pedagógusok, gyakornoki besorolás


orsicica0128 # 2014.02.28. 20:28

Tisztelt Szakértő!

Óvodapedagógusként alkalmaznak egy állami bölcsőde játszóházában. Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal. Szeretném megtudni, hogy a pedagógusok béremelése vonatkozik-e rám, amikor visszamegyek? Nagyon köszönöm! Tisztelettel! Orsicica0128

Lyonee # 2014.02.28. 16:46

bobolyka29
Rossz helyen teszed fel a kérdést. A munkáltatódat kérdezd meg!
Szerintem 27 hónapot dolgoztál, 2 év 3 hónapot óvónőként. Mivel megvolt a gyakornoki időd, ezért nem gyakornoknak kellett volna szept. 9-én besorolni. De a ped1-hez 3 év kell, ami még nem volt meg. Itt van egy kis joghézag, hogy akkor melyik is4?
De 2014. jan. 1-től egyértelmű, hogy ped1, mert a 3. évedet ebben az évben töltöd be, de már jan. 1-én kell léptetni.
knt. 64.§
"(5) A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott - a Gyakornok fokozatba tartozó pedagógus kivételével - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési kategóriába lép. A pedagógust a tárgyév első napján kell a magasabb fizetési kategóriába besorolni. A magasabb fizetési kategória elérésével a hároméves várakozási idő újra kezdődik."
97.§
"(20) A nevelési-oktatási intézményben és a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a 65. § (9) bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra.... "

Lyonee # 2014.02.28. 16:22

Majd, ha letetted a gyakornoki vizsgát, akkor léphetsz a ped1-be. ha már 2013. szept. 1 előtt is jogviszonyban álltál a jelenlegi munkáltatódnál, akkor rád a kjt. szerinti gyakornoki követelmények vonatkoznak. 3 év. Ha ezt nem kötötték ki, akkor pótolni kell. A teljesítés egyszerűbb, mint a ped. életpálya szerinti gyakornoki vizsga.

bobolyka29 # 2014.02.28. 10:14

Tisztelt Szakértő, Fórumozok!

Az óvodapedagógusok gyakornoki besorolásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Én 2010. március 26-tól kezdtem el dolgozni egy magánóvodában, mint óvodapedagógus. A diplomámat 2010. június 29-én kaptam kézhez. Ebben az óvodában 2012. június végéig dolgoztam. A következő egy évet Németországban töltöttem. Majd 2013.szeptember 9-től dolgozom, jelenleg is egy állami óvodában. A felvételi papíromon rajta van hogy 2 évet és 1 hónapot dolgoztam ténylegesen gyakornokként. Szóval a 2 évem már 2013. szeptember 1-je előtt meg volt. Viszont idén januártól is még gyakornoknak soroltak be és ezáltal minősítési vizsgát kell tennem és az e-portfóliót is meg kell írjam. Szeretném meg tudni, hogy vajon miért nem soroltak be automatikusan a Ped.1-be?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel bobolyka29

Bavibo # 2014.02.17. 16:34

Tisztelt Szerkesztők,Fórumozók!

Gyakornoki időben szeretném segítségüket kérni!
2012 júniusában záróvizsgáztam,nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg a diplomám. 2012 szeptemberétől óvodapedagógusként alkalmaztak (határozott időre,gyesen lévő helyére), gyakorlati idő kikötése nélkül.2013 májusában kaptam meg a diplomámat.Szeretném kérdezni, hogy mikortól számít a gyakornoki idő, a munkába állástól, vagy a diploma megszerzésétől, illetve rám a két-, vagy hároméves gyakornoki idő vonatkozik?

Köszönettel

Gidi # 2014.01.14. 17:50

Tisztelt Szakértők!

Lehet nagyon bután fogalmazom meg a problémám..de azért remélem érthető..A következő helyzetbe kerültem: óvodapedagógusként dolgoztam 2007.09.01.-től 2008.08.31-ig..utána kisebb kihagyás után 2009.04.tól 2010.10.-ig, közhasznúként óvodában (óvónőt, dajkát, helyettesítettem ha kellett óvodatitkár voltam). Majd 2012.09.-től 2013.06.30-ig megint csak, mint óvodapedagógus. Most új munkahelyre kerültem októbertől, ahol gyakornokként tudtak besorolni, mivel az évek nem jöttek ki, azt hiszem pl. az első munkahelyemen sem közalkalmazottként szerepeltem amit nem értek hiszen óvodapedagógusként dolgoztam???Mit tehetnék ebben a helyzetbe??Hiszen gyakorlatilag a két óvodapedagógusi évem elszállt..és mindent újra kell kezdenem. Holott szinte eddigi életem óvodában töltöttem..most minősítettem kell magam..el vagyok keseredne,(három diplomával óvodapedagógus, fejlesztőpedagógus, pedagógus szakvizsga). Előre is köszönöm!


