Munkajogi Szakjogász


wers # 2013.08.14. 11:45

látni kellene konkrétan miről van szó

A minőségirányítási rendszer egyik eleme a vevői megelégedettségi felmérés, azaz évente felkeresik a vevőket egy kérdőívvel, vagy egyéb formában mérik, a vevők mennyire vannak megelégedve a céggel.

A cég szempontjából a munkavállaló is vevő, így őket is felmérik. De fontos, hogy a belső vevői felmérésnek anonimnak kellene lennie (mert az csak úgy ad őszinte képet)

Mi ezt anno hangulat jelentésnek hívtuk.

Nekem ez a tippem

mazsika601978 # 2013.08.14. 11:08

Kedves Fórumozók!

Érdekes dolog történt velem. A főnököm az orrom alá rakott egy papírt hogy írjam alá.
Az volt benne, hogy xy nyilatkozom, hogy a főnökömmel jó kapcsolatot ápolok, szeretek itt dolgozni, jó a kapcsolatom a kollégáimmal. Kb három mondatban megfogalmazta. Még nem írtam alá, de nem értem mire kellhet neki ez a papír.
Valaki érti?

Köszi!

wers # 2013.08.14. 05:45

ez így hemzseg a szabálytalanságoktól

Ha új munkaszerződéssel új munkaviszonyt hoztatok létre, az előzőt le kellett volna zárni, mármint fel kellett volna mondania a munkáltatónak, felmondási idő (45 nap) + végkielégítés (két hónap) + a ki nem vett szabadságok megváltása, viszont te aláírtad a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel, de a szabadságokat akkor meg kell váltania, és van felmondási idő.
A szabadság ledolgoztatásáról ne is beszéljünk. (ilyen nincs) Nem írhat ki szabadságot, ha dolgozol.

Munkaszerződés módosítást kellett volna készíteni, a szabadságot ki kell adnia, nem kötelező rögtön a gyed után.

A mozgóbér többnyire valamilyen teljesítményhez kötött, erről neked kell megegyezned, ill. vele tudod tisztázni. Az a munkáltatónak kell meghatározni, milyen feltételekkel jár.

Turbó76 # 2013.08.13. 18:43

Érdeklődnék, hogy banktitok megsértésnek minősül-e az az eset, amikor két ugyanazon bankban dolgozó pénzintézeti alkalmazott megnézi (munkaidőben, hozzáférési jogosultsággal) egy harmadik dolgozó számláját, és az azon található forgalmat egymás között megbeszélik. Kifelé (Bankon kívül) senkinek nem adják tovább az információt, csak egymás között beszélik meg. Előre is köszönöm a válaszukat!

Ooopsz # 2013.08.12. 19:30

Tisztelt jogi szakértők! Szeretnék némi infóhoz jutni, hogy valóban történt az esetemben jogsértés, vagy csak én érzem így.
6.éve dolgozom egy cégnél. Idén áprilisban járt le a gyedem, a munkáltatóm nem tudott az eredeti poziciómba visszavenni, hanem egy másik adminisztrativ munkában egyeztünk meg május 1.-i munkakezdéssel. Munkaszerződés módosítás akkor még nem történt. A tulajdonos kikötése többek között az volt, hogy a két év alatt összegyűlt szabadságomat papíron kiadja, de akkor is dolgoznom kell. Július 09.-én lejárt a szabadságom, majd 12.-én kikényszerítette, hogy aláírjam a közös megegyezést és 15.-i dátummal elkészítette az új munkaszerződést 90 nap próbaidővel. Mivel nem tudtam hirtelen mit tegyek, ezért aláírtam mind a kettőt. A régi munkaszerződésemben is és az újban is a munkabérnél alapbér+mozgóbér szerepel. A mozgóbért a gyerek születése előtti időben meg is kaptam, mióta újra dolgozom, azóta nem.
Kérdéseim:

  1. történt e jogsértés azzal, hogy kijelentett egyik nap, majd bejelentett másik nap?
  2. támadható e, amiért dolgoznom kellett a szabadságom alatt?

3.) ha a munkaszerződésben a mozgóbér összege nincs megjelölve, akkor egyszerűen így jártam, vagy megtámadhatom-e bíróságon?
Köszönettel:
Ooopsz

monalisa1 # 2013.08.12. 12:35

Több oka is lehet ami miatt visszavesz a pénzből, tehát nem biztos hogy a munkáddal van kifogás.

wers # 2013.08.12. 11:13

Hogy miért, azt itt senki sem fogja tudni megválaszolni, de csak akkor csökkentheti, ha te is elfogadod, és aláírod. Egyoldalúan nem módosíthat szerződést. Viszont próbaidő alatt indok nélkül felmondhat.

cadbage # 2013.08.12. 11:07

Tisztelt Fórumozók,

Pályakezdőként majdnem egy hónapja helyezkedtem el egy magáncégnél, tehát még próbaidős vagyok. Pénteken a közvetlen főnököm azzal állt elém, hogy a hófordulótól (jövőhét) csökkenteni fogják a fizetésemet, nem indokolta, hogy miért.
Munkámra eddig nem volt panasz, amikor rákérdeztem csak annyit mondott, hogy "kevesebbet kell majd dolgozni"
Heti 40 órás munkaidőm van és elméletileg hivatalosan továbbra is annyi lesz, tehát szerintem nem fogok kevesebbet dolgozni....
Fix havi bérem van, nem órabér.

