Dolgozó részéről azonnali felmondás.


nandy # 2014.03.03. 22:23

Az azonnali felmondást indokolni kell, és az indoknak valósnak és okszernek kell lennie.

Ezzel szemben a sima felmondást nem kell indokolni, és amennyiben az egészségi állapotod miatt nem tudod ellátni a munkakörödet, arról az orvos ad igazolást. A felmondási idő pedig letelik a táppénzes időszak alatt is.

valakivagysenki # 2014.03.01. 16:05

Tisztelt Címzett!

Segítségüket szeretném kérni. A munkahelyemen olyan körülmények vannak, ami sajnos nem megfelelőek. Határozatlan munkaszerződésem van és azonnali hatállyal szeretnék felmondani mert nem megfelelő munkakörülmények között kell dolgozni. Sajnos az egészségem is romlott, a tartós stressz miatt. Illetve a gerincsérvem is romlott.
Hivatalos mintát keresek ami alapján én feltudok mondani.
Segítségüket előre is köszönöm.
Sajnos nagyon nincsenek jogaink nekünk munkavállalónak és elég elkeserítő a helyzet ami kezd kialakulni.
Mit lehet tenni van még jogom vagy sajnos nincs?. :-(

Jerry01 # 2014.02.28. 16:58

Tisztelt Szakértő!
Jelenlegi munkahelyemen 1-2 havi szerződésekkel dolgozom.
Az lenne a kérdésem, ha nem járt le a szerződésem, de mégis felmondok, ebben az esetben kötelezhet-e a munkáltató, hogy fizessem ki a le nem dolgozott napokra járó bért?

mangalicza # 2014.02.27. 17:57

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdéssel/kéréssel fordulnék Önhöz:

Jelenlegi munkahelyemen 6 éve dolgozom, viszont a folyamatos vezetőváltások, és rendszeres rossz üzleti döntések hatására, a cég a csőd szélén áll. (jelenleg még nem indított senki felszámolást)
Mivel a jövőmet nem látom biztosnak ennél a cégnél, keresgélni kezdtem, és találtam is egy helyet, ahol szeretettel várnának engem, viszont pár nap múlva kellene kezdenem.
Mivel a jelenlegi munkahelyem a munkaszerződésemben meghatározott időpontig nem minden esetben utalja át a havi munkabért, ezért felmerül annak a lehetősége, hogy azonnali hatályú felmondással felmondjak. Bár a havi fizetés 1-2 napos csúszása, még nem lenne elegendő indok, ezen felül a cafetéria juttatások, amik szintén tételesen szerepelnek a munkaszerződésben, szintén késnek, viszont itt komoly csúszásokról van szó.
Erzsébet utalványt a tavaly decemberben 7 hónapos "csúszással" kaptuk meg visszamenőleg egyben, és azóta egyáltalán nem kaptam, illetve az AXA egészségpénztári átutalást jelenleg 3 hónapja nem kaptam meg. Ez már elegendő lehet egy azonnali hatályú felmondásra?

Ezen kívül az lenne a kérdésem, hogy azonnali hatályú felmondásnál, mi a teendő az általam végzett munkafolyamatokkal? Ezeket köteles vagyok átadni/betanítani valakinek?
Az általam használt céges eszközöket (notebook, telefon) köteles vagyok-e a felmondás napján leadni, vagy jogom van magamnál tartani addig, amíg az elmaradt pénzt/illetményeket meg nem kapom?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
KT

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.24. 14:48

Fizetni fog. Legközelebb előbb kérdez - és akkor talán nem követ el hülyeséget.

piisti # 2014.02.24. 12:35

Jó napot!Az lenne a kérdésem hogy a munkaviszonyom február 14-én szűnt meg közös megegyezéssel de egyelőre csak szóban hogy majd telefonálnak mikor kell bemennem munkaruhát leadni papírokat aláírni stb de még mindig nem jeleztek semmit,mikor pénteken betelefonáltam hogy hogy áll a folyamat azt mondták akkor lett kész és majd hívnak ha mehetek de elvileg 5 napja van és az már letelt ebben kérnék segítséget mi a teendő?? nagyon köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.21. 10:31

