GYED,GYES, táppénz


the big cat # 2006.03.07. 18:33

Nyilván a te kereseted számít.

DrChriss # 2006.03.07. 17:55

Sziasztok,
nagyon reménykedem, hogy tud nekem valaki segíteni. A kérdésem az lenne, hogy a jelenleg 16 hónapos kislányommal nagymama GYES-re ment március 1-el. Én már 6 hónapja főállásban dolgozom. Jelenleg terhes vagyok: a nagyamama GYES-en volta ugye nem befolyásolja majd az én GYÁS összegemet? Vagyis ugye a rendes főállásom után kapom a GYÁS összegét és ezt nem csökkenti az, hogy közben nagymama GYES-en van?

Nagyon várom válaszotokat, mert fontos, hogy ne a minimálbér után kapjam a GYÁS összegét a felvett hitelek törlesztése miatt.

Előre is köszönöm!

maloja # 2006.01.19. 08:27

Tisztelt szakértők!

1998 decembere óta állok alkalmazásban egy vállalatnál, s 2004.07.24-én született meg a gyermekem. Előtte 2004.05.01.-től táppénzen voltam, majd a szülést követően terhességi gyermekágyi segélyen, mely 2005.01.24-én járt le. Ettől az időpontól kezdve gyedben részesülök. A kérdésem a következő: 2006 decemberében -reményeink szerint -, megszületik a második gyermekünk, s így milyen juttatásra leszek jogosult a terhességem, valamint a szülést követően, illetve milyen lehetőségek közül tudok majd választani. 2005-ben 44 nap szabadság illetett meg, hogyan alakul ennek a száma a második gyermek születésével? Jelenleg 28 éves vagyok.

Előre is köszönöm a választ.

Bogie # 2006.01.16. 11:00

Táppénzen csak addig maradhatsz, amíg indokolt, márcsak azért is, mert rád küldhet egy ellenőrt és ha kiderül, hogy táppénzt csalsz, akkor az alap a rendkívüli felmondásra. Egyébként táppénz alatt nem tud felmondani.

A közös megegyzésből igazán hátrányod nem származhat, mert ugye akkor alá sem írod.

Egyáltalán fontos egy közalkalmazottnak, hogy az előző munkáltatója véleményt mondjon róla?

Egyébként meg felmondhat neked, majd ha visszamentél táppénzről és letelt a védettség, de nem bugyuta személyeskedő indokkal.

luelle # 2006.01.16. 10:52

Köszönöm a választ. A kijelentései még ennél is durvábbak, amiket leírtam, mert eleve azzal kezdődött az egész, hogy a megánéletemben vájkált. Azzel kezdődött, hogy egy olyan feljegyzést akart velem aláíratni, hogy én az éjszakai órákban nem a közalkalazotti jogviszonyomnak megfelelően viselkedtem. Természetesen nem írtam alá, innettől fogva a munkámban keresi a hibát, még így is, hogy nem dolgozom, behívat és mocskolódik. Sajnos ezeket nem tudom bizonyítani, mert arra vigyáz, hogy ne legyen tanu. Ha meg lenne is, az az ő beosztottja lenne, aki logikus, hogy nem mer ellen tanuskodni.
továbbé elhangzott az is, hogy amennyiben elmegyek közös megeggyezéssel, nem fog rólam véleményt adni a következő munkáltatómnak, amennyiben nem, olyan véleményt ad, hogy soha nem fogok tudni elhelyzekedni. Ezt hogyan kerülhetném ki?

Fölvettem a közalkalmazotti lakáshitelt, ő adta ki a munkáltatói igazolást, és az mondja, ő nem tudja, hogy valóban felvettem- e, azt hivatalosan, levélben be kellet volna jelentenem. Hogyan?

Táppénz alatt felmondhat-e, vagy nem, mert ezzel "fenyegetőzik"?

Milyen hátrányom származna a közös megegyezésből, és ha maradok tovább táppénzen?

the big cat # 2006.01.15. 17:36

Csak hagyd hadd habozzon a szája, és ne csinálj semmit. Valójában az eddigi kijelentései már elegendők egy munkaügyi per megnyeréséhez, ha bizonyíthatók.

_Lala_ # 2006.01.15. 16:40

A "közös megegyezés", amint az a neve is mutatja, közös. Tehát ha nem egyezik az akaratoddal az, amit a munkáltatód szeretne, akkor az nem közös megegyezés.

Másrészt a fegyelmi eljárással egyáltalán nem biztos, hogy rosszabbul jársz. Eleve amíg táppénzen vagy, addig még a fegyelmi eljárást sem tudják lefolytatni, hiszen távollétedben nem csinálhatnak semmit, ezért meg nem vagy köteles bemenni, ha egyszer keresőképtelen vagy.

