Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 15:02

Emil, telefon nem jó. Levél, abból is inkább a tértivevényes.

boroka1000 # 2014.06.27. 13:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

12 éves munkaviszonyom van, gyesről mentem volna vissza, de nem tudnak visszavenni ,melynek oka 2 pénzintézet egyesülése révén nagy a létszám. Munkaköröm nem szünt meg, nem ajánlottak fel más helyen munkát és 6 órás állást sem.
Ajánlatuk( ami szóbeli): közös megegyezéssel 2 havi bért fizetnének ki plussz a szabadságokat.
Kérdéseim: munkáltatói felmondás esetén milyen juttatások illetnének meg?
A felmondási időt le kell dolgozni ? illetve ki kell fizetnie a cégnek ha nem tudnak munkát adni?

Ha nem fogadom el a közös megegyezést és felajánlanak mégis egy távolabbi helyen munkát és azt nem tudom vállalni a távolság és plussz idő miatt akkor mire számíthatok, mit tehetek én? Esetleg felmondhatok én is, ebben az esetben jár e a végkielégítés?

Valamint annyira elhúzták az általam kért időpnt adást amit több alkalommal is kértem e-mailban( nem is válaszoltak rá) és telefonon hogy már csak 2 hét maradt a gyes lejárata előtt mire végre behívtak, bemehettem. Kérdésem hogy az általam írt e-mailes megkeresések bizonyító erejűek- e a munkáltatóval szemben?
Köszönettel, várom válaszát. Boroka

Tsiky75 # 2014.06.26. 16:05

Üdvözlet!
A munkaköri leírásomban szerepel a szolgáltatások, értékesítési feladatok, napi ajánlások, értéknövelési, címközvetítői rendszer napi működtetése, és használata. Napi szinten minden ügyfélnek biztosítás és megtakarítás ajánlása. Ám ezeken felül alá kellene írnom egy olyan nyilatkozatot, melyben vállalom, azt, hogy amennyiben a próbavásárlások alkalmával elmulasztom a termékek ajánlását először írásbeli figyelmeztetést kapok, majd a következő alkalommal felmond a munkáltató. Kérdem én mennyire jogos ez egy állami cégnél? Mik lehetnek ilyenkor a lehetőségeim?

Minimóni0 # 2014.06.26. 15:02

Szép napot!

2 embernek van kulcsa egy raktárhoz. Az egyik egy egyszerűsített foglalkoztatott. A másik egy állandó dolgozó, de ő a raktárba ritkán megy (kivétel a helyettesítés, amikor az EF nincs ott és mégis kell terméket kiadni), mivel az iroda, ahonnan a papírokat kiadja, másik településen van.
A termékkiadás menete:
Az irodai alkalmazott a gépben szállítólevelet ad ki az egyszerűsített foglalkoztatottnak, aki ezek után elmegy a raktárhoz és onnan elszállítja a termékeket.
A kérdésem:

  • Kit hogyan terhelhet a raktárhiányért anyagi felelősség a jelenleg hatályos jogszabályok alapján?
  • Mi történik, ha a szállítón jelölt termék helyett az EF más terméket visz ki?Hogyan lehet ezt az irodistán számon kérni? Vagyis ebben az esetben kié a felelősség?
  • Milyen felelősséggel tartozhat egy EF egy leltárhiányért, amikor egyik nap jön dolgozni, másnap meg nem? Hogyan köthetnek vele leltárfelelősséget tartalmazó megállapodást, ha nincs is szerződése?

Segítségüket előre is köszönöm.

szuppermen # 2014.06.25. 17:09

Ha tudnánk a szakkifejezéseket, akkor szakemberek lennénk. Amikor te bemész reggelit venni, akkor tudod a sütőipari szakkifejezéseket amikkel a pékek dolgoztak éjszaka? Ja, a titkárnődet küldöd reggeliért, mert leesne a....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.25. 14:51

Munkaviszonyt írsz meg felmondást. Biztos, hogy jó kifejezéseket használsz?

IldikóTT # 2014.06.25. 14:24

Üdv!

Újabb kérdésem a cégmódosítással kapcsolatos:

az új vezető elutasítja addig az intézkedést (bér kifizetése, papírok kiadása), amíg a jogerős bírósági végzést nem kapja kézhez erről a módosításról, holott az alapítványi cégjegyzékben a módosítás megtörtént- vezető és székhely változott, a dátum: 06.04. Jogerőre emelkedés dátuma.

Azt állítja, nem jogerős a döntés még. Jogos ez az elutasítása? Megerősítés kellene.
(Szerintem nem, mert akkor miért lenne bejegyezve.)
Köszönöm!

Puska # 2014.06.25. 09:27

Szép napot!