Tehet ilyet? Egyáltalán mikor lehet csökkenteni, kell valami oka legyen a bércsökkentésnek, vagy bármikor lehet, ha beleegyezek? (holnap kellene aláírnom az új munkaszerződést)Nem értem... miért...

Köszönöm!!!

S.Ildi # 2013.08.09. 19:39

Segítsetek SOS!

Egy gimnáziumban dolgozom gazdasági ügyintézőként, mint közalkalmazott. Az iskola fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, működtetője a helyi Városi Önkormányzat. Ez a változás a mi iskolánkban 2013. április 01.-én lépett hatályba.
A tanárok az iskolatitkár a rendszergazda és a könyvtárosnak a Klebelsberg lett a munkáltatója, és az oktatással kapcsolatos feladatokat látják el.
A takarítónők, karbantartók, portások és a két gazdasági ügyintéző munkáltatója a Városi Önkormányzat és a működtetéssel, kapcsolatos feladatokkal foglalkoznak.
A szétválás ellenére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a munkaügyi feladatokat (dolgozók be-, kiléptetése, távollét feladás, nem rendszeres kifizetések és változóbér számfejtése, tehát a munkaügyi feladatok teljes egészében) nem saját dolgozójával, hanem velem, mint Önkormányzatos dolgozóval látja el. Más Intézményekben ezeket a feladatokat az iskolatitkárrá átminősített gazdasági dolgozó végzi, ami nálunk nem történt meg. Az új munkáltató vezetője még nem készítette el az új munkaköri leírásokat különböző tisztázatlan jogi ügyek miatt, de az biztos, elismeri Ő is, hogy ezeket a feladatokat nem nekem kellene ellátni. Javasolta, hogy beszéljek az iskola igazgatójával, de az igazgató meg sem hallgat (ráadásul az igazgatóválasztásnak is Ő lett a nyertese). A Klebelsbergnél természetesen nem tudnak választ adni, de szinte semmire, ami munkaüggyel kapcsolatos.
Ezek után számomra teljesen világossá vált, hogy 2013. április 01-től megbízási díj járna az elvégzett munkáért.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban jár megbízási díj a munkaügyi feladatok elvégzéséért, vagy nem? Ha igen, mennyi összeget követelhetek? Esetleg visszamenőleg április 01-től is?

Kérlek, segítsetek!

RM78 # 2013.08.09. 10:36

Szeretném megkérdezni,hogy gyesen lévő kismamának mi jár,ha megszünik a cég.Levélben azt irták, hogy a munkaviszony a jogutód nélküli megszünéskor fog megszünni, a törvényes juttatások fognak megilletni.A jelenleg is dolgozók jó kis pénzeket kapnak, amit az üzemi tanáccsal szavazott meg a vezetőség.Ebből nekünk nem adnak semmit.Ez jogutód nélküli megszünés esetén jogszerü?Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.05. 19:29

A munkavállalónak 25 ezer forintos közzétételi díjat kell fizetnie. Hogy meddig tart, azt senki meg nem mondja előre, de a munkabér igényt valószínűleg még a felszámolás befejezése előtt kielégítik. Mondjuk, olyan hat-kilenc hónapon belül.

Jobb lenne szakemberre bízni, hogy flottul menjen, ne teljen az idő a hiánypótlással.

dentalpink # 2013.08.05. 18:29

Tisztelt Fórumozók !
Szeretném megköszönni az eddigi segítségeket ! Azonban lennének még kérdéseim.
Létezik-e olyan formanyomtatvány amelyben egy cég felszámolását lehet kezdeményezni a cégbíróságtól? Mennyi ideig tarthat a felszámolási eljárás és milyen anyagi vonzatai vannak?
Tisztelettel

ObudaFan # 2013.08.03. 09:59

Bombika1976

Szerintem nincs rendben, az munkaszüneti nap.

ObudaFan # 2013.08.03. 09:53

csonti66

Csak készenléti jellegű munkakörben lehetséges.

ObudaFan # 2013.08.03. 09:27

dentalpink

Attól, hogy megszűnt, még szerepelnie kell benne, csak megszűntként, így valószínűleg elírtál valamit.
Viszont ha esetleg elrendelik a felszámolást, be kell jelenteni határidőben a követelésedet, különben elenyészik. A tartozást nem ellenőrzi senki, neked kell bejelenteni, ezért érdemes folyamatosan figyelni a Cégközlönyt, hogy nem rendelték-e el a felszámolást.
Ha a végrehajtás sikertelen, akkor egyébként éppen neked lenne érdeked a felszámolást kezdeményezni, hogy a Bérgarancia Alapból megtérüljön a követelésed.

dentalpink # 2013.08.03. 07:58

Tisztelt Fórumozók !

