munka törvénykönyve


lolacska # 2007.10.30. 08:34

Sziasztok, köszönöm válaszaitokat!
a napi jatt változó, van, hogy 3-4 ezer, da van, hogy csak 1000,ez természetesen a miénk.A számolás a következőkből áll:üdítő, szesz, sör,matrica,cigi,telefonkártya,olaj.
ha bármiből hiány van, azt az a műszak fizeti.
Tényleg nem lehet leülni....már ha ott van a főnökasszony.
Amúgy minden renben megy...normálisan megebédelünk, segítünk egymásnak,váltogatjuk a munkát(már ha nincs ott)
és mégsem dől össze a kút...legutóbbi, mély törést okozó élményem az volt, mikor 2-en voltunk bent lányok,és még egy fiú kollégánk kint tankolt, mert vannak napok(havi2-3),
mikor 3-an vagyunk a sok bevételeznivaló miatt, és a fiú kollégánk elment reggelizni 12 óra körül,a f.asszony úgy leordította a fejét, h takarodjon ki tankolni, mert tele van a kút...de ott mindenki előtt...(tartozik hozzánk egy kávézó, ott főznek nekünk menüt)..
Mondanom sem kell, aznap már semmit sem evett....
Szörnyű..
Tehát a munkakörrel semmi baj sincs,mindent megcsinálunk, de a morál....

monalisa1 # 2007.10.29. 19:43

Az éjszakára a "koedukált" munkacsoport beosztás érthető, hiszen ha két lány van éjszaka, nagyobb a kútrablás veszélye.

monalisa1 # 2007.10.29. 19:35

lolocska

A benzinkutasként megkereshető napi több-kevesebb jattról nem tettél említést (...), de ha ezzel együtt is méltatlan a munkakörülmény, akkor próbálj másik munkát keresni.

efi99 # 2007.10.29. 17:12

Szerintem:

  1. Ez oké
  2. Ha 6:30-ra ott KELL lenni, akkor startol a munkaidő. Nem tudom mit kell 2 óráig számolni, de ha kötelező ténykedés, akkor az is munkaidő. Ilyenformán ez napi 15 óra, marhára nem szabályos. Ha ezt (leszámolás) csak ilyenkor lehet, az a munkáltató nyomora, oldja meg másképp.
  3. Szerintem is jár, csak éppen az első 6 óra után 20, aztán 3 óránként megint 20-20.
  4. Igen az szabi lehet. A havi 240 óra az viszont nagyon bravó, 3-4 hónap alatt elment az egész éves túlóra, kíváncsi lennék utána hogyan van ?
  5. Venni kell egy magaslábú széket...
Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.29. 15:22

Markopecs: lehet.

monalisa1 # 2007.10.29. 15:12

lolacska

  1. 3 nap 12 óra 3 nap szabadnap, ez sok más helyen is van ekként.,
  2. Az elszámolást a munkaidő befejezése után lehet/kell elkezdeni, hiszen amíg tart a munkaidő...
  3. Na ez nem okés, mert napi 12 órás munkaidőhöz hivatalosan járna legalább 2x15 perc és 1x25 perc pihenőidő biztosítása, vagyis a kedves főnök bérlő/tulajdonos urnak fel kellene vennie még egy alkalmazottat...
  4. Távolléti idő = szabadság
  5. Munkahelyi ill. munkaköri szervezés dolga., a jó erkölcsöt - már elnézést - ne a főnök kontrollálja.

(Amúgy vélem az álldogálás közben csak le lehet ülni, meg lábmozgató tornagyakorlatok stb.)

