végkielégítés és felmondás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.11. 10:47

Csak az utolsó munkaviszonyt kell figyelembe venni a felmondási idő és a végkielégítésre jogosultság szempontjából, mert a jogviszony nem volt folyamatos. Az utolsó munkaviszony pedig nem érte el a három évet.

1ügyfél # 2019.03.11. 10:23

Bocsánat. Igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.11. 10:18

Kérdezem, hogy annak a hatálya alá tartozol-e.

1ügyfél # 2019.03.11. 10:16

Jó, de lehetne egy kicsit bővebben?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.11. 10:10

Munka törvénykönyve?

1ügyfél # 2019.03.11. 07:42

Kedves Fórumozók, Segítők!
A következő helyzetben kérnék segítséget, mivel nem vagyok hozzáértő:
Az elmúlt időben határozott idejű szerződéssel dolgoztam (2014.04.09-2014.12.19. között, majd 2015.03.19-2015.12.18. között ugyanazon munkáltatónál), ezt követően ugyanitt, 2016.04.25-től határozatlan idejű szerződéssel jelen napig. A munkáltató felmondott 30 nap felmondási idővel, végkielégítés nélkül.
Kérdésem: helyes a felmondási idő mértéke, valamint, hogy szerinte nem jár végkielégítés? Mennyi szabadság jár az idei évre?
Segítséget megköszönve

drbjozsef # 2019.03.04. 10:35

Toci,

Röviden : felmondás aláírása = átvétel (=közlés) igazolása.

Semmi több. A tartalmához ez esetben semmi köze az aláírásnak. Ez nem szerződés, hogy az aláírásoddal elfogadod a benne foglaltakat.

oligaliga # 2019.03.04. 09:10

Toci

Semmit nem gondolsz jól, mert fordítva ülsz a lovon. Ahogy azt alább már többen kifejtették: az átvétel nem egyenlő az egyetértéssel. Az átvétel maga a közlés. Ha nem értesz egyet vele, akkor bíróságon megtámadod az átvett irat tartalmát.

Csak magadnak tettél keresztbe azzal, hogy nem vetted át a felmondást.

És ebben a kérdésben nincs kiskapu, nincs trükk, amit a jognak kezelnie kell.

Toci # 2019.03.04. 09:05

drbjozsef

Vagyis két lehetőség van.

Ha aláírom - nekem kell bizonyítani, hogy nem értek egyet azzal amivel már egyetértettem (bizonyítva hogy aláírtam).De legalább megvízsgálható hogy érdemes-e bíroságra menni vagy sem.

Ha nem írom alá mondván hogy a tartalommal nem értettem egyet így a munkáltatónak kell bízonyítani a valóságot amelyet persze simán meg levet változtatni tartalom szempontjából, de csak egy helyen lehet megtámadani,azaz bíróságon ahol már játékban leszek vagyis vagy nyerek vagy veszítek.

Teljesen nem értek egyet hogy egy ilyen nyilvánvaló trükköt a jog miért nem zár le mint kiskaput.

Remélem jó értelmezem a jelenlegi helyzetet.

drbjozsef # 2019.03.02. 14:21

Toci,

Az látszik, hogy néhány szó nem tiszta.
Nos, a jog nyelve és a köznyelv nem mindig fedi egymást.

A jogban a felmondás "közlése" és "átvétele" ugyanaz. Vagy más szempontból az "átvétel" az nem jogi aktus, hanem az, amikor az egyik kézből átteszik a másikba, de ennek önmagában semmilyen jogi relevanciája nincs.

A felmondást hatályosan közölni kell. Közöltnek számít a felmondás, ha aláírásoddal átvetted, vagy két tanú aláírja a munkáltatónak, hogy a jelenlétükben a közölte veled, de te az aláírást megtagadtad. Valamint közöltnek számít ha igazolhatóan (tértivevény) postán kézbesítették neked.

Ha nem volt két tanú amikor nem írtad alá, akkor veled a felmondás hatályosan még nem közölt. Majd megkapod postán.

