pedagógusok, gyakornoki besorolás


Bogár21 # 2017.10.06. 12:20

Kedves Szakértő!

A feleségem tanárnőként kezdett el most dolgozni egy általános iskolában.
Az államvizsgát már 2005-ben letette és nyelvvizsga hiánya miatt akkor csak oklevelet kapott a főiskolai diploma helyett.
Ezután külföldön dolgoztunk 8 évet (melyet hivatalosan igazolni is tudunk) és miután hazajöttünk rakta csak le a nyelvvizsgát 2015-ben. Ezért csak ekkor kapta készhez a diplomáját.
A kérdésem, hogy ilyen esetben Gyakornok vagy PED 1. fizetési kategóriába kerül?

Előre is köszönettel várom válaszát!

Karesz48 # 2017.09.06. 11:52

Tisztelt Szakértő!

Szakoktatóként dolgozom egy szak-középiskolában. Ehhez 2015-ig nem kellett felsőfokú végzettség. Tehát Pedagógus 1-es bértáblában vagyok, középfokú végzettséggel. Módosították a törvényt, ezért elkezdtem felsőfokú tanulmányaimat, most 4. éves lettem. Azt szeretném kérdezni, hogy az utolsó évben át kell-e sorolni engem a főiskolai végzettség szerinti bérkategóriába, vagy csak akkor történik ez meg, ha kézhez kapom a diplomát.
Amikor elkezdtem a főiskolát azt mondták, utolsó évben átsorolnak, de ez nem történt meg.
Várom szíves válaszát!

drbjozsef # 2017.08.24. 05:55

Valószínüleg sajnos nem, úgy tűnik.
Egy általunk nem ismert munkahely és egy általunk nem ismert végzettség viszonyára elég nehéz mondani bármit is.Ráadásul ez nem tűnik jogi kérdésnek. Talán fordulj a bizonyítvány kibocsátójához, vagy az EMMI-hez, hogy ezzel a végzettséggel pontosan hol és mit dolgozhatsz.
Sajnos jobb ötletem nekem sincs.

Inna # 2017.08.23. 16:32

Elnézést, de nem látom a válaszokat.
tud nekem valaki segíteni.
köszönöm szépen

Inna # 2017.07.07. 15:46

Tisztelt Szakértő!
Az alapdiplomám óvónő ezt követően elvégeztem a differenciált fejlesztő pedagógiát. jelenleg egy általános iskolában napközis pedagógusként dolgozom, ( egyházi ) az igazgató úr a fejlesztő pedagógia miatt vette fel.
jelen felállás mely szerint fejlesztő órákat is kaphattam volna a válasz az volt hogy ezen végzettséggel " csak " óvodában fejleszthetek. Egy éve elvégeztem a család és gyermekvédelmi szakot is de azt is minek, mert avval is csak óvodában dolgozhatók? Nem igazán értem a jelenlegi helyzetet.
Köszönöm szépen a segítséget.

Fukata # 2017.06.18. 12:07

Tisztelt szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e megszabott maximális idő, amit gyakornok tanár pozícióban lehet tölteni? Mi történik például, ha a diploma megszerzése után valaki több éven keresztül nem jelentkezik minősítő vizsgára, mert olyan intézményben tanít, ami ezt nem teszi lehetővé, de később megpróbálna közoktatási intézményben elhelyezkedni?

Köszönettel:
Fülöp Katalin

1945 # 2017.06.09. 11:09

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy nem pedagógus munkakörben szerzett 6 év munkaviszonnyal a pedagógus I. kategóriába sorolják be a munkavállalót? Eddig nem ebben a munkakörben dolgoztam, de a végzettségem meg van és szeretnék óvodapedagógusként tevékenykedni a jövőben. Találtam egy rendeletet is, ami ezt támasztja alá, viszont van benne egy rész, amit nem értek:

"Az Ép. r. 14. § (3) bekezdése szerinti hat évet tehát bármilyen munkakörben (akár a köznevelési ágazathoz egyáltalán nem kapcsolódó szakterületen) meg lehet szerezni, egy feltétele van csak, hogy munkakörrel rendelkezzen az érintett, tehát munkaszerződése, kinevezése stb. legyen. A vállalkozás, megbízási jogviszonyok (kivéve az óraadót, amely esetében azonban a 2 év is elegendő!) nem vehetők figyelembe."

