GYED,GYES, táppénz


Kála # 2005.12.07. 10:56

Nem kell megszüntetni, egyszerűen lejár a határozott idő és ezzel a munkajogviszony megszűnik (itt nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, így a terhesség sem akadály).
A szülési szabadság kiadása esetén a 24 hétből legalább 4-et úgy kell kiadni, hogy a szülés várható időpontja elé essen - ha akkor még van munkaviszony, akkor van szabi.
TGYÁS akkor jár, ha a szülés előtti két éven belül legalább 180 nap biztosított volt és a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy a 42 napon túl táppénz, baleseti táppénz folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő 28 napon belül szül.
GYED szintén akkor jár, ha az előző két évben volt 180 nap biztosítottság.
GYES pedig akkor állapítható meg, ha előzetes biztosítottság hiányában GYED-re nem jogosult.

Juhász # 2005.12.07. 10:02

Határozott időre szóló munkaviszony lejártakor megszüntethető-e a munkaviszony, ha az illető 5 hónapos terhes? Ha igen, akkor a szülési szabadságot GYED-et GYES-t megkaphatja-e és ez az idő szolgálati időnek számít-e?


Juhász Erzsébet

Melya # 2005.12.07. 08:15

Köszönöm a választ. Igazad van, nincs 2006-ra szabadságolási terv.

the big cat # 2005.12.06. 15:22

Nem bocsáthatnak el. A terhesség abszolút felmondási védelem, a Ktv. sem tesz kivételt az MT. ezen szabálya alól. Munkát épp nem kötelesek adni, de fizetni azt kötelesek.

A szabadságot csak a szabadság kiadásának szabályai szerint lehet kiadni, 3/4-ét ő adhatja ki, de csak veled előzetesen egyeztetev, úgy, hogy az az éves szabadságolási tervben benne legyen, ha nincs terv (és fogadok, hogy 2006-ra nincs) akkor nem kényszeríthet annak kivételére.

Melya # 2005.12.06. 11:58

Sziasztok!
A következőkeben szeretném a tanácsoktokat kérni.
6 hónapos terhes vagyok, és a munkahelyemen a főosztályt ahol dolgozom dec. 31-vel megszüntetik. Vagyis másfélhónap múlva.
Elbocsáthatnak-e arra való hivatkozással, hogy a munkahelyem megszűnt? Vagy kötelesek valami munkát adni? Köztisztviselő vagyok, 1997 óta van munkaviszonyom ennél a hivatalnál.
Elküldhetnek e január 1-től kényszerszabadságra, arra való hivatkozással, hogy vegyem ki előre az egész éves szabadságomat?

the big cat # 2005.12.06. 05:16

Ne menj táppénzre, és semmiféle közös megegyezésről szó sem lehet. jelenkezz munkára amikor lejár a mostani gyesed, kérj mindent írásban, természetsen a szabadságod kiadhatják, és neked is jobb ha kiadják, amikor az is eltelik, de még nem akarsz szülési szabadságra menni, akkor menj vissza dolgozni, kötelesek visszavenni, és ki sem rúghatnak mert terhes vagy.

ISMÉTLEM, semmiféle megállapodást ne fogadj el, ne menj táppénzra ha nem akarsz, kötelesek neked munkát adni, és fizetést (de legaláb az utóbbit), aztán majd megint fizetésnélküli szabit a gyed-gyes idejére, lesz még egy évi szabid, amikor majd visszamész, de közös megegyezést akkor sem kell elfogadnod, 30 napig utána is védelem állsz, utána indulhat az akro már jó hosszú felmondási idő, és jöhet a végkielégítés.

Ha ugye kivesezd a szabid, akkor nekik fizetni kell, többet, minta táppénzre, de ez téged ne nagyon érdekeljen, minden téged véd, ezt ők is tudják, ezért próbálnak meg táppénzcsalásra rávenni.

Bogie # 2005.12.05. 17:55

Szerintem egyelőre arra koncentrálj, hogy neked mi jó! Miért kellene táppénzre menned, ha nem indokolja azt az állapotod, ráadásul a jövedelmed is kevesebb lenne?

