Munkajogi kérdések.


6manócska6 # 2014.01.27. 16:54

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Talán ez idevágó, és a kérdésemre is választ ad, - ingyen - miszerint kötelezhet-e a munkáltatóm, olyan feladatok elvégzésre, amihez sem végzettséggel, sem gyakorlattal nem rendelkezem.

Mt.104. § (1) A munkavállaló a munkát a munkáltató utasítása szerint köteles ellátni.

(2) Nem köteles a munkavállaló teljesíteni az utasítást, ha annak végrehajtása jogszabályba vagy munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. Ha az utasítás végrehajtása kárt idézhet elő és a munkavállaló ezzel számolhat, köteles erre az utasítást adó figyelmét felhívni. Utóbbi esetben az utasítás teljesítését azonban nem tagadhatja meg.

E szerint fogok eljárni. Felhívtam rá a figyelmét, elvégzem a munkát, ahogy tőlem telik, és a felelősség az övé. Ennyi.

Mindenesetre ezt az egészet abszurdnak tartom, mert ezzel az erővel akár repülőgép vezetésére is kötelezhetnének, de pillanatnyilag nincs hozzá kellő végzettségem. De nem számít. A felelősség nem az enyém. Ez az egész kész vicc.

Martes # 2014.01.26. 10:31

"„Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?”
Annál, amit rendes felmondás esetén kapnál, nem érdemes kevesebbet elfogadni. Ugyanannyit esetleg azért, mert úgy most rögtön megkapod."

Akkor legalább ezt a választ kellene írni, ez is jobb, mint hetekig válasz nélkül hagyni.

Én valamikor a múltrendszerben azt hallottam a munkaadó bármire kötelezheti, de a saját felelősségére. Vagyis, ha hibázik nem vonható felelősségre, mert nincs képesítése, és erről a munkaadó tudott, amikor megbízta. Rám raktárkezelést bízott az akkori főnököm, és bár jól végeztem, leltározáskor mondta az egyik ellenőr: ha volna hiányom, velem akkor se tehetnének semmit, ellenben a főnökömet felelősségre vonnák. Mivel nem jogász mondta, és rég történt, nyilvánvaló, hogy utána kell nézni.

nagyim # 2014.01.26. 08:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A távolléti díj kiszámításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy olyan cégnél dolgozom ahol a fizetés két részből áll. Van egy havi fix bejelentett bér és zsebből zsebbe órabér. A havi járandóság kiszámítása a következő módon történik. Az adott hónapban ledolgozott órák számát megszorozzák az órabérrel és ez lesz a havi bér. A bejelentett bér megjelenik a bankszámlámon, a havi bér és a bejelentett bér különbségét pedig megkapom borítékban. A bejelentett bérrel minden "rendben". Ha a munkavállaló egy adott hónapban ledolgozott hét munkanapot, volt két fizetett ünnep és tizenhárom nap szabadság, amiből öt nap a "kötelező" téli leállás, akkor a havi bér számítása az alábbiak szerint történik. A hét munkanap: Óraszámot szorozzák az órabérrel A fizetett ünnep órabére: A havi bejelentett nettó bért osztják az adott hónapra érvényes tb. naptári ( ötnapos munkarend szerinti) napok+ a fizetett ünnepek számával. A szabadság órabére A havi bejelentett nettó bért osztják az adott hónapra érvényes tb. naptári ( ötnapos munkarend szerinti) napok+ a fizetett ünnepek számával.
Mennyire "törvényes", korrekt a fenti eljárás?

Tisztelettel: Nagy Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 08:00

Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?
Annál, amit rendes felmondás esetén kapnál, nem érdemes kevesebbet elfogadni. Ugyanannyit esetleg azért, mert úgy most rögtön megkapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 07:58

hogy veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem küldhet el a külsős cég sem mert védett leszek,
Nem kell veszélyeztetettnek lenni. Elég, hogy terhes vagy - de csak akkor, ha közlöd a munkáltatóval.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 07:52

OFF
Úgy látom a kérdésem válaszra érdemtele
Inkább speciális. Amikor órákig kellene kutakodni a Kjt.-ben, Mt.-ben és hosszasan eltöprengeni az olvasottakon, az meghaladja az ingyenes tanácsadás lehetőségeit.
ON

nail # 2014.01.25. 21:00

Fejlemény korábban ismertetett ügyemben (GYED-en vagyok és a cég, ahol dolgoztam, kivonul Magyarországról): egy ügyvédi irodától kaptam levelet, hogy a cég felhatalmazása alapján tárgyalni akarnak velem a csoportos elbocsátással kapcsolatban. Ez pontosan mit jelent az egyéni munkavállalók szempontjából? És milyen megegyezésre számíthatok vajon, hiszen a GYED miatt el nem bocsáthatnak? Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?

