Előrehozott öregségi nyugdíj

Bandi_1 # 2007.11.26. 19:33

Jövőre pártunk és kormányunk újabb 120 milliárdot zabrál a nyugdíjakból, és ezt évente fogja ismételni.
A megszorítások, a súlyos munkanélküliséggel, s emiatt stresszel, nyomorral terhelt embereknek a várható életkora sok évvel fog csökkenni.

Ezzel szemben a 8-10-szer magasabb jövedelemmel rendelkező nyugati, bocs régebbi EU-s országok embereinek fizetését, és életkörülményeit vizionizálják, s az életkor növekedését prognosztizálják. Emiatt emelni kívánják az öregségi korhatárt.

A valóságban újabb nyereséget realizálnak, mert két év növekedés helyett várhatóan 5 évvel fog csökkenni az átlagéletkor. Emellé jön a kórházprivatizációnak nevezett tömeggyilkossági kísérlet, amikor is a betegek nem fognak ágyhoz, gyógyszerhez, és orvoshoz jutni.

Összességében mintegy 10 év átlagos élethossz csökkenés fog bekövetkezni pár év alatt. El fogják érni, hogy egyetlen hónap nyugdíjat, és egyetlen gyógykezelést, műtétet ne kelljen kifizetni a 40 éves, és kamatos kamatokkal növelve horribilisra dúzzadt TB, és nyugdíj alapokból, mert azokat még az előtt el hűtlen kezelik, mielőtt ki kellene belőle fizetni belőle 1 Ft.ot is.

Lát valaki ebből valamilyen jogi kiutat?

hubati # 2007.11.27. 07:17

Kedves Fórum Hozzászólók!
Ma hallottam hogy 2008.-tól csak bizonyos éves jövedelemösszegig dolgozhatnak a nyugdíj mellett a munkavállalók.
Ez mindazokra is vonatkoznak akik pl. 2006.-tól munkaviszony megszünése nélkül dolgoznak nyugdíj mellett?
Tud erről bővebben vki írni már

Remete # 2007.11.27. 07:54

Kedves Hubati!

A korlátozás kizárólag a törvényes (62 év)nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasokra vonatkozik.
A 62 év alatti nyugdíjasok is dolgozhatnak, de ha az éves keresetük adott évben meghaladja a mindenkori minimálbér 12 szeresét, akkor az elérés pillanatától az év végéig szüneteltetik a nyugdíjfolyósítást.

Bandi 1!

Mi ezen az oldalon segíteni próbálunk konkrét szakmai kérdésekben. Ez nem politikai fórum. A hasonló hozzászólásokkal kérlek, hogy keress fel egy ilyen oldalt. Van belőlük bőven!
Zoltán

hubati # 2007.11.27. 09:00

Nagyon köszönöm Remete ,mert bizony megijedtem , mert a mostani bruttó bérem 117 000Ft és 58éves leszek 2008.-ban/nő/,de tavaly óta vagyok nyugdíjas .
A Kossuthon hallottam ezt ma reggel csupán 1x a 8órási hirekben.

dezset # 2007.11.27. 09:28

Hubati!

Ami még fontos, és Remete válaszából kimaradt: a szabály csak a 2008-tól újonnan megállapitott ellátásokra vonatkozik, azaz a már állományban lévőkre nem. Rád sem. Korlátlanul kereshetsz nyugdíj mellett.

Bandi1!
Teljes mértékben osztom Remete álláspontját, azonban hozzá kell tennem, hogy tárgyi tévedésektől hemzseg az irásod; sajnos az a benyomásom, hogy hiába is próbálnék veled érvek, ok-okozatok mentén párbeszédet: felesleges lenne.

Remete!
Pezsgő megfelelő hőfokon vár.

Tivadar

plajos # 2007.11.27. 12:06

Hubati!

Ami még fontos, dezset és Remete válaszából kimaradt :))
2010 január 1. után ez a 12x minimálbér szabály rád is érvényes lesz, mert akkor még nem leszel 62 éves! Tehát 2009. december 31-ig minden megkötés nélkül dolgozhatsz, azután csak a mindenkori minimálbér 12 X-ét MEG NEM HALADÓ kereseted lehet. Amennyiben a kereseted akár 1 Ft-al is ezt meghaladja attól kezdve dec. 31-ig szüneteltetik a nyugdíjad folyósítását. Ilyenkor a 13. havi nyugdíjad hiányzó részét sem kaphatod meg, mert csak annak jár 13.havi aki az adott hónapban nyugdíjat is kapott! Szóval 2010.01.01. után számolni, számolni, számolni...

