Munkaszerz.módosítástól való elállás lehet - e


drbjozsef # 2020.05.26. 12:58

Adree86,

Eredetileg a "tud" ige helyett ezt írtam "tud/akar".

Azért ne legyünk naivak. Ha a munkáltató fel akar mondani, akkor a rendes felmondásra talál indokot. Igen, az oknak valósnak és tényszerűnek kell lennie, de ez nem szokott nehézséget okozni.

Most, ebben a gazdasási helyzetben pláne.

Grave7 # 2020.05.26. 11:32

@Adree86:
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 66. § (2) bek. szerint a felmondásnak 3 indoka lehet:

  • a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával,
  • a munkavállaló képességével vagy
  • a munkáltató működésével

összefüggő ok.

drbjozsef # 2020.05.26. 10:08

Adree86,

A munkaszerződés módosításához megegyezés kell.

Ha ez nincs meg, és a munkáltatód az eredeti megállapodás szerint nem tud tovább foglalkoztatni, akkor rendes felmondással felmondhat. Ennyi.

drbjozsef # 2020.03.24. 06:02

Zoltan1885,

Az elmúlt hét évben, ObudaFan válasza óta nem változott a szabályozás :

Mt. 16. § (1) Egyoldalú kötelezettségvállalás (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) alapján a jogosult elfogadására tekintet nélkül követelhető a vállalt kötelezettség teljesítése. A munkavállaló érvényesen csak munkaviszonyra vonatkozó szabály kifejezett rendelkezése alapján tehet kötelezettségvállalást tartalmazó jognyilatkozatot.
(2) A kötelezettségvállalás a jogosult terhére módosítható vagy azonnali hatállyal felmondható, ha a jognyilatkozatot tevő körülményeiben a közlést követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.
(3) A kötelezettségvállalásra egyebekben az egyoldalú jognyilatkozatra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a kötelezett nem hivatkozhat jognyilatkozata hatálytalanságára, hogy a jogosulttal való közlés nem, vagy nem szabályszerűen történt.

Ha van ilyen körülmény - amit a másik fél által esetlegesen indított perben bíróságon is valósnak bizonyulna -, akkor állhatsz el.

Egyébként nem. Aláírás előtt van az az idő, amíg gondolkozni lehet a dolgon.

Zoltan1885 # 2020.03.23. 22:01

Tiszteletem, szép estét.

Nagyon hasonló helyzetbe estem bele.
Sajnos én is aláírtam egy munkaszerződés módosítást a mai napon.
Viszont az én esetemben csak holnaptól lép életbe a szerződés, ebben az esetben sincs lehetőségem elállni a szerződéstől?

Válaszukat előre is köszönöm
Zoltán

ObudaFan # 2013.07.09. 21:31

Dehogy illet meg. Egyrészt ez nem maga a munkaszerződés, csak annak a módosítása, másrészt munkába álltál.
Egyébként az a szabály sem így szól, hanem úgy, hogy z általad említett időtartam alatt a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat, ha a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.

TCsabi # 2013.07.09. 20:33

közben ismerősök küldték az alábbit:

"Az elállás törvényben szabályozott talán legfontosabb esete, hogy a munkaszerződés megkötése és a munkaviszony kezdetének napja közötti időszakban a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat."

A munkaszerződés-módosítást visszadátumozottan írattatták velem alá, erre számtalan tanú van - mindenkivel így jártak el - amiatt a fentiekre hivatkozva megillethet az elállási jog?

Ha a szerződést aznapi dátummal írunk volna alá, az mikortól lép életbe? Ha pl. délben írjuk alá - de óra perc nem kerül feltüntetésre -, akkor nem élhet aznap reggel 6 órától? Ilyenkor nem a következő napon, tehát 00 órakor lép életbe egy szerződés/munkaszerződés?

07.01.Bár a módosításban sajnos le volt írva hogy -étől él a módosítás és 07.01-re lett dátumozva is maga a dokumentum, pedig az 07.06-án írattatták alá. Vagyis a visszadátumozással ami egyrészt nem szabályos, kizárták az elállás lehetőségét számomra.

TCsabi # 2013.07.09. 20:10

pedig vonatkozhatna, mert pont elkerülhető lenne vele az olyan eset melyben én is kerültem, hogy ott akkor abban a pillanatban nem volt módomban átgondolni mit írok alá.

