GYED,GYES, táppénz


the big cat # 2006.05.16. 14:21

Ha máshova szeretnél menni dolgozni, akkor neked kell felmondanod.

De talán érdemes megvárni mit lép a munkáltató és nem az orrára kötni, hogy máshová mennél dolgozni, mert lehet, hogy magától is felmondana, ebben az esetben jár 30 nap védettség+felmondási idő+végkielégítés, plusz a védettség és a felmondási idő felét meghaladó szabadságok megváltása.

A szabadságok csak a pontos adattaid ismeretében lehet valamit mondani, de elég biztosan álítható, hogy minimum 1-2-3 hónapról van szó.

Számodra mindegy, hogy kiadja, vagy megváltja, te mindenképpen otthon vagy, és távolléti díjat kapsz rá (ami valószínűleg meghaladja a béred).

Bárhogyan is van, ha vissztaérsz aktív állományba a munkáltatódnak azonnal ki kella dnia az elmaradt szabadságokat, tehát maradsz otthon, és akár máshol dolgozhatzs is teljesen törvényesen, aztán ha nem mondanak fel neked, akkro te mondasz fel, és amikor eltelik a felmondási időd, ami alatt szabadságon leszel, akkor vége a műsornak.

Mindenesetre pontosan ki kell számolni mindent, nehogy egyszerre két helyen kelljen dolgoznod, de az első amit ki kell derítened, hogy visszavennének-e az új munakhelyeden, mert ha nem, akkor csak mondjanak fel szépen.

zs.ildi # 2006.05.16. 13:24

sziasztok! Augusztusban jár le a gyedem, utána szeretnék visszamenni dolgozni, de nem arra a munkahelyre, ahonnan gyedre jöttem, mert vendéglátás és 5munka/5szabadnapban dolgoztam, viszont a gyerekemre senki nem tud vigyázni. Úgy tudom, összegyűlik valamennyi szabadság, ez mennyi kb? Fizetett szabadságról van szó, tehát elvileg szabin vagyok, fizetést kapok? Kötelező ezt a munkáltató kiadni, vagy felmondhat inkább?

LeClair # 2006.05.08. 15:22

Sziasztok!Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, ezek szerint bajban vagyok. :) Igen, valóban az egy foglalkoztatási ígéret volt. Próbálok lépni az ügyben.Még egyszer köszönöm sziasztok

the big cat # 2006.05.08. 13:54

Véleményem szerint munkaviszony létesítésre előszerződést nem lehet kötni, értelmetlen is. Az itt előszerződésként emlegett papír csak egy foglalkoztatási ígéret, de joghatálya nincs.

Az adott helyzetben a határozott idejű szerződés él, és valóban azt kellene sürgősen határozatlanra módosítani, de azért könynel lehet, hogy ebbe nem fognak belemenni.

hone # 2006.05.08. 13:22

LeClair:
a határozott idejű munkaviszonyt a Munka Törvénykönyve 79.§ (5) bekezdése szerint legfeljebb 5 évre lehet létesíteni.

úgy tűnik számomra, hogy a határozott idejű előtt kötötted az előszerződést, ami határozatlannak minősül, ezért fontos, hogy a határozott idejűt pontosan mikor kötötted, mert onnantól kell számítani az 5 évet.

sajnos a határozatlan idejű szerződést módosítani lehet határozott időtartamúvá, ezért feltétlenül ülj le a főnököddel beszélni, hogy a határozott idejű munkaviszonyodat módosítsátok határozatlanná, mert akkor nem lesz probléma a terhességgel és a gyed-del sem. nem beszélve a munkaviszony folytonosságáról.

LeClair # 2006.05.08. 13:00

Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni. 3 éve dolgozok a jelenlegi munkahelyemen.Ebből 2 évig rezidens voltam. Jelenleg határozott idejű szerződésem van, DE a rezidensi idő előtt kötöttem a kórházzal úgynevezett előszerződést ami azt tartalmazza, hogy a kórház köteles a szakvizsgám megszerézéig foglalkoztatni/kivéve ha az osztály megszűnik/. Ebben az előszerződésben konkrét időpont nincs leírva, hogy mikorra kell letennem a szakvizsgát. Kérdésem: ha elmegyek szülni melyik szerződést kell figyelembe venni?A határozott idejűt vagy ezt az előszerződést.tartok tőle hogy ha a határozott idejűt nézik akkor esetleg nem hosszabbítják meg a szerződésem gyes-vagy gyed alatt.Előre is köszönöm a segítséget

Bogie # 2006.05.05. 19:47

Ancsosz, a reagálásodból megítélve nagyon nagy az esélye, hogy a játszma úgy fog lejátszódni, ahogy Big Cat mondja. Láttunk már egy pár ilyet.

