Munkajogi Szakjogász


Danila # 2013.01.18. 17:36

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.
2010.08-ban szültem.TGyas-t vettem igénybe mint egyedülálló anya,Gyed és Gyes-t nem.Teljes munkaidőben dolgoztam.Táppénzen soha nem voltam.Sem a gyermek születése elött sem azután(nem fiatal anya vagyok.)A cégnél szervezeti átalakulás történt, mindenkinek gyakorlatilag a munkaviszonya megszünt,illetve módosult a munkaszerződéssel-az új szervezet felállásakor.Ezzel egyidőben csoportos létszámleépítés is volt.Az általam ellátott munkakörben többen dolgoztunk, pár ember státusza megszünt.Magasan kalifikált vagyok(5 diploma stb)váratlanul ért hogy bekerültem a csoportosba.KÉrdésem a felmondási korlát mennyiben számít valamit, mert én úgy látom,hogy egy "felszentelt malaszt"a Munka Törvénykönyvben.Tulajdonképpen ha részmunkaidőben megyek vissza, vagy ha nem is megyesk vissza 3 év elött akkor jobban járok.Most aztán rendesen megtámogatott a magát "családbarát-nak, és a" munkaalapú társadalom "szlogent hangoztató törvényalkotók.Mivel nem csak a gyerekért vagyok felelős + még egy kizáró gondnokság alatt áló idős emberért is akinek egyetlen rokona vagyok,ezért a cég központjánál, illetve külföldi munkát nem tudok vállalni.Kérdésem.:A munkakör betöltésénél, újra leosztásnál nem kellett volna előnyt élveznem mint felmondási korlát alatt levő személynek?Milyen lehetőségeim vannak ebben az esetben?

totorami # 2013.01.16. 19:08

Tisztelt Szakértő!

Pedagógus vagyok.8 hetet voltam fizetés nélküli szabadságon. Hét nap fizetett szabadságom megmaradt.
A munkahelyemen azt mondták nem jár a fizetett szabadság.
Szeretném tudni,hogy a fizetetlen szabadságot a szombat,vasárnapokkal együtt számolják,vagy csak a munkanapokat.Ha lehet az idevaló jogszabályt szeretném megtudni.
Köszönettel:totorami

Gabesz23 # 2013.01.14. 12:04

KBS, ez aztán az önzetlen tanácsadás itt a fórumban. :-)))))))))))))))))))

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.14. 11:40

Ha neked az úgy jó...

szabo.peti00 # 2013.01.14. 07:50

T. Jogász!

Információt szeretnék arról, hogy adott egy kft. amelyben van 33 % tulajdonom, végezhetek-e bármilyen tevékenységet benne anélkül, hogy munkaviszonyként bejelenteném, mivel ebből én pénzt nem kapok. Van egy főállásom, én csak a cég vagyonát növelem, esetleges osztalék reményében dolgozom.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szabó Péter

ObudaFan # 2013.01.01. 11:28

Az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok miatt szerintem alkalmazandó és nem lehet eltérni.

ngfh # 2013.01.01. 09:22

Tisztelt Hozzáértők!

Munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatban szeretnék feltenni néhány kérdést.

  1. Ha jól értelmeztem az új Mt. szerint a kölcsön munkaerőre is vonatkozik a cég kollektív szerződése. Ez vonatkozik a bért érintő pontokra is (bérpótlék, cafetéria, alapbér)?
  2. Ha vonatkozik rájuk, akkor ez mikortól érvényes?
  3. Van e lehetősége a munkáltatónak figyelmen kívűl hagyni ezen pontokat (pl szerződésben megfogalmazva)?
bencslaci # 2012.12.21. 14:07