####
Lajos

Veci # 2007.11.27. 12:19

Tivadar és Zoltán!
A pezsgőhöz az én koccintásomat is oda lehet képzelni. Nagyon korrekt volt a párbeszéd kettőjük között. Üdvözlettel Veronika

Üdvözlettel Veci

csumák # 2007.11.27. 14:00

Először azt hittem, hogy ez az egész nyugdíjbavonulási pánikkeltés csak vicc. De már gyanús, hogy szándékos!

jano

moss # 2007.11.27. 19:32

1949.XII. hó 11-én születtem. 40 év jogviszonnyal rendelkezem.
Az új szabályozás szerint mikor mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba? sanyi

Remete # 2007.11.27. 20:00

Sanyi!

2009.december 11-én.
Zoltán

Remete # 2007.11.27. 20:06

Edi51

Ha 1951. december 6-án születtél, akkor hogyan lehetsz 60 éves nyugdíjas és ha nyugdíjas vagy akkor miért akarsz ismét elmenni 2008. december 6-án?

Veci # 2007.11.27. 20:17

Zoltán, Tivadar!
A tegnapi zárószavazás értelmezéseként mit értsek a férjemre vonatkozólag: Ő 1953-as születésű (korábban már írtam erről) és van 2 év korkedvezményre jogosító éve. Vagyis 2013-ban lesz 60 éves, de 58 évesen már elmehetne előrehozott nyugdíjba, akkorra várhatóan 43 éves szolgálati ideje lesz. Neki már csökkentett összegű nyugdíjra lenne jogosultsága? Ha igen a malus 40 év felett feleződne? Mennyi csökkentésre számíthatna? Bocs, ha még mindig értetlenkedek.
Veronika

Üdvözlettel Veci

kévus # 2007.11.28. 13:26

Ha 1953-ban születtem, mikor mehetnék el mielőbb nyugdíjba?
Már nagyon szeretnék!!

dezset # 2007.11.28. 13:33

Veci!

Véleményem szerint a férjed 2011-ben, 58.éve betöltésekor elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba, csökkentés nélkül.

Kévus!

2013-ban, 60.éved betöltésekor mehetsz előrehozott öregségi nyugdíjba, ha legalább 37 év szolgálati időd lesz addig.

Tivadar

Veci # 2007.11.28. 22:43

Tivadar!
Köszönöm a válaszod, remélhetőleg a férjem 2011-ben 58 évesen tényleg csökkentés nélkül mehet előrehozott öregségi nyugdíjba. Üdvözlettel: Veronika

Üdvözlettel Veci

moss # 2007.11.29. 17:43

Köszönöm a válaszát! Sanyi

Bözsenéne # 2007.11.29. 22:40

Tudóskák!kérdésem az lenne, mit tehetnék: 47-es vagyok, munkaviszonyom 33 év, mivel a rendszerváltás után feleslegessé váltam. 45 évesen le "öregeztek", mikor hivatalos állás után néztem.Szóval azóta csak feketén találok munkát, és diploma és 8 szakma gyakorlatával is csak takarításra van igény. 2 gyereket neveltem fel egyedül, de nem engedik el a 2 évet sem, előrehozottba azért nem mehetek, mert akkor a 2 év múlva esedékes 30.500.-Ft-ra kiszámított !(87-es törvény) "nyugdíjamból" is levonnának. Szóval tarthatatlan állapot. Nem vagyok dolgozó, nem vagyok nyugdíjas, nem vagyok fiatal, de öreg se, senkise vagyok 1990 óta. Van kiút? (Ja munkát dögivel vállalok)
87-es törvény tényleg létezik még? Azt mondták, ennek értelmében, amit előtte dolgoztunk(márpedig főleg a rendszerváltás előtt volt legális állásunk.)Nem szorozzák fel az inflációnak megfelelő összegre a nyugdíjunkat. Aztán az is kérdés, hogy azon mellékállásaim, amikről szerződéseim vannak, vonták a TB-t, arra 1.-Ft-ot nem számolnak be a nyugdíjba.Van valami változás ezekben a kérdésekben? köszönöm ordy

dezset # 2007.11.30. 07:52

Drága Bözsenéne!

Tudom, nem illendő hölgyek kora után érdeklődni, nade most mégis: nem 57 évesnek tetszik lenni?

