GYED,GYES, táppénz


Rostab # 2021.01.06. 16:37

Tisztelt Szakértő!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni,hogy a 2-ik gyereknél mennyi lesz az ellátás alapja?
2020. Februárban tölti az első gyermekem a 3.-ik életévét.Most itthon vagyok gyes-en vele,ha lejár a gyes és közben a jelenlegi munkahelyemen felmondok és rögtön el is helyezkedek máshol ( megszakítás nemlesz közte).Akkor hány hónap munkabérrel ellátot hónap kell,hogy a 2-ik gyereknék már az e szerinti jövedelem után számolják a Csed-et?Válaszát köszönöm.

Kata63 # 2020.12.09. 09:06

Tisztelt Fórum!

Tájékozódni szeretnék a CSED, GYES témakörében.
2017. januártól egészen 2020. áprilisig volt bejelentett munkaviszonyom. A mostani helyzet miatt áprilisban elbocsátottak, majd regisztráltam álláskeresőnek. A járadékot megkaptam a 90 napra.
Augusztus és október között nem voltam regisztrált álláskereső, majd októbertől ismét.

Bejelentett munkaviszonyom most sincs.

Azt már tudom, hogy 365 napnyi TB jogosultság szükséges a baba születése előtti 2 évben.
Azt is tudom, hogy regisztrált álláskeresőként max a GYES-t adják meg.

A kérdésem az, hogy ha most januártól lenne egy bejelentett munkaviszonyom, mennyi ideig kellene ott lennem ahhoz, hogy a CSED-et és a GYED-et teljes mértékben megkapjam? Mikor érdemes belevágni a babaprojektbe?
A terhesség hányadik hetében kell bejelenteni a munkaadónak a hírt?

Válaszukat előre is köszönöm.

Axszandra # 2020.12.08. 16:30

Tisztelt Válaszadó!

Októberben megszünt a folyamatos munkaviszonyom, napi bejelentéssel dolgoztam majd, november 8.tol 6 órában vagyok bejelentve 12.31 ig. Januártól 2 talán 3 hónapot írok alá. 8 hetes terhes vagyok. Szeretném megtartani de félek a gyesen kívül másra nem számíthatok hisz ha bejelentem a terhességemet nem fogok hosszabbítást kapni maximum januárban azt a 2 vagy 3 hónapot. Mindezek előtt megvan a 365 nap biztosított napom. 2017 Ben voltam cseden majd gyeden közben 2018 decemberétől dolgoztam egészen addig mint utóbb leirtam. Ha nem kapok hosszabbítást mire szamithatok?

sortie # 2020.12.03. 06:38

Amennyiben fennáll a munkaviszonya, és a szülést megelőző két éven belül van 365 biztosításban töltött ideje, úgy igen, jogosult rá.

A mértéke az irányadó/számítási időszakban elért munkabérének a 70%-a.

Fábriné # 2020.12.02. 11:02

Tisztelt Fórum!
Szeretném a segítségét kérni! Március 1.-re vagyok kiírva 2. gyermekemmel.Viszont június 30.-tól itthon vagyok táppénzen(veszélyeztetett terhesség miatt)! Február 1.-től vagy március 1.-től szeretném igénybe venni a csedet, milyen összegre számíthatok, egyáltalán kapni fogom így hogy táppénzen vagyok ilyen hosszú ideje?
Köszönöm segítségét! Fábriné

Jereván # 2020.11.12. 10:26

mici2222 2020.11.11. 17:56

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne,5 éve dolgozom Németországba,terhes lettem 12 hetes vagyok most és haza szeretnék költözni Magyarországra számíthatok valamilyen pénzbeli ellátásra?

T. Kérdező!

  • Számathat.
  • Ha a német jogviszonya megszűnik, akkor a szülés napjától jogosult GYES-re, anyasági támogatásra és családi pótlékra.
  • A bruttó 28.500 forintos GYES helyett akkor kaphat csed-et, ha a szülés napján Magyarországon biztosított lesz (pl. munkaviszonyban áll, vagy álláskeresési járadékban részesül)és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 biztosításban töltött nappal, amibe beleszámít a német jogviszony is, ha azt a német biztosító az előírt nyomtatványon leigazolja.
mici2222 # 2020.11.11. 16:56

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne,5 éve dolgozom Németországba,terhes lettem 12 hetes vagyok most és haza szeretnék költözni Magyarországra számíthatok valamilyen pénzbeli ellátásra?

