Előrehozott öregségi nyugdíj

ovimami # 2008.04.23. 10:23

Segítséget szeretnék kérni attól aki ebben tájékozott.2008 február 12-én voltam 57 éves, junius 14-én lesz 40 éves a szolgálati időm. Jelenleg a felmentési időm töltöm 2008 október l6-ig,amit 8 hónapban állapított meg munkáltatóm.Közalkalmazott voltam óvodapedagógusi munkakörben. A 40 éves jubileumi jutalom kiszámításánál az átlagbért vagy az alapbért veszik számítási alapként? Kell-e és mikor a nyudíjazáshoz kérelmet benyújtanom, és milyen nyomtatványon.

Lyonee # 2008.04.23. 19:11

Ezt, és a "nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő" topicot olvassátok vissza (legalább 3-4 oldalt), mindenről volt már szó, többször is.

mn72 # 2008.04.25. 09:55

Üdv!Édesanyám 1952 dec 16.án született,
40 év szolgálati ideje van,mikor és milyen feltételekkel mehet elő,ill.csökkentett összegű elő nyugdíjba?
Köszönöm!

ohej # 2008.05.06. 14:14

mn72!

Ha egy kicsit visszaolvastál volna, megtaláltad volna a kérdésedre a választ.Na de idekopizom a tiedhez hasonló kérdésre Lyone válaszát.....

Lyonee # 2008.04.12. 10:51

Az 1952-es születésű nők 59 éves életkoruk betöltése után mehetnek nyugdíjba, és addig még sok minden történhet.

Ludamilla # 2008.05.07. 06:01

Üdv.
1954-ben születtem, 56 éves koromban 40 éves közalkalmazott munkaviszonyom lesz. 59 évesen, 2013-ban nyugdíjba mehetek -e?

köszönöm a választ

ophelia # 2008.05.08. 19:29

Tisztelt Lyonee!
Május 1-jén betöltöttem az 57. évemet, rendelkezem a 38 év szolgálati idővel. December végén, amikor újabb szolgálati évet szerzek szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba. A felmondási időm nyolc hónap, azaz csak 2009-ben telik le. Milyen módon mehetek el nyugdíjba a felmondási idő letelte előtt, mit kell ehhez tennem?
A választ előre is köszönöm:
Ophelia

dandi # 2008.05.14. 19:21

2008. szept. 9-én töltöm be az 57-ik életévemet, és szeretnék előrehozott öregségi nyugdíjba menni.
Jelenleg egy szociális ötthonban közalkalmazottként dolgozom. 1992. május 5-től vagyok közalkalmazott. Előtte máshol dolgoztam, de ugyanabban a szakmában.
Kérdésem az lenne, ha kérem a felmentésemet mennyi a felmentési idő. Jár-e jubileumi jutalom, és mennyi. Mikortol kérhetem a felmentésemet?
jelenlegi besorolás: D-13

dandi # 2008.05.14. 19:28

munkaviszonyom 41 év

noanoa # 2008.05.15. 13:57

Megigértem, hogy megirom, mire jutottam: hát most megirom:

Nyugdij folyósitás mellett ledolgoztam 365 napot.
A nyugdijfolyósitóhoz elküldtem a nyomtatványt, amelyben kértem a nyugdijam 0,5 %-os emelését (ez jár, de kérni kell, nyomtatány az onyi honlapján).

Csatoltam a munkáltatóm igazolását, hogy valóban munkaviszonyban voltam és valóban vonták 365 napon át a nyugdijjárulékot a fizetésemből.

Megkaptam az emelést.

Simán.

Aki tehát 2007. április 1-től folyamatosan dolgozik nyugdij mellett, jól teszi, ha kéri az emelést. Nem sok, de sok kicsi... :))

noanoa

egyszeri # 2008.05.22. 06:03

Tisztelt Lyonee!
Köztisztviselő nő vagyok, előrehozott nyugdíjra jogosult, és kértem is azt április 18 napján megkaptam a munkáltatómtól a határozatot. Ebben 8 hónap felmentési időt kötött ki, mire letelik 2008. dcember 17 napján másnap kérem az előrehozott nyugdíjamat. Megállapította, hogy végkielégítésre nem vagyok jogosult, de a 40 éves jubileumit megkapom a felmentési idő végén. Azonban új jogszabályváltozás (2008. évi X tv által módosított Ktv) borzolja a kedélyemet, miszerint a felmondás végén nem leszek nyugdíjas, tehát végkielégítés járna és jubileumi nem, ráadásul a 4 havival emelt végkielégítés. Igaz ez? Csakhogy a 30 napos Bírósági fellebbezési lehetőségem letelt, vagy ha a munkáltatóm elismeri a január 1. napi furcsa Ktv módosítás miatti zűrzavart, akkor van e neki még lehetősége módosítani a határozatát és így elfogadja e az Államkincstár. Válaszodat előre is megköszönve maradok tisztelettel.

renard # 2008.05.27. 06:05

Tisztelt Fórumozók!