Májusban új munkahelyet találtam egy kft-nél gépkocsivezető munkakörben. A tulajdonossal megállapodtunk, hogy kezdetben csak alkalmi munkavállalóként jelent a NAV felé napi szinten, aztán a későbbiekben megbeszéljük hogyan leszek bejelentve. A munkaszerződés megírását is halogatta. Telt az idő és csak azt vettem észre, hogy elrepült az első hónap és elérkezett a fizetés ideje. Akkor szembesültem azzal, hogy nem csak munkaszerződésem nincs, de be sem voltam jelentve egy percre sem. Nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a tulajdonost senki nem látta azóta, hogy fizetni kellene. Nem jár be a telephelyre, nem veszi fel a telefont stb...

Ha valaki el tud látni hasznos tanáccsal, hogy ilyenkor mit lehet tenni, azt nagyon megköszönöm!

Mária20 # 2014.06.25. 08:47

Közben kiderült az állományban tartás a felmondási időt takarja. Végkielégítés folyósítás részletekben, a munkáltató elosztja bizonyos időre,aszerint utal amíg el nem fogy.

Nikolett.M # 2014.06.24. 15:17

Üdvözletem!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:

A tavalyi évben 2013.09.01-től, idén 2014.06.01-ig dolgoztam egy munkáltatónál. Munkaviszonyom - kissé furcsa körülmények mellett - június 1-jével megszűnt, papíron közös megegyezéssel.
Munkaviszonyom háttere, hogy 2013.09.01-2014.03.31. között alkalmi munkára jelentettek be, majd 2014.04.01-2014.06.01. között részmunkaidőben foglalkoztattak.
Munkaviszonyom megszűnését követően többszöri szóbeli, valamint írásbeli kérésem eredményeként sikerült kiadatnom kilépő papírjaimat. Ezen igazolások, iratok a 2014.04.01-2014.06.01. közötti időszakra vonatkoznak.

Ismételten felkerestem a munkáltatót, hogy a 2013.09.01-2014.03.31. közötti időszakra vonatkozóan nem küldtek semmilyen dokumentumot, de azt a visszajelzést kaptam, hogy azért nem küldtek iratot, mert csak alkalmi munkára voltam bejelentve..

Sajnos összefogó tájékoztatást sehol nem találtam arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen iratokat kellene kapnom a kérdéses időszakra vonatkozóan, de nyilvánvaló számomra, hogy pl. a következő évi adóbevallásomhoz szükségesek lehetnek a kérdéses időszakra vonatkozó dokumentumok.
Mivel összefogó tájékoztatót az alkalmi munkaviszony esetén kiadandó igazolásokról nem találtam, ezért egyelőre nem válaszoltam munkáltatómnak.

Fentiek alapján tehát arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy milyen igazolást kötelesek kiadni, illetve milyen iratokat kérhetek én a korábbi munkáltatómtól, hogy a továbbiakban minden irat rendelkezésemre álljon.

Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.24. 08:19

Szerintem nem. De ez vita esetén úgyis szakkérdés lesz.

Leevi # 2014.06.24. 06:58

Sziasztok.
Szerintetek közalkalmazott esetében az egészségügyi alkalmatlanságára alapított felmentést megalapozhatja az, hogy a közalkalmazott rendszeresen, hosszú ideig táppénzen van (átlag egy hónapban 15-18 munkanapon), így a munkáltató gyakorlatilag egyáltalán nem tud a munkájára számítani?

ObudaFan # 2014.06.23. 18:27

Lecsökkentheti e a fizetésemet, ha nem szűnik meg a munkaköröm,csak más munkakörbe helyeznek? És milyen százalékban?

Sem más munkakört, sem alacsonyabb fizetést nem köteles a munkavállaló elfogadni, hiszen ezekhez a munkaszerződés módosítása, tehát a munkavállaló és a munkáltató egyetértése szükséges. Más kérdés, hogy ha nem fogadod el, és a munkáltató tudja igazolni, hogy ebben a munkakörben nincs szükség már a foglalkoztatásodra, akkor jogszerűen mondhat fel. Persze ebben az esetben jár a felmondási idő, végkielégítés.

Erzsa # 2014.06.23. 16:26

Sajnos nem költői ez a valóság!
Nem tettem semmi törvénybeütközőt,csak az új főkönyvelőnek nem feleltem meg.mert nem hagytam magam
megalázni. ledegradálni.Pszihikai terrorban kellett dolgozni ahol mást sem hallottam, csak azt, hogy mehetek amerre látok mert 100 másik jön helyettem,mindenhez hülye vagyok, semmihez nem értek stb.A munkámat 30éve végeztem becsülettel, tisztességgel, és azt egy percig sem állítottam, hogy én hibátlan vagyok.
Ennyi a személyes bosszú lényege.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.23. 15:42

Erzsa, ugye ezek költői kérdések?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.23. 15:41

A részletekben történő végkielégítés mellett /állományban tartanák/
Szerintem ilyen nincs.

De ha csak az a kérdés, akkor egy embernek akárhány munkaviszonya lehet egyszerre, ha bír velük.