Polla # 2020.11.08. 10:10

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi esetre vonatkozóan szeretnék állásfoglalást, tanácsot kérni:

Anyuka (baba várható születése 2021. április) nappali tagozaton decemberben szerzi meg diplomáját, januártól mesterdiplomára jelentkezik. Májustól KATA-s vállalkozásban nyelvtanár, a havi 25000 Ft-ot fizeti. A CSED-hez szükséges 365 nap biztosított jogviszonnyal a tanulói jogviszonyból adódóan nem rendelkezik.
Apuka több mint egy éves munkaviszonnyal rendelkezik, ő is megkezdte a mesterdiploma megszerzését.

Kérdésem az lenne, hogy milyen ellátásra jogosultak a baba születése után az első 6 (168 nap) hónapban, illetve utána. Apuka jogosult-e 8 órás munkaviszony mellett a gyed extra igénylésre? Ha igen, ebben az esetben az anyuka a tanulói jogviszony alapján biztosított lesz-e, illetve ha folytatja a KATA-s vállalkozást, milyen feltételek mellett teheti meg? A KATA-t mikortól meddig kell szüneteltetnie az anyukának? Köszönöm szíves segítségét!

drbjozsef # 2020.11.07. 12:47

Delfin81,

A gyermekgondozás miatti fizetés nélküli szabadságot kötelező biztosítania a munkáltatónak, ily módon a megszüntetése is egyoldalú nyilatkozat a munkavállaló részéről. Nincs ebbe beleszólása a munkáltatónak.

Delfin81 # 2020.11.07. 12:05

Köszönöm a választ!

Nyilván 30 napja még nem tudta, hogy terhes és korábban itt a válaszokban láttuk, hogy a védettség miatt egybidőbe kell jelezni a fizetés nélküli szabadság megszüntetését és a terhesség állapotát.

Ha ezt most megtesszük írásba, mivel még csak most tudtuk meg, akkor azzal elérhetjük, hogy aktív állományba helyezzék vagy saját döntése alapján ezt a munkáltató visszautasíthatja?

Köszönöm előre is a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.07. 09:28

30 nappal korábban írásban bejelenti, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszünteti. Eleve ezt kellett volna tennie.

Delfin81 # 2020.11.06. 21:31

Tisztelt Szakértő!

Feleségem GYES-en van itthon 26 hónapos kisfiammal és közben kiderült, hogy 8 hetes terhes, a nőgyógyász veszélyeztetettséget állapított meg és a háziorvos az adott naptól táppénzre is vette 9-es kóddal.
Ezt jelezte a munkáltatójának és kérte, hogy vegye aktív állományba, majd táppénzre,de ezt a nehéz anyagi körülményekre visszautasította és mondta, majd úgy is kapni fogja a CSED-et, GYED-et, legyen elég az.

Milyen lehetőségeink vannak, hogy ismét állományba, majd táppénzre vegyék?

Előre is köszönjük a válaszát, segítségét!

drbjozsef # 2020.11.02. 10:42

Tűzeső,

Beleszámít a végkielégítésbe.

Mt.77.§(2) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a (3) bekezdésben meghatározott tartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve

  1. a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §),

...
tartamát.

Tűzeső # 2020.11.02. 09:22

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérdezni, hogy a végkielégitésnél a munkaviszony időtartamába beleszámit-e a GYES, GYED, CSED-en töltött időszak, vagy csak az amit ténylegesen aktiv állományban töltöttünk?

Köszönöm
Andi

zenész # 2020.11.01. 17:12

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valaki fél állásban dolgozik egy szimfonikus zenekarban, ahol kijelölt napokon vannak zenekari szolgálatok, és azokon a napokon, amikor neki dolgoznia kellene táppénzre kerül a Covid miatt,kb. két hétig, akkor utána az eredetileg nem beosztott szolgálatokra (szabadon hagyott napjain) kötelezhető-e munkavégzésre? Vagyis a betegség miatt kieső szolgálatokat a hónap másik felében be kell-e dolgoznia? Egyébként neki az adott hónapban előírt szolgálatoknak a felét kell teljesítenie a fizetéséért, mert fél állasban van foglalkoztatva. Előre is köszönöm a választ!