Anyagilag nyilván akkor járnál a legjobban, ha kivennéd a szabadságodat és dolgoznál néhány hetet, ahogy állapotod engedi (a sorrend mindegy) és csak a végén mennél táppénzre...

warmer # 2005.12.05. 16:13

Sziasztok
Következő problémával fordulok hozzátok:
Jelenleg gyesen vagyok. Ez januárban lejár. Bementem a munkahelyemre, hogy majd szeretném kivenni a gyes után járó szabit. Közölték, hogy nem vesznek vissza. Kifizetik a szabit és a végkielégítést. Szóval közös megállapodást ajánlottak fel. Viszont új helyzet állt elő. Most vagyok 8 hetes kismama. Ha elfogadom a közös megállapodást, akkor 3 éven keresztül csak a gyesre vagyok jogosult. Azt azóta megtudtam, hogy nem vagyok köteles elfogadni, amit ők ajánlottak és nem is küldhetnek el, mivel jön a baba. Ma visszahívott a főnököm és ajánlott egy másik lehetőséget. Menjek el még a gyes lejárta előtt táppénzre és majd ha a második baba betölti a 3 évet megint visszatérünk a közös megállapodásra.
Röviden ennyi a történet, amit szeretnék kérdezni az a következő:
Ha most elmegyek betegállományba, akkor mi alapján számolják ki a táppénzt és később miből számolják a tgyást és a gyedet? Miért rossz az a cégnek, ha én kiveszem a gyes után járó szabit és csak utána megyek betegállományba?

milonka # 2005.12.01. 10:52

Szia katyoka!

Passzív táppénzre a munkaviszony megszünését követő 3 napban van lehetőséged elmenni. Passziv táppénzt 90 napig folyósíthatnak. Ugyanaz a teendő, mint egyéb esetben, a háziorvos kiállitja a táppénzes papirokat, és azt a volt munkahelyeden le kell adnod, valamint a TB igazolványt is vissza kell adnod arra az időre, míg passzív táppénzen vagy. Üdv. milonka

vikó # 2005.12.01. 10:22

Sziasztok!

A következőt szeretném kérdezni. 2003.december 10.-én szültem.Most letelik a két év GYED,és megyek vissza dolgozni. Azt szeretném tudni,hogy a két évre hogyan jár a szabadság? Hogyan számolják ki? Azt tudom,hogy a fél év GYÁS-ra és a GYED első évére jár,ami ugye másfél év össz.De csak a 20 nap alap szabival számolnak?,vagy beleveszik a kategória szerintit is + a gyerek után járót is?
A választ előre is köszönöm.
Sziasztok!

katyoka # 2005.11.30. 20:57

Sziasztok!

Valaki tudna nekem a passziv táppénzről mesélni? Mi ez? Kikezdheti, hogyan? Kérlek titeket olyan irjon, aki ért hozzá, nem akarok bebukni.

Köszi

clarissa # 2005.11.28. 15:51

Szia Milonka!
Ha egyéni vállakozó vagy a minimálbér megfizetése mellett, kaphatod a Gyest is és ne legyen jövedelem kivét.
A papa, még nem dolgozhat gyes mellett 8 órában, és az is kikötés, hogy gyes mellett a gyermek délelött 4 órában lehet elhelyezni napköziotthonos oviba, vagy bölcsibe.Ha esetleg a nagymama igényelné a gyest és a két szülő lemondó nyilatkozatával, hogy ők nem kérik, attól még a nagymamának jár a nyugdíj , csak nem lehet semmilyen keresete

milonka # 2005.11.28. 14:48

Jelenleg GYed-et kapok, vállalkozó vagyok. Van-e arra lehetőség, hogy a Gyed-et megszakitsam, (gyermekem elmult egy éves) és visszamenjek a vállalkozásomba dolgozni, és férjem GYES igénylése mellett tovább dolgozzon 8 órás munkaviszonyban eredeti munkahelyén. GYermekre a nyugdijas nagymama vigyáz, aki nem cserélné fel nyugdiját a GYES-re. Köszönöm a választ.

sári # 2005.10.03. 07:47

Felmondási idő alatt estem teherbe. A felmondási időm utolsó (30.) napon kíírt az orvos táppénzre. Meddig lehetek veszélyeztetett terhesként táppénzen így?

ObudaFan # 2005.09.23. 18:12

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt

  • a terhesség, a szülést követô három hónap, illetve a szülési szabadság (A terhes, illetôleg a szülô nôt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetôleg a szülés várható idôpontja elé essen. ) ideje alatt;
  • a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság ( a munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából;
  2. a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül;
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.)

ideje alatt.

A felmondási idô, ha ameghatározott felmondási védelem idôtartama a harminc napot meghaladja, ezt követôen csak harminc nap
elteltével kezdôdhet el.

leuven # 2005.09.23. 16:49

A gyed után kapjuk a gyest az alatt elvileg felmondhat?Mit jelent a rendes felmondás és a védettség ?

Sücy # 2005.09.23. 08:26

Bocs, köszi, Kála!

Kála # 2005.09.23. 08:05

Sücy, van olyan, hogy a munkavállaló hátrányára is eltérhet.

