pedagógusok, gyakornoki besorolás


Lyonee # 2014.12.01. 19:03

Egy kis módosítás, :
A jogszabályoknak megfeleltél amikor óvónőképző szakközépiskolai érettségivel alkalmaztak, ez pedagógusi gyakorlatot jelent.
Pedagógus munkakört láttál el!
Ha 7 éved lenne, és nem 5, akkor most is dolgozhatnál ezzel a végzettséggel óvodapedagógusi munkakörben.
"(6) Az e törvényben foglaltaktól eltérően pedagógus-munkakörben továbbra is foglalkoztatható és újonnan alkalmazható

  1. óvodapedagógus-munkakörben, aki óvónői szakközépiskolában szerzett érettségi-képesítő bizonyítvánnyal rendelkezik, abban az esetben, ha a bizonyítvány, oklevél megszerzése óta 1996. szeptember 1. napjáig az adott pedagógus-munkakörben legalább hét év szakmai gyakorlatot szerzett.

"

Lyonee # 2014.12.01. 18:46

Cytosin
Miért lennél gyakornok? A jogszabályoknak megfeleltél amikor óvónőképzővel alkalmaztak, ez pedagógusi gyakorlatot jelent. 5 év gyakorlatot.
A ped. gyakorlat ideje csak a minősítésnél fontos, és a gyakornoki besorolás, gyakornoki vizsga előírásánál.
A besorolást teljesen külön kell választani ettől. A gyakornok kivételével mindenkit abba a fizetési fokozatba kell besorolni, amelybe, mint közalkalmazott lenne besorolva, csak nem C, D, F, H, fokozata hanem PED-1 fokozata, és a végzettségtől függően közép, alap, mester fokozatú a szorzója.
Aki pedagógus munkakörben dolgozik, azokat az életpálya szerint kell besorolni. A ped. munkát segítő ped. asszisztenst pedig 2015. szept. 1-től szintén az életpálya szerint kell besorolni, ha pedagógus végzettsége van. Neked óvodapedagógus végzettséged van, szerintem be lehet sorolni a középszintű szorzó alkalmazásával. De addig drága törvényhozóink ezt is ugyanúgy módosíthatják, mint az életpálya szorzójának alapját a múlt héten.
Ha végzel, akkor csak a szorzód fog megváltozni alapfokúra. Ha elismerik 2015-ben a középfokú óvodapedagógusi végzettséged és jövőre d6.ban leszel, akkor a ped1-6 ba kerülsz középfokú szorzóval, 2017-ben pedig alapszintű lesz a szorzód, szintén a ped1-6 ban.
Add össze pontosan, ha 15 évnél több a közalkalmazotti jogviszonyod, akkor D-6-ban kéne lenned. Annak az évnek az első napján kell átsorolni, amelyik évben év közben (akár dec. 31-én) betöltesz egy 3 éves ciklust. Ha 2014-ben töltötted be az 5. ciklust, 15 évet, akkor 2014.- jan. 1-én kellett volna a 6. fizetési fokozatba átsorolni. A D osztály az jó, mert az érettségi képesítő bizonyítványod alapján soroltak be.

Lyonee # 2014.12.01. 18:06

kaileina
A válasz függ attól, hogy a határozott idő lejárta előtt lettél határozatlan idejű közalkalmazott, vagyis szerződésmódosítás történt, vagy a szerződés lejárta után lettél kinevezve.

Cytosin # 2014.11.30. 09:20

Tisztelt Hozzáértő!
Óvónőképző szakközépiskolát végeztem 1989-ben, ezt követően kb. 5 évet közalkalmazottként, óvodapedagógusként dolgoztam, majd 8 évig GYES-en voltam.
(Ezután egyéni vállalkozóként tevékenykedtem, vagy munkanélküli voltam 2010-ig.)
2011. szeptemberben dajkaként alkalmaztak egy óvodában, majd a jogszabályi lehetőségek miatt pedagógiai asszisztensként foglalkoztatnak folytatólagosan ugyanitt 2013. szeptember 1. óta.