Reni96 # 2020.10.12. 16:31

Tisztelt szakértő !
Gyesen vagyok lányommal itthon, májusra várjuk a második gyermeket. Kérdésem az lenne hogy GYES alatt jár a táppénz ?
És a táppénzt akkor is meg kapom ha nem magas rizikóba vagyok be sorolva a terhességem miatt ?
Válaszát előre is köszönöm

monoszkop # 2020.09.18. 11:21

AoiSora 2020.09.17. 08:23

1997. évi LXXXIII. törvény 42/G. §

(1) A gyermekgondozási díjra a 42/A. § (1) bekezdése alapján jogosult személy (e § alkalmazásában a továbbiakban: alapjogosult) jogán annak vagy az alapjogosulttal együtt élő házastársának - ide nem értve a családbafogadó gyám házastársát - vér szerinti és örökbe fogadó biztosított szülője, továbbá a biztosított szülővel együtt élő biztosított házastárs (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási díjra, ha *

  1. a nagyszülő a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,
  2. a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - az ellátás nagyszülő részére történő folyósítása alatt a Tbj. 5. §-a szerinti jogviszony - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt - alapján biztosítottként keresőtevékenységet végez,
  3. a gyermeket az alapjogosult a saját háztartásában neveli, és abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki,
  4. a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával, és
  5. azon gyermekre tekintettel, aki után az e bekezdés szerinti ellátást megállapították, gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

(2) Az alapjogosult halála a nagyszülő részére már megállapított gyermekgondozási díjra való jogosultságot nem érinti.

(3) Nem jár gyermekgondozási díj, ha

  1. a nagyszülő keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi,
  2. a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezték el,
  3. a nagyszülő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve az otthonában végzett keresőtevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, a csecsemőgondozási díjat, valamint a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátást és gyermekgondozási díjat,
  4. a nagyszülő tekintetében a 42/C. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt körülmény áll fenn,
  5. az alapjogosult gyermekgondozási díjra való jogosultsága megszűnik,
  6. az (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozatot visszavonják. *

(4) A nagyszülő részére megállapított gyermekgondozási díj naptári napi alapját és a folyósítandó ellátás összegét a nagyszülő jövedelméből, a 42/D. § (1)-(4) és (7)-(10) bekezdésében foglaltak figyelembevételével kell kiszámítani.

(5) A nagyszülő részére megállapított gyermekgondozási díj esetében a 39. § rendelkezései nem alkalmazhatók. Ha a gyermekgondozási díjat a nagyszülő részére megállapítják, a gyermek közös háztartásban élő szülője - egyedülálló alapjogosult esetén az alapjogosult - gyermekgondozási támogatásra és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira nem jogosult, kivéve a saját, illetve a gyermeke ápolására figyelemmel fennálló keresőképtelenségére tekintettel járó táppénzt.

(6) A gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - az (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozatát valamennyi gyermekgondozási díjra jogosító gyermek tekintetében csak egy és ugyanazon nagyszülő vonatkozásában adhatja meg.

(7) Ha ugyanazon nagyszülő részére a gyermekgondozási díjra való jogosultságot az e §-ban foglalt feltételeknek megfelelő egy vagy több alapjogosult nyilatkozata alapján, több - nem ugyanazon várandósságból született - gyermekre figyelemmel is megállapítják, a gyermekgondozási díjat számára gyermekenként kell megállapítani.

AoiSora # 2020.09.17. 06:23

Tisztelt szakértő!

Nagymama szeretné igénybe a NagyszülőiGyedet, én eddig gyermekem születése előtt végig Gyesen voltam, a férjem probálta igényelni a GyedExtra ellátást, de nem sikerült neki. Olyan kérdésem lenne, hogy olvastunk egy olyan feltételt, miszerint az egyik szülőnek jogosultnak kell lennie a Gyedre, és ezt a jogot tudja átadni a nagyszülőnek, viszont felhivtam tegnap a Kormányablakot, hogy ott is feltehessem a kérdésem, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem tudnak ilyen feltételről.
Tehát azt szeretném kérdezni, hogy van e ilyen feltétele a NagymamaGyed igénylésének?
Amennyiben még is van, a Gyes biztositott időszaknak számít e, és ezzel én jogosult vagyok e a Gyedre, tehát átadhatom e a jogot a Nagymamának, akinek a ráeső feltételei megvannak?

