munka törvénykönyve


the supervisor # 2005.11.08. 15:56

Kedves Ildiko!

A gyakorlatot mondom, az OMMF gyakorlatát! Nem életszerűtlen amit mondok, és hidd el az eljáró munkaügyi (és nem munkavédelmi, mert olyan nincs, esetleg munkabiztonsági) nem csak a napot nézi. Az EMNY az utóbbi időben már óra-perc-et is regisztrál. És tudod miért? Mert van egy munkaügyi ellenőrzés nálad, van két fekete munkásod. Felveszi a hatóság a jegyzőkönyvet, és te utána jelented be a dolgozódat. A dátum stímmel, nem? Korábban ez járható volt, mostanra már nem az! ÓRA_PERC-et is regisztrál a rendszer!

ildikó31 # 2005.11.08. 14:12

Kedves supervisor!

Nyikolaj3 azt kérdezte, hogy honnét tudhatja meg, hogy be volt-e jelentve! Erre volt a válasz az EMMA! Nyikolaj3 esetében teljesen mindegy, hogy egy nappal előtte, vagy a munkába állása előtt 1 másodperccel előtte lett-e bejelentve, ugyanis álláspontom szerint egyáltalán nem lett bejelentve!

Egyébként szívesen meghallgatnám, amikor ezt egy munkavédelmi felügyelőnek előadod. Õk csak a dátumot nézik, és álláspontom szerint egy ilyen esetben tuti kiszabnák érte a büntetést.

De tény és való, hogy a munkába állást megelőző perc is a munka megkezdése előtt van! Ebben igazad van, csak életszerűtlen amit mondasz!


ildiko31

the supervisor # 2005.11.08. 13:37

Kedves Ildikó!

Nem szőrszálhasogatás, hanem tévedés! A pontosításnál sem a neten volt a hangsúly, hanem a bejelentési kötelezettség időbeliségén!
Egyébként csak a kódkérés bonyolult, de megéri, mert utána nem kell postára rohangálni, meg tertivevényezni stb.

ildikó31 # 2005.11.08. 12:43

Kedves supervisor!

Azért elmondanám neked, hogy a neten való bejelentés a legbizonytalanabb! Én ott még soha nem tudtam bejelenteni munkavállalót, mert a honlap nem igazán működik. Ha van PIN kódod, akkor lehet telefonon, de ott csak reggel 7-től ha jól tudom este 7-ig. Úgyhogy a reggel 6 órakor kezdő munkavállalódat nemigazán tudod ott bejelenteni. Persze ez csak szőrszálhasogatás, nyikolaj3 amúgy sem ebből a szempontból kérdezte!


ildiko31

the supervisor # 2005.11.07. 17:19

Kedves Mindenki!

1.) Pontosítás! Az EMMA-ba nem kell 1 nappal a munka kezdés előtt bejelenteni a munkavállalót! A jogszabály csak azt mondja, hogy a munka megkezdését megelőzően. Ez lehet 1 mp-el előtte is (pl.neten)
2.) Ha bejelntést tesz a Felügyelőségen, és megállapítják a fekete munkát, kötelezni fogják a munkáltatót, hogy visszamenőleges hatállyal kössön a munkavállalóval munkaszerződést, jelentse be, és biztosítottként vegye nyilvántartásba.
3.)Ettől még nem kapja meg a munkabérét, a Felügyelőség nem kötelezi a munkáltatót a munkabér megfizetésére! Irány a bíróság! Vagy, ha van már szerződésed, és abban nincs próbaidő, jelentsd be a munkáltatódnak, hogy keresettel fogsz élni a munkaügyi bíróságon, ha nem fizet...

ildikó31 # 2005.11.07. 14:19

Kedves nyikolaj3!