2014. szeptember 1-től óvodapedagógus szakon megkezdtem főiskolai tanulmányaimat.
Jelenleg D5 kategóriába vagyok besorolva, munka mellett végzem a főiskolát.

Kérdésem: a főiskola elvégzése után tisztában vagyok vele, hogy csak gyakornoki minőségben fognak alkalmazni, de a 2 év letelte és a Ped. I. minősítő vizsga után milyen besorolási kategóriát határoznak majd meg?

Vagyis: az előző ( addigra már több mint 18 év plusz 2 év gyakornoki idő) közalkalmazotti jogviszonyomat be kell-e számítani a besorolásnál, vagy csak a 2 év gyakornoki idő alapján kell besorolni, mint egy előtte még nem dolgozó fiatalét? (PI/6-ba kerülök-e, vagy PI/1-be?)

Válaszát nagyon köszönöm, több osztálytársam ugyanebben a témában érdekelt és sajnos nem tudjuk a helyes választ, reméljük Ön tud nekünk (jogszabályi hátteret is megadva) segíteni.

kaileina # 2014.11.28. 20:24

Tisztelt Szakértő!

2012.szeptember 1.-én kezdtem el dolgozni matematika tanárként, az első év határozott idejű szerződéssel, majd 2013, júniusában véglegesítettek és mai napig is az intézményben dolgozom, gyakornoki státuszban. Az lenne a kérdésem, hogy mikor kerülhetek át Ped1-be, állítólag nekem az intézményben helyben kell majd vizsgáznom, csak azt nem tudja senki, hogy legközelebb mikor tehetem ezt meg! Volt már olyan verzió, hogy 2015 januárjában, most az van, hogy már csak júliusban, akkor mégis mi az idevonatkozó jogszabály?
Segítségét előre is köszönöm!

Pili11 # 2014.11.28. 06:59

Kedves Lyonee!
Köszönöm, én is ezt számoltam ki, bár én belevettem az óraadóit is, mondjuk az csak 135 nap volt. Megnyugodtam, hogy megerősítettél.
Azt fogom tenni, ami javasoltál.Még egyszer hálás köszönet!

Lyonee # 2014.11.27. 19:24

Kedves Pili11!
Az óraadói időszakot (eddig nem írtad, hogy 1 év nem munkaviszony volt) nem lehet a besorolásnál figyelembe venni, csak a szakmai gyakorlat idejénél.
Így összesen 2336 nap a besorolás alapja. Ez több, mint 6 év, ezért a 3. fokozatba kellett volna a kinevezésedkor besorolni. Ha az előző iskolánál jól soroltak volna be, akkor 2014 jan. 1-én lettél volna soros a ped1-3-ba. Legközelebb pedig 2017. jan. 1-én lépsz, a PED1-4-be.
Azért járj annak utána, hogy milyen alapon tettek a H1-be. A pedagógusokat az életpálya táblázata szerint kell besorolni, de a kjt. alapján számított fokozatba. Kivétel a gyakornok.
Ha nem akarnak helyesen besorolni, kérd a KLIK segítségét. Visszamenőleg módosíttasd, még ere az évre!

Pili11 # 2014.11.27. 07:34

Kedves Lyonee!
Azt szeretném még kérni, hogy az alábbi évek alapján, én most milyen kategóriába tartozom és mikor léphetek a következőbe? Kiszámoltam, de nem vagyok benne biztos. Köszönöm segítségedet!
1990.09.04.-1991. 06.30. képesítés nélküli óvónő egy állami óvodában
2008. 10.17-2009.03.01. óraadó tanár
2009.03.02-2014.09.27. főállású tanár (ugyanabban az iskolában)
Ezek a neveléssel-oktatással eltöltött idő.Most már egy másik iskolában dolgozom, s ez a kérdés még függőben van. Nem akarok többet, csak, ami megillet.
Még egyszer köszönöm a segítséget! Olyan jó, hogy van ilyen lehetőség, van segítség. Tisztelettel

Lyonee # 2014.11.10. 17:13

Ez nem így van. Valamikor régen, amikor még nem ez a közalkalmazotti bértábla volt életben, akkor rendelkezett jogszabály arról, hogy az átsorolással nem lehet kevesebb az illetmény. Akkor csak F, és G felsőfokú fizetési osztály volt, és ezekből kellett mindenkit átsorolni, F, G, H, I, ,J osztályokba. Akkor kellett ezt is figyelembe venni.
Sokaknál csak annyi maradt meg, hogy nem lehet kevesebb az illetmény az átsorolás miatt, de az már nem, hogy, milyen átsorolásról van szó, és hogy ez már rég nem hatályos.