Elöre is köszönöm a választ.

monoszkop # 2020.08.31. 08:12

A Kormányhivatal egy nagy szervezet.

Ezen belül a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások osztályát kell keresni, az ő ügyfélszolgálatukkal, vagy osztályvezetőjükkel beszélni.

(Egyebekben: Nyomtassa ki, írja alá, szkennelje be és mellékletként csatolja az igénybejelentés nyomtatványhoz...)

sztoka04 # 2020.08.31. 05:35

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megigényelni a nagyszülői Gyed-et,( a gyermek szülei 8 órában dolgoznak), mivel vállalkozó vagyok, így az interneten kellene leadnom, viszont van egy olyan kitétel,hogy alá kell írni nekem, és a szülőknek a nyilatkozatot. Sajnos a Kormányhivatalban dolgozó hölgy,még azt sem értette, hogyan vehetem igénybe, nem tudom kihez kellene ezzel a problémával fordulnom? Köszönöm, előre is a segítséget.

monoszkop # 2020.08.17. 06:54

puszed 2020.08.15. 13:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

T. Kérdező!

Kérdésében nem utal arra, hogy a gyed mellett ugyanannál a mtatónál, vagy más munkáltatónál dolgozik heti 16 órában.

Előbbi esetében az ellátást a főszabály szerint kell kiszámolni. Ha ebbe beleeseik a 16 órás bér, akkor annak alapulvételével kell kiszámolni a táppénz összegét.

Utóbbi esetben az 1. jogviszonyában nem dolgozik, fizetésnélküli szabadságon van, így ott a keresőképtelenség nem értelmezhető, azaz abban a jogviszonyában keresőképtelenség és keresetveszteség hiányában jogszerűen táppénzre nem jogosult.

Kaphat viszont táppénzt a 16 órás jogviszonyában, az ott elért keresete alapján.

Bővebb tájékoztatásért forduljon az egészségbiztosítóhoz.

monoszkop # 2020.08.17. 06:48

puszed 2020.08.15. 13:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

puszed # 2020.08.15. 11:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

Jusztasz # 2020.08.13. 09:26

ReinholczKarmen 2020.08.13. 09:48
Tisztelt szakértő
A munkahelyemen most változtatták meg a fizetést ami azt jelenti hogy brutto 80 ezer ft-al keresnek kevesebbet az ott dolgozók!
A kérdésem az lenne hogy jelenleg cseden nemsokára gyeden lévő kismama vagyok, tervezzük a következő babát... Ha úton lesz a következő és én még itthon vagyok gyeden a másik babámmal a következő gyerkőc után a csedet ill. a gyedet már az új fizetési vizsonyok után fogom kapni tehát jóval kevesebbet vagy ugyan így ahogy jelenleg kapom.
Válaszát előre js köszönöm.
Tisztelettel Kármeb

T. Kérdező!

Főszabály szerint az ellátást az arra való jogosultságot megelőző 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Jusztasz # 2020.08.13. 09:22

dorabalogh 2020.08.12. 10:17

Tisztelt Szakértő!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy CSED esetén, ha két munkaszerződéssel rendelkezem (1 db teljes munkaidő és 1 db részmunkaidő), hogyan kell eljárni az igénylésnél? Mindkét helyre be kell ez esetben adni a munkáltatóhoz az igénylést?

Köszönettel, Dóra

Kedves Dóra!

Igen, az ellátásokat Önnek a munkáltatóinál jogviszonyonként külön-külön igényelni kell, viszont később, a gyed igényeket akkor is az egészségbiztosító fogja elbírálni és folyósítani, ha (bármelyik) munkahelyén működik TB kifizetőhely.

Ebtv. 62. § (1) A csecsemőgondozási díj, az örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj és a táppénz iránti kérelmet a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell előterjeszteni.

Ebtv. 63. § (1) Aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban kötelezett egészségbiztosítási járulék fizetésére, a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét a 62. §-ban foglaltak szerint, a gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj iránti kérelmét az egészségbiztosítónak kell elbírálnia és folyósítania.