Munkajogi Szakjogász


Dr.Attika # 2011.01.25. 21:09

Tiszteletem!
Való igaz, ez egy átverés. remélhetőleg nem fizetett.

Juhasz79 # 2011.01.25. 21:07

Tiszteletem!

Számomra kicsit furcsa esettel találkoztam és ebben kérnék némi segítséget, amit előre is nagyon köszönök!

Egy brókercég álláshirdetését pályáztam meg, és be is hívtak interjúra. Hangsúlyozom, ÁLLÁSHIRDETÉS!
Tőzsdei elemzőket ill. kereskedőket keresnek.
Egy elég felületes és információ szegény beszélgetés után kaptam egy időpontot, hogy jelenjek meg, mint kiderült ez egy elméleti tanfolyam első napja volt, amit majd követne 2 hét gyakorlati tanfolyam is, ahol megtanulnánk a sikeres kereskedési stratégiát.
Ezzel még nincs is probléma.

A kétségek akkor merültek fel bennem, hogy ez a tanfolyam mindössze 56.000.- forintba kerül, amit a gyakorlati oktatás megkezdése előtt kell befizetni.
Hozzáteszem az elméleti részen túl vagyok, és elég felületesnek véltem az oktatást.

Szóval a tanfolyam sikeres elvégzéséhez kötik, hogy megkapom-e a munkát vagy sem. Eredményes vizsga esetén visszafizetik a tanfolyam díját.
De akkor mindenki aki sikeres vizsgát tesz, az alkalmazott lesz???

Észrevételeim szerint nem munkát ajánlanak, hanem egy felületes tanfolyamot 56e forintért.

Ebben kérném a segítséget.

A szerződés amit alá kellene írnom:

pami30 # 2011.01.25. 19:53

Üdvözlöm!
Határozatlan ideig szóló szerződést kötöttem a munkaadómmal.Majd 7 év után szülési szabadságra mentem.Mikor vissza tértem a munkahelyemre 4órába majd 6 órába dolgozom,persze nem az én kérésemre lettem csökkentett munkaidős.DE mióta ismét dolgozom szerződést nem írt a főnök.Kérdezem többször és azt mondja majd hozza.Azt szeretném megtudni milyen előnye származhat a vállalkozónak ha nem ír szerződést az alkalmazottjának?Ebből adódhat valamilyen(probléma)a későbbiekben?
Előre is köszönöm!
Pami30

okoska60 # 2008.07.18. 15:07

Jó napot!

A szabadságomat jogtalanul kiírták pihenőnapra ill. bizonyítottan (menetlevél) munkanapra a tudtom nélkül. Munkaügyi felügyelethez jelentettem írásban, eltelt 3 hónap, mennyi idő alatt kell ezt kivizsgálni? Névvel, címmel tettem a bejelentést.

ELőre is köszönöm a választ!

okoska60

okoska60 # 2008.07.18. 15:07

Jó napot!

A szabadságomat jogtalanul kiírták pihenőnapra ill. bizonyítottan (menetlevél) munkanapra a tudtom nélkül. Munkaügyi felügyelethez jelentettem írásban, eltelt 3 hónap, mennyi idő alatt kell ezt kivizsgálni? Névvel, címmel tettem a bejelentést.

ELőre is köszönöm a választ!

okoska60

Maple-Leaf # 2008.07.18. 14:37

Kötöttetek ki próbaidőt? Ha igen, akkor legfeljebb szeptemberben kimész és az első napon azonnali hatállyal megszünteted a munkaviszonyodat, becsücsülsz az autóba és visszajössz Magyarországra. That´s it. Ezt egész biztossan nem fogják tudni jogszeruen szankcionálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.18. 11:17

Kérni bármit lehet - aztán vagy méltányolják a kérésedet, vagy nem.

