Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2007.11.19. 21:17

Kérdésem még!
Az 59 év azokra a nőkre is vonatkozik, akik 2008-ban lesznek 57 évesek? Vagy ez a korhatár 2009-2012 között lesz érvényes?
Veronika

Üdvözlettel Veci

Remete # 2007.11.20. 07:57

Nem. A módodsítás csak a 2009. január 1-től kezdődő időszakot érinti. 2008. december 31-ig legalább 38 év szolgálati idő esetén a nők 57. míg a férfiak 60. éves koruktól mehetnek csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba.

dezset # 2007.11.20. 08:24

Sziasztok!

Hát, őszintén, nem ez szerettem volna.
Márcsak a pezsgő miatt sem. ;-)

Remete!
Várjuk meg a zárót. :-)
Mindenesetre behűtöm addig is.
Üdv.

Tivadar

Veci # 2007.11.20. 15:14

Tivadar és Zoltán!
Az este fel akartam hívni a figyelmet, mi lesz a pezsgővel? Üdv. Veronika

Üdvözlettel Veci

tuccos # 2007.11.21. 21:10

Jó estét kivánok!Érdeklődni szeretnék,hogy édesapám 2008 november18-án tölti be a 60 évet.Úgy néz ki,hogy január1-el megszünik a munkahelye.41 év munkaviszonya van elmehet-e nyugdíjba januárban,vagy meg kell várni a novembert.
Köszönettel Alíz

Remete # 2007.11.21. 22:56

Tuccos!

Sajnos nem. Ha megszünik a cég akkor a korengedményes nyugdíj sem jöhet szóba. Előrehozott nyugdíjba pedig csak a 60. születésnapjától mehet.
A hiányzó 10 és fél hónapot passzív táppénzel (45 naptári nap) és álláskeresési támogatás (munkanéálküli segély) lehet áthidalni. Ez utóbbiak a leendő nyugdíj összegét nem csökkentik, viszont a szolgálati időt növelik.
Zoltán

Dezset ne hűtsd sokáig a pezsgőt, mert megfájdul a torkom. Azért a záró szavazást (valószínűleg 26-án délután lesz) valóban várjuk meg.

dezset # 2007.11.22. 07:08

Remete!

Ne hűtsem már? Dehát a félszáraz pezsgőt ÉN hidegen szeretem.
:-)

Szép napot!

Tivadar

L.Gyöngyi # 2007.11.24. 15:38

Érdeklődni szeretnék előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban: a 42 éves munkaviszonyomat letöltöttem és betöltöttem a 60. évemet és december 10-től szeretném a nyugdíj igényemet bejelenteni. Ha igénybe venném a nyugellátást visszamenőleg 6 hónapra, akkor jár-e a 8 hónapos felmentési idő? És erre a felmentési időre milyen díjazás jár (fizetés vagy nyugdíj, vagy kizárja egyik a másikat?)?
Köszönettel

Remete # 2007.11.24. 19:03

Gyöngyi!

Ha a nyugdíjazási igényedet bejelented. akkor semmiféle végkielégítésben sem részesülsz.
Ha ez visszamenőleg kéred akkor sem. Kizárólag a visszamenőleges időszakban levont járulékot kapod vissza. Természetesen ebben az esetben sem a szolgálati időbe sem a jövedelembe nem számít bele a visszamenőleges idő ill. az abban elért kereset. A visszamenőleges kérelemnél figyelembe kell venni, hogy lehetőleg egész szolgálati év maradjon. Pl.: 41 év és 364 nap csak 41 évet jelent. (Egy év pedig ez évben 1,5 %-ot jelent a nyugdíjnál. Jövőre ez már 2 %.)
Ha azonban nem jelented be a nyugdíjaztatási igényedet és eléred, hogy felmondjanak, akkor jár az Mt. és esetleg a KSZ. szerinti végkielégítés és felmondási bér. (Ez egyébként az adataid alapján nem 8, hanem 90 nap+6+3 hónap.) A nyugdíj iránti kérelmedet a felmondás és elszámolás után is (akár visszamenőlegesen is) bejelentheted.
Zoltán

