A kérdésem a következő, ha határozott idejű munkaszerződésem van (havonta hosszabbítva) és tanulmányi szerződést akar a munkáltató velem kötni egy tanfolyamra, akkor a tanulmányi szerződésben meghatározott 1-2 év munkaszerződésnek is minősül, vagy arra az időtartamra egy új határozott idejű munkaszerződést kell kötnünk?
Tanulmányi szerződés és munkaszerződés
- 1
- 2
Hogy mik vannak! Én ilyet még nem hallottam.
Ez érdekes, hogyan akar tanulmányit kötni veled, ha csak havonta hosszabbított munkaszerződésed van (ami egyébként abszolút nem szabályos) ?
A tanulmányi szerződésben ki lehet kötni, hogy a tanulmányi idő lejártát követő x évig köteles vagy nála dolgozni. Na, most ettől önmagában nem fog hosszabbodni a munkaviszonyod, mert arról a munkaszerződésednek kell szólnia.
A megoldás szerintem a következő: elmész a főnöködhöz, és javaslod neki, hogy ha már tanulmányi szerződést akar kötni, akkor módosítsátok a munkaszerződést is, vagy határozatlan idősre, vagy hosszabb tartamú határozott idősre (értelemszerűen olyan hosszú legyen, hogy beleférjen a tanulmányok időtartama, plusz amit aztán még nála kell töltened). Bonyolítja a helyzetet, ha a tanulmányok ideje, plusz a kötelezés tartama, plusz az eddigi munkaszerződéseid tartama meghaladja az 5 évet (ez ugyanis a határozott munkaszerződés maximuma). Ekkor szerintem marad a határozatlan munkaszerződés, mint megoldás.
Ja, a tanulmányi szerződés szabályozása így kezdődik: " a munkáltató szakemberszükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet". Hol igaz ez akkor, ha csak havonta hosszabbítgatja a szerződésedet? Hívd fel a figyelmét erre is, hátha akkor együttműködőbb lesz.
Szerinetm meg kell kötni azt a tanulmányi szerződést, aztán majd amikor egyszer nem akar már hosszabítani, akkor szépen be kell perelni azért, hogy a bíróság minősítse a munkaviszonyt határozatlan idejűnek, és fizessen végkielégítést, felmondási időt stb. A tanulmányi szerződés elsőrendű bizonyíték lesz.
Továbbá a tanulmányi szerződésben nem csak a támogatott de a támogató is kötelezettséget vállala, és ha a még a tanulmányok ideje alatt megszünteti a munkaviszonyt, ez a tanulmányis zerződésből folyó támogatási kötelezettségét bnem befolyásolja.
Köszönöm a gyors válaszokat! Sokat segítettetek!
Üdv: Kriszta
The big cat és mindenki aki tud segíteni!
Ezúton szeretnék ismét tanácsot kérni!
Köztisztviselő vagyok, tanulmányi szerződésemet és munkaviszonyomat szeretném megszüntetni, már bárhogyan csak minél gyorsabban!
2000-ben lett kötve, 2004-ben egyáltalán nem engedtek se tan.szabira se rendes szabira, ezért módosítattnom kellett a szerződést, mert az előírt határidőt így nem lehetett volna tartani. Az iskola beosztása alapján sem lehetett volna tartani az előírt határidőt, erről van is papírom az iskolától.
Erre és arra való hivatkozással, - miszerint a munkahelyi kötelezettségeim nem tették lehetővé a felkészülést - kértem a tan.szerződés módosítását.
2004. szeptemberében módosítva is lett, a kérelmembe még kérték, hogy írjam bele, ez az időpont módosítás többlet költséggel nem jár. Ezt bele is írtam, hiszen így van.. akármeddig végzem a II. ciklust, a tandíjat egyszer kell megfizetni egy évre. Itt most idéznék a szerződésből:
Módosítás:
"A köztisztviselő kijelenti, hogy az xy szakirányának hallgatója 2000. szeptemberétől. A képzés sikeres befejezésére 6 év áll rendelkezésére a hallgatóknak. A tanulmányok befejezésének várható időpontja: 2006. december 31."
"A munkáltató 4.pontban meghatározott, vállalt kötelezettségeinek költségei a tanulmányi idő meghosszabbodásával - a szerződés 6. pontjában foglaltak alapján - nem növekednek.
Eredeti szerződés 6. pontja:
Felek rögzíteni kívánják azt is, ha a köztisztviselő tanulmányának időtartama meghosszabbodik ismétlés, vagy egyéb, személyével kapcsolatos körülmény folytán, a munkáltató kötelezettségei nem hosszabbodnak meg, tehát a köztisztviselő csak saját szabadidejének és költségeinek terhére folytathatja tanulmányait, a munkáltató legfeljebb fizetés nélküli szabadságot, illetve fizetés nélküli munkaidő kedvezményt biztosít a dolgozónak, külön megállapodás alapján.