Édesanyám 1950-es születés?, jelenleg rokkantsági ellátásban részesül.Korábban "végleges" rokkanttá nyilvánították, rokkantsági nyugdíjat kapo

Klau89 # 2014.01.06. 14:24

Tisztelt Szakértők!

Másfél éve dolgozom óvodában ezek alapján gyakornoki pozícióba soroltak be. Ellentétes információk érkeztek arról, hogy engem mi alapján fognak besorolni a következő fizetési kategóriába. Az egyik az általános, hogy vizsgát kell tennem, portfólió készítés stb.
De egy elvileg hozzáértő azt mondta, hogy az én ügyem nem olyan egyszerű mert nem szeptember 1 el kezdtem el a gyakornoki éveimet és rám valószínűleg a régi törvény vonatkozik miszerint 3 évig leszek gyakornok és belső vizsgával tudok egy kategóriát lépni. A kérdésem az lenne, hogy akkor most rám pontosan mi is vonatkozik? Mikor tudok lépni egy kategóriát és milyen módon?

Előre is köszönöm

matadia # 2013.11.13. 18:06

Kedves Szakértők! 2011 március 15-től, június 15-ig dolgoztam óvónőként egy oviba. Ekkor még harmadéves voltam a főiskolán. 2011 nyarán diplomáztam, de a diplomámat a nyelvizszsga hiánya miatt december 16-án kaptam meg. 2011 szeptember 15-étől elkezdtem dolgozni egy oviba, ahol óvónőként dolgoztam, de dajka státuszban voltam. A fizetésem 2012 januárjában felemelkedett az óvónői bérre. Azóta is az oviban dolgozom. Akkor engem hova kell átsorolniuk? Összességében 2013 szeptember elsejéig két év 1 hónap munkaviszonyom van. De a dajkai státuszomat nem ismerik el. De az is közalkalmazotti munkaviszony, amelyben óvónői feladatokat láttam el. Kérdésem lenne, hogy átsorolhatnak e pedagógus I-be? Válaszukat előre is köszönöm!

mandulacska2 # 2013.11.12. 17:27

Kedves szakértők. Általános iskolában dolgozok teljes munkaidőben. Korábbi munkaviszonyom során 1 év részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyom volt, és 1 év megbízási szerződéses. Utóbbi jogviszony nem számít bele a besorolásba. Szeptember 1. óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen, ezt megelőzően Gyed-n voltam otthon kisfiammal. Korábbi munkaviszonyom megszűnt. Jelenlegi munkahelyemen gyakornoki besorolásba raktak, határozott időre. Munkáltatóm elmondása szerint korábban a gyakornok besorolás nem vonatkozott határozott időre felvett dolgozókra, most viszont azt állítják, változások történtek, és határozott idejű szerződés esetén is érvényes, hogy gyakornok besorolásban kevesebb óraszámmal vehetnek csak fel munkaerőt. Kérdésem, hogy tényleg így van e, mivel munkáltatóm számára ez nem lenne megfelelő, mert a maradék órákat valakinek el kéne látnia. Szeretném tudni,mire számíthatok határozott idejű szerződés esetén, rám is vonatkozik e a csökkentett óraszám, mert félő, hogy ez esetben a munkáltató keres más munkaerőt, aki nem gyakornoki besorolásba tartozna. Ill. ha mégis megmaradna a szerződésem, fizetésben jelentene e valamit, mert jelenleg a 169000-es fizetési kategóriába soroltak.

Előre is köszönöm válaszukat.

mamami # 2013.11.11. 17:42

Kedves Szakértők!

Középiskolában tanítok idegen nyelvet. Főiskolai alapdiplomát, később egyetemi fokozatot szereztem, majd pedagógus szakvizsgáztam. A szeptemberi besorolással megkaptam az egyetemi szintű végzettséget is beszámító béremet, viszont most visszamenőlegesen aláíratták velünk hogy főiskolai végzettség. Tisztában vagyok azzal, hogy nyelvtanárként a főiskolai diploma is elég bármilyen iskolatípusban, de ránk nem érvényes, hogy a legmagasabb fokozat szerint kell besorolni? Ha eddig már a H kategória szerinti bérünket kaptuk, akkor ugye ezt már nem vonhatják vissza?

becky87 # 2013.11.10. 13:46

Kedves Szakértők!

A pedagógus átsorolással kapcsolatban kérném a segítségüket.
2012. szeptember 3-a óta dolgozom gyógypedagógusként (logopédus végzettséggel). Előtte 16 hónapot dolgoztam nem közalkalmazottként és 10 hónapot közalkalmazottként (óvónő). 2013. márciusban kerültem F2 kategóriába.

