felmondás közös megegyezéssel / azonnali hatállyal?

kcsillus # 2016.03.22. 18:17

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban kérnék segítséget. 10. hónapja dolgozom egy magyar nagyvállalaltnál olyan pozícióban amihez céges gépkocsi jár. Először 3 hónapra ígérték az autót, majd még 3-ra, majd még 3-ra, mire kiderült, hogy költség okokból nem kapok autót. Ez idáig viszont saját gépjárművel bejártam dolgozni. (nem kis távolság, napi 130 km)
Ezen felül idén januárban derült ki az is, hogy szerintük a tavalyi évi utiköltség elszámolás túl lett fizetve, béren kívülicafeteriának minősül. (Egyenlőre nem nyilatkoztak arról, hogy vissza kell-e fizetnem a túlfizetést) Az elszámolásokat mindig a kolléga elmondásának megfelelően töltöttem ki és adtam le.
Helyzetemen az sem segít, hogy idén egy forintot sem számoltak még el nekem utiköltségre. A fizetésemet lényegében munkába járásra költöm.
Ez a helyzet számomra tarthatatlan, nem mellesleg munkavállalóként úgy érzem, hogy a munkáltatónak ez nem probléma.
Szeretnék felmondani ám nem igazodom el a jogszabályokban, hogy a felsorolt okok elgendőek lennének-e az azonnali hatályú felmondáshoz.
Ezen felül érdekelne az is, hogy közös megegyezéssel történő felmondás esetében mind a 30 nappal a munkáltató rendelkezik-e?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 18:41

Vagy közös megegyezés vagy felmondás.

Ka--ti58 # 2016.03.24. 18:22

Tisztelt Fórum!
Szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan törvény, hogy ha a dolgozó mond fel, kérve a felmondási idő letöltés eltekintésétől, abban az esetben nem köteles kifizetni a ki nem vett szabadságot a munkáltató? Köszönettel Szné.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.24. 18:38

Tényleg nem köteles, mondom miért. Egy ilyen "felmondás" nem felmondás, hanem közös megegyezésre tett ajánlat, amelynek - ha nem fogadja el a munkáltató - semmilyen joghatása nincs.

És akkor most kérdezd meg azt, amit valójában akartál kérdezni.

Ka--ti58 # 2016.03.24. 19:45

Köszönöm a választ. A 6 nap szabadságomat mikor emlitettem, arra hivatkozott a munkáltató, hogy nem jár, mert én mondtam fel. Végül is módositotta közös megegyezésre a munkaszerződés megszüntetést.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.24. 20:06

És mit írtatok a közös megegyezésben a szabadságmegváltásról?

Ka--ti58 # 2016.03.25. 04:44

Kis vita után, szóban állapodtunk csak meg, (szerintem azt gondolta, hogy elfelejtem emliteni a 6 napot) mindent átutal számlára. Akkor bizzak a jóindulatukban, hogy meg is kapom majd.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.25. 09:20

A munkaviszony megszüntetéséről nem lehet szóban érvényesen megállapodni.

Ka--ti58 # 2016.03.25. 11:59

Pontosan igy van leirva:
"A felek megállapodnak, hogy a munkavállaló a jogszabályokban meghatározott igazolásokat, ill. járandóságát öt napon belül postán, ill. banki átutalással kapja meg."
Akkor mivel közös megegyezés alapján készült a felmondás, ki kell fizesse a szabadságot is rendesen, azt jelenti??

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.25. 13:18

Ha nem állapodtatok meg benne, hogy nem tartozik vele, akkor tartozik.

alovererus # 2016.03.29. 09:40

Munkavállaló több mint 4 éve határozatlan idejű munkaviszonyban dolgozik a cégünknél. A munkavállaló jobb ajánlatot kapott, ezért felmondási szándékát szóban jelezte. Ezt természetesen korrekt módon szeretnénk lezárni mindkét fél részéről, a felmerülő kérdésekben megállapodtunk pl. munkakör átadás, szabadság kérdése. Kérdésem munkáltatói oldalról van-e jelentősége hogy rendes felmondás v akár közös megegyezéssel zárul a jogviszony?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.29. 10:39

Van.

alovererus # 2016.03.31. 08:53

Köszönöm a válaszát. A munkaviszony megszünését a munkavállaló kezdeményezte, hogy rendes felmondással megszüntetné egy kapott új ajánlat miatt. Mielőtt írásban is átadta volna felmondását, rákérdezett hogy legyen-e inkább közös megegyezés. Ezért merült fel a munkáltatói oldalon hogy közös megegyezést is fogadjuk-e el vagy az eredeti rendes felmondást? Erre irányul a kérdésem. Köszönöm!