Lyonee # 2007.11.24. 20:13

Gyöngyi!
Az előnyösebb számítás miatt, aki csak teheti az idén nyugdíjba megy! Ha megkaptad a megállapítást, akkor be kell jelenteni a munkáltatónál. Ha akarnak, akkor majd mint nyugdíjast felmentenek, természetesen a felmentési idő megjár, ha egyébként járna. Hogy mennyi, azt neked kell tudni, mert nem írtad, hogy mióta dolgozol a munkáltatódnál, és az MT vagy közszféra. 2008 júniusáig, ha 1/2 évre visszamenőleg kéred a nyugdíjazást, vagyis visszanyúlik a 2007-es évre, akkor a 2007-ben érvényes jogszabály szerint állapítják meg a nyugdíjadat. Nem biztos, hogy kapsz vissza a levont járulékokból, mert a nyugdíj az összevont adóalap része lesz, (azonban a rá eső adó összegét nem kell megfizetni). Ezért előfordulhat, hogy az összevont kereset
+nyugdíj egy része magasabb adósávba kerül, ezért magasabb lesz az SZJA. A 3% pénzbeli TB, 1,5% munkavállalói járulék visszajár. A 3 egyűtt lehet +, 0, vagy negatív is.

megabor # 2007.11.25. 10:02

Üdvözletem!
1949.09.13.-án születtem. Idén köztisztviselőként több mint 39 év szolgálati időm van. Egy kislányt neveltünk.
Elmehetek még idén korengedményes előrehozott nyugdíjba? A cégnek 2009.01.01.-ig, vagy 2009.09.13.-ig kell befizetnie a nyugdíjamat? Köszönettel: Gábor

Lyonee # 2007.11.25. 10:24

Gábor!
Várjuk meg a nyugdíjtörvény módosításának a lezárását, kihirdetését.

megabor # 2007.11.25. 11:07

Az mikorra várható? Nem futok ki az időből? Gábor

L.Gyöngyi # 2007.11.25. 13:26

Köszönöm a válaszokat!
Közalkalmazottként dolgozom, októberben volt meg a 42 év munkaviszonyom és december közepétől szeretném a nyugdíjazásomat kérni. Igazából azt nem értem teljesen,hogy ha én visszamenőleg igénybe venném a 6 havi nyugdíjat, akkor jár-e a munkáltató által adható felmentési idő? A két lehetőség kizárja egymást, vagy független egymástól? Nem tudom hogy mikor járnék jobban?
A felmentési időre fizetés és nyugdíj is jár? Valamint, hogy nyugdíjba vonuláskor van-e jelentősége, hogy én mondok fel, vagy a munkáltató?
Köszönettel
Gyöngyi

Lyonee # 2007.11.25. 14:00

Tanán a héten, de ne várd meg. Mindenképpen kérj tájékoztatást a nyugdíjintézettől az ügymenettel kapcsolatban. Igazolás is kell a nyugdíjintézettől, hogy jogosult vagy rá.
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról
"1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 7. § (1) vagy (4)-(5) bekezdésében megállapított öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb öt évvel abban az esetben, ha a munkavállaló rendelkezik - az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt - a Tny. 9. §-ában vagy a 10. § (1) bekezdésében meghatározott szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíjra vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult.

(2) A korengedményes nyugdíjazás további feltétele, hogy

1. a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a - nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által megállapított - nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (MÁV Rt. Nyugdíj Igazgatóság) elkülönített számlájára egy összegben befizeti;"
megabor # 2007.11.25. 14:22

A szolgálati idő kiszámítása már megvan. Elég?, vagy külön jogosultsági igazolást kell kérni? (személyesen?)
Gábor

Lyonee # 2007.11.25. 15:01

Valószínűleg elég. Ha elolvasod a szöveges részét, akkor abban le van írva, hogy mikor milyen nyugdíjat igényelhetsz. Legalábbis a lakóhelyem szerint illetékes nyug.biztosítónál ezt is ráírják. Mindenképpen kérj tájékoztatást!

megabor # 2007.11.25. 15:18

Ott azt írták, hogy 2009.01.01-el mehetek előrehozottba!

