze. Nemrég kirúgták a logisztikai vezetőt és az ő munkáját is a nyakamba varrták, mondván hogy bele kell hogy férjen, mert "lejtmenet van" a cégnél, ami igazából nem lejt menet, mert folyamatosan jönnek a rendelések, sok a munka. Nagyon nehezen bírom és túlóráznom kell ezek miatt sokszor. A túlórát persze nem akarja kifizetni, azt mondja csússzam le. Szerződés módosítás azóta sem történt és fizetés emelést sem kaptam. Milyen jogaim vannak ilyen helyzetben? Mondhatom azt a főnöknek, hogy nem csinálom tovább, oldja meg máshogy? A munkaszerződésem sem aktuális mit léphetek ilyen helyzetben? És több mint 3 éve a cégnél vagyok, végkielégítést kéne fizetnie, ha kirúg. Úgy tudom nem minden esetben jár a végkielégítés, így van?

bobe80 # 2014.08.01. 09:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Folyamatos munkarendben dolgozom. Kérdésem az lenne, hogy ha egy piros betűs ünnepnap vasárnapra esik jár-e külön díjazás erre a napra, ha dolgozom.

Köszönöm válaszát

ilona63 # 2014.07.31. 13:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a hétvégi túlóra és az igazolatlan távollét összefüggésével kapcsolatos.
Egy multi cégnél dolgozik a gyermekem, munkaidőkeretben. Hétfőtől péntekig mindennap dolgoznak, és többször elrendeli a munkáltató a szombati munkavégzést. Sajnos családi okok miatt nem tudott bemenni hétvégén túlórázni, ezért közölték, igazolatlan távollétnek fog számítani. Ez hogyan lehet? Az, hogy munkaidőkeretben dolgoznak, messze nem azt jelenti a munkáltatónál, hogy pl. hétköznap kevesebben kell menni dolgozni, vagy egyáltalán nem! Magyarul: a 3 hónapban a havi kötelező munkanapokat ledolgozzák+kötelező túlóra. Az igazolatlan miatt a prémiumról is le fog csúszni. SOS választ kérnénk, hogyan lehet ezt a problémát orvosolni, megbeszélni?
Köszönettel

Adrienn66 # 2014.07.31. 11:15

Tisztel szakértő!
Szeretném egy kérdésben a segítségét kérni.
Lottózóban dolgozom ahol szükséges szakmai követelmény a munkához a terminálkezelő végzettség megléte,ennek hiányában az ember hozzá sem nyúlhat egy terminálhoz.A probléma a következő a munkaadóm betanított terminálkezelőként foglalkoztat,hogy ne kelljen a szakmunkás minimálbért részemre megadnia.Azonnali hatályú felmondás indoka lehet-e az hogy mivel előírt végzettségem megvan mégsem terminálkezelőként foglalkoztatnak,valamint nem hajlandóak a szakmunkás minimálbért megadni.Bár tudom hogy a bérezés megállapodás tárgyát képezi ,de nem kötelező megadni ha megvan az ember végzettsége.
A munkaszerződésemben szerepel szükséges szakmai követelményként a terminálkezelő végzettség ,de a munkaköröm :betanított terminál kezelő.Jól van ez így?
Felmondhatok-e azonnali hatállyal?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.31. 08:57

:)
(Túlzás, hogy szakértő, és az ilyesmi sohasem biztos teljesen.)

hanni # 2014.07.31. 08:28

Köszönjük szépen a választ, bár sajnos nem kedvező számunkra, mégis biztosak lettünk benne, mert hozzáértő adta, így belenyugodhatunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 20:14

Csak egy feltételt tartalmaz a szabály: „jegyzékben a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott települések között szereplő községben található

Amit te két feltételnek olvasol, az csak a hivatkozott jogszabály címe.

(Nem jó, ha az ember előre eldönti, mit szeretne olvasni. Akkor ugyanis könnyen tényleg azt olvassa. Ha az van odaírva, ha más.)

hanni # 2014.07.30. 17:29

Tisztelt Szakértő!