Szeretném megkérdezni,hogy ha egy céget már nem találok a cégjegyzékben akkor megszűnt-e? A volt munkáltatóm ellen megnyertem a munkaügyi pert mivel sem a végkielégítésemet sem a felmondási időre járó pénzt nem fizette ki.Végrehajtást is kértem a bíróságtól .Sajnos pozitív eredménye nem volt.A minap néztem meg a cégjegyzéket és nem szerepel benne a volt munkáltatóm Megszünhet-e egy cég megítélt tartozással? Két kollégámmal is ugyanez a helyzet.Nem ellenőrzi a tartozásokat senki? Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel

csonti66 # 2013.08.02. 15:37

Közalkalmazotti (szociális)szférában dolgozom, megszakítás nélküli munkarendben. Időnként úgy jön ki a lépés, hogy a beosztás szerint 24 órás a szolgálatom, ami elvileg nem lehetséges. Van-e valamilyen szankciója annak, ha kiderül, hogy alkalmanként 24 órában dolgozom? (egyébként szakmai szempontokat figyelembe véve, a 24 órás műszakok indokoltak, ill. gyakorlatilag is könnyebb a váltások kivitelezése.) Továbbá megoldható-e hivatalosan a 24 órás munkaidő/munkarend, ill. kizárt-e a 24 órás foglalkoztatás?
Előre is köszönöm a segítséget!

Bombika1976 # 2013.08.01. 16:17

Sziasztok!

Egészségügyben dolgozom,orvos mellett.
Július 01 Semmelweis-nap alkalmából a területen elrendelték a munkaszüneti napot, de én vállalkozó orvos mellett dolgozom.
Eredetileg szabadságon lettünk volna ,mivel a rendelőben felújítási mnunkálatok voltak,de több ismerősöm jelezte, hogy ezt az ominózus napot fizeti a fönöke,nem szabinak tudja be.
Ma rákérdeztem,az én fönököm szabadságnak írja ki.
Ez így rendben?

Előre is köszönöm a segítséget

kiralyjana # 2013.07.30. 19:58

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy orvostudományi egyetem nappali képzése mellett, van-e lehetőség a teljes munkaidős jelenleg meglévő állás folytatása? Jogilag jelent-e bármilyen problémát?

Válaszát köszönöm szépen!

Judith56 # 2013.07.20. 16:44

Mindketten egy időben dolgozunk,reggel 7-től délután 3-ig.Nem váltott műszakban.

ObudaFan # 2013.07.20. 06:19

Önmagában az, hogy a munkaidő-beosztás nem egyenletes, az nem törvénytelen. Hogy egyébként minden rendben van-e, annak az eldöntéséhez ismerni kellene a munkaszerződést és egy részletes munkaidő-beosztást.

Judith56 # 2013.07.20. 05:38

Ketten vagyunk takarítók egy intézménynél,ahol 55 idős lakó van/földszint,emelet/.Helyettesítőnk nincs,ha egyikőnk szabadságra megy addig a másik csinálja az ő munkáját is.Tehát a szabadságunkat is ledolgozzuk.Túlóra esetén le lehet csúsztatni,nem fizetik ki.Mindezt egymás kárára tesszük,mert akkor is egy dolgozik kettő helyett.Hatalmas terület,rengeteg fizikai munka.Mire egyikőnk letölti a szabadságát,a másik hullafáradt. Szeretném kérdezni,hogy ez a megoldás törvényes-e?

TT00 # 2013.07.19. 07:34

Tisztelt Szakértő!

Lehetőségem lenne a főállású munkaviszonyom mellé (8óra) másodállást is vállalni napi 4 órában. Természetesen munkaszerződéssel. Milyen kötelezettségeim lesznek a 4 órás foglalkoztatásban, mire kell figyelni?
A szerződésem szerint kötelezhetnek napi 12 óra munkára?
Mi történik ha nem tudom/akarom felvenni a munkát?
A szabadság ilyen esetekben eltér ha van napi plusz 4 órám?

Előre is köszönöm válaszát!

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.07.17. 11:39

Lace

Munkaügyi felügyelethez, vagy bírósághoz lehet fordulni.

________________________________

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

dzsasztin # 2013.07.14. 08:29

Tisztelt szakértők!

Kérdésem az lenne,hogy jár e az ismerősömnek az 5 nap pótszabadság?

Tavaly megkapta az idén állítólag a munkahelye szerint nem jár.
Munkahely szerint ,csak az újonnan elbíráltaknak jár az új jogszabály szerint.

2006 óta II. kategóriás 100%.-os jogilag vak