Én most ápolási díjon vagyok, egyik beteg hozzátartozómmal. Akkor rám ez nem vonatkozik, akkor sem, ha meg van a 6 év munkaviszonyom?
Tisztelettel várom válaszukat!

Immaculata # 2017.04.09. 12:08

A vizsga után 3 hét múlva van eredmény. Ha bemész a vizsgaközpontba, igazolást kaphatsz a sikeres vizsgáról. A vizsgától számítottan 6 hét alatt átveheted a bizonyítványodat.

Ha nincs meg a minősítésre, hát nem minősítenek, de minden esetre neked augusztusig van időd a vizsgát letenni.

agnesmarta # 2017.04.09. 11:13

Elnézést, de válaszokat sehol sem látok, csak kérdéseket.
Én nem látom, vagy privátban érkeznek a válaszok?
Köszönettel:
O.Ágnes

agnesmarta # 2017.04.09. 11:08

Tisztelt Szakember!
2015.májusában államvizsgáztam óvodapedagógusként. Diplomámat nyelvvizsga hiányában nem kaptam kézhez, ettől függetlenül -a két év türelmi idővel- 2015.augusztus 28.-ával állományba vettek óvodapedagógusi munkakörbe.
2016.novemberében feltöltöttem a portfóliómat, 2017.május 4.-én kerül sor minősítésemre.

Kérdésem a következő:Mi a teendő az alábbi esetekben?

  1. Legutóbbi nyelvvizsga kísérletem eredményét erre az időpontra nem biztos, hogy kihirdetik.
  2. Mi történik akkor, ha a nyelvvizsgám nem sikerül?

(egyes vélemények szerint a minősítésre kell meglennie, mások szerint viszont foglalkoztatásom kezdetétől számított két év leteltére: ami 2017.augusztus 28.)

Mielőbbi megtisztelő válaszukra okvetlenül számítok!
Köszönettel és üdvözlettel:
O.Ágnes

krisztavcssz # 2017.04.04. 07:56

2004-től 2011-ig hegedűtanárként dolgoztam. 2011-től 2016 ig óvódapedagógusként. ( mindkét végzettéséem főiskola) óvodapedagógusként elismerték a 2004-2011- ig tartó éveimet. most újra lesz lehetőségem hegedűtanárként dolgozni. szeretném megkérdezni, az óvodában töltött éveket ( mindegyik közalkalmazotti) figyelembe kell- e vennie a leendő munkahelyemnek. olyan kósza híreket is hallottam, hogy 5 év kihagyás után újra visszakerülök gyakornoki státuszba? ez a fizetés szempontjából is elég kedvezőtlen. köszönöm.

Herakles # 2017.03.30. 11:11

Érdeklődnék, hogy pedagógus minősítéssel kapcsolatos, az oktatási hivatallal szembeni jogi képviseletet vállal-e valaki? Aki képben van a ped. minősítés jogban, mert nem egyszerű a dolog.

Kiskovács # 2017.03.29. 16:59

Kedves Kollégák!

Tud abban valaki segíteni, hogy ped. szakvizsga (nem vezetőképző) és 16 év folyamatos tanítás mellett jelentkezhetek mesterpedagógusba? Most Ped. I-ben vagyok. Ellentmondásosnak érzem a szöveget. Köszönöm!

tags # 2017.03.22. 06:26

Köszönöm a választ. Most folynak a tárgyalások. A javaslata hasznosnak tűnik.

