Sikertörténetek -aki mert, az nyert


kisrita # 2007.07.08. 12:08

Hadd kérdezzek valamit én is.

Mit lehet tenni olyan esetben amikor a főnök lelkileg és emberileg padlóra tesz? Direkt arra utazik hogy lelkileg és pszichésen kicsináljon hogy végén te mondj fel.
Pl kerek perec közli a gyesről visszatérővel, hogy nem lesz teljes értékű munkaerő mert úgyis sokat lesz majd táppénzen! és rá úgysem lehet majd számítani.
Vagy piszkálja a dolgozót hogy mennyit van táppénzen majd közli , hogy jutalomosztásnál figyelmbe fogja venni valamint azt is hogy az ő műhelyében dolgozók szemmel láthatóan nem szívlelik őt, a főnököt ( a nagyot). Okéa jutalom az adható kategória na de kérem más is van táppénzen aki szép summát kap év végén.
És ezek csak kis dologok -de beleköt abba is hogy idézem: "nem jól álla szemed" - ugye amikor a munkádba már nem tud.
Diktafon senkinél sem volt az ominózus esetek során - lehet hogy az kéne?

K_Peti # 2007.07.07. 18:30

Igen meg olvasom. (Csak egy kicsit nyaraltam aztan meg el voltam havazva.) Az anyag nincs kint a weben, mert nem akarom esetleg a munkaltato jogait barhogy is serteni, de privatba szivesen valaszolok a kerdeseidre.
Igen volt ugyvedem, de mivel harmatgyenge volt, sajnos magamnak is atkellett neznem az MT.-t es a vonatkozo reszeket megnezni, hogy megvedhessem magam. Ebben volt oriasi szerepe ennek a forumnak! Az ugyved inkabb csak a hataridok es a folyamatot tartotta kezben. (Tudta, mit mikor milyen formatumban, hova kell kuldeni :)
Persze ha jo az ugyveded es tudod is hogy tuti a munkajogban, akkor neked nem lesz ilyesmire szukseged.
Itt kulon kihagsulyozando hogy az MT-t kell jol ismernie, mert szerencsemre a munkaltatom ugyvedje is - hat finoman is fogalmazva - de csak ugatta az MT.-t ami nagyon sokat segitett nekem :)
A tobbit majd privatba. Az email cimem a hozzaszolas jobb felso sarkaban talalod (es mukodik is.)

tukibubi # 2007.06.19. 15:00

Kedves K_Peti! Ha még olvasod ezt a topicot, kérlek írdd meg milyen címen olvashatom el a te ügyedet, nagyon érdekelne, ugyanis nagyon hasonló a mi ügyünk is a tiédhez. Nekünk az első tárgyalás szept. 3-án lesz. Az is érdekelne, hogy volt-e ügyvéded? Egyébként mi is nagyon sokat köszönhetünk Big Cat-nek.

K_Peti # 2007.06.18. 20:37

Sziasztok!

Régóta pihen ez a topic, de most elérkezett az idő, hogy végre hozzászólhassak. Ez úton is szeretném megköszönni a fórum közösségének eddigi segítségüket (különösen BigCat-nek). Sok jó ötletet kaptam itt, ami az alábbi sikerhez vezetett.

Szóval kb. 10 tárgyalással és 3 évi pereskedéssel a hátam mögött végre eljutottam az elsőfokig. A bíróság a munkáltató összes követelését jogtalannak minősítette, az enyémeket pedig jogosnak ítélte.
A per így nekem gyakorlatilag 3 évnyi idegeskedésembe került és nagyon sok elmaradt költség megtérítésére kötelezték a munkáltatót, szóval a munkáltatónak ennél jóval többe fáj a konoksága.
A rendkívüli felmondástól, a tanulmányi szerződésen át, a vezető állású beosztásig mindent összekevert a munkáltató, de sikerült minden tekintetben bizonyítani az elhangzottak valóságalapját, vagy valótlanságát.
Másoknak is csak azt tudom ajánlani, hogy ha sok a sérelem, akkor igen is álljanak ki a jogaikért. (Már csak azért is, hogy a munkáltató kétszer is meggondolja, hogy valakivel elkezd-e még egyszer pereskedni.)

Vadmacs # 2005.10.26. 19:11

Bocs, nem egyötöde, hanem egynegyede a szabinak az a része, amit a munkavállaló kérésére kell kiadnia a munkáltatónak....