Természetesen előtte kellett volna tájékozódnod, és sokkal okosabb lett volna aláírni, mert azzal az átvételt igazolod, és nem azt, hogy egyetértesz vele, és akkor most jól lemondasz a mgtámadás jogáról.

Nyilván a munkáltatói jogok gyakorlójától kérheted, aki megpróbált felmondani neked. De van rá esély, hogy elhajtanak azzal, hogy már feladták postán, majd megkapod.

Toci # 2019.03.02. 11:30

Itt pár fontos szó nem tiszta
Felmondás közlése - ez megtörtént kétség kívül
Átvétel - ez ami nem történt meg,nem is lett aláírva semmilyen papír hogy átadták volna nekem a felmondó levelet és hogy én át is vettem.
Tehát jelen felfogásom szerint a felmondás közöltnek tekinthető de nem átadottnak.
Egyenlőre azt keresem, hogy kinek van joga vagy milyen módon kaphatom meg a felmondó levelet egy példányban ami végülis nekem lett címezve.

wers # 2019.03.01. 11:28

Nem az átvételt tagadtam meg, hanem azon dokumentum aláírását, amely valótlan állít.

Neked nem a tartalmával egyetértést kellett volna aláírnod, hanem azt, hogy átvetted.
Azt a munkáltató írta alá.

Toci # 2019.03.01. 11:23

Cabron_

Mindeféleképpen pert lehet indítani (ha aláírtam,ha megtagadtam de informálva lettem,de csak postán küldék el) csak az a kérdés hogy mielött a biroságra megyek (már súlyos pénzt kockáztatok,de örülnék ha ezt kompetens személy meg tudja erősíteni), mennyi BIZTOS információ áll a rendelkezésemre.Mert jelenleg egy ügyvéd sem tud segiteni érdemben miután nincs a felmondó levél a kezemben.
Illetve nem mindegy hogy kinek kell bizonyítani,felfogásom szerint ezt csak könnyebbség a bírósgon.

Toci # 2019.03.01. 11:17

Kedves Kovács_Béla_Sándor

Nem az átvételt tagadtam meg, hanem azon dokumentum aláírását, amely valótlan állít.
De ha jól értelmezem akkor ha nem irok alá semmit semmilyen formában akkor munkáltató ki fogja postázni tehát lesz a kezemben egy másolat.
A problémám gyökere hogy nincs állásom amelyet hamis indokokkal szüntettek meg,de az dokumentum nem áll a rendelkezésemre amellyel ellen panaszt nyújthatok be.
Kérdésem az, hogy csak úgy kaphatom meg most a felmondó levelet, hogy biroságra megyek vagy van más biztos útja (azon kívül hogy napi szinten kérem a céget hogy küldje el) a beszerzésnek?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.01. 06:56

Telik.

HeteszPettyesz # 2019.03.01. 06:54

Közalkalmazott vagyok, jelenleg egy műtét miatt táppénzen. A munkahelyemre nem szeretnék visszamenni a táppénz letelte után. Hogyan időzítsem a felmondást/lemondást, hogy nagy valószínűséggel a munkáltatóm ne kérje a felmondási időm letöltését? Helyettesítő munkatársat már vettek fel. Érhet-e bármi negatív a felmondás miatt a jelen helyzetemben? Telik-e a felmondási idő a táppénz ideje alatt?

Cabron_ # 2019.02.28. 17:14

Toci:

Nem jól gondolkodsz. Semmit nem érsz el azzal, ha nem írod alá a felmondó levelet. Pert indíthatsz a munkaügyi bíróságon jogtalan felmondás miatt, ha úgy érzed, hogy a benne foglalt indoklás valótlan, és ezt megfelelően bizonyítani is tudod.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.28. 16:41

Most komolyan: megtagadod az átvételt, aztán meg reklamálsz, hogy nem adta át?