Tiszteletem!
majdnem 3 hónapja dolgozom egy cégnél és persze próbaidős vagyok!
utolsó munkanapomon nem került kiirásra a szabadságom,de mint ez kiderült utólag kiirták ugy hogy alá sem irtam,nem is láttam!
2 napot kértem összesen.Sajnos a 2 nap szabadság utáni napon lebetegedtem amit nem díjaztak!Telefonon próbáltam közölni,de nem vették már akkor sem fel,így sms-ben közöltem!
Erre már jött a reakció sms hogy "szabadság alatt nem mehetsz táppénzre"!
Közben kiderült hogy mehetek és van is igazolásom!
Én 2 nap szabadságot kértem,amit nem is irtak ki amig ott voltam,de mire letelt a 2 nap,érdekes módon még szabadságon voltam!
Közben telefonon hívtak,hogy számoljunk el pénteken azaz ma délelőtt 10 órakor mert szemétséget csináltam!
Ma vittem a táppénzespapírt az elszámoláshoz,erre zárva az iroda(magánház) és a telefonokat a nagyfőnök kinyomja,a könyvelő a nem veszi fel!
Okosításon voltam rögtön ezután és kiderült hogy telefonon nem mondunk fel csak írásban,továbbá nem visszadátumozott papírokkal.Máig vagyok fedezve munkailag ill.munkaviszonyban,ami után kapok még bért(táppénzt)!
A következő kérdéseim lennének a szakértőkhöz:

  • Ha nem irtam alá szabadságos tömböt,de sms-ben elismerték hogy szabadságon vagyok voltam,mi lesz azzal a 2 nappal amire állítólag szabadságon voltam de nem írtam alá?
  • mi lesz hétfőtől,jelenlétit már nem fogok látni se nem fogom tudni egyátalán hogyan is kezelik ezeket a napokat majd?
  • mit tehetek még hogy megkapjam a felmondást minél hamarabb,ha már kiakarnak rúgni?
  • és van e joga a munkáltatónak utólag felmondáskor egyszerre kiadnia a bérpapírokat amit havonta kellett volna?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Niki91 # 2012.12.17. 17:21

Üdvözlöm!Kérdésem a következő lenne:
2010.07.21 óta dolgozom egy cégnél. A
mostani határozott idejű szerződésem 2012.11.01-től 2013.04.30-ig tart.
3 lehetőség ajánlj fel a cég a szerződés módosításra
1; fogadjam el (-20% alapbér + heti 4 nap munka)
2; közös megegyezés (nem kapok semmit és megszünteti a munkaviszonyomat 2012.12.21-el)
3; a szerződés lejártáig dolgoztat annak rendje és módja szerint de utána nem hosszabbít meg.
Fő kérdés hogy a szerződés módosítás el nem fogadása miatt ki mond fel kinek és ki mit kap illetve ad a másiknak.
Lenne e értelme pereskedni a szerződés szegés illetve a végkielégítés miatt?
Válaszát előre köszönöm!

hunoli # 2012.12.17. 07:45

1951.07.26.-án születtem.2000.jan.1.től rokkant nyugdíjas vagyok.2004.jan.1.től dolgozom ez év dec.31.-ig.Elmehetek-e korhatár előtti nyugdíjba és kérhetem -e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását?Válaszukat köszönöm.

nandy # 2012.12.04. 12:51

A munkabérből való levonásnak

  • jogszabály alapján (pl. szja, járulékok...)
  • végrehajtható okirat alapján (pl. bírói, végrehajtói, nav-os letiltás...), illetve
  • a munkavállaló hozzájárulása alapján

van lehetőség.

Nálatok a 3. eset játszik, vagyis a munkavállaló hozzájárult, hogy a bank letiltson a fizetéséből. Ez a megoldás nem szokatlan, hiszen a banknak az is egy biztosíték, hogy nemfizetés esetén a munkavállaló felhatalmazása alapján rögtön tilthatja a munkabért, és nem kell végigjárni a jogi utat.

Kezdjétek el vonni, emellett tájékoztassátok írásban a munkavállalót a levonás okáról.

PMici # 2012.12.04. 09:55

Kedves Szakértő!