Pili11 # 2014.11.08. 08:24

Tisztelt Lyonee!
Köszönöm válaszodat, örülök, éreztem, hogy Ped.1-1 az nem jó, nagyon bántott a dolog. A GYET alatt nem dolgoztam, mert akkor törvény nem engedte (legalább is így tudtam), de nem is tudtam volna dolgozni a kicsik miatt.
Kiszámítottam az éveket: 6 év 281 nap. Viszont azt olvastam, ha valakit rosszul sorolnak be, nem lehet visszasorolni, hanem megállítják. Ez így van? Vagy munkahelyváltásnál más a helyzet?
Köszönöm segítségedet!

Lyonee # 2014.11.07. 17:58

A gyermeknevelési támogatás folyósításának időtartama nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, de nem számít munkaviszonynak. Valószínűleg itt tévedtek az előző munkahelyeden, és így jött ki az 5. fokozat.
Ha a GYET alatt munkaviszonyban is álltál volna, akkor számítana csak a besorolásba, mert a diplomaszerzés után történt. De ilyenről nem írtál.

Lyonee # 2014.11.07. 17:24

Ezekből a besorolásba az 1992. júl. 1 előtti munkaviszonyok, és a diploma megszerzése utáni munkaviszonyok számítanak. Pontosan össze kell adni mert, mert a napok is fontosak. Ha ez több, mint 6 év, akkor a PED1-3-ba kell besorolni.
Majd a felmentési időbe, jubileumi jutalomba ebből az időszakból a 92 előtti képesítés nélküli pedagógus munkaviszony (akkor még nem volt hatályos a kjt.) közalkalmazottinak számít, ha az állami intézményben történt. Az alapítványi nem számít közalkalmazotti jogviszonynak, csak a besorolásnál kell figyelembe venni. Ezek a jogviszonyok mind pedagógus gyakorlatot is jelentenek, így nem lehetett vitás legalább, hogy nem gyakornok. A PED1-5 nem volt jó besorolás, az biztos, a kb. 7 év miatt ped1-3 a jó.
Az 1992-2002 közötti jogviszonyokat sehol nem lehet figyelembe venni:

  • Nem közalkalmazotti.
  • Még a besorolásnál sem, mert 1992 utáni olyan időszak, amikor még nem volt meg a besorolásnál figyelembe vett tanári diploma.
Pili11 # 2014.11.07. 09:53

Tisztelt Szakértő!
Új munkahelyen (iskola)dolgozom egy hónapja (tanárként) Előző iskolámban, ami egy alapítványi iskola volt, 6 évet lehúztam. PEDI.5-ös kategóriába voltam besorolva. Most, hogy munkahelyet váltottam, az új iskolámban visszaraktak PEDI.1-be. Nem ismerik el az előző éveket.Nem tudom, igazuk van- e?
Érettségi után 1 év, mint képesítés nélküli óvónő, majd tíz év (1992-2002) Posta, de itt végig GYES-en, Gyed-en voltam, több gyermekem van (aztán felmondtam, nem tudtam vállalni a bejárást)
Majd 5 évig főállású anya (ekkor szereztem tanári diplomáimat)
Ezután következett 6 év egy alapítványi iskolában.
Mi az én besorolásom? 43 éves vagyok. Két mesterdiplomám van+pedagógus szakvizsgám. H1-be raktak.
Válaszukat előre is köszönöm! Nagy segítség lenn!
Tisztelettel