Harmadrészt a fegyelmi eljárás során nekik kell bizonyítani, hogy bármit is rosszul csináltál, és ez elmondás alapján nem egyszerű dolog. Arról nem is beszélve, hogy ha a fegyelmi eljárás eredményeként ki szeretne rúgatni, akkor igen komoly súlyú mulasztást kell bizonyítania. Pl. az, hogy nem megfelelően végzed el a munkádat csak akkor elég erre, ha írásban figyelmeztetett már korábban, hogy mi nem jó szerinte, és hogyan kéne jól megcsinálnod.

luelle # 2006.01.15. 16:18

Tisztelt szakértők!

Közalkalmazott vagyak, határozatlan időre szóló kinevezéssel. december eleje óta táppénzen vagyok. A munkáltatóm "megfenyegetett", hogy vagy beleeggyezem abba, hogy február 1-el közös megegyezéssel megszűnteti a munkviszonyomat, vagy fegyelmi eljárást indít elllenem, mert ő már "megígérte másnak a munkahelyemet". Valóban megteheti-e ezt? Ha én továbbra is táppénzen maradok, megszűntetheti-e a munkaviszonyomat? Tud-e fegyelmit adni? menjek-e bele a közös megegyezésbe, amíg nincs más munkhely kilátásban? Mit tegyek? Illrtve mit tehetek?

Melya # 2006.01.13. 09:27

Köszönöm a választ. Igen a kinevezésem határozatlan időre szól, és ezt nem kívánják megváltoztatni.
Végülis akkor a játszma akkor folytatódik, amikor majd visszamegyek.

angelis # 2006.01.13. 09:10

Feltételezem, hogy a kinevezésed határozatlan időre szól.
Rendes felmondással az átszervezésre hivatkozva nem mondhatnak fel védettségedre tekintettel.
A státuszodat nem tudják megszünteteni, szerintem ezért vonták központi állományba függtlenül attól , hogy konkrét munkakör most nem kapcsolódik hozzá. Gondolom a központi áll-ból aztán bármely szervezeti egység kérhet státuszt a határozott idős távollétek idejére.
A kinevezésedet nem módosíthatják egyoldalúan határozott időre, csak közös megegyezéssel, amit természetesen nem szabad elfogadnod. A helyedre/státuszodra pedig csak a te távollétedre tudnak felvenni valakit. Ha majd visszajössz dolgozni -egyrészt kötles lesz visszagfogadni, az más kérdés hogy utána 30 nap elteltével felmondhat - a helyeden lévő emberke jogviszonya pedig automatikusan megszűnik. Egy státuszon (engedélyezett létszám) két ember nem lehet különben a munkáltató saját magát hozza lehetetlen helyzetbe. HA vissztérsz dolgozni a munkáltatód akkor fog körül nézni, hogy milyen munkakört tud neked felajánlani.
Egyenlőre ennyi jutott eszembe. Remélem érthető.

Melya # 2006.01.13. 07:52

Kedves Munkajogban járatos szakértők!

Mint lejebb már írtam, hogy köztisztviselő vagyok, és a Hivatalban a főosztályunkat átszervezés címén megszüntették. Az emberek nagyobb részét elhelyezték a Hivatalban más osztályra, egy-kettőt kiebb tessékletek. Velem az a gond, hogy kimama vagyok, mostmár a 34. hétben. Így kitenni nem tudtak. Viszont új munkahelyet sem ajánlottak fel (ami szerintem jogszabály ellenes, mert van a Ktv.ben egy olyan szabály, hogy képzettségének megfelelő stb.). Próbáltam beszélni egyes vezetőkkel, hogy "átvegyenek", de mindenki elutasított azzal, hogy "jól láthatóan kismama vagyok" +" a helyzetem nem igényel különösebb megoldást", mert amire visszajövök, addigra sokminden változhat. A dologhoz hozzátartozik az is, hogy a vezetés a Hivatalban jelenleg fellelhető összes kismamát un. központi állományban kívánja tartani - és ide soroltak be engem is MÁR MOST, amikor is még aktív állományban vagyok. Erre írtam egy levelet a Hivatal vezetőnek, hogy kérném a többi munakvállaltól nem megkülönböztetett eljárás mellőzését, mármint azokhoz képest akiket áttettek más osztályra, és kérem a munkahelyem kijelölését. Erre a válasz az volt, hogy besoroltak egy főosztályhoz, ahol is megkérdezték tőlem, hogy pontosan mikor megyek szülni, mert már féléve tárgyalásban vannak egy emberrel, és most végülis a szülésem kapcsán megürül egy hely és végre így feltudják venni az embert. Megkérdeztem, hogy de úgye határozott időre veszik fel? Erre az volt a válasz, hogy hát nem.
Kérdéseim:

  1. Jogos-e, hogy a Kismamákat (gyesesek, stb.) egy központi állományba sorolják be státusz biztosítása nélkül?
  2. Jogos-e, hogy a helyemre határozatlan időre vesznek fel embert, ha megkapom a kinevezés módosításomat, érint-e engem ez?
  3. Mit tehetek? Hogyan védekezhetek?