Nem; igen; nyilván a munkáltatói, de arról nem te döntesz.

anonim11 # 2014.02.20. 17:36

Kedves Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
Munkahelyemen 2011.02.14 óta dolgozok, nőként elég nehéz fizikai munkát végzek mely során megromlott az egészségi állapotom. Az üzem orvos javasolta munkáltatómnak, hogy más könnyebb munkakörben foglalkoztasson. Munkáltató fel is ajánlott két más munkakört. Az egyik 3 műszakos lenne, de a három gyermekem miatt nem tudom vállalni a másik pedig álló munka melyet szintén nem tudok elvégezni mely még tovább rontaná az állapotom, mivel nehézfémmel(cinkkel) kéne dolgozni.
Kérdésem, hogy felmondhatok e azonnali hatályú felmondással s ez esetben járna e végkielégítés?
Vagy melyik felmondás lenne a legelőnyösebb számomra?

Választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Anett

PowerRD # 2014.02.17. 16:35

Kedves KBS, capisca,

csak nem fognak közhasznú foglalkoztatásnál mindenféle feltételekkel szivatni, ha talált jobb állást. Mert ha igen, akkor ma harmadjára is elvesztem a hitem az emberiségben.

monalisa1 # 2014.02.17. 14:34

Ne a többiekkel foglalkozz (...) hanem mivel elmondásod szerint többet- jobban teljesítesz, a szerződés lejártával valószínűleg újra szerződést kötnek veled - a mai munkanélküli időkben nem semmi.

Ha mégis idő előtt távozni akarsz azt csak akkor lépjed meg ha tutira biztos egy új munkalehetőség. / A 30 nap munkavégzést kiköthetik, illetve a rendkívüli távozással okozott kárt valószínűleg meg kell térítened.

E_vica # 2014.02.17. 13:53

Kedves capisca,

Először is köszönöm a gyors visszajelzést.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyomat fenn kell tartalom a határozott idő lejártáig, még akkor is, ha "meghazudtoltak" (elnézést az erős fogalmazásért), és láthatóan bármit tehetek, bárkihez is fordulhatok, a munkakörülményeim nem fognak változni?

Köszönettel,
Réka

capisca # 2014.02.17. 13:44

Kedves E_vica!

Szerintem ezekkel az indokokkal nem tudsz határozott idejű munkaviszonyt megszüntetni.

"Munkáltatóm nem csak a munkaszerződésemben részletezett feladatokat végezteti velem..." Ez nem alapozza meg a felmondást, mert a munkaviszonyt fenntartását ez nem teszi lehetettlenné.

Az, hogy alkoholista az egyik kolléga, vagy a másik nem jól dolgozik nem felmondási ok. Ez a munkáltató problémája, őt éri max. veszteség nem téged.

E_vica # 2014.02.17. 13:27

Kedves Szakértők,

Határozott idejű munkaszerződésem van, azonban a munkahelyemen fennálló problémák miatt úgy döntöttem, hogy ezen szerződést azonnali hatállyal meg kívánom szüntetni. Tudomásom szerint ezt csak alapos indokkal tehetem meg, azonban nem tudom, hogy ami nekem alapos indok, az vajon a munkáltatóm számára is alapos indok-e.

  • Munkáltatóm nem csak a munkaszerződésemben részletezett feladatokat végezteti velem, hanem az abban foglaltaktól eltérő, nagyobb felelősséggel járó pénzügyi elszámolásokat is. (A jellege miatt nem részletezném, de abban biztosak lehetnek, hogy semmi köze az elvégzett munkám 80 százalékának a munkaszerződésemben rögzített feladatokhoz.) Ezt január közepén írásban jeleztem a közvetlen felettesemnek. Másnap szóban is megbeszéltük, ígéretet kaptam arra, hogy a csoporton belüli munkamegosztást átgondolja. Az elmúlt egy hónapban változás nem történt.
  • Többször jeleztem szóban, hogy a csoporton belül az egyik kolléga munkavégzése nem megfelelő. Kértem a felettesemet, hogy erre figyelmeztesse az adott kollégát, illetve mérlegelje, hogy annak hozzáállása vajon építő jelleggel hat-e a csapaton belüli munkavégzésre. A kolléga rá osztott feladatokat nem, vagy hibásan végezte el (erről a közös vezető is tudott, hiszen az általa írásban kért feladatok sem készültek el, egyéb hibáknak írásos nyoma is van), aránytalan többletmunkát okozott a többieknek, azaz nekünk. (Az említett kollégák egyébként a vezető hozta a céghez, évek óta jóbarátok.)
  • Ezen kollégával kapcsolatban azt is jeleztem a felettesemnek, hogy időnként nem munkára képes állapotban jelent meg. (alkoholszaga volt)