6manócska6 # 2014.01.25. 20:04

Úgy látom a kérdésem válaszra érdemtelen, meg az előttem kérdező kismamáé is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 18:28

Miamia, vitatott a kérdés, ítélkezési gyakorlat - pláne egységes - meg nincs. Ha gondolod, indíthatsz egy próbapert.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 18:27

Tom, az nem új szerződés, hanem határozott idejű módosítása a meglévőnek a munkakör vonatkozásában. A határozott idő lejártával a munkaköröd újra a régi.
Azért jó lenne a konkrét szerződésszöveget megmutatni egy ügyvédnek.

miamia # 2014.01.24. 17:47

Üdvözlök mindenkit! Egy szakértő válaszát szeretném kérni az alábbi kérdésben. 2013-ban 30 napot meghaladó keresőképtelenség (táppénz) miatt arányosan csökkentette a munkáltatóm az éves szabadságomat. De ezt csak októberben közölték velem, amikorra már 3 nap szabadság túlvétem volt (szó nélkül kiadták, én pedig nem számolgattam év közben, volt elég problémám...). Tényként közölték velem, hogy a 3 napot a decemberi munkabéremből fogják levonni. Kérelmeztem, hogy ne vonják le, amit végül engedélyeztek azzal, hogy a 2014-es szabadságomból fogják levonni, tehát idén 3 nappal kevesebbet kapok. Ez így jogszerű? Ahogy a neten olvasgattam a témában, egy munkajogi szakértő oldalán a következő szöveget találtam: "a munkáltatónak nyilvántartást kell vezetnie a 30 napnál hosszabb ideig keresőképtelen dolgozókról, ki kell számítania a szabadságnapok számának csökkenését, erről célszerű tájékoztatni a munkavállalót. A másik következtetés az, hogy a munkáltatónak ezekben az esetekben nem szabad a szükségesnél több szabadságot kiadnia, mert az időarányosnál nagyobb mértékben kiadott szabadság nem követelhető vissza. A hangsúly itt az utolsó mondaton van, tehát mivel engem nem figyelmeztettek (nem vezettek rólam nyilvántartást ezek szerint), utólag nyögték be hogy 3 nap túlvétem van, ezt visszakövetelhetik-e rajtam bármilyen formában? Előre is köszönöm a válaszokat!

tom889 # 2014.01.24. 17:26

sziasztok
milyen veszélyei vannak ha aláírok egy ilyen szerződést? munkaviszony határozatlan viszont a feladatkör határozott ideju
hiphopp átrakhatnak a beleegyezésem nélkül másik osztályra, más fizetéssel? vagy ez csak vmi munkajogi móka?
(cégen belül megpályáztam egy másik poziciot, és most mondták hogy ez a munkakör ilyen jelenleg határozatlan idejű munkaviszonyom van.
ki akarnak rúgni?nem kellett volna megpályáznom az új helyet?
mik a veszélyek ezzel a foglalkoztatással? miért jó a munkaadónak? milyen kockázatot vállalok ezzel?
egy multinál dolgozok irodai környezetben

farkaslak # 2014.01.24. 09:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Határozatlan idejű munkaviszonyomat 2013. november végén felmondtam. Munkáltatóm nem nagy örömmel fogadta, de a felmondó levelemet szignózta. Szerződésemben kölcsönösen 3 havi felmondási idő szerepel. Azóta a levelemre válasz nem érkezett, csak találgatni tudom, hogy mikor engednek el.( Csak néha elhangzik egy megjegyzés, hogy a munkámat, majd adjam át XY-nak.)Kérdésem: Kötelezi-e a jog válaszra a munkáltatót a felmondási levélre és ennek mi határideje?
Válaszát előre is köszönöm.

barca53 # 2014.01.24. 08:37

Üdvözlet!

