végkielégítés és felmondás


wers # 2013.03.20. 12:46

ahhoz szerződés módosítás kell, mindkét félnek alá kell írnia, ha nem fogadod el, nem írod alá.
Ha emiatt felmondasz nem kell rendkívülinek tekinteni.

Még egy, a felgyülemlett szabira, a cégen belül hasonló munkakörre volt béremelés, akkor neked is emelt bérrel kell fizetnie.

aquarius75 # 2013.03.20. 12:41

Köszönöm szépen, én is így értelmeztem. Viszont mi a helyzet abban az esetben, ha a munkaadó más, alacsonyabb szintű és bérezésű állást ajánl, amit a munkavállaló nem fogad el? Azt nem lehet rendkívüli felmondásra oknak tekinteni?
Avagy ezt meg lehet előzni azzal, hogy akkor már inkább felmond a munkaadó (ha már úgysem veszik vissza a régi állásába), s így jogosult lesz a végkielégítésre?

wers # 2013.03.20. 12:37

aki a szerződést fogalmazta, igen jól olvasod, ha felmondasz rendes felmondással a szerződés szerint jár a végkielégítés

aquarius75 # 2013.03.20. 12:25

Kedves Kovács Béla Sándor! A 13:19-es hozzászólás az én kérdésemre érkezett? Ha igen, kifejtené, ki szúrt el és mit?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 12:19

Ezt jól elszúrták. :)

aquarius75 # 2013.03.20. 11:51

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megtudni, hogy az alábbi tartalmú munkaszerződés esetén jól értelmezem-e, hogy munkavállalói felmondás esetén IS jár a végkielégítés? Ha nem, akkor pontosan milyen esetben jár?
Illetve, ettől függetlenül, ha a gyed/gyesről visszatérő munkavállalót a korábbi beosztásába nem veszik vissza, de felajánlanak helyette egy alacsonyabb szintű és fizetésű állást, amit nem fogad el, akkor az minek fog minősülni (pl. rendkívüli felmondásra okot jelent-e; végkielégítésre nem lesz jogosult stb.)?

"Munkavállalót a Munka Törvénykönyve által biztosított időtartamon túl három hónap alapbérnek megfelelő végkielégítés illeti meg a Munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, továbbá amennyiben munkaviszonya megegyezéssel szűnik meg, vagy amennyiben a munkaadói illetve munkavállalói rendes felmondással szűnik meg. Egyéb esetben a Munkavállalót végkielégítés nem illeti meg."

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.19. 17:49

Az előbbi. Amire lehetett, arra már kaptál választ.

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.03.19. 17:38

Hülyét kérdeztem? Lásd: 2013.02.21.! Vagy ez a fórum kihalt?

fridaa # 2013.02.23. 12:18

Tisztelt Hölgyem/Uram,
A következő ügyben kérném a tanácsát: Egy hete adtam be rendes felmondásomat jelenlegi munkahelyemen, ugyanis már több, mint egy éve rendszertelenül, részletekben kapom meg a fizetésemet és költségtérítésemet, ami ellehetetlenítette a helyzetemet. Nehézségeimet jeleztem munkáltatómnak. Mivel tanulmányi szerződésem van a munkaadómmal - aminek értelmében még 3,5 évig itt kellene dolgoznom - Ő most kéri az általa kifizetett tandíj és tanulmányi szabadságok visszafizetését. Abban már megállapodtunk, hogy ha még négy hétig maradok és betanítom az utódomat, eltekintenek a tanulmányi szabadságtól, de a tandíjat mindenképpen rendezzem. Kérdésem, hogy az ismert körülmények között is jogosan kérik a tandíj kifizetését vagy lehetőségem van nem kifizetni azt?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: K. Diána

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.21. 21:30

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszát. Részben azonban pontosítást szeretnék kérni.

Itt találtam: http://www.jogiforum.hu/forum/23/10868 (ez egy 2007-es kérdés+válasz), ezt szeretném értelmezni a magam számára: "a munkáltató megteheti-e azt,hogy a törvény ellenére nem átlagkeresetet, hanem távolléti díjat ír végkielégítésként?" - "Írni írhat, az önmagában nem jogsértő. Viszont ha állásidőt fizet, az akkor is jogsértő, ha átlagkeresetet ír."

  • Nálam a kérdés az, hogy hogyan fizethet a közös megegyezéssel történő távozás dátumától számítva 6 hónapra távolléti díjat (="állásidőt"? ez ugyanaz?) a munkáltató, amikor közben a foglalkoztatási jogviszony már nem él? Ugyanez másképp: távolléti díj kifizetése nem csak a foglalkoztatás idején megvalósult munka alóli időleges felmentés időszakaira vonatkozóan lehetséges, hanem a foglalkoztatási jogviszony utáni időszakra vonatkozóan is (2012-től)?
  • És: köteles-e a munkaadó a munkavállaló járulékait megfizetni arra az időre, amely időre távolléti díjat fizet neki?

Köszönöm előre is a kiegészítést!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.21. 12:03

Közös megegyezés esetén semmi nem jár "törvényesen". De nem mindegy ez ma már.

Az üzletrészt meg ruházd át.