1951.06.09-én született nő vagyok. Két gyermekem van egyik tartósan beteg.2008.06.08-ig 35 év 138 nap munkaviszonyom lesz.Előrehozott nyugdíjba szeretnék menni,de a nyugdíjfolyósító szerint 6.0%-os csökkentett nyugdíjra vagyok jogosult.Számításaim szerint a 2 gyermek után járó 2 és fél év gyermekkedvezménnyel csak 45 napom hiányzik az előírt 38 évhez ezért nem értem a 6.0%-os csökkentést.Választ előre is köszönöm!

Kolláth Ilona # 2008.05.27. 07:44
Kedves hozzáértők! szeretnék segítséget kérni, tudom, olvassam el ezt, vagy azt, illik rám, vagy nem. Az én kérdésem -
  • 1951.07.10. születtem(57 éves leszek), 1965. 09.09. én kezdtem eldolgozni, ebben az évben 09.09.én lesz 43 éve. Mikor , és hogyan kell elkezdenem az előrehozott nyugdíjazásomat? Nekem kell, vagy a munkahelyemnek, felmondás, szabadság, ezekkel hogy kell gondolkodni? tanácstalan vagyok, egyáltalán érdemes-e elmennem, vagy várjak még, talán jobb számítással mehetek el később?(buta kérdés tudom!)nem lehet előre látni semmit.(van aki azt mondja, jövőre tervezik, hogy felkínálják, vagy nyugdíj, vagy fizetés? kettő már nem fog működni minimálbérrel sem.)
--
  • 1983.02.15-én meghalt a férjem, 1996, júniusáig kaptam állandó özvegyi nyugdíjat, mert két gyermek után kaptam árvaellátást. fiam 1996-ig nappalin tanult. Ha az idén megyek nyugdíjba, igaz hogy feléled az özvegyi nyugdíjam? a folyósítástól számított 15 éven belül????
Köszönöm a segítséget. Ilona
gyertya # 2008.05.31. 08:53

Kolláth Ilona

Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultsága a leírtak alapján fennáll. A szándékát a munkáltatójának jelentse be. Más az eljárás ha közalkalmazott, ha köztisztviselő, stb. Azt, hogy mikor a legoptimálisabb elmenni idén, vagy akár jövőre nehéz megmondani, mert nem ismertek a várható jogszabály módosítások, valorizációs szorzószámok.

Özvegyi nyugdíjra - a 2008. január 1-től történt módosítás következtében -, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén (pl nem kötött újabb házasságot) már 2008. január 1-től jogosult. Nem feltétel, hogy sajátjogú nyugdíjban is részesüljön, mert nem azonos a korfeltétel. Az igényt legkésőbb júniusban nyújtsa be, mert a 6 hónap visszamenőlegességgel nem veszít el összeget. 2008. előtti időre nem illeti meg özvegyi nyugdíj.

Kolláth Ilona # 2008.06.05. 06:19

Kedves "gyertya" !
Köszönöm a tanácsot. Már elindítottam mind a két nyugdíjazásomat.
A vételen, pont az nap, amikor hivatalosan számolható a felmondási idő. Így szetember 1-től nyugdíjas leszek. (én nem számoltam a 43 év alatti szökő évekkel, azért nem 09.09.)

• az özvegyi nyugdíjra is beadtam kedden, ott is mondták, miért nem már 55 éves koromban? Kíváncsi lennék, hányan vannak, akik, mint én nem tudják. Én a nyugdíjba vonulásom időpontját tudtam.

Mégegyszer, nagyon köszönöm a segítséget
Kolláth Ilona

katinka3 # 2008.06.10. 13:30

Kedves Fórumozók!

2008.02.04-én töltöttem be az 57. életévemet. Szeretném megkérdezni, hogy 33 év munkaviszonnyal 2008. december 31-én milyen feltételekkel mehetek nyugdíjba. (hány %-os csökkentett nyugdíjra leszek jogosult?)

Köszönettel

Katinka

eva.boros # 2008.06.12. 07:05

Tisztelt Fórumozók!

Az édesanyámnak szeretnék segítséget kérni.
Adott egy munkavállaló (előrehozott nyugdíjaztatását szeretné kérni), aki novemberben tölti be 57 életévét, 40 év munkaviszonnyal rendelkezik, ebből 30 év közalkalmazotti. Hogyan jár neki a felmentési idő és mikortól?
Mi a teendője a munkáltatónak?
Egyes helyeken az hallottam, csak az 57. életév betöltése után lehet felmenteni. Máshol azt, hogy nem kell megvárni, ha megvan a minimum munkajogviszony.
Mi az igazság?