A problémák vezető "nemtörődömsége" és a szóban forgó kolléga hozzáállása miatt a teljesítmény elmaradt. Bár a projekt előrehaladása nem az én felelősségem volt, az ügyvezető mégis nálam kérdezett rá az elmaradás okára. (Valószínűleg azért, mert az ügyvezető akkor érkezett, amikor én már túlóráztam és rajtam kívül nem volt senki az irodában.) Nem hangos, de szóváltásba keveredtünk, mire az Ő reakciója az volt, hogy másnap maradjak otthon, pihenjem ki a "frusztrációmat". (Félreértés ne essék, nem rúgott ki.) Ezek után nálam betelt a pohár, írásban tájékoztattam az ügyvezetőt arról, hogy részemről be kívánom fejezni a közös munkát (leírtam neki is, hogy többször jeleztem a csoporton belüli problémákat a közvetlen felettesemnek) és leírtam, hogy ezennel felmondok. Az otthon maradásba az ügyvezető írásban beleegyezett, kérte, hogy gondoljam át. Két nap telt el (senki nem jelentkezett a cégtől, sem az ügyvezető, sem pedig a felettes), mire felhívtam az ügyvezetőt, aki közölte, hogy Ő beszélt a felettesemmel és az általam írtak nem fedik a valóságot, vagyis én soha nem jeleztem semmiféle problémát. Rögtön utána felhívtam a közvetlen felettesemet is, hogy megtudjam, mit értett az alatt, hogy soha nem szóltam neki, de a konkrét tények felsorolása kapcsán csak hebegett-habogott, amikor például rátértem arra, hogy az általa küldött feladatokat sem teljesítette az adott kolléga, annyit válaszolt, hogy Ő azt nem vette észre.

Eddig soha ilyen nem történt velem, véleményem szerint munkámat eddig mindig az elvárt minőségben teljesítettem. (12 éve dolgozom, korábban összesen két munkahelyem volt, ahol többször is elismerték a munkavégzésemet.)

Kérdésem az, hogy a fentiekre való hivatkozással benyújthatom-e az azonnali hatályú felmondásomat?

Segítségüket megköszönve,
Üdvözlettel,

Réka

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.11. 10:14

Norcsy, látom, nem érted: egyáltalán nem mondhatsz fel. Megegyezhetsz a munkáltatóddal, az egyezséget viszont a munkáltató olyan feltételhez köti, amilyenhez csak akarja.

capisca # 2014.02.11. 08:10

Kedves Norcsy!

Semmi köze, hogy ön milyen típusú munkaviszonyt létesít.

Norcsy # 2014.02.11. 07:18

Köszönöm a választ!

Akkor ha sikerül a munkáltatómmal megegyezni, és fel tudok mondani, a jelenlegi munkáltatómnak semmi köze ahhoz, hogy a következő munkahelyemen milyen szerződést írok alá, tehát nem kötheti ki, hogy csak akkor mondhatok fel, ha a következő munkahelyemen határozatlan idejű szerződést írok alá?

Üdv: Nóri

capisca # 2014.02.10. 15:27

Kedves Norcsy!

Határozott idejű munkaviszony esetén a dolgozó csak kivételes esetben mondhat fel a határozott idő letelte előtt.

Az új munkahely erre nem elegendő.