A Kormány 326/2013. (VIII. 30.)rendeletének egy mondatának értelmezését szeretném kérni Öntől: "A nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékra az a pedagógus jogosult, aki olyan köznevelési intézményben dolgozik, amely a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, ILLETVE az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékéről szóló kormányrendelettel kiadott jegyzékben a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott települések között szereplő községben található."
A problémám - több kollégámmal együtt az, hogy a munkahelyünk szerepel ugyan a listában, de csak a munkanélküliséggel sújtott jegyzék-részben van 1-es jelölése, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturálisnál 0 szerepel. Szerintem elég az egyik feltétel megléte is, de a kollégáimat megosztja, van, aki mindkét feltétel meglétét értelmezni. Nagyon nem lenne mindegy a dolog... szerintem ha mindkettő kellene, akkor az ÉS vagy a VALAMINT szó lenne köztük. Véleményem szerint megilletne a pótlék bennünket, de addig nem próbáljuk a munkáltatónknál jelezni az igényt, míg nem biztos, hogy tényleg jogosultak vagyunk rá. (Kistérségek hátránya, ismernek mindenkit...)
Másik kérdésem: ha az LHH (leghátrányosabb helyzetű) települések között van a munkáltató, akkor az számít-e valamit? Előre is köszönöm a nyári melegben is segíteni akaró szakemberek munkáját!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.29. 09:35

Corvus: igen.
Menőmanó: akárhány munkaviszonyod van, akármilyen részmunkaidővel, a szabadságnapok száma ugyanannyi. Ha nem lenne világos: munkaviszonyonként.

Menőmanó80 # 2014.07.29. 07:04

Tisztelt szakértő!

Két négyórás állásnál, hogy oszlik meg a szabadság? Hány nap szabadság jár az egyik, és hány nap jár a másik munkahelyen?

Köszönöm mielőbbi válaszát.

corvus # 2014.07.25. 13:18

Tisztelt Szakértő!

Ha diákként diákszövetkezetben alkalmi munkát vállalok, amellett vállalhatok más munkát részmunkaidőben?

Felvettek asszisztensnek állandóra részmunkaidőre, csak ha a Tescoban van néha éjszaki leltározás akkor azokra szeretnék elmenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.24. 13:34

Igen.

Karmolka # 2014.07.23. 18:45

Tisztelt Cím!
Barátnőm felmondásában a munkaviszony megszűnésének időpontja figyelembe véve a 45 nap felmondási időt szeptember 23-a. Felmondási időszak: augusztus 9-23-ig tart. Utolsó munkanapja augusztus 31. A munkáltató augusztus 29-én kifizeti a munkabérét és a járandóságokat. Tárgyévi időarányos szabadságát kiadja a felmondási idő alatt, majd felmenti a munkavégzési kötelezettség alól szeptember 23-ig.
Kérdés: ez így jogos, felmondási idő alatt szabadságot kiadni? Segítségüket előre is köszönöm.