Előre is köszönöm.
Választ a laszloneboros@gmail.com címre szeretnék kérni.

Tiszlettel

loly # 2008.06.14. 11:19

Tisztelt Jogi Fórum!

1951.november 22-én születtem. Az új törvény szerint, az előrehozott öregségi nyugdíjat, ebben az évben igénybe vehetem. A ledolgozott és nyugdijba beszámitható idő 40 év és 7 hónap lesz (november 22).
Kérdéseim: ebben az esetben a felmentési idő jár-e, és ha jár akkor milyen formában? A felmondási idő a nyugdijbavonulás napja előtt, vagy a nyugdijbavonulás napja után kell-e beszámítani.

Köszönettel várom válaszukat. Loly

Dzsémszbond # 2008.06.17. 19:01

Kedsves fórumozók!
Eddig osztottam az észt a többi fórumoldalon, most én szeretnék segítséget kérni tőletek.
Nem csak jogszabályokat, hanem személyes tapasztalatokat is örömmel várok!

Édesanyám márciusban múlt 56 éves.38 év munkaviszonnyal rendelkezik, mint tanítónéni.:)
Jómagam és két fél/ más anyától származó/-testvéremet nevelte 17 évig de már elvált nevelőapámtól.
Van valami infótok a googlen kívül a prémium évek nyugdíj progiról?

Köszönöm szépen a segítséget!

Amennyiben valakinek büntetőjogi vagy adósságbehajtással kapcsolatos kérdése van, örömmel segítek!
Az új mailcímeim:
mr.varadi@gmail.com
jogiesetek@gmail.com

Szép napot!
Váradi Laci

nyugimami # 2008.07.24. 14:20

Két dologban szeretnék segítséget kérni attól aki jártas a jogszabályokban.
1/ 1951 febr 12-én születtem előrehozott nyugdíjbavonulásomhoz minden feltételnek megfelelek Jelenleg közalkalmazottként a felmentési időmnek azt a részét töltöm, amit nem kell ledolgozni, 2008 okt 16-tól szeretnék nyugdíjas lenni. Azt szeretném megtudni, hogy a felmentési idő alatt alapbér, vagy átlagbér jár-e nekem?
2/ 1993 november 13-tól özvegy vagyok, kérhetem-e az özvegyi nyugdíjat elhunyt férjem után, mert azóta egyedülálló vagyok.
Nagyon köszönöm a segítséget !

Lyonee # 2008.07.25. 13:54

Távolléti díj jár.

Lyonee # 2008.08.13. 13:48

Dzsémszbond! Ha még érdekel.
Nem nyugdíj, hanem egy különleges foglalkoztatás, bizonyos feltételek megléte esetén.
2004. évi CXXII. törvény a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról
"§ (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy öregségi nyugdíjra jogosulttá válik, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség, és.."
GyMargit # 2008.08.17. 16:53

T.Jogi fórum!
Szeretnék érdeklödni, hogy szept.-ben leszek 55 éves, 38 éves munkaviszonyal rendelkezem (ebből 34,5 év közalkalmazott), 3 gyermeket neveltem fel.
Betegségem miatt munkámat nem tudom rendesen elvégezni, ezért szeretnék nyugdíjba menni, milyen feltételekkel tehetem?
válaszát elörre is köszönöm

Lyonee # 2008.08.18. 10:39

T. GyMargit!
59 éves korod előtt semmilyen öregségi nyugdíjat nem tudsz igénybe venni.

mimcsi # 2008.08.26. 09:48

T. Jogi Fórum, T. Szakértő!
Hónapok óta foglalkoztató kérdéssel fordulok Önhöz segítségét, tanácsért. 1954-ben születtem, gyors-gépíró iskola elvégzését követően 1970. júniusában munkaviszonyt létesítettem, esti tagozaton érettségiztem. 1970. óta, tehát betöltött 38 éve dolgozom, közben két gyermekem született. Két munkahelyem szűnt meg végelszámolás miatt, jelenleg 9. éve dolgozom egy munkahelyen, de nem érzem itt sem magam biztonságban - bár azt gondolom ez manapság sajnos nem egyedi eset. A lehetséges legkorábban szeretnék nyugdíjba menni, előrehozott, csökkentett összegű, bármilyen megoldás érdekel. Nagyon elfáradtam, de azt gondolom ez inkább idegi kimerültség a mindennapos stressz miatt, hogy vajon a következő napon is lesz-e munkahelyem.
Kérem szíveskedjék számomra segítséget nyújtani, hogy mi a legkorábbi időpont a nyugdíjba vonulásomhoz?
Tisztelettel: mimcsi

Lyonee # 2008.08.26. 15:21

T. mimcsi!
Az 1954-es születésűek legkorábban a 60. születésnapjuk betöltése után mehetnek nyugdíjba.