lolacska # 2007.10.29. 13:44

Kedves "fórumozók"!
Egy benzinkúton dogozom,12 órában, 75.400 ft-al bejelentve.Nagyon sok kérdésem lenne:
1 Lehet-e egymás után 3-4 napot dolgozni, ha pl 2 vagy 3 szabadnap van utána?
2 Reggel 6:30-ra járunk és a munkaidő elméletileg 7-7-ig tart,ezzel szemben este 9-10-ig ott vagyunk, mert műszakváltáskor szinte mindent számolni kell.Így a munkaidők között nem telik el a 11 óra...
Mit lehet ilyenkor tenni?Természetesen a jelenlétit 7-7-ig kell írni.
3 Akkor ebédelünk, ha nincs sok tankoló, de ha beállnak az autók, menni kell tankolni, így egy leves elfogyasztása kb 2-3 kanalazásig tart, és fel kell ugrani, aztán megint 2-3 kanalazás, és ismét....
Megteheti-e ezt a munkáltató?Nekünk nincs kiadva úgy a szünet, mint 2*20 perc, akkor ehetünk, ihatunk, stb ha nincs senki.egyikünknek bent kell állni a kasszába, másikunk kint tankol.Az üzemanyagbevételezéstől kezdve mindent nekünk kell csinálni.Ha ellopnak valamit, azt nekünk kell fizetni.
4 az egyik bérlapomon volt egy ilyen, hogy távolléti díj,pedig én nem voltam sehol.Ez micsoda?
Általában mindenki bérpapírjára 20 nap van írva, azaz 240 óra, mégis csak 67 e forintot kapunk.
5 ha bent kell állnom 3 napig a kasszában, estére már annyira fáj a lábam, hogy alig bírok állni,ezért mondtam a főnökömnek, hogy én inkább kint tankolnék, mert ha szaladgálok, nem fáj annyira, mintha egyhelyben állnék.De ezt is csak akkor engedi, ha lánnyal vagyok egy műszakban(én is lány vagyok), ha fiúval, akkor bent kell állnom.Mit gondolnak?

markopecs # 2007.10.29. 11:41

Üdvözlök mindenkit!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
A kérdésem az lenne, hogy ha valaki nappali tagozatos államilag finanszírozott főiskolai tanulmányt folytat, lehet-e 8 órás bejelentett főállása!?
Esetleg ezen kívül milyen lehetőségei vannak!?

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv, Márk

Kála # 2007.10.19. 05:11

ők kapnak munkaidő kedvezményt, és még előbb is elmehetnek
Milyen munkaidő-kedvezméynt kapnak (mire)? Szabályozza ezt valami nálatok, vagy csak a munkáltató "elnézi" nekik?
Ha van szabályozás, akkor hivatkozhatsz arra, hogy mivel te is olyan helyzetben vagy, mint a többiek, így neked is járnia kell a munkaidő kedvezménynek.

bregana # 2007.10.16. 17:17

A munkába járással kapcsolatban lenne kérdésem. Néhány éve autóbalesetem volt és a lábam maradandóan megsérült. Vidékről járok dolgozni, ez a munkahely volt a balesetem előtt is. A nehezebb járásom miatt és a bkv-nak köszönhetően 1-2 perces késéssel, ritkán 10 perc késéssel érek be a munkahelyemre. Eddig ezt elnézték nekem. Vannak kollégáim akik szintén vidékről járnak be, de ők kapnak munkaidő kedvezményt, és még előbb is elmehetnek. Nem laknak messzebb, mint én a vonatuk sem jár ritkábban, mint az én buszom, 20 perc alatt, némelyik 1 óra alatt van otthon, egészséges, fiatal. Nekem a bejárás viszont 2 óra, jóval korábban kell kelnem, indulnom mint nekik. Én hiába kérem a kedvezményt és persze csak a beérkezéshez kellene mereven elzárkózik a cég vezetése a kérésemtől. Szerintem diszkriminatív az eljárásuk. Ha ismét késni fogok írásbeli figyelmeztetést akarnak nekem adni. Tehet-e ilyet a munkáltató az esetemben? Kérhetek-e jogorvoslatot a hátrányos megkülönböztetés miatt?

fkrisztian # 2007.10.15. 19:01

az elszámolás során a munkáltató megpróbálhatja érvényesíteni a munkaruha árát - viszont ha kifizeted, akkor nyilván nem kell visszaadni

Ezek szerint nincs szabályozva, pl, kihirdási idő, stb? Olyant is hallottam hogy 1-év a kihordási ideje, vagy hasonló.

A felmondást ma papíron beadtam, de a tényleges felmondásom dátumávaal, azaz e hó 8.-ával. A felmondási időtől eltekintenek.

és ha jól értem, alapjában jobban járok ha hallgatok, mert a zsebbe járó pénzt, simán nem fogja odaadn, ha probálom betertattni velük a törvényes útját a dolgoknak?

Kála # 2007.10.15. 18:28

Na, kezdjük az elején:

1. felmondani érvényesen és jogszerűen csak írásban lehet, azaz amíg ilyen papírt nem adsz be (vagy tértivevénnyel levélben, vagy személyesen egy átvételi példányon átvetetve) addig a munkáltatód nem nagyon fogja kapkodni magát - nincs milyen alapon.
Visszadátumozni felmondást nem lehet - márpedig a dátum igen fontos, ugyanis onnantól számít a felmondási idő.
2. a munkavállalói rendes felmondást ne kell indokolni
3. ellenben le kell töltened a felmondási idődet - hacsak nem mentesítenek ez alól
4. követelheted az étkezési jegyet (ha ez munkaszerződés alapján jár neked), és követelheted az adott hónapra járó munkabéred arányos részét (más kérdés, hogy jó eséllyel csak a papíron járót fogják kifizetni)
5. az elszámolás során a munkáltató megpróbálhatja érvényesíteni a munkaruha árát - viszont ha kifizeted, akkor nyilván nem kell visszaadni
6. a papírok és egyebek alapvetően az utolsó munkában töltött napon járnak.

