Munkajogi kérdések.

zsofia.margit # 2021.11.05. 12:56

Aki számolja, az a táppénzzel érintett munkanapokat úgy tekinti, mintha nem lenne eltérő munkakezdés (holott beosztás szerint az lett volna). Ha ledolgozta volna az eredeti beosztás szerint a hónapot, jogosult lett volna műszakpótlékra. De nincs tekintettel a számításkor erre.
Hanem úgy veszi, hogy van 21 munkanap, amiből csak két alkalommal volt eltérő munkakezdés.

Tehát ha jól értelmezem amit írtál, akkor amikor a jogosultságot vizsgálja, a tervezett beosztást kell nézni?

zsofia.margit # 2021.11.05. 12:57

Úgy látom nem világos. Természetesen tudom, hogy a táppénz idejére nem jár műszakpótlék, ez nem vitás.

zsofia.margit # 2021.11.05. 14:47

Elnézést ha duplikáció, de nem látom amit írtam.
Tehát a kérdés természetesen nem arra vonatkozott, hogy táppénz idejére jogosult-e a munkavállaló műszakpótlékra, tisztában vagyok azzal, hogy nem.
Az érintett munkavállaló októberben a 21 munkanapból 15 napig táppénzen volt, összesen hat napot dolgozott le. Az eredeti beosztása szerint jogosult lett volna műszakpótlékra.
A munkáltató azonban, amikor a jogosultságát vizsgálta, a le nem dolgozott (táppénzen töltött) munkanapokat úgy tekintette, mintha nem eltérő lenne a munkakezdés (pedig beosztás szerint az lett volna).
Tehát a kérdésem az, hogy a munkavállaló a valóban ledolgozott, (és az eredeti beosztás szerint műszakpótlékra jogosító) két napon jogosult-e műszakpótlékra, jogszerű-e, hogy a munkáltató a pótlékra való jogosultság megállapításakor nincs tekintettel az eredeti beosztásra.
Remélem érthető, ha nem, elnézést. Higgyétek el, engem is megdöbbent hogy felmerült ez a kérdés.
Egyébként nem én vagyok az érintett munkavállaló,
Még egyszer: tisztában vagyok azzal, hogy ha jogosult is rá, ez csak kéz napot érint.

LipT # 2021.11.08. 18:44

Kedves Tagok!
Lenti ügy fejleménye, hogy Anyósom elhunyt a betegség következtében. Önök szerint felelősségre vonható a cég?

"Kedves Fórumozók!
Anyósom Coviddal kórházba került, szerencsére már jobban van...a munkahelyén beültettek mellé egy tanulót, aki láthatóan beteg volt, ezt jelezte is a csoportvezetőnek. Sajnos ez lett a vége, a munkatársa is pozitív tesztet produkált. Önök szerint érdemes az üggyel foglalkozni? Valószínűleg 1-2 hónap táppénz vár rá, kaphat emelt szintű összeget "üzemi baleset" révén? Előre is köszönöm."

gylab # 2021.11.09. 07:26

OFF: Szerintem pontosan annyira, mint az az iskola, aki az oltatlan gyermekeket tömegesen vitte a döglött állat kiállításra. Párom osztályában két covidos gyermek van. Semmi nem történt, ők otthon vannak, nem teszteltek senkit, minden megy tovább.

kifli # 2021.11.10. 06:24

Üdv

Köteles vagyok 8 órában dolgozni a 4 órás papírommal ha 8 órás papírt ígértek de a mai napig nem láttam?
felvettek 4 órába 4 órás papírral. Oké.
Majd azt mondták átvesznek 8 órába. Oké.
Majd azt mondták jön a módosított papír, de addig is járjak be 8ba.
2 hete bejárok 8ba papír még sehol.

Mi lenne, ha felállnék 4 óra után? majd ha lesz papír a 8órl bejárok 8ba.

miért dolgozzak én naponta 4 helyett 8 órát a 4 órás szerződésemmel?

Még a túlóra sincs elrendelve papíron, mert ha nem tévedek, amíg nincs új papír, addig a napi 4 plusz óra az 4 óra túlóra lenne, amire még pótlék is jár!!
De mnég erről sincs papír.

Teendőim?

KÖszönöm

Szomorú örökös # 2021.11.10. 06:41

kifli

miért dolgozzak én naponta 4 helyett 8 órát a 4 órás szerződésemmel?

Kifizetik a plusz 4 órára a munkabért?

drbjozsef # 2021.11.10. 07:17

kifli,

Hát kérd írásban az új munkaszerződésedet. Mármint írásban kérd, hogy írásban foglalva adják oda.
De siess, mert a te időd is telik...