Vagy úgyis mindegy...

Berkana # 2005.12.23. 14:53

Kedves Clarissa!

Köszönöm a válaszod. A további kérdésem az lenne akkor ezzel a kissé kilátástalan üggyel kapcsolatban, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha én egy működő bt. beltagja vagyok - ami ugye automatikusan azt jelenti munkaszerződés nélkül is, hogy benne aktívan dolgozom. A tb azt mondta, hogy elvileg én a minimálbér után akkor adóznom kell a bt beltagsága miatt. Jelenleg ugye nem adózom, mert gyeden vagyok (dec. 22-ig). Utána gyesen leszek, remélem akkor sem kell. Ez számíthat-e alkalmazásnak/biztosítottságnak? A bt. 2004. augusztus 11. óta működik.
Még egyszer köszi a válaszodat.

anaksunamon # 2005.12.21. 20:16

Kedves Angelis.

Nekem ez így kinai.
A kisfiam ha ovódába jár ,mert éppen most múlt 3 éves ,a férjem szeretné igényelni és a munkáltatójának az is jó ha csak 4 órában dologzik akkor ő jogosult rá??
Köszi a választ.

angelis # 2005.12.21. 08:35

Kedves Ikrek!

2006. jan 1-től a CSt. 21.§ szerint:
"A gyermekgondozási segélyben részesülő személy -ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységet

  1. a gyermek 1 éves koráig nem folytatahat -kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
  2. a gyermek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül folytathat ."

2005. évi CXXVI. tv.7. §

angelis # 2005.12.21. 08:29

Kedves Anaksunamon!

A GYET szabályai valóban változnak 2006. jan 1-től.
A jelenlegi napi 4 órás foglalkoztatáson túl megjelenik az alábbi új szabály is:
"Cst. 24 (2) Az (1) bekezdés alkalmazásában napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott kereső tevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő személyt a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései szerint a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg."
és nem jár GYET annak, aki a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el - a következő kivételekkel:
"Vhr. 22. § (1) A gyermekgondozási támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy

  1. a gyermek egy évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 4 órás időtartamot nem haladja meg, vagy
  2. a gyermekgondozási támogatásra jogosult közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanul, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, vagy
  3. az intézményi elhelyezés az óvodai nevelés keretében folyó iskolai életmódra történő felkészítést szolgálja.

(2) A Cst. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alkalmazásában nem minősül szociális intézményi elhelyezésnek a gyermek rehabilitációs, habilitációs célú foglalkoztatására irányuló napközbeni intézményi elhelyezése.
(3) Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el - ide nem értve az (1)-(2) bekezdésben megjelölt esetet - úgy az ellátás folyósítása szünetel."

ikrek # 2005.12.21. 07:37

Sziasztok!

Talán furcsa, hogy jogászként kérdést teszek fel, de másfél éve GYES-en vagyok, szóval, kiestem a gyakorlatból! :-)
Tehát, szeretnék elkezdeni dolgozni egyéni ügyvédként. Emellett is kaphatom továbbra is a GYES-t?

Köszi a választ!

Melya # 2005.12.21. 05:33

Kedves the big cat!
A múltkor feltett kérdésemre voltál kedves válaszolni, így kérdeznék még, mert az ügy bonyolódik. Mivel a főosztályt megszüntették és köztisztviselők vagyunk a szervezeten belüli áthelyezés csak kinevezés módosítással lehetséges. A főosztályon hatan voltunk, öt helyet kínáltak fel, azzal, hogy én úgy is szülni megyek, nekem nem kell "státusz". Véleményem szerint, amíg dolgozom (igaz bennem van a gyerek, nagy a hasam, stb.) teljes jogú aktív munkavállaló vagyok, ez alapján nem diszkriminálhatnak, hogy emiatt nem ajánlanak fel "státuszt", annál is inkább, mert a szervezeti egységem megszűnt, de mivel védettséget élvezek, ezért a státuszom nem szünhet meg, Úgy gondolom, hogy fel kell valamilyen helyet ajánlaniuk, nincs választásuk. Vagy megtehetik, hogy nem adnak "státuszt"? Ha ezt megtehetik, akkor ha 1 év múlva visszajönnék dolgozni, hivatkozhatnak-e arra, hogy bocs, megszűnt a státuszod? Mit kell tennem az ügyben, mire kell felkészüljek?

anaksunamon # 2005.12.20. 15:27

Szeretném megkérdezni,hogy januártól miben módosul a Főállású anyaság igénylése.
Több hírt is hallottam(emelik az összeget,lehet mellette 8 órába dolgozni).
Nálunk a férjem szeretné igénybe venni de eddig úgy tudtuk ,hogy 4 órát lehet mellette dolgozni.
Kérem aki tudja pontosan az válaszoljon.
Köszönöm.

clarissa # 2005.12.19. 17:27

Szia Berkina!