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.20. 17:10

Várom a válaszokat, vagy a további kérdéseket a pontosításhoz, ha szükséges.

jankosz (törölt felhasználó) # 2013.02.18. 18:03

Tisztelt Válaszolók! 2012 nyarán közös megegyezéssel távoztam a munkahelyemről, ahol 2006 óta (több mint hat éve) dolgoztam. A munkáltató végkielégítést nem fizetett, hanem csak a minimális 4,5 hónapnál többnek, 6 hónapnak megfelelő távolléti díjat. A törvény szerint egyoldalú szerződésbontás esetén 1,5 hónap felmondási időm lett volna, ezt a megállapodás szerint nem kellett ledolgoznom. A közös megállapodás dátuma után 6 nappal szűnt meg a munkaviszonyom. Kérdéseim:

  • A távolléti díj után, annak idejére (jelen esetben 6 hónapra) kinek kell utánam járulékokat fizetnie?
  • A végkielégítés a közös megegyezés esetén törvényesen járt volna-e, vagy csupán közös akarat esetén tartalmazhatta volna azt a megegyezés?
  • Miután résztulajdonom volt egy nem működő (0 forgalmú) kis kftben is a fenti munkaviszonyom megszűnésekor és sajnos megvan azóta is, így nem vehettem/vehetek igénybe munkanélküli járadékot (ezt utólag tudtam meg). Mi a számomra legkedvezőbb és leggyorsabb módja annak, hogy a járulékbefizetéseimet a minimálisra csökkentsem, ameddig nincs újabb munkaviszonyom?

A válaszaikat előre is köszönöm szépen!

Alessandro # 2012.11.27. 16:54

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.25. 08:29

Az ún. "kilépő papírokon" rajta van, de nemigen számít.

ObudaFan # 2012.11.24. 22:57

A leendő új munkáltatód vélhetően nem fog tudomást szerezni arról, hogy pontosan hogyan szűnt meg a munkaviszonyod, és nem fogja látni ezt az iratot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 22:45

Fellebbezni nem tudsz, legfeljebb pert indítani. Nem kéne.

Alessandro # 2012.11.24. 22:06

Tisztelt Fórumozók! SOS!!!

Tanácsot kérnék. Október 29-én felmondtam a munkahelyemen, 3 hónapos próbaidőn belül. Ezután egy olyan papírt raktak elém, amin az áll, hogy "Tisztelt munkavállaló! Ezúton értesítem, hogy az XY Kft.-nél fennálló határozatlan idejű munkaviszonyát a mai napon azonnali hatállyal, azonnali felmondással a próbaidő alatt megszüntetem." Azt mondták ezt írjam alá. Ezt meg is tettem.

A kérdésem az lenne, hogy nem kellett volna ehhez még hozzátenni, hogy a munkavállaló kérésére szünteti meg? Nem lesz ez számomra rossz fénnyel későbbi munkakeresésem alkalmával? Ez elég megalázóan hangzik, mintha a munkáltató küldött volna el, pedig ez nem így történt, hanem költözés miatt én mondtam fel. Nov. 29-ig, vagyis jövő csütörtökig tudok fellebbezni a bíróságon. Mit tegyek? (Ez volt az első munkahelyem.)

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.11.24. 13:01

Mindenesetre ha pár forinttal többet adsz egy közös megegyezésért, mint ami törvény szerint a felmondásnál járna, még úgy is megérheti. MErt túl azon, hogy elég újak a szabályok, nem is olyan könnyű azt az alkalmatlanságot bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 12:53

Közös megegyezés esetén pont az jár, amiben a felek megegyeznek.

Holzman # 2012.11.24. 12:51

Köszönöm válaszát!

A közös megegyezés esetén a 30 nap felmondási időre jár-e távolléti díj vagy pl. dec. 14-ig szól a megállapodás akkor csak arra az időszakra illeti meg a távolléti díj?

Ha így van, akkor ugyanezek a járandóságok illetik meg?

Köszönöm!

ObudaFan # 2012.11.24. 12:40

Ha igazolhatóan alkalmatlan a munkavégzésre, akkor felmondással meg lehet szüntetni. Az azonnali hatályú felmondással én egy ilyen meg nem jelenés miatt még nem nagyon mernék élni. A legjobb persze a közös megegyezés.

Holzman # 2012.11.24. 12:32

Tisztelt Cím!

Munkatársunknak határozott idejű munkaszerződése van minden egyéb a munkaszerződésben bele nem foglalt megkötések nélkül. A kialakult helyzet miatt a munkatárssal a további munkavégzés nem fentartható mivel többszöri szóbeli figyelmeztetés után sem alkalmas a munkaszerződésében foglalt feladatok végrehajtására/ ellátására - nem a magas követelmények miatt, egyszerűen a feladatait vonakodva hajtja végre - és magatartásából fakadó okok miatt sem tartható tovább ez a viszony. ( munkatársaival való kapcsolata az alapvető erkölcsi normáknak sem felel meg, viselkedéséről csak panasz jön vissza. A kialakult helyzet tisztázása miatt 10 nappal ezelött 10.00-ra az irodába kértem, hogy jöjjön be az ügy tisztázása miatt, ahol nem jelent meg és arra, hogy miért nem tette, arra elfogadható magyarázatot nem adott.

Kérdésem a következő:

A módosult jogszabályokat figyelembe véve milyen módon lehet felmondani a vele fennáló szerződést:

Közös megegyezés?
Felmondás?
Azonnali hatályú felmondás?

Egy éves időtartamra van a szerződése aláírva és idei év júliusában kezdte meg a munkaviszonát.

Segítségüket köszönöm!

Egy munkáltató!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 07:08

Igen, feltéve, hogy jogutód nélkül szűnik meg az a munkáltató.

(Honnan lehet azt ilyen biztosan, hogy épp december 31-ével fog megszűnni egy cég?)

ancsika58 # 2012.11.16. 06:45

Kérdésem a következő lenne.

Jelenleg gyesen vagyok, minap értesültem róla, hogy a munkáltatom december 31-l megszünik. Közel 10-éve vagyok a cégemnél gyes-el együtt. Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekem végkielégítés ??

Válaszát előre is köszönöm, egy aggodó kismama.