próbaidő megrövidítése


kira80 # 2019.11.10. 07:52

Kedves Gracika,
Látom régi már a kérdésed. Sikerült neked a próbaidő megrövidítése? Én ugyanezen cipőben járok, mint amit leírtál. 6 hónapot kötöttek ki, mert ennyit szoktak (rendvédelmi igazg.jv.). Vennénk egy házat és emiatt csúszhatunk le a hitelfelvételről. Jogszabály azt írja 3 legfeljebb 6 hó köthető ki. De lehet e a szerződéskötés után ennek módosítását kezdeményezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.15. 15:04

A kinevezés kifejezésből az következik, hogy közalkalmazotti jogviszonyról van szó. Akkor viszont néhány kivétellel kötelező a három hónap próbaidő, az ettől eltérő megállapodás semmis.
Ha esetleg valamelyik kivétel vonatkozik rád, akkor a kinevezés, benne a próbaidő is módosítható közös megegyezéssel. (De ha mindkét fél szándéka a tartós jogviszony, akkor mi jelentősége van annak, hogy a kinevezésben mennyi a próbaidő?)

Gracika # 2014.08.15. 10:57

Lehetséges-e közös megegyezéssel a kinevezésben szereplő próbaidő csökkentése, ha eredetileg 6 hónap szerepel rajta, amit később a felek 3 hónapra csökkentenének (időben még belül vannak a három hónapon). Erre is érvényes-e a két fél megállapodása alapján a munkaszerződés módosításának szabadsága?