Üdv néktek

Vadmacs # 2005.10.26. 19:08

Nohát nohát... A tanulmányi szerződésedből kiderül, hogy a munkáltató részéről történő rendes felmondás esetében nem kell a tandíjakat visszafizetned. Természetesen a tanulmányi szerződést is lehet módosítani, még a munkaviszony megszünése előtt. A javaslatom az, hogy a sorrend ez legyen és próbáld meg elérni azt, hogy a közös megegyezéssel történő megszüntetés esetén se kelljen neked visszafizetned a tandíjat. Ebből is kiderül, hogy a közös megegyezésre kell törekedni a munkaviszony megszüntetése esetén is. A szabadásgodnak csak az egy ötödével rendelkezel szabadon, a többinek a kiadásáról a munkáltatói is rendelkezhet, természetesen ebben is konszenzusra kell törekedni. Minden normális munkahelyen lennie kell szabadságolási ütemtervnek, amelyet a dolgozóval is jóváhagyatnak. Járj utána, van-e ilyen. Ami a mobilszámodat illeti, szerintem nincs joga zaklatni téged a szabadságod ideje alatt. Általában azonban meg kell adni a szabadságod ideje alatti elérhetőségedet. Ha szabadságról berendel dolgozni, akkor az ebből eredő költségeidet meg kell térítenie a munkáltatónak (pl. utazás, kár az előre befizetett nyaralás miatt stb.).


Üdv néktek

the big cat # 2005.10.23. 15:53

Egy helyre elég beírni, minden fórumot olvasunk.

Scully # 2005.10.23. 13:56

A hozzászólás a fórum szabályainak mesértése (többszöri beküldés) miatt törölve.

földiklán # 2004.12.13. 17:04

Köszönjük a biztatást!:)

Szakbarbár # 2004.12.13. 00:13

Itt is és más fórumokon is sokszor lehet olvasni, hogy nem vagytok elég elszántak ahhoz, hogy bírósághoz forduljatok a munkáltató jogellenes lépése miatt. Röviden szeretnék beszámolni 2 sikeres perről, amelyeknek az eredménye a közelmúltban realizálódott, hátha valakinek nagyobb kedve lesz hozzá, hogy ne csak beszéljen arról, hogy hogy elbántak vele hanem tegyen is valamit ezellen.

Az egyik esetben a munkáltató csoportos létszámcsökkentést hajtott végre, de nem tartotta be ennek a forgatókönyvét, hanem felgyorsította (nem voltak meg a szükséges idők az egyes lépések között) arra hivatkozva, hogy csupán formaság a felmondás, mert másnaptól mindenkinek van munkája egy másik cégnél (ez még azelőtt volt, hogy a jogutódlás szabályai nem voltak olyan szigorúak)

Egy dolgozónak nem jöttek be a számításai az új munkáltatónál, aki 2 hét múlva próbaidő alatt kirakta. Emberünk sérelmezte, hogy ha a korábbi munkáltató betartja a hosszadalmas procedúrát a csoportosnál, akkor ő tovább el van látva bérrel, ezért kisebb rábeszélés után bírósághoz fordult a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt. 3 tárgyalás volt, 7 hónap alatt ítélet született, ez lehetett volna 5 is, ha hamarabb szerzett volna ügyvédet.

A végeredmény: jogellenes megszüntetés miatt a 2-12 hónapból 4 lett megítélve, plusz kapott kb. 2,5 havi bért arra az időszakra, amíg el nem helyezkedett. És tényleg csak formaság volt, amire alapozta az egészet, ennél sokkal durvábbakat lehet itt olvasni.
A 6,5 hónapból 1 heti bér volt az ügyvéd, szerintem megérte.

A másik eset: munkáltató szóban létrejött megbízási szerződéssel foglalkoztatott egyértelműen munkaviszonyra jellemző paraméterekkel fizikai munkát végző egyéni vállalkozót. 4 hónap munka és az első hiba után azonnal kirúgta és levont a számlájából egy kisebb összeget, mert önkényesen úgy döntött, hogy volt a dolgozó a hibás valamiben.

Ebből is per lett és ez elég sokáig tartott, ügyvéd hiányából fakadó problémák meg nyári szabadságok miatt, plusz szerintem a bíró is elég szerencsétlen volt, de 7 hónap és a 2. forduló után megegyeztek, mert a munkáltatónak elege volt a procedúrából és félt az APEH-tól. 1,5 havi bérben, amit le fog számlázni a kényszervállalkozó, de mégiscsak pénze lesz belőle és ha azt vesszük, hogy összesen 4,5 hónapot töltött el ott és erre kapott utána +1,5-et, az nem olyan rossz.

Itt egy kicsit csalódott voltam, mert ebből rengeteg pénzt ki lehetett volna hozni, de már mind a két fél unta, úgyhogy hamar le akarták zárni és így csak ennyi lett belőle.

Tanulság: legyetek bátrak és merjetek perelni, a jogszabály és a bíróság mellettetek van, nem megfizethetetlen egy per és nem tart olyan sokáig.