Előrehozott öregségi nyugdíj

georgina47 # 2008.08.26. 15:53

T.Jogi Fórum,
1947-ben születtem, 2004ben nyugdíjba mentem. 2001 ben meghalt a férjem, akkor kaptam özvegyi nyugdíjat.
Ha elérem a 62 éves kort, úgy hallottam újból járni fog 20%. A kérdésem az , hogy a férjemnek akkoriban (1994) óta 21.000 Ft körül volt a hivatalos nyugdíja. Ennek a 20%-át kapom, vagy az addigi emelésekkel növelt összeget??
Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel: Georgina 47

gyertya # 2008.08.26. 16:37

Kedves Georgina 47!

A jelenleg hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI tv. szerint az özvegyi nyugdíj mértéke, ha az igénylő saját jogon is részesül ellátásban, 30 % (más jogszabály szabályozza a fegyveres testületek özvegyi nyugdíját az ő özvegyi nyugdíjuk 36 %). A konkrét esetben, amennyiben házastársa elhalálozását követően a 62. életéve betöltéséig nem köt újabb házasságot, feléled az özvegyi nyugdíja a 62. életéve napjától. A nyugdíj kiszámítása:
  • Az elhunyt elhalálozás hónapjára megillető ellátását az időközi nyugdíjemelésekkel az özvegyi nyugdíjjogosultság bekövetkezését megelőző év decemberig növelni kell. Ennek 30 %-át véve és ahhoz hozzáadva az özvegyi nyugdíj megállapítás évében esedékes nyugdíj emeléseket jön ki az az összeg ami özvegyi nyugdíj címén megilleti.
Remélem nem voltam túl bonyolult és érthető. :)

Üdv: Gy

Józsi56 # 2008.09.03. 08:37

Tisztelt fórum!

A nyugdíjfolyósító igazgatóság határozata szerint előrehozott öregségi-nyugdíjra jogosult vagyok.
A kérdésem: ezt a lehetőségem biztosan realizálni tudom-e a cégemnél, ahol dolgozom, vagy esetlegesen valamilyen kifogással megvonhatják-e tőlem ezt a lehetőséget?

Ksözönettel, Józsi56

nyugimami # 2008.09.03. 10:32

Kedves Lyonee!
Segítséget szeretnék kérni a következő dologban. 1951-es születésű vagyok,40 éves szolgálati idővel 2008 október 16-tól előrehozott öregségi nyugdíjba megyek. Kérdésem az lenne, hogy ebben az évben és 2009 május 31-ig dolgozhatok-e tovább jelenlegi munkahelyemen szülési szabadságon lévő kolléganő helyettesítőjeként óvodapedagógusi munkakörben, amennyiben a megkeresett pénz nem haladja meg a minimálbér 12 szeresét. Nem vagyok tisztában azzal, hogy ebben az esetben a közalkalmazottakra van- e más érvényben lévő rendelkezés. Ha a válasz igen, akkor milyen szerződést kell kötnöm a munkáltatómmal?
Segitségét előre is nagyon köszönöm!

Lyonee # 2008.09.03. 17:51

nyugimami!
A közalkalmazottakra nincs más jogszabály. Arra ügyeljetek, hogy 2,5 hónapra, illetve az 5 hónapra eső kereset ne haladja meg a 12*69000Ft-t, vagyis a 828000Ft-t. Mivel közalkalmazotti jogviszonyban alkalmaznak, ezért a besorolásod is a közalkalmazotti bértábla alapján lesz. 2008-ban valószínűleg a havi illetményed nem haladja meg a bruttó 331200Ft-t, de 2009-ben nem lehet tőbb, mint havi 165600Ft. Lehet, hogy ezt csak 2 szerződéssel tudjátok megoldani. 2009-ben csak annyi hónapra szerződj, aminek a keresete belefér 828e Ft-ba, esetleg részfoglalkoztatással is ki lehet tolni a foglalkoztatást május 31-ig.

Veci # 2008.09.05. 23:05

Kedves Fórumozok!

Ma hallottam, hogy van olyan, még nem hatályos törvény (talán jan. 1-től lesz???), hogy 2009-től , aki 40 éves vagy több szolgálati idővel rendelkezik, az elmehet előrehozott nyugdíjba, mindegy hány éves?

Hogy van ez? Létezik ilyen? Nem akarom elhinni! Szerintem ez kitaláció. Ez hamuka!?
Elég sok ember lehet ilyen feltétellel. Gondolok itt az 1952-53-ban születettekre. Itt a Fórumon is többen kérdezték már ilyen időtartamú szólgálati idővel rendelkező nők és férfiak. Ha mégis létezik, akkor az csökkentett lesz?
Kíváncsi vagyok arra, hogy mindez valakinek a szórakozásából született?

Üdvözlet: Veci

Üdvözlettel Veci

onevision24 # 2008.09.09. 17:58

Üdvözletem!