Szerezz egy ügyvédet. Ez itt Magyarország, még angolul sem kell tudni. Az, hogy a főnököd angol és nem tud magyarul, az az ő baja és nem a tied. Jobb, ha te is elfelejtesz angolul, hacsak nem térnek észhez és járnak el úgy, ahogy az MT írja.

Nem lesz ebből per, csak légy magabiztos vagy vigyél magaddal ügyvédet.

Neked semmi esetre sem jó, ha megszüntetitek a munkaviszonyodat, úgyhogy ne írj alá semmit.

the big cat # 2006.05.05. 13:58

Ügyvéded öt perc alatt lehet szerezni. Irreleváns, hogy a főnököd angol, ha ők értetlenkednek, akkro te ragaszkodsz ahhoz, hogy a te anyanyelveden legyen a tárgyalás. van annál a cégnél biztosan tolmács. (Persze az angol főnökből már értem, honnan szedte a marhaságokat, amit aláíratott veled).

Ha most nem hajlandók a táppénzedet intézni, miből gondolod, hogy a GYÁS-t meg a GYED-et hajlandók lesznek? És hogy számolnak el a kiesett időszakkal?

Állítom neked, ha ügyvéddel mész, hétfőn estére minden rendben lesz, ha anélkül, akkor ott fogsz ülni úgy 2-3 órát, addig győzködnek fenyegetnek, amíg aláírsz valamit, és még majd te örülsz, hogy vége az ügynek. Hidd el, a határozott, vagy még inkább ultimátumszerű fellépés használ igazán, az angol főnök szépen be fogja adni a derekát, nem akar ő pereskedni, és az ügyvéd neki már azt fogja jelenteni komolyan gondolod.

ancsosz # 2006.05.05. 12:37

Köszi az infot. Sajnos ügyvéddel nem tudok menni, mert fél nap + egy hétvége alatt nem tudok ügyvédet szerezni, ráadásul a főnököm angol, szóval angolul jól beszélő kellene.
A pereskedéstől azért félek, mert augusztusban szülök, és addit tutira nem zárul le az ügy, és akkor elesek a GYÁS-tól, GYED-től, mert azt is a munkáltatónak kellene továbbítania a OEP felé.
A OEP-nek természetesen bejelentem a szabálysértést, ha hétfőn nem egyeznek bele a táppénzes papír továbbításába. És persze ügyvédet is kell akkor szereznem, hogy feljelentsem őket.

the big cat # 2006.05.04. 17:09

A joglemondás semmis, mivel törvénytelen, a munkavállaó hátrányára a felmondási védelemtől eltekinteni nem lehet. A munkáltatód súlyosan törvényt sértett, amikor nem továbbította az anyagaid a TB felé, ezt persze jelezd a TB-nek, és az OMMF-nek is írásban (vagy előbb fenyegetőzz vele).

Nem kényszeríthet felmondásra, vagy közös megegyezésre, mivel te ezt nem akarod, így egyiket sem fogod aláírni. Ne is tárgyalj róla, ha erre terelei a vitát, promt vágd el a fonalat, ne válaszolj.

Leghójobb lenne, ha megelpetésszerűen ügyvéddel mennél, aki helyetted beszélne, előadná az igényeid, ami pedig az, hogy lesz szives aktív állományba venni visszamenőleg, és a TB felé rendezni a píprjaid és a táppénzed, aztán, ha megszülsz újra passzív állományba venni, majd ha nem tud foglalkoztani a GYES vége után , akkor a védettség letelte után felmondani, kifizetni a védettséget, szabadságmegváltás, felmondási időt és végkielégítést (ez együtt biztosan meglesz majd fél-1 évi fizetésed). Szóval elég sok múlik azon mit csinálsz most, de félned nem kell, mert minden adu a te oldaladon van, a nyilatkozat semmis, úgyhoyg inkább cska ultimátomot adj, ne tárgyalj semmiről, ne írja alá semmit, ha a fent leírtakra nem hajlandók, azonnal fordulj bírósághoz, jelents fel az OMMF-nél, és a TB-nél. Nekik semmi sincs a kezükben, ha bármi mást mondanak hazudnak. javaslom az ügyvéded, nagyon melegen!

