csed, gyed, táppénz, szabit kivenni?


hajnal77 # 2015.07.01. 08:16

Tisztelt Szakértő!

2015.aug.24-re írta ki az orvos a szülés várható időpontját. A biztosítási jogviszonyom jelenlegi munkahelyemnél 2011.01.16-tól folyamatos. Vezető beosztásom az azt illető pótlékkal együtt -fenntartóváltás miatt-2015.06.30-tól megszűnt.
A kérdésem: hogyan kerül kiszámításra esetemben a CSED? Aug.24-től visszaszámított 180 nap átlagjövedelméből? Ebben benne lesz a pótlék összege is? Vagy csak az utolsó 3 hónap átlagjövedelme számít? ( munkaügyön kaptam ilyen választ)
A jogszabályt olvastam de bizonytalan vagyok. Kérem ne annak idézésével válaszoljon.

További kérdésem: 2014.dec.15-től-2015.06.30-ig nyertes pályázati összeget kaptam. Havonkénti utalásban kaptam, a jövedelem után adót és egészségügyi járulékot vontak. Beleszámít-e a CsED-be?

Megtisztelő válaszát köszönöm.

Katalin1990 # 2015.06.27. 11:52

Kedves Szakérto!

Segitseget szeretnem kerni az alabbiakban:
Masodik gyermekem 2013. jan 29 én szuletett. Vele voltam itthon Tgyas, gyed, s most gyesen. Munkaltatomnal fizetetlen szabadsagom megszunteteset kertem, s szabijaim kiszamitasat, majd aug 24 tol gyes mellett munkába álltam volna gyes mellett. Idokozben kiderult, kisteso erkezik december elején.
Majus 22-tol szabadsagomat toltom augusztus 14 ig, aug 15 tol allomanyba kell mennem,veszélyeztetett terhesként. Marad bent kb 15 nap szabadsagom. Kivegyem? Segit valamit? ( pedagogus munkakor) jelenlegi bérem 236.000ft bruttó. A régi, ami alapjan kaptam az eddigi ellatasokat, 146 000 ft volt.
Kerdesem az lenne, hogy a tappenzem alapja mi lenne, mennyi táppénzt kapnék? Illetve a csed es gyed alapja, osszege hogyan alakulna ebben az esetben?

Járhato e egy olyan út, hogy a szabadsagomat munkahelyemen megszakitom, kerem egy honapra a fizetes nelkuli szabadsagot, e ezalatt egy honapot dolgozom egy cégnél, bejelentve,s utána folytatom a szabadsagom letolteset, majd megyek állományba , s ezzel megvan 120 nap-i jovedelmem? Ez segitene azon, hogy tobb legyen s a csed illetve gyed osszege?

Válaszát koszonom, Katalin

Zengőbérci # 2015.03.26. 14:32

Brodie 2015.03.22. 14:35
Tisztelt Szakértő!
Úgy tudom, hogy 12 hónap magyarországi munkaviszonnyal kell rendelkezni ahhoz hogy GYEDet kapjak. Kérdésem az, hogy folyamatos munkaviszonynak kell-e lennie, vagy például ha 4 hónapig dolgoztam egy adott munkahelyen de utána más városba költöztem és ott csak egy hónap kihagyás után kaptam újra munkát, akkor elölről kezdődik a ledolgozott hónapok számolása? Köszönettel, Eszter

Nem, nem kezdődik előröl.

CSED és GYED ellátásokra az jogosult, aki a szüléskor biztosított ÉS a szülést megelőző kettő éven belül rendelkezik 365 biztosításban töltött nappal.

A jogszabály nem ír elő sem olyat hogy, a 365 napnak egy munkahelyen kell meglennie, sem olyat, hogy csak folyamatos (megszakítás nélküli) jogviszonynak kell lenni.

Dödölle1 # 2015.03.26. 14:15

A kormányhivatalokhoz kerülnek április elsejétől a családtámogatási ellátások

2015. március 25. 16:58

A családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok 2015. április 1-jétől a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás, mely éves szinten csaknem kétmillió állampolgárt érint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a hatékonyabb ügyintézés, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel kerülnek kifizetésre. Kedvező azonban az ügyfelek számára, hogy a családtámogatással összefüggő kérelmeket ezután nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel, a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakokban és a települési ügysegédeknél is be lehet nyújtani.