Lyonee # 2014.11.06. 16:02

Ez így leírva nincs, csak a jogszabályból ez következik.
Olyan nincs, hogy valakit besorolnak a gyakornokba, és nem kötnek vele gyakornoki szerződést. Mivel kötelező kötni, és két évre, ebből következik, hogy legalább 2 évesnek kell lenni a szerződésnek. Ha ennél rövidebb időre van szükség pedagógusra, akkor tulajdonképpen nem lehet gyakornokot alkalmazni.
A gyakornokság azért annál többet jelent, mint hogy alkalmaznak egy pályakezdőt. A következő munkahely nem veheti figyelembe a gyakornoki idő kikötésénél az előző jogviszonyodat, hisz a 2 évet nála kell eltöltened, gyakornoki szerződéssel.
Sokan nem látják át, hogy nem csak arról van itt szó, hogy 2 évet összeszedegetünk gyakornoki besorolásban, hanem 2 évre szóló gyakornoki szerződést is kell kötni a kinevezéssel egyidőben. A gyakornoki besorolásból csak sikeres gyak. vizsga letételével lehet átkerülni a PED1-be.

"2. § (1) A köznevelési intézményben a munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus-munkakörben foglalkoztatottat (a továbbiakban: pedagógus) Gyakornok fokozatba (a továbbiakban: gyakornok) kell besorolni. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor gyakornoki idő kikötése kötelező.

(2) Gyakornoki időként a foglalkoztatási jogviszony létesítésének időpontjától számított kétéves időszakot kell a kinevezésben, illetve a munkaszerződésben rögzíteni. ..."

Bővebben:326/2012 korm. rend.
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

mang075 # 2014.11.06. 13:48

Szia Lyonee! Erre a mondatodra felkaptam a fejem: Ez azt jelenti, hogy nem lehet 2 évnél rövidebb időre gyakornokot szerződtetni, csak olyan pedagógust, aki már PED1-ben van. Én ugyanis szeptember 1-től június 30-ig írtam alá szerződést, amiben ugyan a gyakornokság nincs feltüntetve, de ahogy lejjebb írtam neked, annak soroltak be az első szerződésemnél, és pénzt is annak alapján kapok. Gyakornoki vizsga nincs kijelölve, de a suliban állítják, hogy minden itt töltött percem beszámít majd a gyakornoki időbe így is. Ezek szerint az én szerződésemmel valami gond van, ugye? Köszönöm

Lyonee # 2014.11.05. 22:12

cserli
A gyakornoki besorolásból csak gyakornoki vizsgával, minősítő vizsgával lehet kikerülni. Amíg ezt nem teljesíted, addig gyakornok maradsz.
A szerződést a kinevezéskor kellett megkötni 3 évre.
Semmi sincs jó nálad. A 3 év rossz időpontban kezdődik, és nem lehet figyelembe venni a határozott szerződéses időtartamot, egyrészt mert a kjt nem engedi, másrészt mert egy szerződés nem vonatkozhat egy másik munkáltatóra, és ráadásul visszamenőleg.
2013.04.02-án kellett volna kötni a gyakornoki szerződést és 2016.04.02-áig kellett volna teljesíteni.
Ha kilépsz ebből a jogviszonyból és nem áthelyezéssel kerülsz az új munkahelyedre, akkor ott új gyakornoki szerződést kell kötni, de a 326/2012-s kormányrendelet szerint 2 évre. Ez a 2 éves szerződésedbe belefér éppen. (Áthelyezésnél is kell kötni, de ha az új munkáltató elfogadja az előző szerződében előírtakat, és azok teljesítését, és vállalja a folytatást, akkor nem 2 évre kell kötni az új szerint, hanem folytatni a 3 évest a kjt szerint.)
Az új rendelet nem tiltja a határozott idejű szerződésnél a gyakornokit (a kjt -nél nem lehetett), de a 2 évnél rövidebb időbe nem fér bele. Ez azt jelenti, hogy nem lehet 2 évnél rövidebb időre gyakornokot szerződtetni, csak olyan pedagógust, aki már PED1-ben van.
Mikor kezdesz az új helyen? Ettől függően van egy ötletem.