Erzsa # 2014.06.23. 13:47

Szép napot!
A munkáltatómnál személyes bosszú alapján eltávolítottak a munkakörömből 30 év után és másik munkakört ajánlottak sokkal kevesebb bérért!
Lecsökkentheti e a fizetésemet, ha nem szűnik meg a munkaköröm,csak más munkakörbe helyeznek? És milyen százalékban?
Segítségét előre is köszönöm!!!
Sürgős választ várok ha lehet. 2napom van dönteni!
Tisztelettel Erzsa

Mária20 # 2014.06.23. 12:18

Szép napot mindenkinek.
A páromnak felmondták a munkaviszonyát, eü-re hivatkozva./57 éves/Még tudna más munkakörben dolgozni. Végkielégítést kap.A részletekben történő végkielégítés mellett /állományban tartanák/ milyen módon tudna munkát vállalni, milyen feltételekkel? Vagy előnyösebb az egy összegű kifizetés?Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.23. 10:41

Munkaügyi perekben általában nem a perbéli állás határozza meg a bizonyítási terhet (tulajdonképpen más perekben sem). A munkáltatói felmondás jogszerűségét pl. vita esetén mindig a munkáltatónak kell bizonyítania. Jellemzően alperesként.

MACSKAJANCSI # 2014.06.23. 10:25

azért a hazudozhat össze-vissza az csak remélem, hogy nem lehet elegendő egy bírósági eljárásban...
büntetlenül?

a felperesen van a bizonyítási teher, tehát az alperesnek kellően megalapozott védekezést kell előadnia.
ugye ez így van?
mert ha nem, akkor megette a fene az egészet, úgy ahogy van...

MACSKAJANCSI # 2014.06.23. 10:23

általánosságban nem lopás miatt szokás azonnali hatályú felmondással megszüntetni munkaviszonyt ez is egy eset, de gyakoribb azért az, amikor a munkavállaló nem bírja már már tovább az egész állapotot, tehát a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyát ez a gyakoribb, nagyságrendileg ez van többségében, ezekből pedig nagyon-nagyon kis arányban fordul elő a munkavállalói azonnali hatályú felmondással történő bírósághoz fordulás esete, hogy a jogos követelése behajtása érdekében. (kifizetetlen túlórák, szerződésellenes és törvényellenes alkalmazás)
az életben a legtöbben leszarják, mert nem is tudják a munkavállalói jogaikat.

visszatérve még az előző hozzászóláshoz, ha egybeesik a bírói gyakorlat a törvényi szabályozással, akkor a korábban említett példa alapján a munkavállalói azonnali hatályú felmondás megalapozott oka alátámasztva (munkáltatói fizetési kötelezettség megszegése, nem törvényes foglalkoztatás stb. stb.)

vagy mi lenne akkor kellően megalapozott ok egy munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetére?

Egyjogász # 2014.06.22. 20:53

"A munkajogi peres eljárásokban kiemeltebben elmondható, hogy egyáltalán nem egyenlőek a pozíciók."

Ez teljesen így van, csak nem úgy ahogy te azt gondolod. Ugyanis a munkaügyi perekben a munkáltató van alapból hátrányos pozícióban.

Azt már megszoktam, hogy munkaügyi perben a T. szegény elnyomott munkavállaló büntetlenül hazudozhat össze-vissza, meg hogy a munkaügyi bíró minden szarért engem, mint munkáltatói képviselőt szopat.

De azon már kissé én is meglepődtem, amikor pl. minden következetes joggyakorlatot leszarva simán jogellenesnek minősítettek első fokon olyan munkáltatói rendkívüli felmondást, amelyet azért bocsátott ki a munkáltató, mert a T. szegény elnyomott munkavállaló gátlástalanul lopott.

Jó, másodfokon megváltoztatták az ítéletet, de azért mégis.

Azt meg egy neves munkajogász mondta egy fejtágítón, hogy egyszer meghívták egy munkaügyi bírói értekezletre, de meg kellett néznie, jó helyre jött-e, mert úgy érezte magát, mintha szakszervezeti bizalmik vándorgyűlésén lenne...:)))

MACSKAJANCSI # 2014.06.22. 19:21

köszönöm szépen. tudom, hogy a Mt-ben nincs benne, ott a teljesítménybérezés alkalmazhatósága van szabályozva.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.22. 18:55

egy tevékenység elvégzésére fordítható előírt idő (nem Mt., hanem google, Mt-ben nincs...)

MACSKAJANCSI # 2014.06.22. 18:49

Egyetértek az utolsó két hozzászólással. Ahogy írtam, nem mindenki, hanem vannak, ahogyan vannak ilyen-olyan esetek is.
A felbátorodott munkavállalók bíróságra vonulása? hát pl. ez a fórum sem ezt sugallja, hogy minden apró-cseprő problémával odamennének... azért ez túlzás arra ráfogni, hogy a költségmentesség erre feljogosítja...

visszatérve az eredeti témához, akkor kaphatnék választ arra is? normaidőre, még mindig.