TCsabi # 2013.07.09. 20:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát, sajnos én is ettől féltem. Az aláírás pillanatában azt gondoltam ahogy a hitel és egyéb szerződéseknél itt is élhetek majd x napig elállási joggal, de ezek szerint a munkaszerződésekre ez sajnos nem vonatkozik.

köszönettel:
Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.09. 17:02

Mint minden szerződést, egy ilyen megegyezést is lehet támadni megtévesztésre, tévedésre, fenyegetésre, kényszerre hivatkozással. De a konkrét ügyben nem sok reményt fűznék hozzá, a bizonyítási lehetőségek meglehetősek - ha egyáltalán van mit bizonyítani. A kívülálló számára nagyon úgy tűnik, hogy az egyik fél egyszerűen meggondolta magát.

TCsabi # 2013.07.09. 16:13

(egyébként azért írtam egyébként alá akkor ott a szerződésmódosítást feszített légkörben és zavaromban, mert éppen folyamatban egy ksiebb-közepes nagyságú hitelfelvételem melyre tőbb hónapos kemény munkával készültem elő, hogy biztonsággal fel tudjam venni és majd fizetni is, de ez ugrik ha nincs bejelentett állásom, vagy megszűnik a munkaviszonyom. Nem hagytak 1 perc gondolkodási időt sem, vagy aláírom vagy kholt váddal kirúgnak ezért csak uátna tudtam utánaszámolni, hogy ilyen mértékű fizetéscsökkentéssel a hitelhez kötött tervemet sem tudom megvalósítani biztonsággal.)

TCsabi # 2013.07.09. 16:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kiszolgáltatott helyzetben lévővel akármit alá lehet íratni. Esetemben egyharmad fizetésemmel csökentették a bérem, mely így nettó 130 körüli lesz a 180-ról, melyre sosam voltam felkészülve mert teljesen mást kommunikált a cég vezetése éveken keresztül a béreket illetően (előléptetést, béremelést, aki eddig éveken át 12-14 órát dolgozott szinte minden nap a és havonta leglább két hétvégi napon ingyen hogy akkor most ezt meghálálják. Hát meghálálták... Álmomban sem gondoltam, hogy ilyet meg mernek húzni.)

Tehát akkor arra nincs semmilyen mód, hogy visszavonhassam a beleegyezésem a szerződésmódosításra? Azaz semmissé lehessen tenni az átalam aláírt szerződésmódosítást?

Tisztelettel:
Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.09. 15:59

Alapbér csökkentést úgy tudtam korábban nem lehet csökkenteni,

Egyezséggel bármit lehet.

TCsabi # 2013.07.09. 15:31

Tisztelt Úgyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát, csak a lényegre szorítkoztam, de ha már így reagált rá leírom, hogy harmadával kényszerítették ki a fizetés csökkentését (nem egy sok pénz napi rendszeres 12-14 óra stresszes munkával esetenként fizetetlen hétvégével) és ígéretet tettek hogy búnusszal kárpotolhatom magam ha jó eredményt érek el, de a búnuszkiírás teljesen képlékeny még nem tudni egyáltalán leesik-e belőle valami, de valószínúűleg nem fog, csak kevesebbet akarnak minenkinek kifizetni.

Alapbér csökkentést úgy tudtam korábban nem lehet csökkenteni, változatlan munkakörülmények esetén.

Ön, vagy esetleg másik szakember segítségét szívesen venném, hogy a kialakult és feszélyeztetett légkötben aláíratott szerződésmódosítás hogy tehető semmissé.

Tisztelettel:
Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.09. 15:19

Mellesleg: te most panaszkodsz vagy dicsekszel? Próbáltuk volna az én személyi alapbéremet 100 ezer forinttal csökkenteni valaha is!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.09. 15:18

mellyel közel 100.000-rel csökkentették az alapbérem
Helyesen: "csökkentettük".

TCsabi # 2013.07.09. 15:13

Tisztelt Szakemberek!

Sajnos (kényszerűségből és összezavarodottságból)aláírtam egy munkaszerződésmódosítást, mellyel közel 100.000-rel csökkentették az alapbérem (közös megegyezéssel). Kértem volna időt, hogy godnolkodjak rajta, de nem adtak, így összezavarodottan aláírtam végül. Miután több barátommal is beszéltem az aláírást követő 1 órára jeleztem, hogy mégsem szeretném aláírni, tekintsük semmisnek a papírt.

Kérdésem, hogy munkaszerződésmódosítás esetén van-e szerződéstól eálállási jog?
A szerződésmódosítást 07.01-el lép érvénybe ez volt a kelt. dátumnál is de ma írtuk alá, erre sok tanú van. A nem valós keltezési dátum érvénytelenítheti a dokumentumot?

Nagyon sürgős a válasz, előre is köszönöm,
CSaba