Mostanában több alkalommal kapunk értesítő levelet a bankoktól, hogy munkavállalónk hiteltartozás-elmaradásban van, ezért a bank a tartozás közvetlen levonását kéri a munkavállaló munkabéréből. A bank ilyen esetben levele mellé mellékeli a kölcsönszerződésnek azt a részét, amelynek értelmében a munkavállaló akként nyilatkozik, hogy amennyiben a bankkal kötött kölcsönszerződés alapján fizetési késedelembe esik, hozzájárul ahhoz, hogy a bank által írásban megjelölt összeget munkabérének legfeljebb 33%-a erejéig munkáltatója a munkabéréből levonja, és közvetlenül a bank által megjelölt bankszámlára utalja.
Vajon elegendő-e a bank értesítése és a kölcsönszerződés részét képező munkavállalói nyilatkozat ahhoz, hogy a munkavállaló munkabérét letiltsuk, és a tartozását levonjuk, avagy ezen túlmenően a letiltás elindításához szükség van további nyilatkozatok beszerzésére vagy egyéb lépésekre is?

Köszönöm szíves válaszát!
Gabi

nike11 # 2012.11.20. 17:02

Üdvözlöm a kedves szakértőt!

A problémám kissé hosszú, de megpróbálom röviden. 2012.08.10.-én kötöttünk munkaszerződést egy céggel.
(külföldi munka magyar céggel!) Első hónap gondmentes. Következő hónapban 20 napos csúszás a fizetéssel. Az utolsó havi bért egyáltalán nem kaptuk meg. Sőt utólag kiderült, hogy Tb-t sem fizettek egyáltalán utánunk.
Tehát feketén dolgoztattak kint Ausztriában.
Mi a teendő? Kihez, milyen hivatalhoz kell fordulnunk?
Szeretnénk az ledolgozott óráink bérét! Az elmaradt Tb befizetésre kötelezhető-e a cég?
Válaszát előre is köszönöm! Üdv: nike11

Haborex # 2012.08.14. 03:49

Üdvözletem!A problémám a következő: felmondtak a munkahelyemen létszámfölösleg címén még júniusban/azóta keresnek másik embert a helyemre!!!/. Június 14-én jeleztem a műszakvezetőmnek, hogy referenciát kérek, mivel a köv. munkámhoz kellene. Azóta se semmi. Ilyenkor mit lehet tenni?

Gyöngyi19 # 2012.08.13. 13:36

Tisztelt Szakértő! Majdnem 10 évig dolgoztam a helyi óvodában, dajkaként,nyugdíjazás maitt megüresedett állásra.Ehhez a feladatkörhöz megfelelő szakmai képzettséggel rendelkeztem, de hosszú évekig, mint KÖZMUNKÁS, Közcélú munkásként voltam alkalmazva!Szeretném megtudni, hogy törvényesen jártak -e így el, törvényesen alkalmaztak-e?
Köszönöm

murzo # 2012.08.13. 12:09

Tiszteltem ,a kérdésem a következő. Férjem pszichiátriai osztályon dolgozik, éjszakás műszakban egy férfi beteg rátámadt kolléganőjére, ő a védelmére sietett, és közben eltörte a jobb karját. Baleseti jegyzőkönyv, gipsz, 90% os táppénz, stb...
Az igazság lényegi részéhez tartozik az is, hogy ezt a beteget nappalos kollégái lekötözték, majd a Főorvos úgy rendelkezett, engedjék fel, nem lesz semmi baj...
Kérdezem, hogy jó eséllyel perelhetnénk e az orvost, vagy a kórházat?
/ a baleseti jegyzőkönyve nem került bele sajna, hogy a főorvos utasítására engedték fel a beteget/.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2012.08.08. 16:46

De ha arra hivatkozik, hogy nincs hely, mert ugye az könnyen lehet, bár a helyemre senkit sem vettek fel, akkor megtámadhatom a felmondást azzal az indokkal, amit a főnök kijelentett, miszerint én soha többé nem fogok ott dolgozni?

Ez kevés lesz.

erasterck # 2012.08.07. 21:49

Kedves mamamacoka!

Sajnos ebben a régióban és abban a munkakörben, ami a szakmám nem nagyon lehet válogatni, örülök ha van munkám, két gyereket kell nevelni, a férjem most lett munkanélküli. Én az egészet hagytam volna, ha nem pofátlanul viselkednek, és jogtalanul akarnak kirakni, mondvacsinált indokkal és még családbarátnak nevezték magukat.