Engem az érdekelne ha egy BT.-nél vagyok 10 éve ( amúgy a munkaviszonyom 46 év) és elmennék nyugdíjba mikor ez lehet a munkáltatónak kell van-e felmentési kötelezettsége velem szemben miután a munkaviszonyomat meg kell majd szüntetni ha szeretnék nyugdíjba menni

szíves választ várva, üdvözlettel? M. István

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.23. 16:54

Munkaügyi felügyelőség. Csak aztán találjanak is valamit.

zöldségleves # 2014.01.23. 16:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lépéseket lehet tenni a következő helyzetben:
Egy amerikai cégnél dolgozik az unokám három műszakban.
Dolgoztatták úgy is, hogy 12 órát lehúzott este 10-től reggel 10-ig és másnap délután 2 órára ismét vissza kellett mennie még egy 8 órás műszakot ledolgoznia.
Nem csoda, hogy az egészségére ment. Így most nagyon beteg, de még így is dolgozott 3 héten keresztül állandó éjszakai műszakban, mig végül teljesen leesett a lábáról. Bejelentette, hogy nem tud bemenni és elmegy az orvoshoz, aki valószínüleg betegállományba veszi.
A főnökének a válasza az volt, "ha ezt megteszi ki fogja rúgni"
Ezen felül nem számolták el az éjszakai pótlékait, a túlórákat, mert kevesebbet keresett mint mikor 8 órát dolgozott.
Kérem adjon tanácsot hova lehetne fordúlni és ezt a vállalatot megbünetni!!!!

ObudaFan # 2014.01.23. 15:13

Mt. 192. § (2) A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.

Gyuszu # 2014.01.23. 10:40

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy határozott idejű munkaszerződés leteltét követően, maximum mennyi ideig lehet még (törvény adta keretek között) meghosszabbítani a munkaviszonyt, amennyiben kizárólag csak határozott időben kívánja foglalkoztatni a munkáltató az adott munkavállalót?
Illetve jogszabályilag hol találok erre konkrét rendelkezést?

Köszönöm a segítséget!

6manócska6 # 2014.01.19. 09:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

16 éve közalkalmazottként, iskolatitkárként dolgozom. 3 évvel ezelőtt az intézményünkben lévő gazdasági és munkaügyi osztály megszüntették, gazdasági szervezetet hoztak létre, melynek feladata a pénzügyi és munkaügyi feladatok ellátása lett több intézményt érintően. Az iskolánkban lévő kollégákat elküldték, 3 fő maradt jelenleg, akik a gazdasági szervezet alkalmazottai,pénzügyi és részben munkaügyi (ez utóbbit végzettség nélkül) látják el.

A Klebesberg intézményfenntartó és a tankerületek megalakulása után a tankerület vette át az intézményünket érintő munkaügyi feladatokat. Létszámhiányra és megnövekedett feladatellátásra hivatkozva immár több mint egy éve az intézményünk végzi az alkalmazottak átsorolását, kinevezését stb. a tankerület helyett!
Az intézményvezető számtalan jelzése ellenére - miszerint intézményünkben ennek a feladatnak az végzésre megfelelő végzettséggel rendelkező, hozzáértő munkatárs nincs - nem történik semmi, munkaügyben jártas kolléga felvételét a tankerület nem engedélyezi. Az intézményvezető a feladatot magára vállalta, az adatszolgáltatásokat ő teljesíti.

Napi szintű a konfliktusom emiatt, és sajnos igen nagy a hibázási lehetőség, itt a pedagógus és közalkalmazott kollégák besorolásáról, pótlékáról és jelenleg a pedagógus életpálya modell miatti besorolásról van szó, azaz pénzbeli juttatásokról.
Én ezt szakmai hozzáértés nélkül felelősséggel felvállalni nem tudom.

A kérdésem az lenne, hogy az intézményvezető kötelezhet-e engem, munkaügyi végzettség nélkül (sosem volt az iskolatitkár feladata ez) minisztériumi, állami szintű adatbázisok feltöltésére, munkaügyi anyagok elkészítésre?

