Munkajogi Szakjogász


Vicus70 # 2014.08.11. 11:17

Kérdés
Abban kérném a segítségeteket, hogy szerződésben benne van a helyettesítés, de az már nincs, hogy ezt 300 km-re odébb kell végrehajtani. A szállást fizetik, de a kajámat és a távolléti díjat nem ami jelen pillanatban 1 hét.
Szóvá tettem és sajnos azt válaszolták, hogy a munkaszerződésben benne van.
Ezzel kapcsolatban a szerződésben nincs konkrétum, de mivel nehezen tudom megoldani a kajámat (pénzhiány)ezért szeretném megkérdezni milyen jogom van, mert nagyon könnyen leráztak.
Eddigi helyettesítésnél kaptam helyettesítési pénz és kaptam szállásra és étkezésre pénzt.

frappék # 2014.08.08. 18:19

Tisztelt munkajogi szakértők!
A feleségem 18 hónapja dolgozik egy kereskedelmi cégnél,mint alkalmazott, most derült ki, hogy 10 hónapon keresztül jogalap nélküli munkabért fizettek ki a számára, mert magasabb besorolási bért kapott mint a szerződésében meg állapítottak neki, ez a bérpapírjából kiderülhetett volna, de mi nem néztük elég alaposan.
Az a kérdésem lenne, hogy kiszámolták a bruttóban mennyivel kapott többet és ezt mind vissza akarják vonni,ezt megtehetik-e?Ha ez így van akkor az állam felé befizetett adó és járulékokat is nekünk kell vissza fizetni a cég számára, akkor mi ezzel befizetett pénzel rosszabbul járunk nem?
A másik kérdésem, erre az időszakra viszont nem kapta a vasárnapi pótlékot, ezt viszont csak 6 hónapra visszamenőleg fizették ki, az a kérdésem erre mennyi az a határidő ami visszamenőleg jár.

spejbl # 2014.08.07. 14:12

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

6 éve dolgozom egy egyházi fenntartású szervezetnél (részmunkaidő, heti 20 óra) amit 6 éve hallgatólagos beleegyezéssel tömbösítve dolgoztam le napi 8 órában , heti 2-3 napban.)
A munkáltatóm közölte, hogy október 01.től az intézmény érdekei azt követelik, hogy napi 4-5 órában járjak be dolgozni (úgy ,hogy közben tudják, hogy nem tudom megoldani, mert van egy főállásom.
A munkaszerződésben az szerepel, hogy: "A munkavállaló munkarendje egyenlőtlen beosztású , heti 20 óra munkaidőkeret alkalmazással."
Kérdésem, hogy jogi útra terelhetem-e az ügyet, ha emiatt el kell hagynom a munkahelyemet?
Várom válaszát

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.05. 11:46

Siposné, olvasgass egy kicsit. Ezerszer megválaszoltuk már ezt a kérdést.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.05. 11:45

Silverarrow, ez nem az a hely, ahol "félszavakból is". (Illetve egymást igen, de a kérdezőket nem.)

siposne85 # 2014.08.05. 11:24

Tisztelt Cím!
Olyan problémám lenne, hogy 10 éve dolgozom 1 cégnél, amely lassan becsődöl. A júniusi fizetésünk felé, csúszással kaptuk meg, a másik felét még azóta sem, és már a júliusi is aktuális lenne. Semmivel nem biztatnak, a cégnek zárolva vannak a számlái. Azzal tisztában vagyok mi járna nekem, csak az lenne a kérdésem, hogyha felszólítom a munkaadód a fizetésre, és azt nem teljesíti, akkor lehetőségem van azonnali hatályú felmondásra, tekintettel a munkaadó súlyos kötelezettségszegésére? Mert ugye a bér nem fizetése, az annak minősül...Ha jól tudom, akkor ebben az esetben az azonnali hatályú felmondás esetében is járnak a járandóságok (felmondási idő, végkielégítés). Ennek vannak valamilyen határidői, vagy valamilyen forma nyomtatvány a fizetésre felszólításra, vagy azonnali hatályú felmondásra? Valamint ez az Mt. melyik paragrafusában van, hogy az ilyen esetű azonnali hatályú felmondás esetében járnak a fentebb említettek? És ha így sikerül eljönnöm, mert azért ennyi év után úgy érzem, hogy megérdemlem a jogszabályban előírt végkielégítést, akkor ha nem tud fizetni a cég, és nem jelent csődöt honnan, és mikor kaphatom meg a pénzeimet? Várom mielőbbi válaszát.