Az alábbi problémára szeretnék választ és pontos törvényt találni:

Párom édesanyja 1952-ben született és 1972-től van munkaviszonya, két gyermeket szült (1974 és 1981), jelenleg dolgozik még, de nagyon szeretne nyugdíjba menni amilyen gyorsan és bármilyen módon lehet. 1992-től közalkalmazotti jogviszonya van. Remélem minden szükséges információt leírtam ahhoz, hogy még a 2009. január 1-jén életbe lépő törvény előtt elmehessen valahogy nyugdíjba, és bármilyen nyugdíj érdekli (csökkentett/előrehozott/ esetleg rokkantsági).
Számításaink szerint ha a gyermekekre számítanak a kedvezmények akkor azzal együtt 38 év szolgálati ideje van és 56 éves. Melyek erre az aktuális törvények és szabályok és nem azok amik csak jövőre lesznek?

Köszönöm!

Anna0626 # 2008.09.10. 06:55

Tisztelt Fórum!

Édesanyám ügyében írok.1951.szeptember 20-án született,tanítónő.Az előrehozott nyugdíjat október 2-től veszi igénybe.Jogosulttá 2008.szeptember 20-tól lesz.
Kérdésem,hogy jár-e így számára a felmentés igénybevétele nélkül a 35 éves közalkalmazotti jogviszony fennállása esetén a 40 éves jubileumi jutalom?És jár-e végkielégítés?

Köszönöm szépen a választ.

51eske # 2008.09.29. 14:06

51.03.11-én születtem, de csak most jeleztem a munkáltatómnak a nyugdíjazási igényemet.2008. december 31-ével szeretnék elmenni előrehozott nyugdíjba.Több mint 41 éves munkaviszonyom van, közalkalmazottként dolgozom. A munkáltatóm közös megegyezéssel enged el. Nem lesz nekem ebből hátrányom, miért nem vehetem igénybe a felmentési időt?
Köszönöm válaszát!
Tiszt.: 51eske.

Lyonee # 2008.09.29. 18:46

51eske!
Ha tényleg decemberben akarsz nyugdíjba menni, akkor vagy lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról,- a lemondási idő 2 hónap- vagy közös megegyezéssel szüntetitek meg a jogviszonyt. Nem írtad miben akartok megegyezni, előnyös-e számodra. A 8 hónap felmentési idő nem fog december végéig letelni, már ezért sem tudnának felmenteni.
2008. jan. 1-től a nyugdíjazás feltétele a jogviszony megszüntetése. A kjt. 2008-as módosítása szerint a közalkalmazott kérheti a felmentését (persze nem kötelező megadni)a kjt. 30.§ 1. e) -re hivatkozva.

"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."

Ha ezt megadják, akkor jár Neked a 41 év miatt 8 hónap felmentési idő, fele idejére felmentve a munkavégzés alól. Sőt, még a kjt. alkalmazásában nyugdíjasnak is minősülsz, ezért járna a jubileumi jutalom is , de Te ezt már valószínűleg tavaly megkaptad.

Kérd írásban a felmentésedet a kjt. 30.§ 1. e) -re hivatkozva. Ezt feltétlen írd bele, mert különben lemondásnak is vehetik.

Lyonee # 2008.09.29. 18:53

onevision24!
A jelenlegi jogszabály a betöltött 57 év, 2009-ben pedig az 59 év. 1952-es születésű nő legkorábban 59. szülinapja után mehet valamilyen öregségi nyugdíjba. A rokkantságihoz pedig nagyon rokkantnak kell lennie.

Lyonee # 2008.09.29. 19:05

Anna!
Olvasd el 51eskének írt válaszomat is.
Valószínűleg közös megegyezéssel szűnt meg anyukád jogviszonya, ebben az esetben pedig nem jár a 35 éves jogviszonyra a 40 éves jubileumi jutalom, sem végkielégítés.
Végkielégítés akkor járna, ha felmondtak volna neki, mert nem tudják alkalmazni. Jubileumi jutalom meg akkor, ha ő kérte volna a felmentését a kjt. 30.§ 1. e)-re hivatkozva, és felmentik.
Mindkét esetben járna 8 hónap felmentési idő.
Mivel a szülinapja után néhány nap múlva nyugdíjba megy, ezért gondolok a közös megegyezésre, vagy esetleg ő mondott le a közalkalmazotti jogviszonyáról, de ekkor nem jár semmi.

51eske # 2008.09.30. 09:31

Köszönöm a válaszát!

Én felmentéssel szerettem volna elmenni, ezt levélben le is írtam aug. elején, hivatkoztam az egészségi állapotom megromlására is, de a főnököm azt mondta, hogy javítsam át közös megegyezésre, és vegyem ki belőle az egészségi állapotra vonatkozó részt.
Még szeptember 1-től belefért volna a négy hónap.
Azt mondták, hogy későn szóltam.
Mit tehettem volna?