Mt.44. § A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.

kifli # 2021.11.11. 06:27

"Hát kérd írásban az új munkaszerződésedet."

Na jogászok. Itt a rögvalóság!!!!
NINCS ÁLLÁSOM!! Tegnap a tanácsotok nyomán bemnetem a főnökhöz és írásban leadtam hogy kérem az új 8 órás munkaszerződést amit szóban 100x ígért és aminek megfeleleőn 8 órában már két hete bejárok. Ez volt tegnap du zárás előtt 17hkor.
Ma reggel nem kellett felvennem a melót próbaidősként csá mehetek. Kirúgtak.
A rögvalóság vs jog.

wers # 2021.11.11. 10:53

Ez a munkahely inkább rabszolgatartó hely. Gyanítom még így jártál jól, mert azt sem tudod, kifizetnek-e rendesen, bejelentenek-e rendesen, szabadság stb. Ezt a helyet nem kell sajnálnod.

drbjozsef # 2021.11.11. 14:54

A rögvalóság vs jog.

Tévedés. Ez konkrétan a jog a rögvalóságban. Próbaidő alatt indoklás nélkül megszüntetheti a fél a munkaviszonyt. Mondtál egy mukkot is arról, hogy próbaidős vagy?
Egyebekben csatlakozom wers-hez : vélhetően így jársz jobban...

Szomorú örökös # 2021.11.11. 16:32

kifli

írásban leadtam hogy kérem az új 8 órás munkaszerződést amit szóban 100x ígért és aminek megfeleleőn 8 órában már két hete bejárok.....Ma reggel nem kellett felvennem a melót próbaidősként csá mehetek

Esetleg én a helyedben megvártam volna a próbaidő végét.
Ha akkor se lett volna 8 órás szerződés, akkor mondtam volna fel azonnali hatállyal.

drbjozsef # 2021.11.11. 17:06

Esetleg én a helyedben megvártam volna a próbaidő végét.
Azzal feltehetőleg kifutott volna a határidőből.

herta # 2021.11.17. 13:17

Tisztelt Jogi Forum!

így látatlanban nem tudom adható-e értelmes válasz a kérdésemre.

4 órás mellékállást vállalok, de a cég nem akaródzik engem rendes munkaszerződéssel felvenni, hanem heti 20 órás „megbízási“ szerződést ajánlottak, adott kifutással 22. márc végéig, mert addig kell a cégnek ember.
A kifizetés havi szinten történik majd havi fix öszeggel éppúgy mintha munkabért kapnék.
A szerződés szövegét sajnos nem látom, pedig jó lenne, de így látatlanban lehet válaszolni arra a kérdésre mi van akkor ha én idő előtt lejárat előtt „ki akarok ugrani" az egészből?
Mert pl

• a feladot mégsem tudom ellátni (szakértelmem nem elegendő)
  • családi viszonyokban változás történik és nem lesz időm (idősgondozás)
  • vagy csak mezein találok egy jobban fizető melót?

Mi van ha én mondjuk közlöm hogy dec 31-el szevasztok?

Köszönöm a választ

drbjozsef # 2021.11.17. 14:41

herta,

Ezek pont azok a kérdések, amelyek a szerződés fontos részét képezik. Azok ismerete nélkül nem válaszolható meg.

Megjegyzem, ha ez tényleg megbízási szerződés formában valósulna meg, az feltehetőleg jogellenes lenne, hiszen ez formailag egyértelműen egy részmunkaidős munkaszerződés. Nem valós okiratot aláírni pedig nem mindig okos dolog...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:34

A szolgáltatás sem nagyon passzol megbízási szerződéshez. Továbbá megbízási szerződésben nem értelmezhető, hogy "heti 20 órás".

Ha egy szerződés színlelt, de egy másikat leplez, akkor a leplezett tartalom szerint kell megítélni. Tehát a leplezett munkaszerződés munkaviszonyt hoz létre. A határozott idejű munkaviszont a határozott idő letelte előtt felmondani nem lehet.

