Dolgozó részéről azonnali felmondás.


wers # 2022.04.06. 08:45

akik a gyerekeim lehetnének, ~30 évvel fiatalabbak nálam

Az életkor nem érdem (egyik részről sem), hanem állapot.

A munkahely meg munkahely. Nagyon rossz megközelítés, ha valaki azt hiszi, hogy ha idősebb és már akkor dolgozott, mikor a munkatárs még meg sem született, az bármit emel a munkája megítélésében.

Igen gyakori, hogy 30-35 éves vezetők 50-60 éves munkatársaknak a felettesük.

És hidd el, megértelek, én is érzem néha, ráadásul én meg még nő is vagyok. Sőt, halmozottan hátrányos helyzetű mert szőke is.

AtiAttila # 2022.04.06. 08:17

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
A fizetésem valóban nem lett kevesebb, a munkaköri besorolási szintem viszont alacsonyabb lett.
Igen, megsértődtem, mert egzisztenciálisan lenullázva érzem magam. Nem tudom megemészteni, hogy majd 30 évi gyakorlattal és kiemelkedő teljesítménnyel olyanokkal kerültem azonos munkakörbe, akik a gyerekeim lehetnének, ~30 évvel fiatalabbak nálam, kb. 0 tapasztalattal.
Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy szerintem a munkáltatóm eleve nem ismeri el a szakmai kompetenciáimat. Ama bizonyos szabályzat szerint simán lehetnék vezető mérnök vagy csoportvezető, mert megfelelek a kritériumoknak, csak számomra ismeretlen okokból a munkáltatómnak nem akaródzik ezt megadni. Mindeközben persze más korosztályombeliek, meg tizenévvel fiatalabbak a legmagasabb pozícióban vannak lényegesen magasabb fizetéssel. Ez a kvázi leminősítés már csak utolsó csepp a pohárban.
Ha így nem megy, nem hiszem, hogy sokáig el bírom még ezt elviselni, akkor marad a rendes felmondás.

wers # 2022.04.06. 04:57

hogy az alábbi szituációban jogszerű lenne-e az azonnali hatályú felmondásom?

Dehogy!

Volt gyakorló mérnök, aki idővel felzárkózott. Attól, hogy már ő is ért annyit hozzá, mint a többi mérnök a többi mérnök nem feltétlenül fejlődött magasabb szintre. Ez többnyire nem a munkában eltöltött időtől függ.

Majordomus # 2022.04.05. 19:20

Ati
Kevesebb lett a fizetésed?
Nem.
Akkor mi a gond?
Megsértődtél?
.
Mondjuk van rá

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.05. 13:14

bizonyos feltételek esetén és korlátozott időre anélkül is).
Az nem módosítás, hanem a szerződéstől eltérő foglalkoztatás.

drbjozsef # 2022.04.05. 11:57

AtiAttila,

A munkakör a munkaszerződés kötelező eleme, azt csak közös megegyezéssel lehet módosítani (illetve bizonyos feltételek esetén és korlátozott időre anélkül is).

Változott a munkaköröd? Ha nem, akkor így jártál.
Az Mt.-ben nincsenek szintek meg "besorolási rend".

Például : a tanárok fizetését elengedték a minimálbértől (helyette "vetítési alap" lett, 8 éve változatlan összegben), így a százhatvanakárhány fizetési kategória (végzettség és ledolgozott évek függvényében) kb. 145 ugyanazzal a fizetéssel megy (hiszen a garantált bérminimumot adni kell). Összecsúszott na, van ez így, mint nálatok.

AtiAttila # 2022.04.05. 11:41

Tisztelt Szakértők!

Tanácsotokat szeretném kérni, hogy az alábbi szituációban jogszerű lenne-e az azonnali hatályú felmondásom?