darkness # 2008.07.18. 11:07

Tisztelt Jogászok!
Jelenleg Magyarországon dolgozom, de szeptember elsejével aláirtam egy szerződést egy külföldi céggel. A szerződésben szerepel, hogy amennyiben az én hibámból nem tudok kezdeni, akkor ki kell fizetni egy havi bruttó bért amit ott kapnék. Apám egészségügyi problémája miatt nem tudok külföldre menni, ebben az esetben kérhetem, hogy tekintsenek el a fent emlitett összegtől?
Köszönettel

Egyjogász # 2008.07.17. 12:24

Attól még a közösségi tagságra sem jó csóró svájciak kezelhetik egyenrangúan az EU minden polgárát!:))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.17. 08:55

Svájc nem tagja a Közösségnek. :)

Egyjogász # 2008.07.17. 08:36

Arra azért kíváncsi lennék, mit szólna a T. svájci tulajdonos, ha a kollektíva, illetőleg a munkavállalók, mint mellérendelt szerződő partnerei meg azzal az "ötlettel állnának elő", hogy a munkaidő ne növekedjen, viszont a T. tulajdonos a munkájukért fizessen annyi bért, amennyit ezen munkáért Svájcban egy svájci munkás kap.

Meg arra is kíváncsi lennék, mit történne akkor, ha Svájcban állna elő azzal az ötlettel, hogy munkabért akar egyoldalúan csökkenteni. (Az ugyanis, hogy adott munkabérért több időt kell dolgozni, mint korábban, munkabércsökkentés.) Pláne, ha egy svájci munkást azzal fenyegetne meg, hogy ha nem tetszik, kirúgja.

Úgy látom, az EU tagság ellenére még nagyon messze vagyunk attól, hogy a külföldi tulajdonosok ne kezeljék az országot gyarmatként.

the big cat # 2008.07.17. 07:21

A 8,5 órás munkaidő önmagában nem jogsértő, de nyilván ehhez munkaszerződés-módosítás kell. A munkaszerződés el nem fogadása önmagában nem jogszerű indok a rendes felmondásra, de ha a 8,5 órás munkaidő bevezetése valamiféle átszervezés eredménye, akkor aki ebben nem akar részt venni, azt erre hivatkozva rendes felmondással elküldhetik. De semmilyen körülmények között nem kényszeríthetik, hogy plusz díjazás nélkül többet dolgozzon. Sőt túlórát sem rendelhetnek el azoknak akik nem vállalják az új feltételeket, mert ez nem rendkívüli munkavégzés, sokkal inkább munkarendszerű, rendszeres.

Azért azt megvizsgálnám, hogy ez a 8,5 óra pontosan honnan jön, nem esetleg egy fél órás eddigi fizetett ebédszünetet tenne nem fizetőssé, nem mintha ezt egyoldalúan megtehetné, de mégis más a képlet ilyen esetben.

Megakadályozni úgy lehet a dolgot, hogy nem fogadja el senki a módosítást, nem tud egy teljes cégállományt kicserélni, a magyar munkaerőpiaci helyzetben nem is lesz módja erre.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.16. 21:10

Kit és miben kéne megakadályozni?

ddr1976 # 2008.07.16. 18:55

Tisztelt Jogászok!

Én egy pécsi telephelyű svájci cégnél dolgozom, immár 5 éve. Eddig kissebb problémáinkat mindig megoldotta a vezetőség és kollegtíva, ám a tulajdonos legutobbi látogatása kiverte a biztosítékot mindenkinél. azzal az ötlettel állt elő, hogy szeptembertől 8 és fél órát dolgozzunk. Persze szerzödést módositani nem akar (nem is tudna), és pénz se kapnánk többet. Akinek peddig nem tetszik kirúgással fenyegetőzik.
Azért fordulok önökhöz, hogy megkérdezzem milyen jogi úton tudjuk megakadályozni ebben? Feljelentéssen gondolkodunk, de nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a legjobb út.
Ha segitenének néhány jótanáccsal 58 ember életét könnyitenék meg!