fkrisztian # 2007.10.15. 16:11

Üdv.
Elég kétségbe esett vagyok, és sehol eddíg még nem találtam, kaptam választ a problémáimra.
tehát: Múlt héten 8.-án felmondtama amunkahelyemen, az üzemvezetőnek. Õ aztmondta ne írjak felmondást mert ő nem fogadhatja el, csak az ügyvezető igazgató. Ok, akkor hívd fel, felhívta. Az ÜI szó szerint aztmondta menjek a pba. Gondoltam majd értestenek mikor mehetek a béremért, papírjaimért. De nem szóltak. ma reggel bementem, üzemvezető aztmondta hogy ő nemtud semmit. Ok, hívd az ÜI-t. Hívta, és megkérdezte mikor kapok fizetést, illetve a papírjaimat. Mire az ÜI nevetve hogy adjam be a mai 15.-ei dátummal írásban a felmondásom, és majd 2-3 hét múlva, TALÁN lesz papírom, fizetésem. Kérdésem az lenne, ezt megteheti e? Többiek igaz 10-e helyett de 12.-én kaptak fizetést, én nem a mai napig sem. Papírjaimra szügségem lenne mert így sem másik munkahelyre, de még a munkaügyi hivatalba sem mehetek. Továbbá le akarna vonni a majdani fizetésemből 1 garnitúra munkásruha árát. Egyszer sem volt rajtam, eddíg mástól is visszavették, nem vonták le. nemtudom számít e, de február elején lesz egy éve hogy a nevemre írták. Kérdésem hogy van e a ruhának elévülési ideje, levonhatják e, illetve esetleg kötelesek visszavenni, vagy ki kell fizetnem. Felmondásom oka, hogy a munkaszerződésben foglalt folyó hó 10.-éig történő fizetés még soha nem valósult meg. álltalában 15.-e volt, de volt már 25.-e is. persze kamatot soha nem fizettek. Továbbá: havi 5000ft étkezési utalvány is járna, a hivatalos minimálbérről szoló bérpapíron ezt alá is írjuk. Rá van vezetve egy kicsillagozott rész.De a mai napig 35ezer forint értékben tartoznak vele. Én ma reggel lezárt borítékban beadtam az ÜI-nek címezve a felmondásom, e hó 8.-ai dátummal, mivel ténylegesen akkor mondtam fel igaz csak szóban. Kérdésem hogy miért akarja hogy a mai nappal adjam be , illetve dátummal.Igazából még soha nem kellett felmondanom sehol, de kérném a segítségüket világosítsanak fel mik a jelen állás szerint a jogaim, kötelességeim, mert úgy tünik ki akarnak velem babrálni. Egyébként az ÜI-nek azért nemtudok szeméyesen felmondani mert kb 2-3hetente jön ele céghez 1-1 órára. Az étkezési utalványt követelhetem e rajtuk, vagy ha a bérpapíron aláírjuk, akkor az olyan mintha felvettük volna, és mennyi az a leghosszabb határidő amíg a papírjaimat ki kell adniuk? Előre is köszönöm a segítséget:

the big cat # 2006.06.30. 04:50

:))))

Banyamancs # 2006.06.30. 03:54

Nagymacs! Most kössek beléd, hogy a TB-t nem tudja rájuk küldeni? :-)

the big cat # 2006.06.29. 20:47

Igaz. Küldd rájuk aTB-t, levélben írd meg a körülményeket, és kérdd a felülvizsgálatukat! valami 2000 Ft az illetéke az eljárásnak.

Piram # 2006.06.29. 18:59

Sziasztok!

Akadt egy kis problémám néhány alkamazotammal, akik egyszerre - majdnem biztosan összehangoltan - mondtak fel, éppen egy nagy projekt közepén. Ugyan jár nekem 45 nap felmondási idő, de úgy hallottam, hogy ha az alkalmazott betegszabadságra megy, akkor az az idő is beleszámít a felmondási időben. Tényleg igaz ez?
Köszönöm a segítséget.

leylus # 2006.06.12. 19:31

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, ha forduló szolgálatban dolgozom, amihez a kollektív szerződés(vagy a munkatörvénykönyve) rendel pihenőnapot is, amelyet egyben kell kiadni, meghatározott órában. Nálunk pl 47,5 óra.Ha berendelnek pihenőnapomon dolgozni, melynek ideje 9,75 óra.A pihenőidőt nem tudják áthelyezni.Jogos-e, ha elszámoláskor, csak a 9,75 órát számolják el 100%-ban? Vagy, ha aláíratják velem, hogy jogosult vagyok 47,5 óra 50%-os pihenőnap áthelyezésre, és elszámoláskor szintén csak a 9,75 óra van elszámolva.Mondván, dehát csak annyit dolgoztam le belőle...(akkor mire jó a pihenőnap?)