Toci # 2019.02.28. 16:38

Sziasztok,

Egy nehéz ügy elött állok.A munkáltatóm mint derült égből a villámcsapás csak elémtol egy azonnali hatályú munkáltatói felmondó levelet.A dokument meglehetősen részletesen lett taglalva de tartalmának valódiságát és pontosságát teljes mértékben elutasítottam és nem írtam alá a felmondó levelet csak alulírottan jeleztem hogy a valótlan tartalom miatt nem értek egyett a felmondás tartalmára.Ebből kifolyólag a munkáltató nem adta át se személyesen se postán a felmondó levelemet amivel ügyvédhet fordulhatnék hogy megállapoíthassuk hogy megállja a helyét a biroságon vagy sem.
Első kérdésem az lenne hogy, van-e a munkáltatónak bármiféle kötelezettsége, hogy a felmondó levelet átadja a munkavállalónak?Ha nem kapom meg akkor tehetek e bármi fajta feljelentést?
Második kérdésem, hogy miután csak az utolsó oldalon irtam alá, hogy a tartalommal nem értek egyet,attól tartók, hogy a munkáltató kicseréli az egész felmondó level tartalmát és csinál egy másikat (meghagyva az utolsó alírt dokumentumot) ami esetleg megállja a helyet a bíróságon és ezzel elveszíthetem a bírósági ügyet, majd fizethetek százezreket.
Köszönömö szépen a kedves segítségeteket.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.28. 06:34

Ha nem módosítottátok azt a szerződést, akkor változatlan feltételekkel hatályos. A munkaidőbeosztást pedig előre kell közölnie a munkáltatónak; amíg nem közöl újat, addig a régi érvényes.
Azt, ha felmentenek a munkavégzés alól, kérd írásban. Ha nem teszik meg, akkor a szerződés szerinti munkavégzési helyen, a hatályos munkaidőbeosztás szerint jelentkezz munkára.

(Én nem tudom, mi az az SSC.)

drbjozsef # 2019.02.28. 06:32

Bea,

Hát kérjél a HR-től információt. Meg dokumentációt. Aztán vesd össze a munakszerződéseddel, meg a fizetési papíroddal. Egyiket sem ismerjük, ergo ennél többet mondani nemigen lehet.

És ne másold be lécci minden topikba ugyanazt.

wers # 2019.02.28. 06:23

Semmilyen dokumentációt nem kaptam a Hr-től h megszűnik a munkám az új munkakörről sem és arról sem ,hogy rendelkezésre kell álnom ,hogy mit jelent munkaórában , illetve párhuzamos munkavégzés esetén milyen bérezést kaphatok.

Nem hiszem, hogy erre itt bárki adhat választ. esetleg annyi, hogy lehet egyszerre két munkaszerződésed és munkahelyed is. Akár több is. A többit a munkáltatóddal kell megbeszélned.

Bea1983 # 2019.02.27. 20:24

Szép estét!

Eléggé kacifántos a helyzetem azért kérem a megoldás mert úgy érzem eléggé kihasznál a munkáltató.
Egy SSC-ben dolgozom, ez alá több cég is tartozik. Az egyik cég eladásra került februárban lett a munkavállalókkal a tény közölve. Az is tisztázva lett feb. végéig biztosítanak munkát ott, mivel ez egy SSC mindenkinek lesz munkája. Házon belül úgy néz ki sikerült elhelyezkednem március elején kezdhetik is. Ma kaptam az információt, hogy márciusban rendelkezésre kell állnom a korábbi munkakörömben amennyiben tulajdonostól kérdés érkezik segítenem kell. Semmilyen dokumentációt nem kaptam a Hr-től h megszűnik a munkám az új munkakörről sem és arról sem ,hogy rendelkezésre kell álnom ,hogy mit jelent munkaórában , illetve párhuzamos munkavégzés esetén milyen bérezést kaphatok. Kérem segítsenek mit tehetek , hogy ne legyek kihasználva illetve kellő bérezést is kaphassak.

Lecsoman77 # 2019.02.26. 19:25

Köszönöm szépen kedves válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.26. 18:30

Lecsoman, csúnyán összekevered szerintem a törvény hatályba lépése miatti átalakulásról szóló kinevezési okmányt a későbbi módosítással. Át kellene ezt gondolni, mielőtt nekiállsz pattogni a végkielégítés megszerzése érdekében.