silverarrrow # 2014.08.05. 09:25

Tisztelt Szakértők,

Egy cégnél dolgoztam, ahol sokat kellett túlóráznom is (melyet nem fizettek ki), odáig eljutottunk, hogy adott napon az általam indított beszélgetés (felmondás és egyeztetésből) beszélgetésből odáig jutottunk, hogy munkáltatói felmondás.

  • a fizetés sem volt "perfekt"
  • kilépő papírokat nem kaptam meg
  • fizetést előző hónapit átvettem
  • még munkaviszonyom e hó közepéig
  • a szabadságra nem tudtam menni (volt hogy kértem és visszautasította), a szabadságok ahogy gondolom nem lettek elszámolva a végén
  • ma felhívtak, hogy tévedésből utaltak amelyet azonnal adjak vissza ma (ma küldik nekem egy személlyel a kilépő papírokat)

Szeretném körbejárni a témát, ill. megnézni mi a teendőm.

Köszönöm a válaszukat előre is!

Zsolte # 2014.08.02. 10:14

Tisztelt Hozzáértők!

Felvettek egy céghez.
Elkezdtem dolgozni Július 15-től július 22-ig. Megállapodás alapján 100.000 forint nettó fix bérért betanulási időszak alatt.
Nem jelentettek be.
Július 22-én jelezték, hogy személyes tréningen kell részt vennem augusztus 4-től 6-ig, majd ezt követően augusztus 11-től augusztus 26-ig ismét tréningen veszek részt.
Viszont Július 22-től augusztus 4-ig nem tudnak foglalkoztatni és nem is fizetnek ezen időszak alatt semmit sem.
Természetesen részarányosan Július 15-től július 22-ig kifizetik a 25.000Ft-os béremet Augusztus 10-én.
Állományba vételem tréning után, sikeres vizsga után történik meg.

Augusztus 1-én kaptam egy telefont, amikor közölték velem, hogy nem lesz semmilyen tréning és a 25000Ft-os részarányos fizetésemért Augusztus 4-én menjek be.

Szeretném kérni segítségüket, milyen jogi lépéseket tehetek az ügy érdekében?

Ezt az alábbi e-mailben, azt aláírva Név, beosztás cégnév, webes elérhetőséggel írásba is adták:
__________
Email tartalma:

Ahogy előzetesen megbeszéltük veled személyesen az XYZ cég nem tudja vállalni a tréning előtti időszakban a fizetett betanulásodat.

A következőképpen tudjuk vállalni a jövőben a foglalkoztatottságodat:

• Július 15-től július 22-ig részarányosan, az előzőleg (név) megbeszélt 100.000 Forint fix részarányos 25.000.- Forintos fizetésed a következő havi fizetéssel (augusztus 10) fogjuk neked odaadni.

• A beugró vizsgára való felkészülés, és személyes tréningelés augusztus 4-től 6-ig. Augusztus 7-én beugró vizsga, mely ha sikertelen, akkor a jövőben nem tudunk foglalkoztatni.

• Sikeres beugró vizsga esetén augusztus 11-től augusztus 26-ig tréningen veszel részt. Augusztus 27-én vizsgázol.

• Sikeres vizsgát, követően történik az állományba vétel, bruttó 118.000.- Forintos, 8 órás bejelentéssel az XYZ cég-hez.

• Beugró teszt, konzultációs nap: 08.07. csütörtök.

• A tréning és a konzultációs nap helyszíne: (helyszín) gyülekező a x és a y utca sarkán.