Sajnos a Gyed csak akkor jár, az anyának, a jogosultság kezdőnapján biztosítási jogviszonyban álljon, és a szülést megelőző 2 évben legyen 180 nap bizt. ideje.
Mivel te valószinüleg gyesen maradsz, és már megszünt a munkaviszonyod, csak Gyesre leszel jogosult.

Berkana # 2005.12.19. 16:25

Sziasztok!

2004. dec. 31-én megszűnt a munkaviszonyom (határozott idejű volt). 2003. dec. 22-én született a kislányom, akivel most gyeden vagyok (még). Most ismét gyermeket várunk jövő augusztusra. Jelenleg nem vagyok biztosított a tb szerint. A gyed alatt elhelyezkedni nem lehet, jövőre még gyesen leszek a kislánnyal, amikor a második gyerek megszületik. (Tehát ez idő alatt munkát nem tudok vállalni - illetve senki sem alkalmazna fél évre.) Ebben az esetben mi jár a második gyerekre? Jár a gyed? Tudom, hogy megelőző két éven belül 180 nap biztosítási idő kell. Valaki mégis azt mondta nekem, hogy az előző munkahelyemet figyelembe veszik, ha a második gyerek addig megszületik, míg az elsővel gyesen vagyok. Mi igaz ebből? Lehet ebből gyed? Köszönöm a segítséget!

obsitos # 2005.12.13. 18:43

Szerintem a munkaviszony megszüntével a tb. ellátottság egy ideig még nem szűnik meg, ha x hónapig/évig/ az egészségbiztosítási járulékot a mindenkori fizetésedből annak rendje szerint havonta levonták. Tehát a táppénzt kell hogy egy ideig még kapjad.

Bodris # 2005.12.09. 11:11

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem a következők miatt: 2003 óta dolgozom egy külföldi tulajdonú cégnél. 2005. áprilisban született a kislányom, jelenleg Gyed-en vagyok itthon. A cég sajnos megszűnik, januártól indul a végelszámolás :( Elvileg mi úgy terveztük, hogy a második baba előtt már nem megyek vissza dolgozni, vagyis jövőre ismét szeretnék teherbe esni - de most elbizonytalanodtam. Kérdések: - Ugye jól tudom, végelszámolás esetén megszűnhet a munkaviszonyom? - Ha a köv. baba előtt nem helyezkedem el, akkor ugye nem jár nekem, majd csak gyes? - Mikor járok jobban a jövőre vonatkozóan, ha elfogadom a közös megegyezést, vagy várjam meg, hogy jön a levél, melyben tájékoztatnak a munkaviszony megszűnéséről? Mit tanácsoltok? Nagyon el vagyok keseredve, mert ez a hír keresztül húzta a terveinket : ((
Köszöm előre is!
Bodris

Bogie # 2005.12.09. 10:19

Viki,

Az államilag finanszírozott képzésben tandíjmentesség illeti meg:

  • nappali, esti, levelező tagozaton az első alapképzésben és az első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben, és nappali tagozaton az első kiegészítő alapképzésben részesülő hallgatókat,
  • egyszakos tanári oklevéllel már rendelkező, és bármely közismereti első tanári szakon tanulmányokat folytató magyar állampolgárságú hallgatót a második közismereti tanári szakképzettség megszerzésekor nappali, esti és levelező tagozatokon.

A TGYÁS-t, GYES-t, GYET-et, ill. GYED-et igénybe vevők tandíjmentesen végezhetik egyetemi-főiskolai féléveiket a költségtérítéses képzés keretei között is. Náluk a tandíjmentesség igénylésének feltétele az adott félév első napján fennálló jogosultság, igénybevételéhez a folyósító szervtől (OEP vagy MÁK) az ellátás folyósításáról igazolást kell benyújtani a tanintézménybe.

http://www.csaladinet.hu/?…

P.Viki # 2005.12.09. 09:16

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy levelező tagozatos vagyok egy főiskolán és ha idén szülök a GYED ideje alatt kell fizetni a tandíjat?

Juhász # 2005.12.07. 11:08

Köszönöm a választ!


Juhász Erzsébet