Igazából semmi kedvem visszamenni, de ha nem lesz más munkahelyem addig, muszáj lesz!!!!

Nem akarok én semmit kifizettetni, eddig sem fizettek a minimálbéren felül semmit (még étkezésink sem volt), nem sok pénz a 70ezer forint, de több a semminél és az ember sokat nyel érte!

erasterck # 2012.08.07. 21:42

Kedves ObudaFan!

Ezt tudtam eddig is, A helyzet az, hogy a még ott dolgozó másik két kollégát is elküldték, mert nem bírták anyagilag, vagyis ez volt a kifogás, utána mondták , hogy "feketén" járhatnak dolgozni, amikor olyan meló van (amit a főnök fia nem akar megcsinálni)

De ha arra hivatkozik, hogy nincs hely, mert ugye az könnyen lehet, bár a helyemre senkit sem vettek fel, akkor megtámadhatom a felmondást azzal az indokkal, amit a főnök kijelentett, miszerint én soha többé nem fogok ott dolgozni?

ObudaFan # 2012.08.07. 20:53

Valóban felmondhat, ha visszamész dolgozni, de valóban szigorúbb feltételekkel. Ebben az esetben a munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló
képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a
munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött
munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
A munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással pedig csak akkor, ha azonnali hatályú felmondásnak is helye lenne.

erasterck # 2012.08.07. 16:27

Kedves Szakértők!

Az alábbi helyzetben vagyok:

2010 május elején léptem munkába egy magánvállalkozónál. Szóban ígéret szerint 3 hónapig minimálbér, utána emelés, ez nem történt meg. Még munkába állás előtt a lakásomon felkeresett a fiával, aki a munkaadóm volt későbbiekben és ott megbeszéltünk minden feltételt a férjem előtt! Miszerint: folytathatom az egyetemet, elengednek munkából és azt az időszakot is fizetik vagy ledolgozom, túlórát nem fizetnek, azt csúsztathatom, nem probléma a már meglévő gyermek, elengednek, ha valami gond/baj van Vele, illetve közöltük, hogy két éven belül szeretnénk újabb gyermeket vállalni - ez sem volt probléma, az elmondásuk szerint.

Nos, 2011. március vége felé, mikor el kellett menjek a gyerkőccel táppénzre - aminek ellenére esténként be jártam segíteni 4/5-8/9-ig, mert kért rá a munkaadó, volt hogy egész nap be tudtam menni - a kezembe nyom egy közös megegyezéses felmondást azzal a nappal, a papírokat pedig az azt következő hétfőn kapnám meg, illetve az anyagiakat is. Természetesen nem írtam alá, kértem egy példányt és jogászhoz mentem, illetve fel hívtam a figyelmét arra, hogy betegápolásin vagyok a gyerekkel. ( a gyerkőc 2011. október 28-án töltötte a 3. életévét)Ő arra hivatkozott, hogy túl sokat beteg a gyerek, illetve pénzügyi problémái vannak, és ezért nem kíván tovább foglalkoztatni - a gyermekem tényleg sokat beteg, de azon kívül, hogy az orvosokhoz elvittem, mindig a nagyszülők vigyáztak rá, mert nem akartak táppénzre engedni... Igaz volt olyan alkalom, hogy be kellett vigyem magammal a beteg gyereket, mert dolgozni kellett, különben többet nem kellett volna mennem, de ezt is a munkáltató "kérte". Illetve már próbálkoztunk a babával, amivel kapcsolatban kikötötték, hogy szülés előtt el kell menjek munkanélkülire, mert Ő nem lesz hajlandó a járadékokat fizetni. Amúgy startkártyával voltam foglalkoztatva.