Kérdésem: mit jelent ez a hatos pont? Mi az az "egyéb, személyével kapcsolatos körülmény"?
Ha van egy ilyen pont, ami szerintem nem állja meg a helyét, mert az időpont az iskolától függött, az meg hogy egy évig nem engedted tanulni és szabadságra, az meg tőlük... akkor miért van ez itt benne... és jogos e ez részükről?
Lehetséges-e egy olyan tanulmányi szerződés, amelyet miattuk nem lehetett tartani és ezután már csak minden kötelezettség engem terhel?
Mit tehetek, milyen jogi lehetőségeim vannak?
legfrissebb: 3 hete írásban kértem a szabadságom kiadását (a 88 napból 15-öt), egy hetet jelöltem meg a válaszra, hogy be tudjak jelentkezni vizsgára és semmi választ nem kaptam!! Egy hét múlva rákérdeztem és az osztályvezető azt mondta, hogy majd a főosztályvezető fogja ezt eldönteni. Azóta nem kaptam választ, mondjuk nem sokkal később beteg lettem, azóta betegállományban vagyok!
Egy ilyen szerződés felbontásánál és a munkaviszony felmondásánál lehet-e az embernek az egészségi állapotára hivatkoznia?
Mert engem ez már tönkretesz!
Várom és előre is köszönöm mielőbbi válaszotokat és mindenkitől elnézést kérek, hogy ilyen terjedelmes voltam!!
Az egyéb személyeddel kapcsolatos körülmény lehet például, hogy évhalasztást kérsz és emiatt tolódik ki a diploma megszerzésének ideje.
Bármire hivatkozhatsz, de szerintem ezt csak közös megegyezéssel tudod lezárni, mármint, ha nem akarsz pénzt visszafizetni.
Köszönöm a válaszodat Bogie!
De ugye akkor az én esetem nem egyéb személyemmel kapcsolatos körülmény?
Mert ugye az iskola által megadott dátumról van szó és nem kellett halasztanom (méég) és a munkahelyi kötelezettségem miatt nem tudok rendes ütemben haladni.
Egy ügyvéd ma nekem azt mondta, hogy semmi esélyem, mert ezáltal a módosítás által már csak engem terhel további kötelezettségem és a munkáltatóm már semmi terhet nem visel, nem kell, hogy tanulmányi szabadságra engedjen, nem kell, hogy a következő évi tandíjamat kifizesse.
Szerinted is így van ez? Vonatkozik rám az a hatos pont?
Ha igen az tényleg nagyon siralmas, mert hát miért engedne el akár közös megegyezéssel is, hülye lenne felbontani a szerződésemet visszafizetés nélkül.
Már pedig én ezt nem akarom, és úgy gondoltam eddig, hogy a munkáltatóm súlyos jogsértést és szerződésszegést követett el azzal, hogy nem engedett el szabadságra.
Melyik feltevés az igaz szerintetek?????
Hali!
"Felek rögzíteni kívánják azt is, ha a köztisztviselő tanulmányának időtartama meghosszabbodik ismétlés, vagy egyéb, személyével kapcsolatos körülmény folytán, a munkáltató kötelezettségei nem hosszabbodnak meg, tehát a köztisztviselő csak saját szabadidejének és költségeinek terhére folytathatja tanulmányait, a munkáltató legfeljebb fizetés nélküli szabadságot, illetve fizetés nélküli munkaidő kedvezményt biztosít a dolgozónak, külön megállapodás alapján."
Én ezt úgy értelmezem, hogy amennyiben meghosszabbodik a tanulmányi időd, akkor következik be, hogy saját szabadidő és egyebek, vagyis 2006. dec. 31. után.
Õszintén szólva nekem kicsit sántít az egész eset. Az a benyomásom, hogy te ennek a kötetlen tanulmányi időnek az áldozata lettél. Pontosabban a saját könnyelműségednek, hogy az elején nem ragaszkodtál ahhoz, hogy tarsd a többiekkel az iramot, mondván ott van 6 év, majdcsak befejezed.
Az egy dolog, hogy sokat dolgozol és nem könnyű szabadnapot kapnod, na de öt éven keresztül???
Nem lehet, hogy későn kaptál észbe és most kétségbe esve próbálsz valamit javítani a helyzeteden.
Ne érts félre, bárhogyan is történt, neked attól még nem kell elviselned, hogy a jogaid sérüljenek! Csak azt javaslom, hogy legközelebb egy olyan kurzusra jelentkezz, ahol ütemezik az idődet és kényszerítenek vizsgázni, hogy neked erre ne legyen gondod. Egészen biztosan nem a tanulással volt gond, inkább azzal, hogy könnyebb halasztani, mint munka mellett tanulni.
