GYED,GYES, táppénz


Karika # 2005.09.22. 11:52

Ilyen jó munkahelyet nagyon meg kell becsülni. (Az elképzelésetek járható.)

Lisall # 2005.09.22. 08:25

Kedves Karika!
köszönöm a felvilágosítást!
a munkahelyemmel ennek fényében úgy "egyeztem meg" hogy okt 5 és dec 31 között kiveszem a szabimat, addig teljes munkaidőben leszek állományban, a gyest megszakítom.
január 10- 15 körüli kezdettel kérem a gyes visszavételét és a négyórás munkaidőt.....

ez így vajon járható és tiszta út?
kösz a választ
Lisall

Karika # 2005.09.21. 14:34

Az évi rendes szabadság a tgyás teljes időtartamára, a gyed-nek pedig az első évére jár. Ugyanerre az időre a gyerekek után is jár a szabadság.
Egy nap szabadság az egy munkanapot jelent a számodra, függetlenül attól, hogy hány órás munkarendben dolgozol. Tehát, ha 4 órásnak vesznek fel, 4 órát fizetnek egy nap szabadságra. Ezt nem befolyásolja az sem, hogy a szabadságodat egy olyan időszakból hoztad, amikor még 8 órás munkakörben dolgoztál.

Lisall # 2005.09.21. 08:01

Sziasztok!
a következő lenne a problémám:

most mennék Gyesről vissza dolgozni, és akkora mázlim van hogy 4 vagy 6 órás munkát ajánlottak:)

kérdés: mennyi szabim gyűlt össze, és hogyan vehetem ki vajon?
adatok: közalkalmazotti munkaviszony, 1998 óta.
2002-re kivettem az összes szabit,utána már nem ( ha jól emlészelm, de max 1-2 napot).
2003. március 20-tól táppénzen voltam , gyerök május 18-án született, azóta TGYÁS, GYED, GYES.
szabi:

Október elején visszamennék dolgozni, jól tudom-e hogy - a 2003. 2004, 2005 évre járó valamennyi szabinap jár nekem?
alapszabi jár csak, vagy a gyerekek miatt járó szabi is (kettő, majd három gyerek) illetve gondolom a veszélyes munkakörülményekre tekintettel (sugárzás miatt ) adott évi 5 nap pótszabi nem jár...)

ha részmunkaidőben vagyok szerződésben, hogyan kapom meg a szabit?
dupla annyi nap jár, vagy a kivett szabadságosnapokra az eredeti fizu jár, ami nyilván magasabb mint a négyórás napi bér?
van-e bármi reményem arra hogy esetleg kifizessék ahelyett hogy ki kellene vennem?

remélem sikerült érthetően fogalmaznom a kérdéseimet....
Köszönöm ha válaszoltok.
szeretnék felkészülten érkezni a munkaügyre tárgyalni...:)

gyandi # 2005.09.21. 06:58

Tehát akkor jobban járok, ha munkanélküli után elmegyek valamennyi időre, dolgozni, és csak utána leszek terhes ?????
Mennyi időt kéne dolgoznom ? Van erre szabály ?

ObudaFan # 2005.09.20. 19:07

A gyessel nincs gond, táppénzre viszont az jogosult , aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszûnését követô elsô, második vagy harmadik napon keresôképtelenné válik.

gyandi # 2005.09.20. 12:01

Sziasztok, a segítségeteket kérném :
35 éves vagyok, 7 éve dolgozom egy helyen, főállásban, hivatalosan bejelentve, jó fizetéssel, nem voltam sose táppénzen.

Most létszámleépítés lesz, lehet, hogy kirúgnak ( 2 havi végkielégítés jár , és 35 nap felmondási idő van...), Na szóval : ha nem találok állást, elmennék szülni ( még nincs gyerekem). Mi van akkor, ha pl. csak februrban esek teherbe ( tehát ekkor még munanélküli vagyok) ???? A terhesség 9 hónapja alatt jár-e táppénz, mennyi jár, a gyest a maximumot kapom - e ....tehát minden ugyanugy jár-e , mintha dolgoznék, és ugy lennék terhes ????Köszönöm !

ObudaFan # 2005.09.18. 22:52

A túlmunka korlátjaként a Te esetedben így csak az általános korlátok jönnek szóba, elsősorban az, hogy a munkavállaló számára naptári évenként legfeljebb kétszáz, kollektív szerzôdés rendelkezése alapján legfeljebb háromszáz óra rendkívüli munkavégzés rendelhetô el. Az én véleményem szerint ha ez a 4 órás túlmunka nem lesz rendszeres (hiszen a munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el), akkor jogszerű. Viszont ez után nyilván nem csak műszakpótlék jár, hanem a túlmunka alapján járó pótlék is.

szöszi # 2005.09.18. 09:41

Nekem a fiam az elmult 2éves...és férjnél vagyok,de az anyagi helyzetem miatt voltam kénytelen vissza menni dolgozni 4 órában,gyes mellett...de már a 2. héten 8 órára akarnak befogni...mondván,hogy köteles vagyok +4 órát tulorázni...ez helyén való?