Válasszukat előre is kösszönjük!

kamerun # 2008.07.16. 17:14

Kedves Fórumozók!

Nagyon fontos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni, egy ember munkája múlhat rajta.

Középiskolai kollégiumban alkalmazható-e utolsó féléves műszaki főiskolás hallgató határozott időre, nevelőtanárként.
2008. szeptember-december viszonylatban szeretnék felvenni. Műszaki Szakközépiskola kollégiuma vagyunk, leendő végzettsége (villamosmérnők) megegyezik az iskola profiljával (elektronikai szakközépiskola).

Lehetséges-e az alkalmazása és milyen módon?

Köszönöm a válaszotokat!

Gabetto # 2008.07.16. 09:41

Tisztelt Cím!

Nekem némi törvényértelmezésre, pontosításra lenne szükségem.
A Munka tv-e kimondja, hogy a munkáltató a jogszabály előírásai szerint CSAK KÜLÖNÖSEN INDOKOLT esetben rendelhet el túlmunkát.
Ez egy kissé tág fogalom számomra. Kérdésem az, hogy MELYEK lehetnek ezek a különösen indokolt esetek, illetve ezekről a munkáltatónak tájékoztatnia kell-e (és amennyiben igen, milyen módon) a dolgozóját, mielőtt még elrendelné a kötelező túlórát mindenféle indoklás nélkül?
Válaszukat várva, tisztelettel: Gyurcsok Gabriella

sophiaxx # 2008.07.14. 23:19

Üdvözlöm!

Kérdésem, hogy heti 16 óra részmunkaidőben mennyi túlórát lehet elrendelni egy hétre? A másik kérdésem, hogy a megkérdezésem és beleegyezésem nélkül kötelezhetnek-e túlórára?
Válaszát előre is köszönöm!

kaali # 2008.07.09. 22:08

Szia! Nem vagyok jogász,csak egy "sima" fórumozó. Talán, ha megemlítenéd, hogy Te akarsz feljelentést tenni rágalmazásért, és rendőrségi kivizsgálást kérsz, akkor talán lenne esélyed. Ha tiszta vagy, ne hagyd annyiban. Mi az, hogy a vásárlónak mindíg igaza van?! Holnap megyek lopni a Metroba, van oda belépőm!

zolle5 # 2008.07.09. 05:32

Tisztelt jogász úr!

Azzal a kéréssel és kérdéssel fordulok önökhöz ,hogy mit tegyek a következő eset ellen :

Munkahelyem :székesfehérvári Metro áruház
Beosztásom : Árufeltöltő és pénztáros

2008,07,08-án behívatott az áruház igazgatója és a következővel vádolt meg : 2008,06,25-én bent járt nálam egy vásárló és vett 10db nagy teherbírású polcot de én csak 5-ről adtam neki számlát meg egy számlamásolatot ugyanarról az 5 db-ról.(amit a vásárló el is fax-olt neki )így a vásárló nem tudja elkönyveltetni a 10db polcot. ( nálunk számítógépes pénztár van,kamerákkal,és 1-m-re tőlem biztonsági őrrel.) Tudatosan emlékszem a dologra : vett nálam 5-db polcot a vevő de kért is számlamásolatot.Én adtam neki.Ami látszik a kamerafelvételen hogy a vásárlónak tele van a bevásárlókocsija amin 5 db polc van.elég rossz minőségü a felvétel de kivehető.

Lelertározás után kiderült hogy a raktári készlet megegyezik a renderben lévő készlettel. akkor miért nem hiányzik az az 5 db amit a vevő állítólagosan elvitt??