Lyonee # 2007.11.25. 15:24

Gyöngyi!
Ha lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról, akkor a lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgoznod, ha a munkáltató ment fel , akor a felmentési idő 8 hónap, (mivel közalkalmazott vagy), ennek fele idejében kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. A nyugdíjasnak is jár a felmentési idő. Ha a 2007-es szabályok szerint mész nyugdíjba, akkor nem kell megszüntetned előbb a jogviszonyodat. Ha munkáltató úgy gondolja, majd felmond neked mint nyugdíjasnak. Ekkor jár a felmentési idő. A nyugdíj mellett 2010-ig korlátozás nélkül dolgozhatsz (ha 2007-es szabályok szerint mész előrehozott nyugdíjba), illetve a 62. éved után is. A felmentési időre is jár a nyugdíj és a fizetés is.

Bandi_1 # 2007.11.25. 15:52

Kedves becsapott férfitársak!

A férfiak és nők előrehozott öregségi nyugdíjazása Alkotmány ellenes.
A törvény jó, de a végrehajtás hibás értelmezés miatt nemi megkülönböztetés miatt már törvénytelen.

1997-ben ismerték ezt fel, és 1999-re ki akarta egyenlíteni a nemek közti különbséget a törvényalkotó.
Sajnos egy hibás értelmezés azóta joggyakorlattá vált, s mivel a mai jog a joggyakorlatot favorizálja, így a jó törvények is háttérbe kerülnek.

Emiatt az 57 éves férfiakat súlyos joghátrány éri 1999 óta. Ez az államnak óriási többletbevételt eredményezett.

Gondoljunk bele, hogy a férfiak a sokszor magasabb qvalitású munkák miatt kb. kétszer annyit fizetnek be a nyugdíjkasszába, mint a nők! Emellett kb. 8 évvel hamarabb halnak, s ha még két évvel később engedik őket nyugdíjba, akkor már az 1. havi nyugdíjukat sem tudják felvenni. Ez tiszta haszon az államnak.
100 milliárdokat spóroltak a férfiakon.

Jelenleg nincs olyan ügyvéd, aki ezt megértené, és felvállalná a férfiak sorozatos perét /előtte próbaperét/ az ügyben.
Talán itt lesz egy ilyen ügyvéd...

Lyonee # 2007.11.25. 20:07

Megabor!
Valószínű, hogy ez fog megváltozni. Ha 59 év maradna, akkor oké, mert 2009-től a férfiak 59 évesen mehetnek előrehozottt nyugdíjba, Te hiába töltöd be előbb, mert csak 2009-től érvényes. De nagy valószínűséggel (100%) 60 évre fog változni jan. 1-től . Ha most a tv. életbelépése előtt megkötitek a munkáltatóddal a szerződést, akkor módosítani kell a változások miatt. Ezért jó lenne hivatalos helyről segítséget kérni.

Marika51 # 2007.11.26. 15:08

Tisztelt Jogi Fórum!

A mostanában változó KJT módosítások érdekelnének engem. 2008. december közepén betöltöm az 57. életévemet, és ekkor 38 éves közalkalmazotti munkaviszonyom lesz. (1970.08.01-től folyamatosan dolgozom.)
Előrehozott öregségi nyugdijba szeretnék menni.
Azt szeretném megtudni, hogy a 2010.08.01-én esedékes 40 éves jubileumi jutalmamat megkapom-e és mennyi felmentési idő jár részémre.
Köszönettel:
Marika51

csumák # 2007.11.26. 18:06

Nem csodálkozom azon, hogy kbs időnként kiakad, hiszen akit a saját problémája igazán érdekel, lusta arra, hogy visszaolvasson? Akik itt tanácsokat adnak, lassan már úgy működnek mint egy felhúzott kakkukosóra.S ez nem az ő hibájuk.

jano

manyó # 2007.11.26. 18:46

Kedves Hozzáértők!

Ma volt a zárószavazás a parlamentben, nem tudtok végeredményt?

üdvözlettel: Manyó

Remete # 2007.11.26. 19:16

Megszavazták a november 19-i bejegyzésem szerinti változatot. A nők 59, míg a férfiak 60 éves korban legalább 40 éves munkaviszony esetén mehetnek el előrehozott nyugdíjba 2012. december 31-ig csökkentés nélkül. 37. éves munkaviszonytól csak csökkentéssel. 2013. január 1-től minkét a két nem 60 éves kortól mehet legalább 37 éves munkaviszony esetén de csak csökkentéssel.
A csökkentés mértéke 2012-ig a hiányzó szolgálati időtől függ, míg 2013-tól az öregségi nyugdíjkorhatárból hiányó időtől függ.