Lyonee # 2014.11.05. 21:31

Csak neked érdeked, hogy esetleg 6-8 éved is meglegyen. Ha úgy gondolod, hogy csak ennyi, és mindent figyelembe vettek, akkor rendben.

Jól írtad, a kjt 87/A.§-ban felsorolt jogviszonyokban lehet megszerezni a munkaköréhez szükséges iskolai végzettséget és szakképzettséget, szakképesítést igénylő, a három évet meghaladó időtartamú szakmai gyakorlatot. Ez nem azt jelenti, hogy az ilyen jogviszonyok mind szakmai gyakorlatot jelentenek, ezeknek csak az a része, amikor földrajz tanári végzettséget igénylő munkát végeztél, vagyis pedagógus munkakörben alkalmaztak.
Itt szó sincs más munkakörről, mint a 326/2012 korm. rendeletben. "Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik a 13. § (1) bekezdése szerinti jogviszonyban megszerzett két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben a 13. § (1) bekezdésében foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben legalább hat év szakmai gyakorlatot szerzett, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól, és Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra".

Ricsi77 # 2014.11.05. 11:18

Teljesen lényegtelen, hogy milyen munkakörben dolgoztam. Soha senki nem kérdezte. Csak a tanári diploma és megszerzés éve kellett. Valamint az hogy utána dolgoztam és mennyit. Igazoltam is 4 év 6 hónap 7 nap munkaviszonyt. Ennyi a közalkalmazotti jogviszonyom időtartama is a besoroláshoz. Ezt a Kjt. 87/A § (3) bek. a) pontja alapján állapítják meg. A szakmai gyakorlat idejét pedig a kjt. 22 § (3) bek. definiálja mely szerint a Kjt. 87/A. § (1) bekezdésében és (3) bekezdése a) pontjában felsorolt jogviszonyokkal szerezhető meg a szakmai gyakorlat.
Véleményem szerint a szakmai gyakorlat ideje így meg kell egyezzen a közalkalmazotti jogviszony idejével.

cserli # 2014.11.04. 15:15

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítségre lenne szükségem! 2013.04.02-án határozatlan idejű szerződéssel kerültem egy óvodába mint óvónő. A gyakornoki időhöz beszámították az előző - össze-vissza lévő közalkalmazotti, határozott idejű hónapjaimat. Eszerint, 2011.12.30-án kezdődött a közalkalmazotti jogviszonyom. 2013.05.04-én elkezdtem "letölteni" a gyakornoki időmet, mely 2015.01.31-én jár(t) volna le. Közben megpályáztam egy másik óvónői állást, amit meg is nyertem, de ez határozott idejű 2 évre szóló kinevezés. Az lenne a kérdésem, hogy az új jogszabályok tükrében most akkor gyakornok vagyok-e, vagy nem? Ha igen, mikor kellene-e vizsgáznom és Ped.I-be kerülhetek-e vagy már oda kell-e besorolniuk?!.....Teljes káosz!

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Lyonee # 2014.11.03. 18:22

2002 és 2012 között mit csináltál? Részletesen írd le, mert a mostani gyakornoki elkerüléséhez fontos lehet. Nem biztos, hogy jó az a 4... év.
"Azonban a kjt. 22.§ (5) bek. szerint gyakornoki időt kötöttek ki a kinevezésemben, szerintem tévesen. A kjt. szerint gyakornoki időt annál a munkavállalónál kell kikötni véleményem szerint, aki nem rendelkezik 3 év szakmai gyakorlattal."

"22. § (1) Az E-H fizetési osztályba sorolt, a munkáltató alaptevékenységének ellátásával összefüggő munkakörbe történő határozatlan időre szóló kinevezés esetén - ideértve az ilyen tartalmú áthelyezést is - a gyakornoki idő kikötése kötelező, ha a közalkalmazott nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges iskolai végzettséget és szakképzettséget, szakképesítést igénylő, a három évet meghaladó időtartamú szakmai gyakorlattal"
A kollégiumi nevelő munkakörhöz valamilyen tanári (földrajz) végzettség szükséges, földrajz tanári végzettséget igénylő korábbi szakmai gyakorlatod pedig nincs. A kjt. szerinti gyakornok kikötése teljesen jogszerű volt, hiszen nem volt meg a 3 év földrajz tanári szakmai gyakorlatod.