• Kérlek e-mailben küldd el nekem a személyes okmányaid (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, taj kártya másolatát, továbbá az iskolai bizonyítványaid, és az utolsó bejelentett munkahelyedről kapott papírjaid is.)

A beugró teszthez szükséges tanulnivaló doksit csatoltan küldöm részedre. Kérlek ebből, augusztus 4-re készülj fel.

LOGO
NÉV
BEOSZTÁS
CÉGNÉV
TELEFON
WEB ELÉRHETŐSÉG
___________________________________________

Tffi # 2014.07.29. 15:00

Tisztelt szakjogasz,
Amennyiben a munkavallalo drogelvonon venne részt, úgy au idő alatt védett s felmondastol?

pazs # 2014.07.24. 12:56
  1. az életkortól függ a szabadság, nem a munkaviszony hosszától, 25 éves kortól 21 nap, 28 éves kortól 22 nap.
  2. ez megállapodás kérdése, illetve külön megállapodás hiányában a munkáltató egyoldalúan jogosult meghatározni
  3. megállapodás kérdése
  4. a kettőnek semmi köze egymáshoz, próbaidőt ugyanis határozott időtartamú foglalkoztatásnál is ki lehet kötni és határozatlannál sem kötelező kikötni.
hacka # 2014.07.24. 12:34

Bocsánat és még egy kérdésem lenne.A határozatlan munkaidő szerződés az azt jelenti,hogy próbaidő nincs is.Mert rögtön ilyen szerződést kötnének a gyerekkel.
Üdvözlettel

Hacka

hacka # 2014.07.24. 12:32

T. Jogi Fórum!

A gyermekem diploma+mesterkurzus (7 év egyetem)után most helyezkedik el először. Érdekelne,hogy a kezdő szabadsága 20 nappal indul vagy a hét év már beleszámol és + 2 nap jár neki.
A szerződése szerint a doktorit a cég finanszírozza,de érdekelne,hogy ez alatt az idő alatt Cafeteria és SZÉP kártya jár-e neki.
Valamint érdekelne,hogy a 2.nyelvtanulást ami a doktorihoz szükséges a cégnek kellene finanszírozni vagy arra külön kell kitérni.

Várom szíves válaszukat.
Üdvözlettel
Hacka

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:38

Sok kérdés ez egyszerre.

A munkaköri leírás egyoldalú nyilatkozat, nincs jelentősége, hogy a munkavállaló aláírja-e vagy nem.

Öccse # 2014.07.22. 19:47

Tisztelt Hozzáértők!
A jelen szituációm úgy néz ki hogy két éve dolgozom egy cégnél, és most adtak a kezembe egy (az első) munkaköri leírást. Ezen dokumentum több pontot tartalmaz mint a 15 éve itt dolgozó kollégámé. A dátumozása visszamenőleges, ez év januári, Természetesen ezek nekem nem igazán szimpatikusak, így nem is írtam alá. Kértem a főnökömet hogy üljünk le és beszéljük meg de eddig erre nem került sor.
Az volna a kérdésem hogy milyen szankciókra számíthatok ha nem írom alá?
Érhet valami negatívum ha nincs munkaköri leírásom (ergo az elmúlt két évben sem volt)?
Kötelezhetnek, megróhatnak olyan feladatra/feladatért ami az alá nem írt munkakörimben benne van, de közvetlenül nem biztos hogy a munkakörömhöz tartozik, és egy többlet feladat?
Akkor is érvényes a munkakörim ha nincs aláírva, abban az esetben ha még nem is volt ilyenem?
Köszönöm!
Nagy Ádám

birgi0411 # 2014.07.22. 19:04

Tisztelt Szakértők!