Ezért írtam, hogy gondold meg, mit cselekszel, hogyan képzeled el a jövődet. Gondolom, hogy ezzel zsarolt meg a főnök. Azért te is igazán megpendíthetnéd neki, hogy hajlandó vagy ezt a szabálytalanságot elnézni, vagyis aláírni neki a megbízási szerződést, ha kifizeti az előzőleg beígért pénzt, vagyis a megbízási szerződésben nagyobb összeg szerepeljen.


ildiko31

nyikolaj3 # 2005.11.07. 13:57

De ha nem írom alá a mb.szerződést,akkor fizut sem fogok kapni:-( erre a hónapra.(igaz eddig se kaptam.Nem is szívesen vagyok itt,de sajnos előzőleg 1évig munkanélküli voltam és örültem,hogy végre el tudtam helyezkedni.

ildikó31 # 2005.11.07. 13:39

Kedves nyikolaj3!

A munkaviszony - ha a törvény másképp nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
Az EMMA (Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis), ahova minden munkavállalót a munkába állás előtti napon be kell jelenteni. Ezenkívül a társadalombiztosítóhoz is be kell jelenteni a munkavállalót. Természetesen ha a munkáltatód azt állítja, hogy megbízási szerződéssel vagy ott, akkor biztos lehetsz benne, hogy sehova nem jelentett be.
Egy valamit tudok ajánlani. Mostantól kezdve ne írd alá neki a megbízási szerződést, munkaszerződést visszadátumozni elvileg nem lehet. Gyakorlatilag ugye nem lehet megállapítani, hogy a munkaszerződésen a munkáltató aláírása időben megfelel-e a szerződés dátumának. Azt tudom tanácsolni, hogy tegyél bejelentést a területileg illetikés munkavédelmi felügyelőségen. A fekete munka már büncselekmény is! De arra számíts, hogy tovább ezen a munkehelyen biztos nem maradhatsz.


ildiko31

nyikolaj3 # 2005.11.07. 11:52

sziasztok tudna vki válaszolni nekem?Engem okt.13-án vettek fel 1 kft-hez adminisztrátornak.a munkaszerződésem a mai napig nem készült el. Ma behívatott a főnök és közölte,hogy okt13-nov7 közt csak megbízási szerződést tud kötni és fele annyit tud fizetni,mint amiben anno megállapodtunk és majd a mai naptól köt munkaszerződést.Mondanom se kell,a mai napig nem láttam se a mb.szerződést,se a munkaszerződést.Mit lehet ez esetben tenni?azt se tudom be vagyok-e jelentve(az oEP könyvecske nálam van-ezt nem kérték).Ezt honnan lehet megtudni?Mert nem vagyok beteges típus,de ha netán most törne el a lábam...lehet visszamenőlegesen mb szerződést kötni és bejelneteni vkit?erre az időszakra(mb) jár szabadság.Mert ha nem,úgy 2 nap szabim is elveszett..

Manci # 2005.11.04. 16:05

Folyamatos munkavégzésnél, hogy kell jogszerint a hétvégéket kiadni szabadnapnak? 1 hónapban hány szombat és vasárnap jár egybe szabadnapnak?

Manci # 2005.11.04. 16:02

nem, nem arra vettek fel.... h. - p. - ig dolgoztunk, de ma kaptunk szerződésmódosítást, hogy hétvégén is dolgozni fogunk....

Law1 # 2005.11.04. 12:14

Kivéve,hogy ha szombati és vasárnapi munkavégzésre vettek fel, mint részmunkaidős munkavállaló.

Manci # 2005.11.04. 11:16

Most olvastam a munka törvénykönyvében, hogy ha folyamatos munka van mint nálunk is, (ha jól értelmeztem) ha vasárnap dolgoznom kell, akkor az előtte levő nap, azaz a szombat pihenőnap?

the big cat # 2005.11.04. 09:45

Egyébként ilyen módon fizetett szabira sem küldheti őket.

the big cat # 2005.11.04. 09:44

Fizetésnélküli szabadságra a munkálttaó nem küldheti a dolgozót, ha nem tud munkát biztosítani, fizetnie akkor is kell, ez az ő üzleti kockázatta körébe tartozik.

souvenir # 2005.11.04. 08:57

sziasztok.

baratnomnek hatarozatlan ideju munkaszerzodese van. munkaltatoja kitalalta, hogy most szombaton, valamint ket unnep kozott nem kell bejonni dolgozni, viszont kotelezo kivenni ezeket a napokat mint fizetes nelkuli szabadsagot. szerintem ez igy nem jogszeru. meg tudna mondani egy hozzaerto szemely, hogy megteheti-e ezt a munkaltato?

elore is koszonom a valaszokat.