Igen Bogie, nagyrészt igazad van!
Az azért biztató, hogy Te is úgy látod, ahogy én gondoltam, hogy majd csak ha halasztanom kell, akkor érvényes az a pont!
A sulival meg az a helyzet, hogy ők egész évre felbontották a tantárgyak előadási napjait és a vizsgákat! Egy hónap egy előadás vagy kettő aztán egy két hét és vizsga... szóval igen záros időn belül lehetett vizsgázni. 2001-ben és 2002-ben tudtam tartani ezt az iramot, kicsit elcsúsztam már 2003-ban (egy évet átlag 1,5 év alatt lehet elvégezni - akárki akármilyen lelkiismeretesen csinálja mert olyan sok!), 2004 volt az az év, amikor abszolút nem tudtam elmenni.. akkor már én se voltam hajlandó túlórázni, mert már belefáradtam abba, hogy állandóan munka-munka-munka aztán tanulás.. és így ők sem engedtek szabira! Csak ígérgették, ha naprakészek leszünk akkor mehetünk, meg hogy majd megoldják a helyettesítésemet... bablababla.. egy ideig hittem ebben, és vártam, de idén is csak újabb feladatokat kaptam, nem hogy kevesebb lenne.. és a képembe mondták, hogy tanulmányi szerződés ide vagy oda... nem mehetek szabira. A saját ciklusomból már rendesen lemaradtam, már nincs lehetőségem előadásra menni és vizsgaidőpontokat is nagyon nehéz kapni, tervezni meg lehetetlen, mert kb. 1 héttel előbb vannak kiírva a vizsgák. Így tuti, hogy nem fogom tudni tartani a tan. szerződés határidejét.. hosszabbítani nem akarok, sőt tényleg szeretnék onnan mielőbb tehermentesen megszabadulni! Appellálhatok-e azzal, hogy 2004-ben abszolút nem voltam tan. szabin és a tanulmányi szerződés módosítása óta is csak egyszer engedtek el és a legutóbbi kérelmemet is válasz nélkül hagyták?
Te mit tennél ilyen helyzetben? Tényleg szorít már az idő nagyon!
Ott látom a problémát, hogy nem tudod bizonyítani, hogy te tényleg mentél volna vizsgázni.
Nem igazán ismerem a lehetőségeidet. Tulajdonképpen két lehetőséged adódik, ha nem akarsz fizetni. Az egyik, hogy valahogy közös megegyezésre jutsz velük és keresel egy másik munkahelyet (célszerű a munkahely kereséssel kezdeni) a másik pedig az, hogy fogod magad és minden vizsgádra kiíratod a 4 nap tanulmányi szabadságot és mész vizsgázni. Az utóbbi esetben két vége lehet a dolognak, az egyik, hogy mégis minden vizsgád meglesz vagy kitesznek valami ürüggyel, de akkor neked nem kell visszafizetned semmit.
Akármelyik mellett is döntesz, mindenképpen érdemes beélesíteni az önéletrajzodat és körbenézni, hogy hová tudnál menni.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, én ezt az utóbbi verziót választanám, már csak azért is, mert manapság egy felsőfokú végzettség szinte alapvető feltétel, ha karriert szeretnél építeni. Szóval kezdj el tanulni, vizsgázni, aztán majd meglátod, hogy mit lép a munkahelyed. Nehogy lemondj a diplomádról, főleg, ha már a felén túl vagy!
Ja, amikor azt írtam, hogy nem ismerem a lehetőségeidet, ott az anyagi lehetőségeidre gondoltam.
Nem tudom jo helyre irom- e, de a tanulmanyi szabadsagnak a berlapon hogy kell megjelennie? Egyszeru munkanapnak szamit vagy kulon fel van tuntetve, hogy x nap tanulmanyi szabadsag amire y bert fizetnek?
Külön meg kellene jelennie, hogy x nap taulmányi szabadság, de alaból ez fizetetlen.
Csak hogy biztosan jol ertsem. Ha fizetik a tanulmanyi szabadsagot, akkor is fel kell tuntetni annak mennyiseget es nem vehetik ugy mint egy normal munkanapot?
A szabályos az lenne, ha fel lenne tüntetve a tanulmányi szabadság, de ugye ez valójában elszámolási kérdés, és károd a munkálttaó hibás kimutatásából akkor van, ha a távolléti díjad több lenne, mint a munkabéred.