A munkahelyemen 4 szintű munkaköri besorolási rend volt / van. Én már évek óta a mérnök munkakörben voltam és vagyok.
Az eredeti rendszer - alacsonytól a magas felé - így nézett ki:

  1. mérnök gyakornok
  2. mérnök
  3. vezető mérnök
  4. csoportvezető

Az erre vonatkozó belső szabályzat módosításával a mérnök gyakornok munkakör kivezetésre került (megszűnt), helyette az 1. szintnek az addigi 2. szintet jelentő mérnök munkakör lett rendszeresítve, a mérnök munkakörnek pedig egy új, szakértő mérnök munkaköri megnevezés lett bevezetve. Tehát a szabályzat módosítását követően, jelenleg így néznek ki a munkakörök:

  1. mérnök
  2. szakértő mérnök
  3. vezető mérnök
  4. csoportvezető

Némi késéssel - kb. 3-4 hónap után - a HR a mérnök gyakornokok munkakörét munkaszerződés módosítással mérnökre változtatta. És itt megállt a történet, az addigi mérnökök munkakörét viszont nem módosította automatikusan szakértő mérnökre (de még kérésre sem). Véleményem szerint ez felér egy indoklás nélküli lefokozással, leminősítéssel, mert míg korábban a mérnök beosztással a 2. szinten voltam, a jelenlegi szabályozás szerint az már csak az 1. szintnek felel meg. Ahhoz hogy az addigi 2. szintű besorolásom ne sérüljön, szakértő mérnöknek kéne lennem. Jelenleg a 20+ gyakorlati időmmel a 0 év gyakorlattal rendelkező pályakezdőkkel vagyok azonos munkakörben az 1. szinten.

Ha figyelembe vesszük, hogy a Kollektív Szerződés szerint (is) a munkavállaló munkakörét a végzettsége, gyakorlati ideje, stb. alapján kell megállapítani, akkor elég gáz, hogy lényegében nincs különbség köztem, 20+ gyakorlattal a hátam mögött és egy friss diplomás, 0 év gyakorlattal rendelkező pályakezdő között.
Ez elég súlyos kötelezettségszegés a munkáltató részéről, illetve elég alapos ok az én azonnali hatályú felmondásom indoklásának?

Szerintetek ezek alapján jogszerűen élhetek az azonnali hatályú felmondással? (A tudomásszerzéstől 15 nap már rég eltelt, de 1 év még nem).

Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2022.03.22. 20:58

Ez a legokosabb...

red99 # 2022.03.22. 16:38

Kaptam ajánlatot más munkáltatónál, de a jelenleginél alacsonyabb bért ajánlottak, ezért nehéz döntenem. Így akkor inkább kivárok, köszönöm!

drbjozsef # 2022.03.22. 16:23

red99,

Munkavállalói felmondás alapján nem jár. Kivéve az azonnali felmondást - pontosabban : egy alapos ! azonnali felmondást.
Miért nem várod meg, hogy felmondjanak?

red99 # 2022.03.22. 16:05

A munkaköröm megszűnt, ezért volt kérdéses, de elfogadom a válaszát, köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.22. 15:23

Nem. Hogy tarthatna?

red99 # 2022.03.22. 14:59

Kedves Szakértők!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.
A munkáltatóm végelszámolás alatt áll. A munkavállalók nem kaptak még tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a végelszámolás lefolytatása előreláthatóan mennyi ideig fog tartani, hány ember munkájára van szükség ez idő alatt. Amennyiben a munkavállaló felmond ebben az időszakban, igényt tarthat-e végkielégítésre több, mint 5 év munkaviszony után?

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.02.03. 05:31

Melinda,

Ha az Mt. alá tartozol :

Mt. 67. § (2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Ha közvetlen hozzátartozód, kizárólag csak te tudod ápolni, és 24 órás felügyeletre szorul, akkor esetleg megfelelő indok lehet. Egyébként nemigen. A határozott szerződések ilyenek : főszabályként köteles mindkét fél kitölteni a meghatározott időt.

Melinda # 2022.02.03. 04:48

Határozott idejű szerződésem szeretném felmondani, úgy tudom, hogy mindenképpen indokolnom kell. Ha hozzátartozó eü.-i állapotának romlására hivatkozok, az megfelelő? Egy hónapja húzza az időt a munkáltatóm, közös megegyezéssel nem enged el, majd ha talál helyettem valakit, de ez bármennyi idő lehet, ráadásul nagyon sok sérelem ér a munkahelyemen, tehát minél előbb szeretnèk szabadulni. Milyen lehetőségem van?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 20:21

Az semmi. A munkáltató magatartását és az okozati összefüggést kellene bizonyítani.