Ezek után közölte, hogy akkor majd Ő felmond, és sms-ben küldte, hogy hétfőn készen lesznek a papírok, amikor ismét szóltam, hogy tp-n vagyok. Innentől kezdve indult meg a hadjárat... Én maradtam tovább tp-n, amíg az orvos tartani tudott, majd fizioterápiára kellett járnom, azzal ismét tovább tudtam lenni tp-n. Ez alatt a munkáltató aláírattatott velem egy szerződés módosítást április elején, hogy febr. 28-tól 6 órában dolgozok a 8 helyett, ha nem írom alá a kollégák addig nem kapnak munkabért, illetve én sem. Az áprilisi törvény miatt amúgy is át kellett jelentenie 6 órába, mert GYES mellett dolgoztam, ezt mondtam is Neki, hogy csak április 1-től esedékes ez, erre közölte az előbbieket, vagy írjam alá a közös megegyezést.

Időközben a gyerkőc kórházba (fertőző oszt.)került, amikor is bent kellett Vele maradjak, de kórházi rendszerbe nem vettek fel. Kértem a kórházat, intézzék el, hogy ott tudjam felvenni a fizios kezelést, erre nem volt mód, de a gyerek sem maradhatott egyedül (sajátos nevelésű), mert a kórház nem vállalta. Így 3 nap kimaradt a kezelésből, ekkor a munkáltató a tb-hez benyújtott egy felülvizsgálatot, amiben a javamra döntöttek, mert sajátos helyzet állt fenn. Ezután nem volt hajlandó leadni a tp-s papírokat, még az igényt sem, egy alkalommal szóltam, hogy mikor kapom meg a tp-t? Azt mondták intézik, de nem így lett, vártam kb egy hónapot, majd a tb azt javasolta tegyek panaszt. Így elindítottak egy közigazgatási és egy hatósági eljárást felé hivatalból. Nem tudta megindokolni, miért nem adta le, persze az én hibám volt ez is... Hozzá teszem, ekkortól el kezdet telefonon zaklatni, aminek a felvételei meg vannak. A tb megbüntette a mulasztásáért, akkor megfenyegetett telefonon, hogy mindent elkövet, hogy ne tudja többé ott dolgozni!!!

A papírokat mindig ajánlottan küldtem el, mindent másoltunk!!! Később egyéb kezelést kaptam, így folyamatosan tp-n voltam, majd júliusban állapotos lettem, veszélyeztetett! Novemberben a kisfiam újra kórházba került, kivizsgálásokra (pszichiátria, kamerázott szobában) került sor, viszont csak úgy lehettem bent vele, ha felvesznek kórházi ellátásba, azaz továbbra is biztosított leszek, csak a tp-t meg kell szakítani előtte való nappal, majd mikor kiengedtek újra vissza tp-re. Na erre úgy reagált a munkáltató, hogy keresőképes voltam - tb-t és ügyvédet is kérdeztem, mind a kettő azt mondta, nem voltam keresőképes, mert kórházi ellátásban voltam, csak semmilyen pénzbeni juttatás nem jár erre az időszakra.

2012. március 9-én megszületett a lányom.
Az a kérdésem, milyen szabályozás vonatkozik rám, mind a szabadságok terén, illetve ha vissza "szeretné" menni dolgozni. Tudtommal felmondhat, ha visszamegyek dolgozni, a kicsi 3. életéve előtt, de csak bizonyos feltételekkel. Megtámadhatom-e a felmondást az előzőek ismeretében, ha úgy intézi, hogy ne tudjon foglalkoztatni?

Köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2012.08.07. 14:27

A munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.

enndzsy # 2012.08.07. 13:36

T.Cím!

A párom dolgozott egy vállalkozónál (úgy tudta be van jelentve - sajnos nem volt csak néhány napot, mint alkalmi munkavállaló) de ő nem fizette ki és még most is csak hitegeti hogy majd ekkor majd akkor.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönettel Enndzsy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.07. 06:38

Érvénytelen volt.
Az a teendőd, hogy szeptember elsején munkaidő kezdete előtt tíz perccel a szerződés szerinti munkavégzési helyen munkavégzésre alkalma állapotban jelentkezel munkára.

Bombika1976 # 2012.08.07. 05:24

Szép reggelt!

Köszönöm a segítséget!
Akkor a felállás szerint nem volt korrekt a munkaadó részéről az utólag,szóban elhangzott feltételek megjelölése.(Amit ugye nem fogadtam el)Viszont megvan írásban,elmentettem.
Van teendőm?
Más kérdésem nincsen:)