Sziasztok,
Bar nekem is van tanulmanyi szerzodesem megsem eltem eddig az ezzel jaro jogaimmal. Nem is ismerem pontosan. A multkor azt tanacsoltatok, hogy egyszeruen jelentsem be kiveszem a tanulmanyi szabadsagomat. Ezt meg is fogom tenni, de megtudnatok mondani, hogy hany napot (munka nap?) jelent ez pontosan vizsgankent es fizetett szabadsagnak minosul-e. A szerzodesemben erre kulon nem ternek ki, hanem a munka tv.-e alapjan kell eljarni.
Illetve mi a helyzet akkor, ha a vizsgaim egymas utan kovetkeznek. Mondjuk 5-e, 8-a, 11-e, 15-e stb.
Ha esetleg az eljaras nem tetszik majd nekik es en megis otthon maradok, milyen kovetkezmenyei lehetnek? Illetve mit tehetek akkor, ha nem engednek el tanulmanyi szabadsagra. Mar bevagyok jelentkezve a vizsgakra.
Koszonom,
Scully
Az iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidôt biztosítani.
A szabadidô mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelezô iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat idôtartamáról szóló igazolásnak megfelelôen állapítja meg.
Ezen túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidôt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minôsül. A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidôt köteles biztosítani.
A nem iskolai rendszerû képzésben részt vevô munkavállalónak tanulmányi munkaidôkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerzôdés megállapítja.
A fenti szabadidôt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelôen köteles biztosítani.
Koszonom!
Most mar elni fogok a jogaimmal. O)))
Scully
Meg egy dolog jutott az eszembe. Felmondasi ido alatt ugyugy jar a tanulmanyi szabadsag?
Nagyon koszonom,
Scully
Persze, és persze fizetés nélkül.
S.O.S
Ki tudja, hogy ha szociális szakvizsgát akarok tenni amelyre kb 3 hét a felkészülés tanfolyammal, tan szabival együtt! ilyenkor max. mennyi időre irathatják alá velem a tanulmányi szerződést?
Az attól is függ, hogy mennyibe kerül. Igazán erre nincs képlet. Az kért időnek arányban kell állnia a tandíjjal és a tanfolyam időtartamával, nem haladhatja meg az 5 évet.
Hello,
kissé zavaros ügyben szeretnék tisztábban látni a segítségetekkel, ha lehet.
Határozatlan idejű közlakalmazotti szerződésem van. Kértem a főnökömet, hogy kössünk tanulmányi szerződést, mert szeretnék tanulni, de a tandíjra nem futja. Elment tanácskozni a gazdasági vezetővel, aki azzal küldte vissza, hogy nem köthet velem a munkahely tanulmányit, mert határozatlan idejű szerződésem van, és nem a munkahely kötelez a sulira. (én ezt kicsit másként tudom). Ezenkívül van egy olyan szabály az intézetben, hogy aki tanul, vizsgázik, annak max. a költség felét fizetheti ki az intézet. (Tanulmányi szerz. esetén mentesülnék ez alól).
Viszont... van egy kolléga a gazd. osztályon, akinek már másodszor lett meghosszabbítva a szerződése, és ismét határozott idejűre, a munkahely küldte őt tanulni, és tanulmányi szerződést is kötöttek vele, és már a második suliját végzi az intézet teljes költségén.
Nekem ez kissé zűrös, mert én úgy tudom, hogy ha engem köteleznek tanulni, akkor automatikusan ők fizetik a tandíjat, meg a többit, és nem kell tanulmányi. Ha én kérem, akkor köthet velem a munkáltató tanulmányit, de arra hivatkozva, hogy nem köthet velem tanulmányi szerződést, mert határozatlan idejű a szerződésem, és mert nem ők küldenek engem suliba.... szóval ez igen erősen sántít. A határozott idejű szerződésnél pedig ha köteleznek tanulásra valakit, jogos a tanulmányi szerződés?
Kis homálybontást kérnék szépen ez ügyben.
Üdv,
Lia
A munkáltatód egyáltalán indokolni sem köteles, hogy miért nem köt veled tanulámányi szerződést, ugyanis ez nem kötelessége. ha úgy látja köt veled, ha nem nem, ezt kikényszeríteni nem lehet.
Így az összes többi kérdés irreleváns, de valóban igazad van, ha ők köteleznek a tanulmáűnyokra, akkro tilos tanulmányi szerződést kötni, és minden költséged állniuk kell, míg ha te tanulsz, akkor köthet, ha akar tanulmányi szerződést, ha van erre belső szabályozás, akkor az alapján, teljesen szabadon, tehát akár felét, akár csak bizonyos költségeket térít, vagy kedvezményeket ad. Ha nincs tanulmányi szerződés, akkro csak egyvalamit köteles adni, fizetésnélküli szabadidőt a fogalélakozások idejáre valaminta törvényes tanulmányi szabadságra.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02