Avval a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy lehetséges e a munkaviszonyom megszűnése után, másik városba költözni, és ott igényelni a munkanélküli segélyt?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdv

Krisztina69 # 2014.07.22. 15:45

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni a következő helyzet tisztázása miatt:
Tavaly év elején aláírtam többed magammal egy szerződést amiben vállaltam egy tanfolyam elvégzését. A tanfolyam befejezésével sikeres vizsgát tettem. A képző cég és a szerződést aláírató egyesület a mai napig nem adta ki számomra erről a tanfolyamról a bizonyítványt, illetve a szükséges dokumentumokat annak ellenére, hogy többször kértem én is a csoporttársaim is azokat. Ez egy motoros fűrészgép kezelői tanfolyam volt amit az egyesület rendezett a képző céggel. Az egyesületnél munkaviszonyt létesítettem, ennek a tanfolyamnak a sikeres elvégzésével termelhettem ki fát erdőbe, illetve a megadott helyen úgy, hogy erről papírom nincs. Itt a következő termelési időszak de nem merek kockáztatni és kimenni erdőbe fát termelni. Az egyesület elzárkózik, kifogásokat keres, a képző cég pedig elérhetetlen. A pláne az a dologban, hogy volt olyan csoporttársam akinek erről a képesítésről már volt papírja de egy másik ezen irányuló képzésben részt vett, a rég megszerzett papírjai sincsenek meg.
Ebben az esetben mit lehet tenni?
A másik kérdésem a következő lenne. Ugyanez az egyesület a munkaszerződésem nem jelentette be a NAV-nál, utánam és a többi társam után sem fizette meg a terheket, de nekem is és a többi társamnak is erről a bérpapírunkon a levonások ott vannak. Sőt! Egy bírói letiltásból a fizetésem 33%-át levonta de a végrehajtó cégnek ezt nem utalta el. Rendőrségen voltam miután idézést kaptam, de semmi információm nincs arról, hogy ügyem hogy áll. (március hónap eleje óta ) azt tudom,hogy a végrehajtóhoz a mai napig nem érkezett meg a tőlem levont összeg.
Tudna nekem- nekünk segíteni valaki ?

Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel : Krisztina69

Vercsike # 2014.07.21. 13:06

T.Szakértők!
Jelenleg GYED-en vagyok decemberig.
A cégnél ahol dolgoztam a könyvelő a GYED folyósítása alatt kijelentett a T 1041-es nyomtatványon.Azzal a dátummal amikor a cég felszámolás alá került.
A Cég jogerősen csak ez év augusztusában szűnik meg jogutód nélkül.
A munkaviszonyom csak ezzel az augusztusi dátummal fog megszünni.Kérdésem,hogy a beadott dokumentumot lehet e módósítani,mivel szerintem könyvelési hiba történt.
Kérhetem a könyvelő segítségét vagy az NAV vagy az OEP-hez fordulhatok.
Babát várok így nem mindegy mikortól szűnik meg a jogviszonyom.
Várnám szíves válaszát.Üdv:Vercsike

ObudaFan # 2014.07.20. 11:57

Az jelent hátrányt, ha kisebb bérrel jelentett be, mint ami a valós bér volt.

garcia66 # 2014.07.19. 09:50

Üdvözlök Mindenkit!

Nem tudom, hogy megfelelő topicba írok-e,de nem találtam mást.
A kérdésem: okozott-e valamilyen hátrányt a munkáltató azzal nekem, hogy heti 52 órában dolgoztatott , de csak heti 40 órában voltam bejelentve? Konkrétan 2003-2011 közötti időszakban volt ez így. Természetesen a munkaidő keretről volt papír.
A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.10. 09:40

akkor sem az 50 percenkénti 10 percet sem az ebédidőt nem veszem ki
A te döntésed, te viseled a következményeit.

