Munkajogi kérdések.


Kovács Ildi # 2013.11.26. 13:02

Hát én nagyon köszönöm a segítséged! most megpróbálok lehiggadni és kedves mosolygós levelet írni, hogy okulhassak miként is felelhetek meg a munkaköri leírásomnak. Valahogy csak megfogalmazzák a gondjaikat velem, nekem. Közben érzem bírósági per lesz ebből. Remélem ők is érzik, de mit számít ez egy multi cégnek.
köszi a segítséget!

wers # 2013.11.26. 12:42

+ 20 ezre minőségi pótlékot kaptam
na, az ilyen kis szösszeneteket kell gyűjtögetned, ha a figyelmeztetők miatt valami kár ér, pl. csökkenti a béred, vagy rendkívüli felmondással kirúg, mehetsz a bíróságra

wers # 2013.11.26. 12:40

A figyelmeztetőt neked nem kellet volna aláírnod, és az, hogy aláírtad, nem jelenti azt, hogy egyet értesz vele. Max annyit, hogy átvetted.

Írd meg azt a levelet. A figyelmeztetőkben leírtak cáfolására próbálj bizonyítékot gyűjteni.
Nem irigyellek, nekem is volt pokol munkahelyem. Jobb lenne megszabadulnod innen.

Kovács Ildi # 2013.11.26. 12:36

a vicc még hogy az első írásbeli figyelmeztetőm mellé + 20 ezre minőségi pótlékot kaptam.
Miért?
mert hanyagul és sehogysem végzem a munkámat?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 12:23

maximálisan.
Alig volt ott új cspvezként és már azt mondta nekünk, hogy úgyis tudja mi csak folyton megakarjuk vezetni. Gusztustalan hangnemben.
rosszul viseltem. kikértem magamnak.
Azóta folyamatosan meghazudtól. Megtiltja a régi kollegámmal a baráti kapcsolatot és őket ellenem hangolja. nem nagy sikerrel, de végül is az van nem mernek velem a továbbiakban látványosan jóba lenni. 1 figyelmeztetőt már adott és olyan apróságokért hogy az vicc. Minden munkafolyamatomat felsorolt a figyelmeztetőbe, hogy azt mind hanyagul vagy sehogy sem látom el. Megkérdeztem hogy akkor szerinte aludni járok be? mert ugye semmi nem volt jó a részéről, vagy elégséges. Panaszt tettem a feljebbvalónál. Itt hibázhattam. Most megmutatja ő az aki az életem felől dönthet. Mondjuk kirúg és dögöljek éhen. Tök egyszerű módját választotta. az kamuzza email-ek mennek felé a hanyag munkám miatt. Én nagyon rendesen és ezerrel agyon dolgozva végzem a munkámat. erőm felett. Hátam mögött velem példálózik a restebb kollegáimnak, hogy úgy kell dolgozni mint Ildike. Szememben ócsáról, megaláz, undort mutat. Nos a 2. figyelmeztetőm olyan gondból fakadt, hogy állítólag nyitva felejtettem egy zárt szobát, ami ugye banki területen akár tragédia is lehet. Nos én erre nem emlékszem, de csopvezetőm szerint le is van fotózva. Kértem a fotót. no ne láthatom. szerinte belső levelezést képezi. Én adtam annyi bizalmat a csopveznek hogy aláírtam a figyelmeztetőt. ki tudja, hátha tényleg nyitva hagytam... Na de találkoztam olyan emberekkel akik nem tudnak erről semmit pedig állítólag fergeteges balhé volt és fotóztak és biztonsági felvételeket csináltak. No mégsem tud senki ottani dolgozó erről semmit... hogy van ez? nagy csetepatét okoztam és mégsem tud senki semmit? Ezért kértem fotót, mert gyanakszom nem történt semmi. szimpla rágalom.
Az első állítólagos panaszos email sincs tisztázva. Olyan emberekről állította hogy panaszt tettek rám akik még mai napig is hiányolnak. Kizárt. Kamu volt az is.
kiközösít, megaláz, rágalmaz. csak ennyi a bajom a csopvezzel. Ja és földönfutóvá akar tenni. Ez a fixa ideája
Négyszemközt ezzel fenyeget.
Hatalmi téboyult asszem.
Szóval a válaszom igen ! maximálisan fenyegetve érzem magam.

wers # 2013.11.26. 11:22

Hogy érzed, fenyeget az a veszély, hogy rendkívüli felmondásra hajtson a főnököd?