Kála # 2005.09.23. 08:04

Amíg GYED-en vagy, rendes felmondással nem küldhet el.
Az éves szabadság 3/4 része felett a munkáltató rendelkezik.
A kollektív szerződés eltérhet a munka törvénykönyvtől általában a munkavállalóra kedvezőbb irányba, de egyes kérdésekben a munkavállaló hátrányára is (pl. elrendelhető éves túlóra mértéke).

Sücy # 2005.09.23. 08:02

A GYED alatt nem tehetnek ki, csak akkor, amikor visszajössz, illetve a védettséged után. (Ezt a mondatomat ne vedd készpénznek, ez csak a "ha jól tudom" kategória. Az ezután következőket már biztosra tudom.)
A munkáltató az éves szabadság 75%-ával rendelkezik, DE az évi szabadságodat ő adja ki teljes mértékben, 25%-át minimum bizotsítania kell, hogy te dönthesd el, hogy mikor kéred.
A kollektív szerződés eltérhet a munka törvénykönyvétől (bizonyos dolgokban...), DE csak a munkavállalóra nézve kedvezményesebben. (Tehát a kollektív szerződésben nem lehet megvonni, megtiltani olyat, ami a munka törvénykönyve szerint járna, vagy kérhető lenne.)

leuven # 2005.09.23. 07:49

Sziasztok.A problémám az lenne, hogy a munkahelyemen leépítés lesz, és az én munkakörömből is küldenek el embereket.Ha én gyeden vagyok akkor engem is elküldhetnek gyed alatt?Valószinű, hogy 14 emberből 4-et tartanak meg és csak azokat akinek van éretségije.
Más: A munkáltató az évi rendes szabadság hány százalékával rendelkezhet?A kollektív szerződés a munkatörvénykönyve fölött álhat-e.

Karika # 2005.09.22. 11:52

Ilyen jó munkahelyet nagyon meg kell becsülni. (Az elképzelésetek járható.)

Lisall # 2005.09.22. 08:25

Kedves Karika!
köszönöm a felvilágosítást!
a munkahelyemmel ennek fényében úgy "egyeztem meg" hogy okt 5 és dec 31 között kiveszem a szabimat, addig teljes munkaidőben leszek állományban, a gyest megszakítom.
január 10- 15 körüli kezdettel kérem a gyes visszavételét és a négyórás munkaidőt.....

ez így vajon járható és tiszta út?
kösz a választ
Lisall

Karika # 2005.09.21. 14:34

Az évi rendes szabadság a tgyás teljes időtartamára, a gyed-nek pedig az első évére jár. Ugyanerre az időre a gyerekek után is jár a szabadság.
Egy nap szabadság az egy munkanapot jelent a számodra, függetlenül attól, hogy hány órás munkarendben dolgozol. Tehát, ha 4 órásnak vesznek fel, 4 órát fizetnek egy nap szabadságra. Ezt nem befolyásolja az sem, hogy a szabadságodat egy olyan időszakból hoztad, amikor még 8 órás munkakörben dolgoztál.

Lisall # 2005.09.21. 08:01

Sziasztok!
a következő lenne a problémám:

most mennék Gyesről vissza dolgozni, és akkora mázlim van hogy 4 vagy 6 órás munkát ajánlottak:)

kérdés: mennyi szabim gyűlt össze, és hogyan vehetem ki vajon?
adatok: közalkalmazotti munkaviszony, 1998 óta.
2002-re kivettem az összes szabit,utána már nem ( ha jól emlészelm, de max 1-2 napot).
2003. március 20-tól táppénzen voltam , gyerök május 18-án született, azóta TGYÁS, GYED, GYES.
szabi:

Október elején visszamennék dolgozni, jól tudom-e hogy - a 2003. 2004, 2005 évre járó valamennyi szabinap jár nekem?
alapszabi jár csak, vagy a gyerekek miatt járó szabi is (kettő, majd három gyerek) illetve gondolom a veszélyes munkakörülményekre tekintettel (sugárzás miatt ) adott évi 5 nap pótszabi nem jár...)

ha részmunkaidőben vagyok szerződésben, hogyan kapom meg a szabit?
dupla annyi nap jár, vagy a kivett szabadságosnapokra az eredeti fizu jár, ami nyilván magasabb mint a négyórás napi bér?
van-e bármi reményem arra hogy esetleg kifizessék ahelyett hogy ki kellene vennem?

remélem sikerült érthetően fogalmaznom a kérdéseimet....
Köszönöm ha válaszoltok.
szeretnék felkészülten érkezni a munkaügyre tárgyalni...:)