Segítségeteket előre is köszi!

Leylus

erdeklodoo # 2005.12.10. 23:09

Bogie, csufi99 köszi, amásik topicban reagáltam!:-)

csufi99 # 2005.12.10. 22:37

Sikerüljön megtalálni, ám neki megszűnt a muankviszonya- ez kivétel, ekkor ki kell fizetni a ki nem vett szabadságot.
A kivételek közé nem eső esetekben nincs rá mód.

Bogie # 2005.12.10. 22:26

Érdeklődő, esetleg hamarabb kapsz tőle segítséget, ha ráklikkelsz a hozzászólásánál a neve mellett lévő sorban az e-mal-re, akkor megkapod az e-mailcímét. Hátha azt gyarkrabban nézi, mint ezt a topikot. Remélem, szerencséd lesz!

erdeklodoo # 2005.12.10. 22:19

Kedves 47 éves nő!
Ha még olvasgatod a topic-ot, még egyszer kérlek, írd meg, hogy milyen indoklással ítélte meg Neked idén a bíróság a szabadságot, illetve a szabadság-megváltást az ítélet jogerőre emelkedéséig a bíróság, ahogy lentebb említetted.
Nálam képzettebb hozzászólók azt írják, hogy véleményük szerint ez nem megy.
Õk másképp értelmezik a jogszabályokban leírtakat, mint én.
Nagyon érdekelne, hogy a bíróság hogyan értelmezte a Te esetedben.
Remélem visszanézel még ide!

ZsOltee85 # 2005.11.24. 19:44

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget!
Szerencsére megoldódott a probléma és nem kell dolgozni a szombaton.
Leültünk vele beszélni és sikerült meggyőzni hogy emberek vagyunk, nem gépek és ezért elkövethetünk bizonyos hibákat.

Még egyszer köszönöm a segítséget!

tiktak # 2005.11.22. 15:55

erdeklodoo!

Köszönöm a válaszodat, a segítségedet.Sejtettem,hogy valami nem teljesen OK. a bekamerázást illetően.Hogy vagyon védelmi célokat is szolgálna...
Örzö-védö KFT vigyáz a T. multi vagyonára,
porta,udvar kamerázva,két elektronikus beléptető renszer ha kocsival jösz akkor még egy.
A dolgozók ugy lettek tájékoztatva, amit saját szemükkel láttak, hogy megjelent egy külsős cég a kábel kötegeivel és végezte a munkát.
"A nagy testvér mindent lát", mert ugye bár a Magyar márcsak egy ilyen lopós fajta.

erdeklodoo # 2005.11.22. 15:23

Még egy információ tiktak-nak:
munkahelyi, vagyonvédelmi célú “kamerázások” kapcsán a véleményem az volt, hogy “a videokamera-rendszer személyes adatok felvételét és tárolását is jelentheti, a kamerák felállításáról feltétlenül szükséges előzetesen tájékoztatni a dolgozókat. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, rögzítik-e és tárolják-e a kamerák által sugárzott felvételeket, és ha igen, milyen célból. […] Az, hogy a felvételeket korlátozás nélkül minden esetben rögzítik, nem egyeztethető össze az adatvédelmi törvénnyel.” (461/A/1998), illetve, hogy “a kamerák használatánál a célhoz kötöttség elvének kell érvényesülnie, miszerint személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. […] Ha a videokamera-rendszerek célja a munkahelyen tárolt, raktározott, feldolgozás alatt álló termékek őrzése, lopások megelőzése, akkor a kamerák elhelyezkedésének is ezt a célt kell szolgálnia. Minden más cél érdekében – például a munkahelyi jelenlét, a munkavégzés intenzitásának ellenőrzése – a kamerázás csak a dolgozók hozzájárulásával valósítható meg. […] Az érintettnek joga van tudni, hogy az adatkezelő mely személyes adatait kezeli, és joga van megtekinteni a róla készült felvételeket is.” (388/K/1999)

Dr. Majtényi László
Budapest, 2000. december 20.