Elég kusza amit le tetszik írni. Javaslom, legközelebb mielőtt leírja, gondolja át, mit is szeretne; ha pedig leírta, olvassa át, és ha szükséges, korrigáljon.

Aki kiszámította (?) kegyednek a 30,5 ezer Ft-os nyugdíját tudhatta volna, melyik 87-es törvényről beszél.
Szerintem nem tudta, így a számítás összegszerűségét se vegye hitelesnek.

Ha a nyugdíjbiztosító egyik kollegája tájékoztatta, akkor vagy Ön értett valamit rútul félre és most emiatt nem alszik rendesen, vagy a kollega alkalmatlan feladatára, esetleg Ön prezentálta nekünk érthetetlenül a helyzetét.
Így nem tudok érdemben segíteni.

Tivadar

dezset # 2007.11.30. 11:28

Edi51!

Ha az 57. születésnapján kéri csökkentett összegű előrehozott nyugdíja megállíptását, akkor a csökkentés mértéke: 6%.
Ahhoz, hogy ne legyen ez a csökkentés, 38 év szolgálati idő kell, tehát kb. 250 napot kellene még dolgoznia.
Elvileg. És szerintem.
De a helyzet bonyolultabb, mert elvileg 2009-ben már 40 év szolgálati idő kell a csökkentés nélküli nyugdíjhoz... :-/

Özvegyi nyugdíjra a barátnője a rá irányadó korhatár betöltésekor lesz jogosult, azt a folyósítótól kell kérnie.

Tivadar

podaca # 2007.11.30. 16:44

Kedves Mindenki!

Segítséget kérek a következő témában. Édesanyám 54 éves múlt a nyáron.2008 januárjába 40 éves szolgálati ideje lesz. A munkahelyét most kiadják vállalkozásba. A Kjt. 37.§ (7) bekezdése szerint a végkielégítés mértéke 4 havi átlagkeresettel emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra (ami 62 év) vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül szünik meg. Kérdésem az hogy mi a korkedvezményes nyugdíj ? És mi a külömbség a korkedvezméynes és az előrehozott öregségi nyugdíj között.
A válszt és a segítséget köszönöm.

Kinga

dezset # 2007.11.30. 18:21

Drágáim!

Hát én most itten kiborulok nektek!
Íme:
én annyira szívesen segítek infóval mindenkinek, amennyit tudok és amennyit lehet.
Az azonban mégsem járja, hogy valaki, aki használja a netet, megtalálja ezt az oldalt és beír a fórumba, nem képes utánanézni evidens dolgoknak, visszaolvasni csak ezen az oldalon, alapvető fogalmakat tisztázni...!

Persze, tudom én, mindenkinek a saját "baja" a legfontosabb; segíts magadon és Isten is megsegít, hallotta már valaki ezt a mondást?

Az már csak hab a tortán, amikor számon is kérik az embert, sokszor az alapvető illemszabályokat is nélkülözve, hogy miért nem válaszol egy-egy felvett kérdésre "határidőre".

Hát kész vagyok.
Ezentúl csak az elméleti vagy konkrét gyakorlati problémákra fogok reagálni.
Ödv.

Tivadar

monalisa1 # 2007.11.30. 20:55

Megértem hogy eleged van majd' ugyanazt 100x-or elmagyarázni, legfelfebb az agyénre szabottan adaptálva.

Egyrészt nem olvasnak vissza mielőtt ide írnak/kérdeznek (...), másrészt itt balra az Adattár rovatban van a "kereső", ott is sokat lehet(ne) böngészni...

Sokat lehet tanulni mások esetéből.
De egyszerűbb csupán kérdezni...

Éva46 # 2007.12.01. 22:34

Tivadar!

Köszi a választ, de én úgy hallottam, hogy ha megvan a 37 évem, akkor már 57 évesen elmehetek nyugdíjba.
Igaz lehet ez??

Olyan verzió nem létezik, hogy ha a párom kifizeti előre a TB-t még előbb elmehetnék???

dezset # 2007.12.03. 07:15

Éva!

57 előtt semmiképp sem mehetsz el.
Hogy a párod kifizetné a TB-t előre, ez nonszensz, az alapszellemiséggel összeegyeztethetetlen!

37 év szolgálati idővel is elmehetsz, de az induló nyugdíjad csökkenni fog.

Tivadar

gittus # 2007.12.03. 12:44

szerintem nonszensz hogy nem lehet öregségi nyugdíjba elmenni már mondjuk 50 évesen....