Munkajogi Szakjogász


Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.06. 20:34

Elsejével, bocsánat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.06. 20:33

A munkaviszony szeptember 10-ével kezdődik, addig munkavégzési kötelezettséged nincs.

reni01 # 2012.08.06. 18:02

T. Cím! Érdeklődnék, hogy főállásom megszünt, viszont van egy egyéni vállalkozásom (lépcsőháztakarítás) most nem tudom mi lesz? előlép főállásba a takarítás, és adózom a pusztán 38000/ft-os jövedelmem után, mindaddig míg nem találok mást?52 éves vagyok,más jövedelmem nincs. nem akarom elhinni, ha havi 60000-el kevesebb a bérem, még adóznom is kell....köszönöm

Bombika1976 # 2012.08.06. 05:58

Jó reggelt!

A szerződéskötés dátuma Július 10
munkáltató a munkavállalót
2012.Szeptember elsejétől alkalmazza.
Más nincs megjelölve.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.06. 04:50

Mi van a szerződésben a munkaviszony kezdeteként megjelölve?

Bombika1976 # 2012.08.05. 21:05

Azt elfelejtettem az előbb,hogy a munkaszerződésből is van egy példányom(az ott felsorolt feltételekkel) illetve el van mentve a munkaszerződés megkötése után-a munkáltató által elküldött email,amiben részletezve van,hogy 14 munkanap,azaz közel 3 heti munkát vár tőlem a munkaadó csupán bejárás költségtérítéséért..(Egy tank üzemanyag)
Ráadásként van egy pont kiemelve ( az utólag elküldött elektronikus levélben) hogy XXXXX... a munkába állás feltétele!
Erről természetesen az aláírt szerződésben egy szó sem volt,nem is utaltak rá..
Joggal érzek csalódottságot ( sajnos)

Bombika1976 # 2012.08.05. 20:38

Szép Estét!

Gyorsan vázolnám a helyzetemet,nem tudom mi a teendőm.
2012.Július 10.-én aláírtam egy munkaszerződést,a munkába állás első napja 2012.Szeptember elseje lett volna.Július 12.-én a szerződésben szereplő START Kártyát kikértem(igényeltem) az adóhivataltól a munkáltató kérésére.
Szerződéskötés után a munkáltató részletezte szóban és emailben is ,összesen hány napot kéne bejárnom betanulás és egyéb címszó alatt.Összesen 14 munkanap lett volna,még Szeptember elseje előtt, rákérdeztem az anyagi részére-munkabért nem kaptam volna,hanem utazási költségtérítést.Én szintén emailen jeleztem a munkáltatónak,hogy az általa utólag felállított feltételeket nem áll módomban elfogadni. Választ erre nem kaptam azóta sem,de közben tudom,már mást felvett hivatalosan a helyemre az ominózus "köztes" időre is fizetéssel..
Én viszont munkanélkülire mennék,amíg állást keresek,de nem tudom,hogy jogilag van-e lehetőségem rá,így hogy itt van egy "nyitott" szerződés a kezemben.
A már előzőleg aláírt szerződést nem kellett volna bontanunk hivatalosan?
Előre is köszönöm a segítséget,

ytam # 2012.08.05. 12:02

Tisztelt Jogász Úr!

Sürgősséggel kérem tanácsát, lecserélt igazgató vagyok, 50 km-re lévő tagintézményben ajánlott munkakört utódom aug 1-én, szóban, aug 8-án reggel kell választ adnom. A munkakör másik intézményegységben van, mint amelyben igazgatói megbízásom előtt dolgoztam és amelyet igazgatóságom alatt is vezettem összesen 16 éven át. Váltanék munkahelyet, de ilyen rövid idő alatt nem tudok. Amennyiben szóban igen-t mondok, bár tudom, hogy az utazási idő és a költségek miatt nem vállalható a feladat számomra, érne-e a később jogérvényesítésben hátrány. Van-e lehetőség a gondolodási időt húzni.
Az intézményben lakóhelyemen is van munkalehetőség, erre vonatkozó kérésemtől az utód elzárkózott, szintén szóban.
Köszönettet

ObudaFan # 2012.08.04. 11:43

Kártérítéshez valószínűleg van, de azért egy picit bővebb tényállás kellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.04. 10:23

Ettől a munkaviszony nem fog meghosszabbodni. Tulajdonképpen mi a kérdés.

zsoka0635 # 2012.08.04. 05:18

( a lábujjam zuzodott )

zsoka0635 # 2012.08.04. 05:16

Tisztelt Jogászúr! Tisztelettel érdeklődnék, hogy mi van akkor ha: utolsó munkanapomon (közös megegyezéssel történt a felmondás) üzemi baleset ért és a munkáltatóm holott nem ad védőruhát,csak köpenyt mindenbe beleköt természetesen nem akar fizetni. (kórházi takarító vagyok, voltam)Pestről jön le hétfőn egy úr..aki kivizsgálja a történteket.nem tudom mi várható, s mihez van jogom?? köszönöm

pazs # 2012.08.03. 18:32

Dr. Attika: hadd tanuljak, azt honnan tudod, hogy amit ő németországi bérnek nevez, az költségtérítés, nem pedig teljesítménybér? És ha ez így van, szerinted lehet a teljesítménytől függően kevesebb a költségtérítés?