Pierre38 # 2013.11.26. 11:14

Tisztelt forumozók!Olyan kérdesem lenne:A munkahelyemen nyáron történt egy baleset amiröl tájékoztattam a munkahelyi vezetömet de nem volt hajlandó baleseti jegyzökönyvet felveni,söt miután elmentem orvoshoz és begipszelték a kezem,azután is arra kényszeritett,hogy tovább dolgozzam.Miután kontrol vizsgálatokra sem engedtek el,egy hőnap multán magam távolitottam el a gipszet,de sajnos a folyamatos terhelést nem birja,nem tudom használni,jelenleg lézeres kezelésre járok de közölte az orvosom,hogy valószinüleg fizikoterápiás kezelésre is szükségem lesz.Nos a munkáltatóm máris közölte,hogy kirűg.Az lenne a kérdésem,hogy milyen jogi lehetöségeim vannak?kihez fordulhatok panaszommal?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 10:54

nem. Azt kell látnom, hogy valóban érkezett e panasz.

pazs # 2013.11.26. 10:32

Neked komolyan látnod kell a panaszt ahhoz, hogy tudd, rosszul végezted-e a munkádat?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 09:05

le fog telni a 30 napos fellebbezési időm. Ezért aggódom. Jó elküldöm levélben, hogy részletezzék mi a gond a munkámmal és levélben megkérem támasszák alá a problémát olyan dokumentumokkal, hogy igazolják a panaszos emaileket illetve fényképet az állítólagos gondatlanságomról? vagy utóbbi kettőt hagyjam ki? bírjam rá szimplán őket írják le részletesen mi az írásbeli figyelmeztetőim oka, részletezve.

wers # 2013.11.26. 08:52

Levélként küldd, tértivevénnyel, azt iktatniuk kell, és megkapják a címzettek. (biztos van ott titkárság)

Kovács Ildi # 2013.11.26. 08:42

esetleg küldjem a HR-snek? kérjem tőle a főnökeim elérhetőségét? persze neki is megírva a gondomat?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 08:30

Szia wers !
köszönöm a rögtöni és gyors segítséget. a gond az, hogy csoportvezetőm email címét megkapni nem kaptam csak telefonon idegesítettük eddig egymást. persze az is lehet megoldás, hogy kinyomtatom kérelmem és személyesen adom át, netán tanúval /sőt/ és kérek ellenben a másolatomra aláírást. Csoportvezetőm felettesével is ugyanez a helyzet. :-(
köszönöm a segítséget azért nagyon.

wers # 2013.11.26. 07:22

Írásban kérd a részteles indoklást, mit hibáztál, mi a kifogás a munkáddal. Indoklásként írd azt, hogy ezt azért kéred, hogy okulj belőle, szeretnéd későbbiekben elkerülni. Másolatban címezd a csoportvezetőd felettesének is.

Kovács Ildi # 2013.11.26. 05:09

Szeretném megtudni, hogy köteles e csoportvezetőm a munkámmal kapcsolatos állítólagos panaszos email-eket megmutatni? Számomra bizonyíték lenne, hogy rosszul végeztem a munkám és így elfogadnám a rám kiszabott írásbeli figyelmeztetőt. Nehéz úgy eldönteni, hogy igaz e a panasz munkámra, ha azt én nem láttam és csak esetleg kamu az egész. Csoportvezetőmet kértem mutassa meg a leveleket, fotókat, de nem hajlandó rá. Válasza az volt belső levelezést nem adhat ki.
Gyanakszom.
Szerintem jogom van betekintést nyerni egy olyan levélbe ami a munkámról szól.

kauedit # 2013.11.25. 18:06

Kérdésem a nyugdíjazás kezdő időpontjára vonatkozik.