Manci # 2005.11.03. 20:01

A hétvégét, hogy kell fizetniük, nem duplán??? Mert itt nem akarják csak normál hétköznapiba, mivel hétköznap megkapjuk a 2 szabadnapot...

Manci # 2005.11.03. 16:15

És az normális, hogy még nincs új szerződés és már új beosztásban dolgozunk?? Nem 2 héttel előtte kellene bejelenteniük ezt a dolgot?

Manci # 2005.11.03. 16:13

És mi van az állandó szombat vasárnap bentléttel? Mert pl. én most hétvégén is bent vagyok mind a 2 nap, köv. héten is és utána is szombaton!

the big cat # 2005.11.03. 16:10

Ebben az esetben szerződésmódosítás szükséges a munkarend megváltoztatásához, ezt nem kötelező elfogadni, de a munkáltató által bevezetendő munakrend el nem fogadása rendes felmondás jogszerű indoka lehet.

Manci # 2005.11.03. 16:08

A jelenlegi szerződés hétfőtől péntekig való munkát ír... de: 6 - 14 du. 14 - 22, de hétvégét nem!!!!
Most viszont hétvégén is dolgoztatni szeretnének. Mára mondták, hogy a szerződésmódosítást megkapjuk, de még nem érkezett meg.

K_Peti # 2005.11.03. 14:27

Ird meg, hogy a jelenlegi szerzodesed szerint milyen munkarendben dolgoztathatnak teged. Milyen munkaidokeretet emlit a szerzodesed? A valasz a szerzodesedtol fugg.

Manci # 2005.11.03. 11:18

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem, remélem, tudtok nekem segíteni.

Egy multinál dolgozom, mint bérmunkás. Van egy cég, akivel szerződésben vagyunk. Eddig úgy dolgoztunk, hogy hétfőtől péntekig, de most ők úgy döntöttek, hogy folyamatos munka lesz, tehát múlt héten csütörtökön közölték velünk, hogy akkor a mostani héttől hétvégi munka is lesz és a 2 szabadnap akár hétköznapra is eshet. Ez oké is lenne… Bár szerződésmódosítást nem írtunk alá, de a beosztás már meg is van. Van olyan dolgozó, aki 2 hétvégét is bent van szombaton és vasárnap (mind a két nap, mind a két héten), és a 3. héten pedig szombaton is… én úgy tudom, hogy egyben szombaton és vasárnap nem lehet dolgoztatni… a másik, hogy a hétvégét nem hétvégi fizetésben fizetik ki, mivel kiveszem hétköznap a szabadnapokat…

És hozzá teszem, hogy egy 3. cég készíti a beosztásunkat akivel nincs is szerződésünk…

Felvilágosítana valaki, hogy ez hogy is működik jogilag???

Köszönöm a segítségeteket!

the big cat # 2005.10.29. 05:39

Igen, persze.

És egyetértek veled, és arra céloztam, hogy a munkáltató nyilván bevezethet kilépési/belépési szabályokat (az ésszerűség határain belül, de az említett eset meszse azon belül van), és ezne szabályok be nem tartóit szankcionálhatja munakjogi szankciókkal. Természetesen fizikailag nem korlátozhatja a szabad mozgásában, nyilván nem is erről van szó, a biztonsági őr engedély hiányában nem bilincselné oda az ajtóhoz, hanem jelentené, hogy engedély nélkül távozott, és aztán repülne a dolgozó.

Karika # 2005.10.28. 18:48

The big cat!
Ugye a Kosatt kérdésére válaszoltál, hogy jogos. Megjegyzésem, hogy a munkahely nem börtön. Szerintem jogszerűen kimehet a kapun, engedély nélkül is, azaz nincs joga a munkáltatónak akarata ellenére ott tartani a dolgozót. Természetesen ezután jöhetnek a munkajog által biztosított, különböző szankciók.