Ricsi77 # 2014.11.03. 08:21

Tisztelt Lyonee!

Gyakornoki besorolással kapcsolatban kérem a véleményét. 2012. augusztus 21-én létesítettem közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan időre, kollégiumi nevelőtanári munkakörre.
Diplomámat 2002 júniusában szereztem a Debreceni egyetemen területfejlesztő geográfus, földrajz tanári szakon.
Ezek után nem pedagógusként dolgoztam. Kinevezésemben 4 év 6 hónap 7 nap közalkalmazotti jogviszonyt állapítottak meg, és ennek alapján H fizetési osztály 02 fizetési fokozatba sorolt a munkaadóm. Ezt nem is vitatom, teljesen jogszerűen történt.
Azonban a kjt. 22.§ (5) bek. szerint gyakornoki időt kötöttek ki a kinevezésemben, szerintem tévesen. A kjt. szerint gyakornoki időt annál a munkavállalónál kell kikötni véleményem szerint, aki nem rendelkezik 3 év szakmai gyakorlattal.
A szakmai gyakorlat idejét a a kjt. 22.§ (3) bek. szabályozza.
Ezek szerint a szakmai gyakorlatom ideje ugyan annyi mint az igazolt közalkalmazotti jogviszonyom (4 év 6 hónap 7 nap), mert mindkettőt a kjt. 87/A (3) bek. a) pontja alapján kell kiszámítani.
Ezek után 2013 szeptemberétől visszasoroltak Gyakornok 01 fizetési kategóriába arra hivatkozva, hogy nincs 2 év szakmai gyakorlatom a 326/2013. kormányrendelet szerint.
Kérdésem, hogy a helyesen soroltak-e vissza Gyakornok 02 fizetési fokozatba?

Lyonee # 2014.10.28. 13:29

Kedves gyakornok28!
" egyrészt már áprilisban a korábbi intézményemben regisztrálni kellett volna engem a minősítéshez,
másrészt a gyakornoki időt egy intézményben kell letölteni."
Az információt gondolom a KLIK-től kapták.
A minősítésekre jelentkezni kell, erről kapnak visszaigazolást a jelentkezők, ha elfogadták a jelentkezésüket. Mivel a gyakornoki idő 2 év, ezért csak határozatlan idejű szerződés esetében, vagy legalább min. 2 éves határozott idejű szerződésnél lehet megkötni. A szerződés, kinevezés megkötésekor a gyakornoki szerződést is meg kell kötni. Ezért csak egy intézményben lehet a gyakornoki időt letölteni.
A gyakornok mellé mentorokat tesznek, akik segítik a munkájukat, fejlődésüket minden területen, nemcsak a tanításban.
" § (1) Az intézményvezető kijelöli a szakmai vezetőt (a továbbiakban: mentor), aki segíti a gyakornokot a köznevelési intézményi szervezetbe történő beilleszkedésben és a pedagógiai-módszertani feladatok gyakorlati megvalósításában. A mentor legalább félévente írásban értékeli a gyakornok tevékenységét, és az értékelést átadja az intézményvezetőnek és a gyakornoknak.

(2) A mentor támogatja a gyakornokot az általa ellátott pedagógus-munkakörrel kapcsolatos tevékenységében, e körben segíti

  1. az iskola helyi tantervében és pedagógiai programjában, az óvoda, a kollégium pedagógiai programjában a munkaköri feladataira vonatkozó előírások értelmezésében és szakszerű alkalmazásában,
  2. a tanítási (foglalkozási) órák felépítésének, az alkalmazott pedagógiai módszereknek, tanításhoz alkalmazott segédleteknek, tankönyveknek, taneszközöknek (foglalkozási eszközöknek) a célszerű megválasztásában,
  3. a tanítási (foglalkozási) órák előkészítésével, megtervezésével és eredményes megtartásával kapcsolatos írásbeli teendők ellátásában, valamint
  4. a minősítő vizsgára való felkészülésében.