Dr.Attika # 2012.08.03. 14:55

Üdvözlöm robi77!
Ön jogszerűen Németországban nem munkabért kapott, hanem költségtérítést. Munkabére az itthoni minimálbér.A költségtérítés pedig nem függhet a teljesítménytől. Nem véletlenül nem kap kimutatást a kinti kifizetésről.

pazs # 2012.08.03. 13:46

robi: igen és igen (sőt!). Nyilván közben meg nincs rendben, hogy a szabadságod alatt semmilyen bért nem kaptál.

zsoka0635 # 2012.08.03. 13:37

Tisztelt Jogászúr! Tisztelettel érdeklődnék, hogy mi van akkor ha: utolsó munkanapomon (közös megegyezéssel történt a felmondás) üzemi baleset ért és a munkáltatóm holott nem ad védőruhát,csak köpenyt mindenbe beleköt természetesen nem akar fizetni. (kórházi takarító vagyok, voltam)Pestről jön le hétfőn egy úr..aki kivizsgálja a történteket.nem tudom mi várható, s mihez van jogom?? köszönöm

robi777 # 2012.08.03. 09:38

Üdvözlöm.

Következő a problémám:

egy magyar KFT-nél dolgoztam, amely külföldre küldött kiküldetésbe. Valójában ez egy külföldi munka volt, magyar cégen keresztül. Kaptam az otthoni minimálbért, plusz Németországi bért, de a németországi bér tisztán teljesítményes volt. Erről a bérről a munkaszerződésben nem szerepel hogy mennyi. Ha változott akkor mindig szóban elmondták. Ha nem teljesítettem egy bizonyos célt, akkor a munkabéremből levontak 100 EUR-okat.
Normális fizetési papirt soha nem kaptam, csak mindig egy papirt kellett aláirni, hogy ennyi volt a fizetésem, ami reális is volt. Másrészt szabadságos papirt sem irtam alá soha. Nyilván amikor szabadságon voltam azokon a napokon nem kerestem semmit.
A munkaszerződésben benne van, ha nem töltöm le a felmondási időt, akkor több száz eurót levonnak a fizetésemből.
Kérdésem a következő:
1, Kínálhat-e egy munkáltató teljesítményes munkaszerződést?
2, Tényleg levonhat a fizetésemből több száz eurót, mert nem töltöttem le felmonási időt?

Válaszát köszönöm!
Robi

ObudaFan # 2012.08.02. 19:33

Bérgarancia Alap szempontjából bértartozás: a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetet - mint munkáltatót - terhelő minden munkabértartozás, ideértve a betegszabadság időtartamára járó térítést is, és a munkaviszony megszűnésével összefüggésben járó, a Cstv. 57. §-ának (3) bekezdése szerint elszámolható végkielégítés tartozás.
Tehát teljesítménybér, műszakpótlék is. SZÉP-kártya az már szerintem nem.

Higi # 2012.08.02. 12:47

Dr.Attika
Kérem olvassa el 26.-án kelt levelemet.

Higi # 2012.08.02. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

A bergaranciaalapból mire lehet igényeleni?Csak alapbérre,vagy átlagbérre? Étkezési utalvány,Szép kártya rendezésére?Nekünk van egy alapbérünk,ami pont a fele a fizetésünknek,erre jön rá a teljesítménybér,és a müszakpótlék.Ilyen esetben miért nem az átlagbér igényelhetö,mert a felszámolás miatti állás nem a dolgozók hibája.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.01. 11:37

Köthet a munkavállaló munkaszerződést meghatalmazott útján? Hmmm...