Kértem az áruház igazgatóját és biztonsági vezetőjét , hogy kérjék meg a vásárlót , hogy fáradjon be az áruházba szembesítésre mivel a vádak alaptalanok és bizonyíthatatlanok a vevő részéről. A következő választ kaptam az igazgató úrtól : "teljesen felesleges behívni a kedves vásárlót,hisz tudom jól hogy ebben az áruházban a vevő az első és neki minden esetben igaza van.
Megegyezhetünk úgy hogy ő aláírja a közös megeggyezéssel való felmondásomat (amit nem szerettem volna mivel tisztességesen becsületesen végeztem a munkám amit az összes kollégám tanúsít)amennyiben elismerem , a tényt és megtérítem a keletkezett kárt.azaz 35000-ft-ot. abban a pillanatban nem adtam neki választ hanem kértem , hogy beszélhessek egy jogi ismerőssel telefonon. ezt az igazgató úr meg is engedte de két biztonsági őrrel kellett kimennem az irodájából és kérte az őröket hogy ne engedjenek ki az áruház területéről amig nem írom alá a paírokat. Jogi ismerősöm nem münkaügyben jártas de elmondta ,hogy ne irjek alá semmi olyat amit nem követtem el ! Bementem vissza az irodába (természetesen őrökkel az oldalamon mint a rendőrségen)és közöltem vele , hogy nem írom alá a papírokat mert nem vagyok bűnös.erre ő azt mondta hogy ha nem írom alá akkor feljelent sikkasztásért és míg a pernek nincs vége addig nem enged a munkaviszonyomból kilépni.Ekkor elgondolkodtam ,hogy aláírjam-e ?? de nem írtam alá.

Kérdésem a következő lenne:
Mit tegyek ,hogy elhelyezkedhessek máshova dolgozni ? Mert van három gyermekem akiket nekem kell eltartani.

Milyen vádakkal fordulhatok a münkaügyi bírósághoz és mi a következménye a per ezen vádak pozitív végeredményének mert ezt nem szeretném annyiba hagyni. tudomásom szerint nem ez az első eset , hogy dolgozókat igy aláztak meg és rúgtak ki! Még biztonsági őrt is rúgott ki az igazgató azért mert észre vette az őr hogy a vásárló lopott.

kérdezem én , hogy hogyan tovább és mit kérjek a bíróságtól??

előre is köszönöm válaszukat
tisztelettel : Balazsek Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 10:30

Állandó délutáni műszakra nem jár pótlék, az ugyanis nem minősül több műszakos munkavégzésnek.

havaspálma # 2008.07.08. 10:16

Üdv!

Én egy élelmiszerüzletben dolgozom,ahol 8 embert foglalkoztatnak.4 ember állandó délelőttös 4 állandó délutános ,vagyis a délelőttös 6-13-ig dolgozik a délutános 13-20-ig.
Kérdésem az lenne ,hogy jár -e délutáni pótlék a déutánosnak ,valamint a vasárnapokért pótlék .a délelőttösek szombaton dolgoznak 6-13-ig a délutánosak vasárnap 7-12-ig.
A bérezés mindenkinek egységes vagyis 65160 ft.

kaali # 2008.07.07. 19:33

A munkaszerződésben kell ezt leírni, a kollektív szerződés ezt nem változtathatja meg úgy, hogy ez a munkavállalóra nézve előnytelen legyen.

csiky # 2008.07.07. 13:44

Üdv!Csiky vagyok.
Szeretnék érdeklődni afelől,hogy munkáltatóm jogosan járt e el amikor a kollektív szerződésben megjelölt órabért önkényesen teljestménybérre változtatta,és erröl írásban nem adott tájékoztatást,a kollektív szerződést sem módosította.
Köszönettel:Csiky

cseloa # 2008.06.30. 14:04

Üdvözlöm,

Azt szeretném megkérdezni, hogy nappali tagozatos főiskolai hallgató vállalhat-e főállású munkát (heti 40 óra)? Ha nem, akkor hol találom azt a passzust, ami ezt tiltja?

Válaszát előre is köszönöm!
Attila

Banyamancs # 2008.06.30. 12:58

Sziasztok!

Jár valaki a pécsi munkajogi szakjogászi képzésre vagy elvégezte valaki?