kareszkeres # 2014.07.09. 18:36

Tisztelt Szakjogász!
A munkaközi pihenőidővel kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy szolgáltató cégnél dolgozom határozatlan idejű munkaszerződéssel. A rendes munkaidőm reggel 7-től 15,30-ig tart amely magába foglal egy 30 perces ebédszünetet és 50 percenként 10 perc pihenő időt. Amennyiben azonban 7-től 17-ig dolgozok akkor viszont csak 9 óra 5 perc munkaidőt számolnak el arra való hivatkozással, hogy a Mt. a kilenc órát meghaladó munkavégzés után előírja a kötelező 25 perces pihenőt.
Amennyiben gépkocsivezetőként teljesítem a munkaidőmet akkor sem az 50 percenkénti 10 percet sem az ebédidőt nem veszem ki mert akkor a kapott feladatot nem tudom elvégezni. Ha mérlegkezelőként a telepen dolgozok akkor a munkaidőm 7-től 17-ig szól. Délben nem csukhatom le a sorompót, hogy megtartsam az ebéd időt - váltótársam nincs aki arra az időre helyettesítene -, 16,30-kor ismét le kellene csuknom a sorompót 25 percre, hogy kivegye a kötelező pihenőt és aztán 5 percre újra fel kellene nyitnom, mert 17 óráig vagyunk nyitva.
Köteles vagyok minden nap amikor 9 óránál többet dolgozom 25 percet ajándékba adni a cégemnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.09. 16:47

Miért ne?

Haboli Rita # 2014.07.08. 17:09

Tisztelt szakjogászok!
Szeretnék felvilágosítást kérni a következő ügyben: a munkavállaló a Balatonon végez szezonmunkát, és NAV ellenőrzés során megbüntették számlaadás elmulasztásáért. Kérdésem a következő: joga van-e a munkáltatónak a rá kiszabott bírságot is megfizettetni a munkavállalóval?Ha a munkavállaló felmond, indíthat-e eljárást a munkáltató? Behajtható-e a munkavállalón a munkáltató által a munkáltató bírsága?

bullpista # 2014.06.28. 18:49

Tisztelt Jogász!
A történetem ott kezdődik, hogy egészségügyi problémám akadt. Egy hónapig húztam az időt mire elmentem a háziorvosomhoz szabadnapomon (2014.06.25). Elmondtam a panaszaimat és ő beutalt szakrendelőbe és meg is vizsgáltak mert akut problémám volt. Kaptam időpontot ismételt vizsgálatra(2014.06.27) de azon a napon dolgoztam volna. Előtte való napon megkértem a főnökömet, hogy engedjen ki ebédszünetben egy 10 perces vizsgálatra. Ezt ő megtagadta mivel a szállodában ahol dolgozom sok vendég volt. Mivel hónap vége volt és már csak egy szabadnapom maradt az is szombatra esett így másnap reggel táppénzre vetettem magam az orvossal és ezt a munkáltatómmal még reggel közöltem is (2014.06.07.). A telefonban leordították a hajamat is, hogy mit képzelek magamról hogy elmentem táppénzre. Megmondták, hogy fegyelmit kapok amit nem is kell aláírjak és ha visszamegyek táppénzről dolgozni akkor meg is írhatom a felmondásomat, mert nem akar meglátni a munkahelyen. A gazdasági portán ahol bejárunk dolgozni már ki is rakták azt, hogy csak igazgatói engedéllyel mehetek be a munkahelyemre. Kérdésem az, hogy milyen jogorvoslattal élhetek? Valószínű aznap mikor beadom a táppénzes papíromat megkérnek, hogy írjam meg a felmondásomat. Azt nem fogom.... Ezek után gondolom rendkívüli felmondás lehetőségével fognak élni....

Ritus8 # 2014.04.09. 08:39

Tisztelt Jogász/Jogászok

Elég faramuci kérdésem lenne. 2011-ben dolgoztam egy szezonális munkahelyen 05.12 - 09.05-ig szerződést írtak csak éppen mint utóbb kiderült, bejelentve nem volt senki. A szerződés határozott idejű volt 09.28-ig írva, tehát itt lóg a levegőben elvileg 23 nap. Kilépésről semmilyen papírt nem kaptam. Munkaügyre mentem, támogatásért. Mivel kellet még hozzá 72 nap így a hölgy úgy döntött, hogy elfogadja a "szerződést" az meg, hogy nem voltam bejelentve már más kérdés. A konkrét kérdésem az lenne, hogy a szolgálati időmet ez mennyiben érinti, ha egyátalán van hozzá valami köze hiszen mégiscsak 4 hónap ( van is meg nincs is )
A választ köszönöm !