Lyonee # 2017.03.16. 21:40

A szülők is tiltakozhatnának ez ellen. iskolában, fenntartónál, kormányhivatalnál. Valamilyen szülői választmány (Szülői Munkaközösség) biztos van az iskolában. Intézményi Tanácsot kötelező volt alapítani. Az Intézményi Tanácsnak 3 tagja van: 1 pedagógus, 1 önkormányzati képviselő, 1 fő a szülők delegáltja. Az iskola vezetője minden tanévben félévkor és év végén be kell, hogy számoljon az IT-nak az intézményben folyó munkáról (nevelési értekezlet jegyzőkönyvének átadása). Az IT-nek értékelni kell az intézményben folyó munkát, és beküldeni az értékelést a fenntartónak. Ebbe is bele lehet írni, hogy mennyire semmibe veszik a jogszabályok betartását, a szakmaiságot.
Gondolom a gyakorlatnak is van tematikája, amit be kell tartani. Az összefüggő szakmai gyakorlatnak a szakmai kompetenciák fejlesztése a feladata, én nem a matematikai, szövegértési. Persze ez utóbbiak fejlesztése minden pedagógus feladata, csakhogy a saját tantárgya keretében.
A tanuló hiányzásának nagyon komoly következménye lehet, akár évismétlés is, ha a szakképzési tv. szerint járnak el.
A nyári gyakorlat személyügyi problémáját én pl. úgy oldanám meg, hogy májusban, amikor már nincsenek a végzősök (a szakoktatók egy részének órája eléggé lecsökken), akkor adnám ki a szabadság egy részét kb. 2-3 hetet (nyári gyakorlatnak megfelelő időt) a szakoktatók egy részének.
Ezeknek a szakoktatóknak a végzősökön felüli óráit a többi szakoktató akár csoportösszevonással is ez idő alatt meg tudná oldani. Nyáron csere. A májusban szabadságon lévő szakoktatók pedig a nyári gyakorlat alatt vonnának össze 2-2 csoportot.
Csakhogy ezt szépen meg kell tervezni, szervezni.

tags # 2017.03.16. 18:22

Köszönöm a választ. Egyébként igen, szakmai gyakorlaton kompetenciát szeretnének fejleszteni. Szövegértést, logikát stb.Mindezzel semmibe veszik a szakma tekintélyét, s elismerik a szakoktatók tehetetlenségét, képzetlensésgét. A gyakorlaton történő kompetenciafejlesztés ellen is lehet valamit tenni?
Köszönöm.

Lyonee # 2017.03.15. 19:31

Mozsi23
326/2013 korm. rend. részletesen leír mindent.
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

Lyonee # 2017.03.15. 19:23

Nem vagyok szakértő.
A 32 órát továbbra is a suliban kell tölteni, csak a dokumentálásában van változás. Nem kell a pedagógusoknak vezetni.
Ha a szakoktatók azokon a napokon is néhány órát benn töltöttek volna a munkahelyükön, ez a helyzet nem fordulhatott volna elő. A gyakorlatra nekik is fel kell készülni. Mindezek ellenére nagy szemétségnek tartom.
A táppénz helyett szabadság kivételét pedig vérlázítónak. Ne tegyétek meg!!!
A szabadságot elsősorban a nyári, majd az őszi, tavaszi, téli szünetben kell kiadni.
Kell, hogy legyen munkaköri leírása minden területen dolgozónak. A közismereti tanárnak biztos nincs benne a munkaköri leírásában a szakmai gyakorlat. Arról nem is beszélve, hogy szakmai gyakorlat egy képzetlen személy hogyan vezetne? Ki vállalja fel az esetleges baleseteket? Mit gyakorolnának a tanulók, matematikát, történelmet?
A következő ig. választáson nem kell megszavazni ezt az igazgatót. A sok törvénytelen intézkedést a munkaközösségi javaslatokba bele kell írni, hogy a fenntartó is megismerhesse az elutasítás hátterét.
Hogy mi az amit most fel mertek vállalni azt ti tudjátok. A kormányhivatalhoz is lehet írni névtelen levelet, ki fogják vizsgálni.
Ami most törvénytelen, az a szakoktatók egy-egy napi szabadsága, és a táppénz helyett szabadságra való rábeszélés.
Javaslom, maguknak dokumentálják a kötelező 32 órás benn tartózkodás alatt végzett tevékenységeket, mert a szakoktatóknak is biztos megvan a 32 óra, sőt sokkal több is, hisz nekik kell előkészíteni a nyersanyagokat, eszközöket, stb. minden nap előtt. Nem az ő hibájuk, hogy az igazgató nem egyenletesen osztja el a órákat a napok között, annyira sem, hogy van olyan nap, hogy nincs órarendi óra.
A nyári gyakorlat mindenhol gond, informálódjatok, hogy máshol, hogy oldják meg. Közismeretis tanárt akkor sem oszthatnak be, mert nem gyerekmegőrző vagy napközi az összefüggő szakmai gyakorlat.

