Kedves Szakbarbár!
Ha az anyuka munkanélkülije mondjuk május31-én lejár és novemberben szül, szerintem nem lesz jogosult THGYÁS-ra sem GYED-re!
Szerintem függvénye, hogy a munkanélküli után mennyi idő után szül.
Az igaz, hogy biztosítási jogviszonynak minősül a munkanélküli. Pontos dátumokat is tudni kellene.
Elnézést ha félrevezettem bárkit is!
végelszámolás, kismama
Kedves partedli!
Munkanélkülinek táppénz valóban nem jár, mert annak az egészségbiztosítási járulékfizetésre kötelezettség is a feltétele, ami járadéknál nincs, de tgyásra, gyedre jogosultak a járadék alatt szülők, ha a szükséges előzetes biztosítási idővel rendelkeznek (mert itt már nem feltétel a 4% fizetés, biztosítottnak meg ugye biztosítottak).
Ne keserítsd el szegény kérdezőt téves információkkal!
Kedves kler!
Először is ha megszünik a munkaviszonyod 3 napon belül jogosult vagy passzív táppénzre, másodszor GYED-re csak abban az esetben vagy jogosult ha van munkaviszonyod ( a munkanélküli nem számít ennek)! Tehát ha a munkanélkülibe "szülsz" bele csak GYES-t fogsz kapni. THGYÁS sem jár a munkanélkülinél. Tehát ha babát szeretnél próbálj meg munkaviszonyt létesíteni! Bár azt nem írtad, hogy a felmondási időd mikor jár le.
Remélem segítettem!
Tisztelt JF !
Lenne még egy kérdésem.
Gyes -ről , ( február végéig még tudom igényelni ),jogviszony nélkül el lehet-e menni
táppénzre.
kler
Tisztelt Jogifórum!
Egy speciális problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A cég (KFT ), ahol dolgozom, végelszámolás alatt van már 1 éve, és úgy néz ki a helyzet, hogy jogutód nélkül szűnik meg. Nekem dec.15-ével mondanak fel.
Van egy gyermekem,aki 2002. febr.26-án született. A munkahelyemre ez év márciusában mentem vissza dolgozni, Gyed-ről.
Szeretnék még egy gyermeket vállalni, de úgy, hogy Gyed-et mindenképpen kapjak.
Még nem vagyok kismama, próbálkozunk.
Egy egyéni vállalkozó tudna nekem biztosítani jogviszonyt. Munkanélküli is jár ,
már 7 éve a cégnél vagyok.
A kérdésem, hogy elbocsátás után mit tegyek, hogy jól járjak???
Táppénzt, és Gyedet is szeretném kihasználni
ha lehet, a céges fizetésem ( végkielégités is ) után.
A válaszokat előre is köszönöm!!!
kler
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02