ancsosz # 2006.05.04. 13:34

2003.decemberében szültem első gyermekemet, akivel veszélyeztetett terhes voltam, ezért hirtelen kellett táppénzre mennem. Ezt a munkáltatóm nem vette jó néven, és megfenyegetett, ha nem írok alá egy nyilatkozatot, hogy nem kívánok többé a Kft.-nek dolgozni, akkor pert indít ellenem, mert szerinte a táppénz ideje alatt dolgoztam. (Amikor már lehetett sétálnom a feleségének elvittem egy a férjem által készített tervrajzot szívességből). Én úgy gondoltam, úgysem akarok már ezek után egy ilyen cégnél dolgozni, és aláírtam. A nyilatkozat szövege mindössze ennyi: „Alulírott XY lemondok arról a jogomról, hogy az XY Kft. a GYED, GYES lejárta után foglalkoztasson, addig viszont alkalmazásban kívánok maradni.”
A gond akkor kezdődött, amikor 2005. decemberében ismét teherbe estem, és 2006. február 20-án lemondtam a GYES-ről, és Táppénzre mentem. A cég viszont megtagadta a betegszabadság kifizetését, és a táppénzes papírom Egészség Pénztárhoz való továbbítását - holott ezt három munkanapon belül meg kellett volna tenniük - mivel szerintük semmi közöm már a vállalathoz. Semmilyen határozatot nem kaptam tőlük, hogy felmondanának, amit tudomásom szerint nem is tehetnek meg sem GYES ideje alatt, sem a táppénz ideje alatt, tehát a biztosítási jogviszonyom nem szűnt meg. Véleményem szerint a nyilatkozat is jogtalan és hiányos.
Mit tanácsoltok, mit tegyek? Jogos, amit velem akarnak?
Annyit sikerült elérnem, hogy a főnököm hajlandó hétfőn fogadni, hogy megbeszéljük a dolgokat, de attól tartok ismét újabb dologra fog kényszeríteni, hogy pl. mondjak fel vagy valami hasonló.
Sürgős segítségeteket várom és előre is köszönöm!

Ancsosz

Sackamacka # 2006.05.03. 07:40

Kedves Bogie!

Nagyon köszi a választ. Én személyesen vinném a a papírokat, mivel egyéni vállalkozó a munkáltatóm. Vagyis vszínű a férjem fogja vinni.
A honlapot meg fogom nézni.

Köszi: Sackamacka

Bogie # 2006.05.02. 18:23

Sackamacka, természetesen nem tagadhatják meg, de gondolom, hogy ezzel próbálkoznak, hátha feladod.

Szerintem egyszerűen hívd fel az OEP-et és kérj tőlük segítséget! Az oldalukon egyértelműen a munkahelyedet jelölik meg, mint az eljárás elindítóját.

http://www.oep.hu/portal/page?…

A munkáltatód a végén még egy jó kis ellenőrzést/büntetést is beszerezhet, ha nekik ez hiányzik...

(Tértivevénnyel add fel a munkáltatód felé a dolgaidat, különben letagadják, hogy egyáltalán beszéltél velük!)

Sackamacka # 2006.05.02. 07:22

Kicsit el vagyok keseredve, hogy senki nem tud válaszolni a kérdésekre. :(

vio1 # 2006.04.29. 13:11

Szeretném megkérdezni, hogy jár-e a következő gyermekre is GYED, ha az előzővel GYED-en vagyok. Illetve, hogy mik a feltételek, 2 éven belül kell-e megszületnie a picinek, vagy elég, ha a GYES lejárata előtt születik meg?
Köszönöm!
Vio

Sackamacka # 2006.04.29. 11:46

Kedves Fórumozók!

Segítséget kérnék. A munkáltató megtagadhatja-e a TGYÁS és a GYED igényléséhez szükséges papírok kitöltését? És ha megteszik milyen jogorvoslat van rá?
A második gyermekemet várom. A munkáltató most szembesült a járó szabadság tényével, amit majd a felmondás ill. a munkába állás esetén kell kiadnia, vagy kifizetnie. Ezért felmondással fenyeget. Azt tudom, hogy ő nem mondhat fel, mivel jelenleg GYED-en vagyok, és a közös megegyezésbe meg nem megyek bele.
Előre is köszönöm a segítséget.

Kála # 2006.04.18. 20:07

:-))) Egyetértünk.

the big cat # 2006.04.18. 16:44

:-) "...egy eléggé el nem ítélhető hányada..." azaz nincsen olyan büntetés, amely elegendő lenne számukra.

Kála # 2006.04.18. 16:18

Szerintem egyetértünk, csak én egy kicsit más oldalról közelítettem meg a témát :-)
Ja, és nálam a munkáltatóknak az az el nem hanyagolható része, aki nyomást próbál gyakorolni a munkavállalóra, hogy terhessége miatt szüntesse meg a jogviszonyát, igencsak elítélendő, de szerintem te is csak elírtad :-)

the big cat # 2006.04.18. 14:13

Azt hiszem, hogy részben más véleményen vagyok a terhességgel kapcsolatos közlési kötelezettséget illetően.

A bírói gyakorlat a terhességet abszolút rendes felmondási védelemnek tekinti, mégpedig objektív védelemnek, azaz egy esetleges felmondás visszamenőleg is semmis, ha később kiderül a terhesség, és a felmondás a fogamzás tövényesen vélemezett időpontja utánra esett.