A kinevezésmódosításomat októberben kaptam meg, ami szerint 2013. november 4-től pedagógus I.-be sorolnak, addig gyakornok vagyok. Múlt héten be is adtuk az ehhez szükséges papírokat, DE!
Ma hívtak a tankerületből, hogy rosszul számolták ki, mert 2014- november 4-től sorolhatnak csak ped I.-be. Vigyem be hozzájuk a kinevezésmódosításomat és átírják rajt a dátumot. Újat nem tudnak nyomtatni, mert a programba utólag nem lehet beleírni. Ez elég váratlanul érintett és mondtam, hogy nem fogom átíratni.Ezután persze jöttek azzal, hogy az én hibám, mert nem kellett volna aláírnom, nekem tudnom kellett volna, hogy mi vonatkozik rám. (Szeptember végén még nem tudták a tankerületben, hogy az új köznevelési törvény vagy a régi vonatkozik rám!!!!!)

Szóval a kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok ezek után??? Ha a rendszerben nem tudják átírni, akkor a papíron tollal átírva érvényes lesz?

A másik kérdésem pedig, hogy ha munkahelyet váltanék és logopédusként dolgoznék, akkor újra kezdődne a gyakornoki idő?
Előre is köszönöm!

Lyonee # 2013.11.08. 21:02

Nem jogos. A besoroláshoz a kjt 87/A.§-ban leírtakat kell alkalmazni. Minden közalkalmazotti jogviszony beleszámít a fizetési kategória megállapításába, sőt van akinél még a munkaviszonyok bizonyos részei is. A 8 év miatt ped1/3-ba kellett átsorolni a korábbi C(?)3-ból. Eddig (szept.-okt.) a középfokú szorzót kellett alkalmazni, most pedig a főiskolai szorzót. Nem lehet visszasorolni senkit, csak akkor, ha az előző besorolása téves volt. 2014.jan.1-én a Ped1/4-be kell lépned.
http://www.pedagogusok.hu/index.php?…

Sara25 # 2013.11.06. 14:06

Tisztelt Cím!
Pedagógus átsorolásommal kapcsolatban kérném segítő tájékoztatásukat. KLIK fenntartásában működő többcélú intézményben dolgozom gyermekvédelemi területen. Jelenleg, mint utógondozó. Közalkalmazottként 8 éve dolgozom, jelenlegi beosztásomat 7 éve látom el. Mikor utógondozói státuszba kerültem előírták a felsőfokú szakképesítés (főiskolai diploma) megszerzését, ennek eleget téve 2010-ben sikeres államvizsgát tettem, azonban nyelvvizsga hiányában nem vehettem át diplomámat. 2013 –ban sikeres nyelvvizsgát tettem és átvehettem ez év októberében a diplomámat.
Nagy meglepetésemre a kinevezés módosításon eddig ifjúsági ügyintézőből váltam utógondozóvá, ahhoz képest, hogy utógondozóként (gyámhivatalok névvel ellátva rendeltek ki fiatalok mellé) dolgozom 7 éve.
A fenntartó csak a diploma megszerzésének időpontjától fogadta el a fizetési átsorolást. Pedagógus I. fokoztat 2 fizetési kategóriába sorolt be. Ezek alapján a megszakítás nélküli közalkalmazottként eltöltött 8 év helyett 3, 4 hónapot vettek figyelembe.
Kérdésem a következő lenne jogos tette –e?
Segítő válaszukat előre is köszönöm.

KisSzirén # 2013.11.05. 07:25

Besorolható-e gyakornoki fokozatba a határozott időre kinevezett pedagógus?

Nem egyértelmű számomra a jogszabályból. A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1)-(2) bek. így rendelkezik:

2. § (1) A köznevelési intézményben a munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus-munkakörben foglalkoztatottat (a továbbiakban: pedagógus) Gyakornok fokozatba (a továbbiakban: gyakornok) kell besorolni. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor gyakornoki idő kikötése kötelező.
(2) Gyakornoki időként a foglalkoztatási jogviszony létesítésének időpontjától számított kétéves időszakot kell a kinevezésben, illetve a munkaszerződésben rögzíteni. A gyakornok

  1. a gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy
  2. ha a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, a tanítási év utolsó hónapjában

tesz minősítő vizsgát.

Az (1) bek. alapján a gyakornoki fokozatba való besorolásnak nem feltétele a határozatlan időre szóló kinevezés, a (2) bek. szerint azonban a kinevezésben kétéves gyakornoki időt kell rögzíteni, ami egy esetleges egyéves határozott idejű kinevezés esetén nehezen megvalósítható. Hogy is van ez?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!