erka.mama # 2012.08.01. 11:32

Tisztelt Fórumozók!
Tájékoztatásra és segitségre lenne szükségem a férjem ügyében.
A férjem közel 30 éve dolgozik az egyik Volán társaságnál autóbusz gépkocsivezetőként. Még soha, semmiféle balesete, betegsége nem volt.
Idén januárban a jogosítvány érvényesitése volt soron. Elment szemész-orvoshoz, mert a látásával lett valami gond, aki megállapitotta, hogy szürkehályog van a jobb szemén. Március 07-én megoperálta, de az operáció közben derült fény valamilyen gyermekkori sérülésre, de ez nem akadályozta meg a mütét sikerét. Vártuk a gyógyulást, de sajnos nem a várt ütemben történt, bár a látása 2 szemmel tökéletes. A "családi tanács" véleménye alapján másik orvoshoz fordultunk, aki megvizsgálta, és ujabb mütétet javasolt. A mütét julius 05-én történt. A gyógyulás nagyobb ütemü, de az ilyen vizsgálatok alkalmával használt táblát a megfelelő távolságból a jobb szemével "csak" félig, tehát a felső 4 számot tudja elolvasni, mig mindkét szemével tökélesen végigolvassa a legapróbb számokig.
Itt kezdődik a probléma: a szemész főorvostól kapott orvosi szakvélemény alapján "gépkocsivezetésre szemészetileg alkalmas", mig az üzemorvos ezt a véleményt nem fogadta el, de nem adott semmi papit, vagy egyéb dolgot amivel tovább tudnánk az ügyet vinni. Mi alapján fellebbezheti meg az üzemorvos a szakorvos véleményét.
Részünkről mit tehetünk? Köszönettel:

rokonfajta # 2012.08.01. 09:43

Tisztelt Fórumozók!

Nem teljesen világos előttem hogy a szakszervezet melynek tagja vagyok miért kért olyan meghatalmazást tőlem és a többi tagjától hogy teljes jogkörrel ruházzam (ruházzuk) fel jognyilatkozat megtételére helyettem (helyettünk). A kérdésünkre elmondták,hogy erre azért van szükség mert valószínűsítik ,hogy a munkáltató a későbbiekben egyéni szerződéséket akar kötni velünk amivel egyenlőtlen bérezés alakulhat ki a mostani azonos javadalmazáshoz képest, illetve általánosságban kedvezőtlenebb feltételekkel fogunk majd dolgozni ezért a szakszervezetnek mindenképp képviselnie kell minket. Ezt három példányos teljes bizonyító erejű magánokiratba kívánja foglalni a szakszervezet az új munka törvénykönyve 21.§ alapján. Kérdésem lenne ezzel kapcsolatban a fórumozókhoz: abban az esetben ha a munkáltató munkaszerződés módosítást ajánl fel, a szakszervezet a fentebb említett felhatalmazásom birtokában aláírhatja a munkaszerződést helyettem? Elképzelhető hogy én már csak az szakszervezet és a munkáltató által létrehozott munkaszerződést kapom a kezembe?

Egyjogász # 2012.07.29. 16:31

Tünde azt fejtegette, hogy néhány ítéletből, egyedi tapasztalatokból nem lehet általános következtetéseket levonni. Azt természetesen nem ismerte el, hogy a munkaügyi bíróságok általában munkavállaló-pártiak.

A teljesség kedvéért azt is le kell írnom, hogy Tünde szerintem munkaügyi bírónak nagyon jó volt.
Láthatóan felkészülten jött a tárgyalásra, nem ott próbálta meg megismerni az ügyet és az általános gyakorlattól eltérően nem lacafacázott, hanem az első tárgyaláson ítéletet hozott (pedig a munkavállaló ügyvédje halandzsázott össze minden baromságot, hogy halasztás legyen).
Ja, és ő valóban csak az ügyet nézte, gond nélkül elutasította a munkavállaló keresetét:)) (amit egyébként a másodfok helyben hagyott).

kfgabri # 2012.07.29. 15:51

A kilencvenes években apukám beperelt munkáltatóként a cég ügyvédjével rendszeresen megjelent a nyíregyházi bíróságon, mert a munkája egy vidéki nagyvállalatnál válságkezelésről szólt, ami együtt járt kirúgásokkal.
Ezeket nagyon ki kellett érdemelni (pl. leltárhiány már akkor 7-8 számjegyben mérve és tsai).
Az egyik szuperokos azt csinálta, hogy átvette az árut, a cégbe bekerült papíron, de fizikailag az ő maszekolásába ment.
Erről dokumentek voltak, egybehangzó tanúvallomások (pl. a logisztikát lebonyolítók, eladók), sőt, a delikvens is elismerte jkv-ben.
A bíró néni azt mondta, hogy mivel a munkaköri leírása az átvett áru tételes kezelésére nem terjedt ki (anyád), ezért a jóember nem tudhatta, hogy a más szajréját nem használom sajátomként és nem értékesítem sajátomként (mert ez egy 50éves áruházi osztályvezetőnek a lelkére kell kötni).
Én még gimis voltam, apám pedig őrjöngve jött haza, hogy az összes munkaügyi bírót leterelné a bányába...
Végül az LB tette helyre a dolgokat :-)