Tehát a terhesség már akkor is védelmi indok, ha nem tudnak róla, így az ennél szubjektívabb helyzet, pl. a terhesség eltitkolása ezt nem szünteti meg.

Ennek oka egyébként az, hogy az Mt. a gyermekvállalást magasabb szempontnak, jobban méltánylandó érdeknek tekinti, mint a munkáltató ezzel kapcsolatos gazdasági érdekeit, és így tűrésre kötelezi. Viszont ismert az is, hogy a munkáltatók egy eléggé el nem ítélhető hányada a terhességről való tudomásszerzést követően nyomást gyakorol a munkavállalóra, vagy jogellenesen egyéb munakviszonymegszüntetési módszerekkel próbál élni, annak érdekében, hogy a munkavállaló terhességével kapcsolatos terheit megkerülje.

Kála # 2006.04.18. 11:09

Ez teljesen egyén függő, de természetesen a jogi keretekre figyelemmel kell lenni. A munkavállalót, közalkalmazottat tájékoztatási kötelezettség terheli a munkáltatója felé a munkaviszonyt érintő lényeges körülményekkel összefüggésben (a terhesség ilyen).
Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a terhesség első három hónapjáig gyakoribb a spontán vetélés, ezt az időszakot sokan kivárják. Viszont, ember tervez, de ha a terhesség első harmadának tünetei mutatkoznak az emberen (rosszullétek, émelygés stb.), akkor már jóval az első három hónap lejárta előtt kiderül, hogy gyarapodik a család.
A veszélyeztetett terhesség esetén az orvos általában jóval a "normál" esetben megszokott idő előtt táppénzre veszi az embert - szóval erre is figyelemmel kell lenni.
Magyarán, döntsd el, milyen viszonyban is vagy a főnököddel, és ennek megfelelően tájékoztasd - nyilván neki is gondoskodnia kell valahogy a helyettesítésedről.

Ami a lényeg: a terhesség léte önmagában is védettségi helyzetet eredményez a munkaviszony megszüntetés terén (meg éjszakai munka, egészségkárosító kockázatok közötti foglalkoztatás stb. tekintetében, de gondolom, ez nem érint), tehát a közléssel e tekintetben nem kerülhetsz hátrányosabb helyzetbe.

Brigo # 2006.04.18. 10:52

Kedves Hozzáértő!

Te hogy jelentenéd be a munkahelyeden, hogy terhes vagy és valószínűleg veszélyeztetett? És mennyi idővel - teherbeesés után vagy távozás előtt?
Különleges helyzetben nem vagyok, közalkalmazott, 9 éve dolgozom a cégnél, ez lenne az első gyermek. + összesen 2X voltam táppénzen ezen idő alatt (gondolom ez nem számít).
Szeretném kivédeni az esetleges buktatókat és mégis "fair" maradni!
Mennyi GYES-re számíthatok bruttó 190e bérrel?

Válaszod előre is köszönöm!!!

speedy # 2006.04.12. 10:34

A GYED alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a táppénzszabályok szerint állapítják meg.

Az ellátás napi összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A prémium, jutalom összegét, valamint az egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amikor kifizették.

Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg.

A GYED az irányadó időszakban elért átlagkereset 70%-a.

  1. Ha az előző év január 1. és december 31. között volt legalább 180 bérezett nap, akkor ez a legalább 180 napi tavalyi jövedelem a GYED alapja.
  2. Ha így nincs meg a 180 nap, de közvetlenül a GYED 1. napja előtt (a tárgyévben, vagy 2 évből együtt) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelemből számolják a GYED.
  3. Ha van valahány bérezett nap, de sehogy sem jön össze a 180, akkor az 1-179 napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese a GYED alapja.
  4. Ha egyetlen bérezett nap sincs, pl. mert végig táppénz, tgyás, gyed, gyes volt, akkor alkalmazottnál az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese az alap, egyéni és társas vállalkozónál pedig a minimálbér.
Z.Kati # 2006.04.11. 14:40

Sziasztok !
Kérdésem lenne Gyed/Gyes-el kapcsolatosan
hogy esetleg tudjátok-e azt, hogy az összegek megállapításánál mikori keresetet veszik figyelembe. Gondolok arra hogy előző évit vagy az utolsó 180 napot?
Válaszotokat előre is köszönöm

keke25 # 2006.04.11. 14:05

Sziasztok!

Újabb érdekes kérdésem lenne!
Valóban igaz az, hogy ha a párom GYES alatt visszamegy dolgozni akkor a maradvány szabik kiadásának idejére(42 napja van bent) nem jár a GYES, csak ha már valóban dolgozni fog???
Rendes szabadságra jár, de az előző években felhalmozott szabadságra nem???