(3) A mentor szükség szerint, de negyedévenként legalább egy, legfeljebb négy alkalommal látogatja a gyakornok tanítási (foglalkozási) óráját, és ezt követően óramegbeszélést tart, továbbá, amennyiben a gyakornok igényli, hetente konzultációs lehetőséget biztosít számára."

"(6) Ha a pedagógus neki fel nem róható okból nem tud részt venni a minősítő vizsgán, minősítési eljárásban, a kormányhivatal új időpontot jelöl ki a számára. E szabály alkalmazásában a pedagógusnak fel nem róható ok minden olyan a részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a pedagógus szándékos vagy gondatlan magatartására."
Ha a 2 év sem lenne meg, akkor szerintem a fizetés nélküli szabadság idejével kitolódik a gyakornoki idő, de ezeket a kormányhivatal felé jelezni, dokumentálni kell nehogy elölről kezdődjön a 2 év.
326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

gyakornok28 # 2014.10.28. 07:24

Tisztelt Lyonee!
Gyakornokként a következő bizonytalanság miatt írtam Önnek. Most fog letelni a 2 éves gyakornoki időm, melyet jeleztem is abban az iskolában, ahová idén szeptembertől felvettek. Ők szerettek is volna engem minősíteni, de a következő információkat kapták:

  • egyrészt már áprilisban a korábbi intézményemben regisztrálni kellett volna engem a minősítéshez,
  • másrészt a gyakornoki időt egy intézményben kell letölteni.

A kérdésem, hogy ez valóban így van-e? Az eddigi közel 2 éves gyakorlatomat tekintsem semmisnek?
És még egy kérdés. A jelenlegi szerződésemben már fel van tüntetve, hogy gyakornoki vizsgát kell tennem 2016 augusztus 28-ig. Mi történik akkor, ha időközben esetleg teherbe esek?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, már tényleg nem tudtam kihez forduljak. :-)

Misztral # 2014.10.12. 12:14

Tisztelt Szakértő! Középiskolai tanár vagyok. 2014 szeptember 1-jével írtam alá egy átvételről szóló szerződést. A korábbi munkahelyemen a 46 napnyi szabadságomat augusztus 21-ig kiadták. Ezt ma tudtam meg az új munkahelyem igazgatójától. Ezért azt mondta, az őszi és a téli szünetet ledolgozom vagy fizetés nélküli szabadságot veszek ki. A kérdésem az, hogy van-e erre más mód? Pl. igazgatói szünet/otthoni munkavégzés, hogy fizetést is kapjak? Illetve szabályos-e ez az eljárás? Válaszát előre is köszönöm.

Nórci néni # 2014.10.09. 20:04

Tisztelt Lyonee!
A besorolássommal kapcsolatban vagyok tanácstalan így találtam rá erre az oldalra. 2011, november 1-étől dolgoztam 2012. június 30 ig kinevezéssel képesítés nélküli óvónőként a Vackor oviban (nyelvvizsga hiánya miatt) Majd a nyári szünetre kijelentettek. 2012.08.21.- 2014.08.17.ig dolgoztam a Vackor oviban ugyan úgy képesítés nélküli óvónőként a nyelvvizsgát 2014. február 14. én kaptam meg azóta óvónői munkakörben voltam. Most ovit váltottam és 2014.08.18.-tól egy éves kinevezéssel evangélikus oviban dolgozom. Ott tanácstalanok hogy gyakornok vagy ped 1 kategóriába tartozom-e. Most azt mondták hogy újraindul a 2 évem amiért ovit váltottam. Kérlek segíts, hogy hova is kell besorolni engem véleménye szerint, és tényleg újraindul a gyakornoki 2 év, már ha gyakornok vagyok egyáltalán és miért? Válaszát előre is köszönöm.