Lyonee # 2008.09.30. 17:38

51eske!
8 hónap a felmentési idő, ez nem fért bele decemberig, valóban korábban kellett volna kérni. 2009-ben is nyugdíjba tudtál volna menni és akkor megkaphattad volna a felmentési idő felére (4 hónap munkavégzés nélküli időre) az átlagfizetést. Miért nem előbb kérdeztél a lehetőségekről?

Veci # 2008.10.01. 13:34

Kedves Lyonee!

Minden, amit nekem válaszoltál bejött.

Üdvözlettel Veci

Tetti # 2008.10.01. 16:22

Tisztelt Lyonee!

Édesapám nevében írok. 1952.02.12-én született. 38 év munkaviszonya van. Van-e arra mód, ha betölti 57 évet nyugdíjba menjen? A munkáltatója állná a költségeket.
Ha igen ez mennyi levonásal járna?

anegyzet # 2008.10.01. 20:43

Tisztelt Lyonee!

Magam nem boldogulok, tanácsát kérem. Kedves idős tanárnő barátném tölti épp a 8 hónapos "sétálóidejét" nyugdíj előtt. Havonta kapja még a fizetését. Emellett heti két alkalommal félig-meddig karitatív módon órákat adna egy nem állami intézményben. Ezt megbízási szerződés keretében tenné. Ugye emiatt nem kell visszafizetnie az átlagkereset adott összegét? A Kjt. 37/A.§-nál keresgéltem, de ilyen kizáró szabályt nem találtam.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Anyuka

Lyonee # 2008.10.02. 17:55

anegyzet!
"(12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,"

A korlátozás csak költségvetési szerveknél történő foglalkoztatásra vonatkozik, nyugodtan dolgozhat a barátnője a nem állami intézménynél.
Lyonee

Lyonee # 2008.10.02. 18:57

Tetti!
http://www.onyf.hu/index.php?…
tájékoztatót olvassátok el,(013) és a végén lévő jogszabályokat is. Itt a jogi fórumon is megtaláljátok a hivatkozott jogszabályokat.
Szerintem:
Apukád most 56 éves, a rá vonatkozó ny.korhatár 62 év, előrehozott nyk. 60 év. Előtte max. 5 évig részesülhet korengedményes nyugdíjban, vagyis akár már most is. Nem kell betöltenie az 57 évet. Ha megvan az előrehozott ny-hoz szükséges szolgálati idő, akkor nincs csökkentés, és neki 38 éve van. Ezért ajánlatos még az idén , 2008-ban megkötni a szerződést és nyugdíjba menni.
2009-ben már 40 év lesz az előírt szolgálati idő az előrehozott nyugdíjazásnál (a jogszabály szerint ez a mérvadó a korengedménynél is), a hiányzó 2 év miatt 4,8%-os lesz a csökkentés. A munkáltatónak ez +2 hónapot jelent, mármint a decemberi nyugdíjazás.

"Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg."
Mivel ez szerintem nincs kiterjesztve a korengedményes nyugdíjra, ezért ajánlom a 2008-as korengedményes nyugdíjazást. De ezt kérdezzétek meg az illetékes nyugdíjbiztosítónál is.

Lyonee # 2008.10.02. 19:20

Tetti!
Bocsánat, de elnéztem valamit!
Nem az előrehozott, hanem az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest 5 éven belül kell lenni, vagyis be kell tölteni az 57 évet!!! A csökkentés ezért 4,8%, legalábbis az ONYF oldalán lévő táblázat szerint. Olvassátok el az ajánlott jogszabályokat is.

Lyonee # 2008.10.02. 19:22

Veci!
Pontosabban mire célzol, mert én már csak az utolsóra emlékszem. Hol itt, hol ott bukkansz fel...

Veci # 2008.10.03. 03:48

Kedves Lyonee!
A korábbi kérdéseim tényleg több helyen megjelentek. Nyugdíj előtti felmentésre és a végkielégítésre vonatkozó kérdéseimre adott válaszaidra utalok. Többet priviben írnék.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Tetti # 2008.10.03. 08:46

Köszönöm a segítséget!

anegyzet # 2008.10.03. 18:54

Tisztelt Lyonee!

Gyors tanácsadását ezúton is köszönöm. Kívánok Önnek olyan segítőkészséget az élet minden területén, amivel Ön kápráztatja el az ide vetődő tanácstalanokat. : )
Üdvözlettel:
Aknai Anikó

Veci # 2008.10.04. 04:35

Kedves Lyonee!

Csatlakozom Aknai Anikó által írtakhoz. Te mindig segítőkész tanácsokkal láttál el bennünket, jó egészséget kívánok.

Veci

Üdvözlettel Veci