Válaszát megköszönve üdvözlettel

andy8101 # 2014.01.18. 20:06

Üdvözlöm.
Nekem egy olyan gondom lenne ,hogy külsősként dolgozom egy cégnél a 3 hónap próbaidőm nemrég letelt ,de viszont a héten kiderült ,hogy kismama vagyok.
Az egyik kollégám azt mondta ,hogy ha viszek a nőgyógyásztól egy igazolást
arról,hogy veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem küldhet el a külsős cég sem mert
védett leszek, nem tudom ez mennyire igaz és esetleg valami tanáccsal tudnak -e
nekem segíteni.
Ameddig bírom és lehet szeretnék dolgozni ,de 3 műszakban dolgozom 6+2 -es
munkarendben így az orvosom nem hiszem ,hogy sokáig fog engedni.
Köszönöm szépen előre is
Andrea

nurseboy # 2014.01.15. 18:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, melyre sehol sem találtam még választ.

12 órás Folyamatos munkarendben (szoc. otthon), hogyan kell számolni ÓRÁBAN (nem bér - munkaidő szempontjából) a táppénzt, betegszabadságot?

Pl: Hétfőtől- Vasárnapig Táppénzen van a munkavállaló!

  1. Beosztás szerint 3 nap dolgozott volna. Akkor a táppénz 58=40óra, munkaidő 312=36 óra , így van +4 órája amit ki kell adni?
  2. Beosztás szerint 4 nap dolgozott volna. Akkor 58=40óra táppénz,munkaidő 412=48 óra, így -8 órája van amit le kell dolgoznia?

Köszönettel: Kopócs Attila

kupeti # 2014.01.15. 17:31

Tisztelt Szakjogász Úr!

Lehetősége szerint nagy tisztelettel sűrgős válaszát szeretném kérni munkajog területén a velem történtek ügyében.2008.01.01-től 2013.12.31.ig köztisztviselő - kormánytisztviselői beosztásomat a Járási Hivatal megszűntette egy kormányhatározat értelmében 2013 dec.31-vel jogutódlás hivatkozással a törvény erejénél fogva.Erről szóló írásbeli értesítést 2014.01.10-én kaptam meg.A szervezeti egységem feladattal és hatáskörrel,dolgozói létszámmal együtt jogutódlással átkerűlt egy szakmai szervezethez egy köztestülethez a fenti 2013.12.30 napon hozott Korm Hat-nak megfelelően.Az újonnan megalakúlt köztestületnél a mai napig 2014.01.15.nem került sor a munkaszerződés aláírására,mivel nem volt tisztázva a helyzetünk.Azt sem tudtam, hogy Ktv-i alkalmazott vagy a Mt- alá tartozó munkavállaló leszek-e.
A köztestületnek a mai napon írásbeli nyilatkozatot tettem, melyben jeleztem, hogy nem kívánok munkajogviszonyt létesíteni velük a megváltozott, s számomra kedvezőtlen feltételek miatt.
Időközben elhelyezkedni készülök a munkaerőpiacon, de szóban megfenyegettek a köztestület részéről, hogy fegyelmi úton távolítanának el az egységtől, mert csak így maradhat meg a számukra a kiharcolt státuszom. Keletkezett-e egyáltalán munkajogi jogviszony köztünk (tekintettel arra, hogy erre vonatkozó írásbeli megállapodás nem született köztünk, s tudomásom szerint e nélkül érvényesen nem jöhet létre munkajogviszony), le lehet-e folytatni fegyelmi eljárást ellenem, illetve jogosult lehetek-e végkielégítésre korábbi munkáltatómtól,a Járási Hivataltól?

Megtisztelő válaszát kérem a privát e-mail címemre szíveskedjék küldeni (kurupeti@gmail.com)

Üdvözlettel:

K.P.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 09:56

Arra a négy alkalomra.

Leevi # 2014.01.15. 09:27

Üdv!

Szerintetek jár-e annak a munkavállalónak műszakpótlék akinek az adott hónapban a munka kezdete így alakul:
8:00 órától 13 alkalommal kezd
9:00 órától 2 alkalommal
10:00 órától 1 alkalommal
16:00 órától 4 alkalommal

Köszi!

monalisa1 # 2013.11.26. 15:15

Pierre38

Próbáld tanukkal bizonyítani, hogy a baleset a munkahelyen- munkavégzés közben történt és nem másutt. Ezt pár mondatban íratasd is le velük.
Bár készült a gipszelés okáról orvosi véleményezés, de mivel táppánzre nem kerültél így joggal várták el tőled a munkát.

A gipsz sk. levétele nagy hiba volt mert van hogy ujabb röntgenre- további gipszelésre van szükség.

Én laikus hozzászóló vagyok de valószínűleg lesz itt olyan válaszoló aki meg tudja mondani: mitévő is legyél.