Mozsi23 # 2017.03.15. 14:26

Tisztelt Szakértő!

Óvónőként dolgozom, gyakornokságom első évében járok. Jövő májusban lesz a minősítő vizsgám. Azonban munkahelyet szeretnék váltani, ugyanis az utazás sok időt és pénzt vesz el. A lakhelyemen pedig most üresedik meg egy hely az óvodában. Viszont a jövő évi minősítésre már jelentkeztem. Mennyire okoz ez gondot a minősítési rendszerben? Munkahelyet válthatok?

Válaszát előre is köszönöm!

tags # 2017.03.15. 13:14

Tisztelt Fórumozók!

Az előbbi két kérdésből most a másikat szeretném megkérdezni. Ez szabadsággal kapcsolatos. Ugyancsak középiskolában előfordul, hogy valakinek,-többnyire szakoktatóknak -nincs órája egy nap. De ha helyettesíteni kell vagy egyéb feladattal bízza meg az igazgató, akkor természetesen bejönnek az iskolába. (eddig) Az igazgatónk most azt találta ki, hogy azokra a napokra, amikor nem kell helyettesíteni, s nincs egyéb feladat sem, szabadságot ír ki nekik. Szabályos-e ez így? Azon kívül a nyári szakmai gyakorlatra a közismereti tanárokat is be szeretné osztani, így azoknak már most év közben javasolja, hogy vegyenek ki szabadságot, ha betegek, s ne menjenek táppénzre.
Mit tehetünk?
A válaszokat megköszönöm.

tags # 2017.03.15. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdésben szeretnék választ kapni. Középiskolában tanítok, s tegnapelőtt azzal állt elő az igazgatónk minden indoklás nélkül, hogy ezentúl kötelező ismét bent töltenünk az iskolában a kötött munkaidőnket, ami 32 óra. Az erre vonatkozó rendelet épp tavaly változott ( 326/2013 EMMI rendelet). Ennek a 17§-a megváltoztatva ezt mondja:
" A kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató határozza meg, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket a pedagógusnak a nevelési-oktatási intézményben, pedagógiai szakszolgálat intézményében, és melyek azok a feladatok, amelyeket az intézményen kívül lehet teljesítenie. " Ebben az is benne van, hogy mindent az iskolában kell?
A választ megköszönöm.

Lyonee # 2017.03.14. 15:50

Igen.

Pinter # 2017.03.14. 08:26

Köszönöm a választ!
Tehát, ha jól értem a változás a fizetésben az lesz, hogy PED1/3 mesterről (kb 255.000Ft), lecsökken PED1/3 felsőfok alapra (kb.230.000Ft).

Lyonee # 2017.03.13. 18:50

Marad a PED1/3-ban. A fizetését az alap szorzóval (főisk- végzettség-tanító) fogják számítani. Ha most egyetemi végzettség alapján mester szorzója van, akkor jelentősen fog csökkenni az illetménye.

Pinter # 2017.03.11. 20:35

Tisztelt Szakértő!

Feleségem fuvolatanárként PED. I./03-as kategóriába van sorolva. A tanítás mellett végzi az óvodapedagógusi főiskolát. Kérdésem, ha elvégzi az óvodapedagógusi iskolát és elhelyezkedik óvodapedagógusként, milyen besorolásba fog kerülni? Gyakornok vagy PED. I. valamelyik fokozata? Mi lesz a pedagógiai és a fizetési kategóriája?

Köszönettel várom válaszát!