Egy közalkalmazott 1952. április 10-én született. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 62,5 év (62 év és 183 nap). Tehát 2014. október 10-én éri el a nyugdíjkorhatárt. A meglévő közalkalmazotti jogviszonya alapján 8 hónap felmentési idő illeti meg, ennek felére kötelező felmenteni a munkavégzés alól. Kérdésem az, hogy mikor kezdi meg a felmentési idejét, azaz, mikor kezdheti meg a nyugállományát:

1. A felmentési idő kezdete 8 hónappal a nyugdíjkorhatár előtt van, azaz 2014.február 10., dolgozik június 10-ig, majd 4 hónapra mentesül a munkavégzés alól és 2014. október 10-től, 62,5 éves korától nyugdíjas. Vagy

2. A felmentési idő kezdete 2014. október 10-én a nyugdíjkorhatár elérésekor van, dolgozik még 4 hónapig, tehát 2015. február 10-ig, majd 4 hónapra mentesül, és 2015. június 10-én kezdi meg a nyugdíjat. Ekkor azonban már több, mint 63 éves.

A 2. esetben nem sérülnek a munkavállaló jogai?

ObudaFan # 2013.11.25. 13:47

Helga33

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

Az ilyen foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

Kicsicsiga # 2013.11.25. 10:40

Kedves Fórumozók!

A munkavállalók vétkes kötelezettségszegéséivel, jogkövetkezményeivel, fegyelmi eljárással kapcsolatban keresek szakirodalmat, folyóiratot....bármit. Segítségeket előre is köszönöm!
E-mail: judit.sz87@gmail.com

Helga33 # 2013.11.24. 09:55

Üdv Mindenkinek!
Remélem, valaki tud nekem segíteni nekem a következő kérdésben. Kötelezhet rá a munkaadóm, hogy másik munkakörben dolgozzak alkalomszerűen, ha az nem fedi a munkaszerződésben vállalt pozíciót? Pl. értékesítő helyett recepciósként
Kérem, aki tud, minél előbb válaszoljon a kérdésre.
Előre is köszönöm!

samspass # 2013.11.22. 09:41

Köszönöm a válaszát!
Külön szerződés erről nincs, de a bérjegyzéken és a jövedelem igazoláson szerepelnek az összegek. A biztosító akként mérlegelte, hogy kinek fizeti ki az összeget, hogy kivel szemben veszítenék el a pert. Velük szemben szerintem esélytelen a dolog.

ObudaFan # 2013.11.22. 09:29

De hogy a biztosítót érdemes-e, ahhoz már tényleg látni kellene az iratokat.

ObudaFan # 2013.11.22. 09:28

Ha erről van szerződés a munkavállaló és a munkáltató között, akor vélhetően a munkáltatót érdemes perelni. Ha nincs, akkor esetleg a biztosítót.

samspass # 2013.11.22. 08:30

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérem a segítséget: Egy munkáltató 10 éves lejáratú életbiztosítást kötött a dolgozóira, amelyben a cég a szerződő, a munkavállalók pedig a biztosítottak és lejárati kedvezményezettek. Ezt a juttatást "fizetés emelésként" adja, amely minden hónapban a besorolási bérhez adva együtt számfejtve van. Az adók és járulékok viszont a besorolási bérből kerülnek levonásra, és emiatt kevesebb a kifizetett bér. A munkavállalók minden évben bevallják azt az szja bevallásban (amit gyakorlatilag nem kaptak meg). A 10 éves lejárat előtt közös megegyezéssel megszűnnek a munkaviszonyok és a szerződések díjmentesítésre kerülnek, azzal a szóbeli megállapodással, hogy a lejáratkor a biztosító a munkavállalóknak fizet. (hiszen lejárati kedvezményezettek). Ezt követően a lejárat előtt 3 hónappal a munkáltató eléri, hogy a részére fizessen a biztosító, ő viszont az összeget (ügyvédi felszólításra sem) nem hajlandó a volt dolgozói részére továbbutalni. A biztosító elzárkózik a segítségnyújtástól, a Pénzügyi Békéltető Testület előtt sem jártunk sikerrel.
Hol tudjuk érvényesíteni a követelésünket?
Követelhetjük-e a teljes visszavásárlási összeg kifizetését, vagy csak az adókat és járulékokat (és a kamatokat)?
Ha kifizetésre kerül az összeg, terheli-e a volt munkavállalókat bármilyen kötelezettség a volt munkáltató felé?
A segítséget előre is köszönöm!

wers # 2013.11.21. 13:36

A munkabér 80 órára vonatkozik az időszakban, ha 88-at dolgozott, az túlóra, tehát nem ugyanott van.

pazs # 2013.11.21. 13:30

De a szabadnapra is jár munkabér, tehát ugyanott van.