pinkapanka # 2014.07.07. 12:59

Tisztelt Szakértő!
A munkáltatómtól a mai napon kaptam e-mailben egy felmondólevelet, melyben a felmondás okaként ezt írta: "munkáltatóként az eddig elvégzett munkájával cégünk nem elégedett, ezért a továbbiakban nem tartunk igényt munkavégzésére". Ezt azért sérelmezem, mert úgy gondolom, hogy ez nem igaz. Kb másfél hónapja még pénzjutalmat is adott (15.000 ft-ot KP-ban), mert meg volt elégedve az eddigi munkámmal. Úgy gondolom mind szakértelmemmel, mind hozzáállásommal maximálisan a cég gazdasági érdekeit képviseltem, az ügyfelek írásban és szóban is jelezték elégedettségüket és kollégák se panaszkodtak rám. Az egész "gonoszkodása" akkor indult, amikor felvetette egy négyszemközti beszélgetés alkalmával, hogy "ő felajánl egy határozott, 3 éves időtartamra szóló, tanulmányi-szerződés-jellegű munkaszerződést, ami azért nagyszerűen előnyös nekem, mert 3 évig biztos munkahelyem lenne. Ha 3 év alatt én elmennék,akkor nekem kellene kártérítést fizetnem, de ha ők mondanának fel ok nélkül, akkor természetesen nekik is ki kellene fizetni egy halom pénzt, szóval ne aggódjak. Az lenne a dolgom, hogy minden szakmai tudásomat átadom a többi kollégának." Persze ugyanazért a pénzért, kibővített munkaidőben, 8-tól 18 óráig, és a "szerződésszegésbe" részemről az is beletartozik, ha esetleg ez idő alatt teherbe esnék ...ezeket nem szó szerint, hanem burkoltan közölte, de teljesen egyértelmű volt. Én ekkor 3 nap gondolkodási időt kértem tőle, hogy a párommal otthon megbeszéljem, erre ő felháborodott, hogy miért nem vágtam rá azonnal,hogy "igen, ez egy nagyszerű lehetőség,és azonnal élni szeretnék vele". Innentől kezdve folyamatosan beszólogatott, azt mondta, hogy miattunk tolta le őt az épület tulajdonosa, mert állandóan nyitogatjuk az ablakot, miközben megy a légkondicionáló, és hogy "állandóan" a telefonomat nyomkodom, olyan munkákat adott, ami macerás, sok időt vesz igénybe, és amikor elkészültem vele (a többi állandó feladatom elvégzése mellett), akkor közölte, hogy ez így neki nem tetszik, és inkább csináljam máshogy. Természetesen azt is elvégeztem, nem panaszkodtam, nem reklamáltam. Múlt hét hétfő (06.30)reggelre beteg lettem, vírusos gyomor-fertőzés, nagyon legyengített és nem tudtam bemenni dolgozni. Ezt már korán reggel jeleztem neki, a közvetlen felettesemnek és a munkatársamnak írásban (sms-ben, hogy ne ébresszem fel őket) Azt írtam, hogy rosszul vagyok, de remélem gyorsan elmúlik, és ha jobban vagyok, természetesen azonnal bemegyek. De sajnos egyre rosszabb lett. Másnap kérdezték,hogy mikor tudok már menni,mert nagy szükség lenne a munkámra (!!!), nélkülem nem bírják, de az állapotom miatt ezt nem tudtam megmondani abban a pillanatban.A főnök rá következő napon megüzente a kolléganőmmel, hogy inkább maradjak otthon akkor másfél hétig (?!) és gyógyuljak meg. Aztán szerdán a gazdasági vezető felhívott, hogy neki rögtön és azonnal kell egy táppénzes papír, amit természetesen beszereztem nekik a körzeti orvostól, bár jeleztem feléjük írásban, ha nekik egyszerűbb, akkor vonják le szabadságból (ugyanis ez volt mindig a bevett gyakorlat a cégnél). Csütörtökön e-mailben megírta a főnök, hogy júli 7-9-ig, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, fizetett szabadságra küld, 10-én kezdjek. Válasz e-mailben megírtam neki, hogy bár én gyógyultan, szerettem volna már július 7-én, hétfőn munkába állni, utasítását tudomásul vettem,és 10-én megyek. Erre ma küldött egy felmondó levelet e-mailben (egy forma nyomtatványt mellékletként csatolva, ami nincs aláírva sem, csak a helye van meg az aláírásnak)...most akkor ez mi? A munkaszerződésem része egy titoktartási nyilatkozat is, melyben a gazdasági működésre, pozíciómból eredő megszerzett tudásra, és minden ilyenkor szokásos területre kiterjedő információra vonatkozik,és kártérítési felelősséggel tartozom....most akkor jelezhetem a munkaügyi bíróság fele, hogy nem értek egyet ezzel a kamu-indoklással, anélkül, hogy megszegném ezt a nyilatkozatot? A felmondási idő felétől eltekintettek, de ezek után természetesen nem akarok náluk dolgozni, mert emberileg eddig is elítélendőnek tartottam a munkavállalókkal szembeni viselkedésüket, és az a 15 nap, amit náluk még le kellene töltenem július 10-25-ig, az rémálom és gyötrelem lenne. Forduljak a munkaügyi bírósághoz? Hogyan tudom "megúszni" ezt a letöltendő 15 napot? És ha nem adja oda az eddig elmaradt fizetésemet, akkor hogyan tudom azt bizonyítani, hogy ő nem fizette azt ki nekem? Válaszát nagyon sürgősen várom, és előre is köszönöm! Szép napot kívánok!

Sherlock # 2014.07.05. 09:40

A nyugdíjba beleszámít, mivel EU-n belüli munkaviszony; itt inkább az a kérdés, hogy akarsz-e olyan helyen melózni, ahol a minimálbért is csak cigánykodással tudják kigazdálkodni.

programozó # 2014.07.05. 09:26

Tisztelt Szakértő!

22 éves pályakezdő munkanélküli vagyok és kilátásban lenne 2 munka, mindkettőt elszeretném vállalni.

  1. munkaadóm teljes munkaidőre felvenne és pályázna a pályakezdők után járó bértámogatásra,
  2. munkaadóm megbízási szerződéssel venne fel.

Az lenne a kérdésem, hogy ha mindkettőt elvállalom, akkor az 1. munkaadóm jogosult lesz-e a bértámogatásra?

Várom sürgős válaszát!
Köszönöm szépen!