Borsó123 # 2021.06.07. 18:36

Köszönöm a gyors választ. Milyen papírral tudnám igazolni? Volt már rá példa hogy háziorvoshoz kellett mennem, mert a hátamban begörcsölt egy izom a stressztől.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.07. 18:10

Ez akár jó is lehetne. Csak sokkal konkrétabban, és bizonyítani kell tudni.

Borsó123 # 2021.06.07. 17:55

Tisztelt Fórumozók!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni.
Milyen indoklással lehet felmondani egy határozott idejű szerződést? Jelenlegi munkaszerződésem 1 évre szól, próbaidő hossza csupán 1 hónap volt. A problémám hogy most a 4. hónap munkaviszony megkezdésére tetőzött a munkaadómmal való összeférhetetlenség. A munkahelyi bánásmód és stressz aminek ki vagyok téve veszélyezteti az egészségi állapotom. A közös megállapodásban nem reménykedem.
Segítségüket előre is köszönöm.

bancsi87 # 2021.05.22. 04:56

Értem, és köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2021.05.21. 20:02

Ha ilyenre kényszerülnék, nem anonim fórumra alapoznám mindenesetre, hanem egy irl munkajogi szakjogász tanácsára.

Szerintem amúgy belefér.

bancsi87 # 2021.05.21. 14:54

Köszönöm szépen a gyors választ! Részemről sajnos nem történt felszólítás, mert mindig kaptunk ígéretet a bér kifizetésére. Mivel már a folyamatosan torlódó határidők ellenére sem tartja a munkáltató az ígért fizetésnapot, ezért kényszerülnék erre a megoldásra.

drbjozsef # 2021.05.21. 12:09

Azért az valamennyire mókás, hogy egy kúriai felülvizsgálatnál olyat leírnak, hogy "Következetes az ítélkezési gyakorlat abban, hogy..." miközben a három különböző bíróság három különböző ítéletet hozott.

Az itt kialakult konszenzus az, hogy vagy a munkáltató többszöri késedelme, vagy egyszeri, hosszabb ideig tartó, többszöri felszólítás ellenére sem teljesített munkabér kifizetése alapozza meg az azonnali felmondást.

De minden eset más, minden körülmény más, biztosra senki sem mehet.

A te leírásod alapján az eseted határeset szerintem, ha minden késedelem után felszólítottad a munkáltatót a helyes kifizetésre a határidő után, akkor szvsz már simán megalapozott lehet. A kétszer 10+ nap késedelem már jelentős.

bancsi87 # 2021.05.21. 10:10

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémával kapcsolatban kérnék megerősítést, hogy az alábbi helyzetben Önök szerint is megállja-e a helyét az azonnali hatályú felmondás munkavállaló részéről?

A munkáltatóm a munkabéreket rendszeresen késve fizeti ki, tavaly november óta ez a negyedik alkalom. Mivel a bérfizetés módja átutalás, ezért ezeket a késedelmeket igazolni is tudom. Két alkalommal történt 3 napos késés, az előző hónapban 13 nap, ebben a hónapban pedig még egyáltalán nem kaptunk bért, Így 11 napos késésnél járunk. Informális információk alapján a bér kifizetése kedden fog történni, akkor már 16 nap késéssel.

Hasonló esetben munkajoggal foglalkozó internetes oldalak alapján azt az információt találtam, hogy a “munkabérfizetési kötelezettség elmulasztása a munkavállaló azonnali hatályú felmondásának jogszerű indoka lehet, akkor is, ha a késedelem nem huzamosabb ideig állt fenn és a munkáltató mulasztása nem visszatérő jellegű, hanem egyetlen alkalommal történt. Jelen esetben tehát a munkáltató lényeges kötelezettségét szegte meg, amelyet – mivel a késedelmes munkabérfizetés a munkavállaló létfenntartását veszélyezteti – jelentős mértékűnek kell tekinteni akkor is, ha az egy alkalommal (…) történt”

Ami miatt bizonytalan vagyok, hogy a jogszabály úgy fogalmaz, hogy az az azonnali hatályú felmondás jogát az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül lehet gyakorolni. Jelen esetben honnan kell számolni ezt a 15 napot? Ha a keddi napon valóban megkapom a fizetésemet, azt követően jogszerűen betudom nyújtani az azonnali hatályú felmondást?

Segítségüket előre is köszönöm.
A.

Totterfield # 2021.03.11. 12:32

Köszi mindenkinek!