(Annyira nem rossz már a helyzet a munkaerőpiacon, hogy egy ilyen ajánlatot el kelljen fogadni.

herta # 2021.11.18. 07:48

"Megjegyzem, ha ez tényleg megbízási szerződés formában valósulna meg, az feltehetőleg jogellenes lenne,"

hát márpedig nem is akárki kínál ilyen megbízást, hanem egy főv önkormányzat, nem egy jóskapista sufnicégecske... és akkor tkp a magyar állam a munkáltató és ott is a megy a simli-
  • ezek szerint megy!
drbjozsef # 2021.11.18. 08:06

hanem egy főv önkormányzat,
Nocsak, miről maradtam le. Több is van?

gylab # 2021.11.18. 08:52

Én értettem, nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem a főváros egyik, nyilván kerületi önkormányzatának a cége. :)

wers # 2021.11.18. 10:40

:) szerintem drbjozsef is értette, csak nehéz lett volna kihagyni..... teljesen megértem :D

gyulagux700 # 2021.11.29. 12:18

szioasztok.olyan kérdésem lenne hogy felmondtak nekem.ez egy dolog.viszont az előző bérpapíromon 28 szabim volt most meg 24 nap.a 2 gyerekem után járna 4 nap szabi.a kérdés az hogy az a bizonyos 4 nap most a levegőben lóg vagy ki kellett volna fizetni a cégnek vagy azokkal mi a helyzet?gyakorlatilag ki se adták és nem is fizették ki.azt mondták a munkaügyön hogy elvileg ki kellett volna fizetniük.ez nem történt meg.sőt az előző havi bérletem se fizették ki.ilyenkor mi a teendő?nagyon megköszönöm a válaszokat.

Ediv # 2021.11.30. 17:47

Tisztelt Jogászok!
Munkabalesetet követően 10.18-11.26-ig táppénzen voltam. 11.29-én beosztásomnak megfelelő időben felvettem a munkát, amelyet két óra elteltével a munkáltatóm megszakított, és közölte, hogy csak üzemorvosi alkalmassági vizsgálatot követően dolgozhatok ismét. Munkáltatóm közölte, hogy a 11.29-30. napok igazolt, fizetetlen napok lesznek. Ezek után a háziorvosommal egyeztetve a táppénzem 11.30. dátummal zárták le. Az üzemorvosi alkalmassági vizsgálat 11.30-án délutáni időpontban volt, amelyen megjelentem. A vizsgálatot végző orvos közölte, hogy az alkalmasságot nem tudja igazolni addig, amíg táppénzen vagyok, ezért azt kéri, hogy a táppénz legyen lezárva 11.29-én, majd a 11.30. napom legyen a munkáltató kérésének megfelelően igazolt, fizetetlen nap. Az lenne a kérdésem, hogy egy üzemi baleset után (targoncával elütöttek a raktárban, és egyértelműen nem én voltam a hibás, amelyet a munkáltató el is ismert) joga van-e a munkáltatónak ahhoz, hogy ilyen módon egy, kettő, vagy akárhány nap igazolt, fizetetlen távollétre kötelezzen? Ezt főként azért érzem leginkább problémának, mert a fizetés elmaradásán kívül úgy olvastam, hogy ez az időszak nem biztosított időszaknak számít majd a továbbiakban.

drbjozsef # 2021.11.30. 19:17

gyulagux700,

A szabadnapokat, ha év közben szűnik meg a munkaviszony, arányosítani kell. Összeadják az összes szabidat (alap+pót ami jár), azt naptári napok szerint arányosítják (munkaviszonyban töltött idő / teljes év), kerekítik, és ha marad ki nem adott, azt ki kell fizetni.

Ha mostanában szűnt meg a munkaviszonyod, és 28 napból 24-et számoltak el, akkor az elképzelhető, hogy rendben van.
(vagyis nem a rendes 24 napodat számolták el, és elfelejtették a 4 gyerekes szabidat, hanem időarányosították az egészet, és 22 rendes és 2 gyereknapot számoltak el, mert időarányosan ennyi jár)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.30. 20:29

Mintha át akarnának verni - de nem értem, miért.
Addig igaza van az üzemorvosnak, hogy ha a háziorvos szerint keresőképtelen vagy, akkor neki meg sem kell vizsgálnia - hiszen nem kérdés, hogy egészségügyi okból nem dolgozhatsz. Ő akkor vizsgálhat meg, ha már a háziorvos szerint keresőképes vagy.
Viszont az a nap, amikor nem jogszabály, hanem a munkáltató által előírt alkalmassági vizsgálaton veszel részt, fizetett. Kérdés, hogy a munkabaleset után kötelező-e az orvosi alkamassági. (A keresképtelenség, ha ilyen rövid, nem indokolja.)

bnice698 # 2021.12.07. 12:57

Hello Forum!

Megbízási szerződés bruttójából hogy lehet nettót számolni? Mit vonnak le belőle-mert ez nem munkabér.

Köszönöm