A családtámogatással kapcsolatos kérelmek 2015. április 1-jétől letölthetőek itt, a kormányhivatal honlapján.

Brodie # 2015.03.22. 13:35

Tisztelt Szakértő!
Úgy tudom, hogy 12 hónap magyarországi munkaviszonnyal kell rendelkezni ahhoz hogy GYEDet kapjak. Kérdésem az, hogy folyamatos munkaviszonynak kell-e lennie, vagy például ha 4 hónapig dolgoztam egy adott munkahelyen de utána más városba költöztem és ott csak egy hónap kihagyás után kaptam újra munkát, akkor elölről kezdődik a ledolgozott hónapok számolása? Köszönettel, Eszter

Zinke # 2015.03.22. 13:02

Tiszteletem,

Jelenleg Gyes-en vagyok, de a gyermekem 2 éves kora előtt Gyed-en voltam. Időközben a Munkáltatóm változásokat eszközölt. Egy felszámolócégtől kaptam levelet, miszerint a cég ahonnan GYED-re mentem, felszámolás alatt van (hozzáteszem csak papíron mert minden változatlan a cégnél). Ilyenkor mi a teendőm? Az idén lejár a Gyes, a szabadságaim elvesznek? Köszönöm a válaszokat.

Zengőbérci # 2015.03.19. 15:01

A GYES-t nem a munkáltatónál, hanem a Magyar Államkincstárnál kell igényelni!!!

http://www.allamkincstar.gov.hu/…ladtamogatas

Zengőbérci # 2015.03.19. 14:59

Nem, Magyarországon mind a TB, mind pedig a szociális, ill. anyasági ellátásokat (így a GYES ellátást is) igényelni kell, automatikusan semmit nem adnak.

OlléLászló # 2015.03.19. 12:46

TF!

A 2012. évi I. tv. 128. §-a alapján töltött szabadság alatt a gyes autómatikusan jár, vagy kérni kell a munkáltatótól?

Köszönettel!

Zengőbérci # 2015.03.19. 08:41

2012. évi I. törvény

128. § A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Zengőbérci # 2015.03.19. 08:39

Fizetésnélkülinek.

OlléLászló # 2015.03.18. 15:55

TF!

Milyen szabadságnak nevezi a jog ha a gyerek 3 éves koráig az anyuka otthon van?
Csak 1 szakszót kérek.

Köszönettel!

Zengőbérci # 2015.03.18. 14:16

Tekintettel az ellátások közötti eltérő szabályokra és hiányos adatokra kérdésére érdemi választ adni nem lehet. Ami a táppénznél jobb, az lehet, hogy a CSED/GYED ellátásnál nem az. És így tovább.

Táppénz
számítási sorend

az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, a TB kifizetőhelyek részére szóló OEP Tájékoztató alapján

http://www.oep.hu/…_reszere.pdf
Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §):

  1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:
  2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a sz.szerinti jöv. (A 120 napot, tényleges jövedelmet nem vizsgáljuk.)

CSED (leánykori nevén thgy) alap számítási sorrend
1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

3. A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.
(Itt tehát nincs előnyszabály és mások a korlátok.)

GYED alap számítási sorrend

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4.Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.
Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani,
azaz ezt kell hasonlítani a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a sz.szerinti jöv. (A 120 napot, tényleges jövedelmet nem vizsgáljuk.)

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek pénzbeli ellátási és ellenőrzési osztályának, akár a TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, vagy a penzbeli@oep.hu , ajánlott tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

mirjam79 # 2015.03.13. 10:58

2010.03.23-tól dolgozom egy multi cégnél, határozatlan szerződéssel.
2012.09.07 - 2013.02.21: Terhességi gyermekágyi segély (Tgyás)
2013.02.22 - 2014.09.07: Gyermekgondozási díj (Gyed)
2014.09.08 - 2015.09.07: Gyermekgondozási segély (gyes)
Szeptember 7-én jár le a gyesem. És addig fizetés nélküli szabadságon vagyok. Van még 50 nap szabadság.

Most megint terhes vagyok. K.b. november 17-en érkezik majd.

Most mi a legjobb?

  • veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre menni minél hamarabb?
  • nem táppénzre menni, hanem szeptember 7-tol kivenni a szabit

De ugyanúgy jár a csed és gyed??? Mit vesznek alapon???

  • más megoldás?