Csak közös megegyezéssel tudja munkaviszonyát megszüntetnmi, vagy, ha a munkáltató munkaviszonyát megszünteti.

capisca # 2014.02.10. 15:16

Kedves karaszti!

"Az említett munkahelyi körülmények miatt élhet azonnali hatályú felmondással a párom, ha igen, mit kell írni az indoklás részbe?"
Az a baj, hogy szerintem nincsen olyan bizonyítékod mely alátámasztaná az azonnali felmondás lehetőségét.

"Az említett munkahelyi körülmények miatt élhet azonnali hatályú felmondással a párom, ha igen, mit kell írni az indoklás részbe?"
Megpróbálhatja, de nem hiszem, hogy a fenteik megalapozottak lennének, bizonyíthatóság szempontjából nézve.

"A boltban nincs tájékoztató arról, hogy kamerák vannak elhelyezve, illetve azokat a dolgozók megfigyelésére használják, amiről őket sem tájékoztatják. Ez nem számít törvényellenes cselekménynek?"
Azért lehet belső szabályzat, szerepelhet akár a munkaszerződésben, munkaköri leírásban tájékoztatás szintjén, de aká elegendő szóban közölni.
Amennyiben kizárólag a munkaterületet nézi, mondjuk öltözőt, WC-t nem akkor nincs baj, joga van a munkáltatónak erre.

Szerintem próbáljatok közös megyeggyezéssel gyorsan elmenni, de az új munkahelyet ne említsétek. Találjatok ki valamit.

Norcsy # 2014.02.10. 14:30

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:

Egy hónapja foglalkoztatva vagyok közhasznúként határozott idejű szerződéssel (április 30-ig). Most úgy néz ki, hogy új állásom lehetne egy másik, jobban fizető helyen.
A kérdésem az, hogy hogyan mondhatok fel a jelenlegi munkahelyemen? Hallottam olyat, hogy csak akkor mondhatok itt fel, ha a következő helyen határozatlan idejű szerződést adnak. Ez tényleg igaz? (Csak mert szerintem elég sok helyen határozott idővel kezdenek, és utána változtatnak határozatlanra.)

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdv: Nóra

karaszi # 2014.02.08. 13:38

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatosan.

A barátnőm eladóként dolgozik egy bútorboltban, ahol a főnöke rendszeresen megalázza a dolgozókat a vásárlók előtt, visszaél a hatalmával, a boltban elhelyezett kamerákon figyeli a dolgozókat, ha nincs vásárló, akkor sem ülhetnek le pihenni, mert azon jön a letolás, sőt még szexuális ajánlatokat is tesz rendszeresen a barátnőm részére. Terrorizálják a dolgozókat. Szeretnénk, ha a párom el tudna jönni erről a munkahelyről és most van egy lehetősége, de ott 1 hét múlva kezdenie kellene.

Az említett munkahelyi körülmények miatt élhet azonnali hatályú felmondással a párom, ha igen, mit kell írni az indoklás részbe?
A boltban nincs tájékoztató arról, hogy kamerák vannak elhelyezve, illetve azokat a dolgozók megfigyelésére használják, amiről őket sem tájékoztatják. Ez nem számít törvényellenes cselekménynek?

Előre is köszönöm a segítségüket.

ObudaFan # 2014.02.07. 11:32

Nem kisit zavaros, teljes káosz. Most akkor vagy próbaidő volt, és akkor nem is kellett meghosszabbítani a szerződést, vagy volt egy határozott idejű szerződést. Ezt persze meg lehet hosszabbítani, de arról a kérdezőnek csak tudni kellene, mert alá kellett volna írnia.

wers # 2014.02.07. 11:17

kissé zavaros, de megpróbálom

Táppénz alatt lejárt a próbaid? Mit nem hosszabbítottak meg? A próbaidőt? Határozott idejű munkaviszonyt nem mondhatsz fel sem rendes sem rendkívüli (azonnali) felmondással.
Ha jól veszem ki, határozott idejű szerződést kötöttél. Azt nem árultad el, hogy mikor jár le a szerződés.
Szerződés attól szerződés, hogy mindkét fél elfogadja és aláírja, tehát szerződést nélküled nem módosíthattak.

kincsessziget # 2014.02.07. 09:00

Tisztelt Szakértő!

Próbaidőmet töltöttem,miközben lebetegedtem,táppénzre kerültem. Ez a próbaidő lejártakor is fennállt. Telefonos érdeklődésemre azt mondták,nem hosszabbítják meg a szerződésem,január végén lejár-ez érthető,semmi gond. DE,a háziorvosom rákérdezett a munkáltatónál,hogy pontosan milyen dátumig adhat ki táppénzes papírt,mivel a próbaidő vége,és a szerződés vége között 3 nap különbség volt,és közölték,hogy meghosszabbították a szerződésem plusz egy hónappal.
Erről azonban nem értesítettek,ez a távollétemben történt. Közben meggyógyultam,hétfő az utolsó táppénzes napom,keddtől keresőképes vagyok,de nem szeretnék visszamenni dolgozni.

Ilyenkor mi a teendő? Éljek az azonnali felmondással, vagy kérhetem,hogy tekintsük semmisnek a szerződés hosszabbítást,hiszen ott sem voltam,alá sem írtam az új szerződést. A próbaidő alatti táppénzem még nincs teljesen kiegyenlítve,hétfőn adom le a papírjaim,így munkáltatói "túlfizetés" nem történt.

Kérem,ha lehet mielőbb segítsenek,mert hétfő reggelre szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak.

Köszönettel
-

jujamba # 2014.02.03. 17:54

Kedves szakértők, január elején kezdtem el dolgozni egy munkahelyen. A próbaidő 3 hónapos, és a felmondással valószínűleg élni is fogok, de lenne egy kérdésem. A betanításom részét képezi egy hosszabb külföldi training. Szállás, utazást, étkezést a cég fizeti. Érdeklődni szeretnék, hogy ezen összegek visszafizetésére kötelezhetnek-e a felmondásom után. A munkaszerződésben nem találtam erre vonatkozó részt. Előre is köszönöm segítségüket.

yaastreet # 2014.01.15. 21:14

Tisztelt szakértők!

Egy informatikai vállalatnál dolgoztam, a meló-diák iskola szövetkezeten keresztül történtek a kifizetések minden esetben, nem volt a vállalattal saját munkaszerződésünk. Etikai okok miatt azonnali hatállyal felmondtam, döntésem közöltem a vállalkozással levélben és egyik napról a másikra nem mentem dolgozni. (meló-diáknál nem mondtam fel) Továbbá felmondásom előtt minden a vállalattal kapcsolatos adatot elküldtem nekik és töröltem a gépemről. Én, mint munkavállaló a meló-diákkal voltam/vagyok szerződésben, ezen kívül a vállalattal egy mind2 fél által aláírt titoktartási szerződést kötöttünk.
Felmondásomat tudomásul vették, azonban egy projekt befejezésének lezárásaként újabb munkát kértek tőlem. Ezt én megtagadtam.
Azóta azzal vádolnak, hogy a gépemen összeállított fejlesztő környezet (amiben programokat készítünk) is az ő általuk finanszírozott szellemi tulajdonuk amit én letöröltem, ennek újbóli előállítása számukra többletköltséggel jár, továbbá miattam nem tudják időre teljesíteni a projektjüket, ami miatt a megrendelő részéről esetlegesen fellépő kártérítési követeléseket rám fogják hárítani. Azonban a fejlesztői környezet összeállítása az interneten megtalálható publikus adat, így az a titoktartási szerződésük alapján nem képezi a vállalat tulajdonát.

Lehet a vállalatnak felém tényleges kártérítési követelése? Én nem írtam alá semmilyen határidőre vonatkozó szerződést és nem is voltam tisztában a határidőkkel.
Illetve köteles vagyok meló-diákos dolgozóként a felmondásomat követően 30 napot dolgozni nekik?
Egy esetleges pert előidézve, engem mint magán embert perelhetnek, vagy minden esetben a meló-diáktól követelhetnek? (én nem álltam jogviszonyban a vállalkozással)

Előre is köszönöm a válaszokat!