ObudaFan # 2005.09.17. 23:06

szöszi!
Rendkívüli munkára nem vehetô igénybe a nô terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig. Ettôl érvényesen eltérni nem lehet. A gyermekét egyedül nevelô munkavállaló - gyermeke egyéves korától négyéves koráig - csak beleegyezésével vehetô igénybe rendkívüli munkára.

A délutáni mûszakban történô munkavégzés esetén a mûszakpótlék mértéke tizenöt százalék, a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni mûszak után további öt %. A pótlék alapja a személyi alapbér.

ObudaFan # 2005.09.17. 23:00

Már nem vagy munkavállaló, tehát betegszabadságról szó sem lehet, más kötelezettség pedig mi lenne.

jooan # 2005.09.17. 12:14

Kedves ObudaFan! Köszönöm a válaszod. Akkor ezt vehetem úgy, hogy a cégnek semmilyen költsége nem merül fel az én passzív táppénzem miatt, ugye?

szöszi # 2005.09.16. 21:30

Sziasztok!
Teréz vagyok és érdeklödnék,hogy gyes mellett mentem vissza dolgozni 4 órában.Kötelezhetnek-e túlórázni...illetve ha délutános müszakban vagyok jár-e nekem is du pótlék...illetve hétvégi munkavégzésre kötelezhetnek-e...illetve mennyi órát lehet dolgozni havi szinten egy 4órásnak?
Válaszotok elöre is köszönöm.

ObudaFan # 2005.09.16. 14:45

Nofertiti! Gondolom, közszféra, szerintem várjuk meg a Közlönyben az AB határozatot erről, de alighanem jár.

jooan! A táppénzt a Tb fizeti egészében, mivel a munkaviszony megszűnt, betegszabadságról szó sem lehet, amit a munkáltató fizetne.

jooan # 2005.09.16. 13:08

Passzív táppénzzel kapcsolatban érdeklődnék: munkaviszonyom megszűnte utáni napon táppénzre mentem. Most a volt munkáltatóm nem akarja a maradék "zsebes" pénzemet kifizetni, mondván, neki kell állnia táppénzem egy részét. Ennek az összegnek a fejében pedig megtartja magának az én bentmaradt járandóságomat. Én úgy tudom, hogy a passzív táppénz semmilyen költséget nem jelent a volt munkáltatónak (ezért is éltem ezzel a lehetőséggel), csak a külsős bérszámfejtőjének kell kitöltenie, ill. a TB-hez eljuttatnia a papírokat. Most kinek van igaza? Engem akar palira venni a cég, vagy tényleg pofátlan módon további költségekbe vertem? Előre is köszönöm a segítséget.

Nofertiti # 2005.09.16. 02:18

Érdeklődnék, hogy aki 2005. január 0még GYES-en volt és január 3-ával állt újra munkába, jár e neki a 0. havi fizetés.

A választ előre is köszönöm,

Karika # 2005.09.12. 16:05

A végkielégítés nem, de a felmentési idő igen.

KingaTamara # 2005.09.12. 08:15

Clarissa köszönöm, de a 180 napom meglesz a szülés előtt, de nem 2005-ben, hanem átnyúlik 2006. januárig.
Viszont 2004-ben nekem úgy mondtak fel, hogy kaptam végkielégítést, amiből két hónap átnyúlt 2005 jan-febr-ra (így is adózok utána!) az beleszámít a gyes-gyed stb. számításba?
Köszi
KingaTamara

ikrek # 2005.09.12. 06:22

Kösz az eddig segítséget!

Még egy kérdés: Az előírt nyugdíj-járulékot (amely a biztosítottat terheli) a foglalkoztató (esetemben az állam) automatikusan levonja a GYES-bőL, vagy az állam csak a foglalkoztatót terhelő járulékot vonja le?
Mert ha automatikusan, akkor a GYES tartama beleszámít a szolgálati időbe. Viszont a 2004-es kimutatás szerint nyugdíjjárulékot nem vontak a GYES-em után.

?????????????

ObudaFan # 2005.09.11. 07:46

ikrek!
Ha nem szüntetted volna meg, akkor fiz. nélküli szabi lenne, ami szolgálati idő. (A fizetés nélküli szabadság harminc napot meghaladó tartama szolgálati idônek számít, ha a biztosítottat háromévesnél - tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén tizenkettô évesnél - fiatalabb gyermek gondozása vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén illette meg)

Azonban szolgálati idôként kell figyelembe venni a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának idôtartamát, amennyiben az elôírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Biztosítottnak minősül, a keresetpótló juttatásban, munkanélküli-járadékban, vállalkozói járadékban, nyugdíj elôtti munkanélküli segélyben, álláskeresést ösztönzô juttatásban (a továbbiakban: munkanélküli ellátásban) részesülô személy, továbbá az ellátások igénybevételének idôtartamára az a személy, akinek a munkanélküli járadék, vállalkozói járadék folyósítását terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele miatt szüneteltetik.

A GYES esetében foglalkoztatónak az állam minősül.

clarissa # 2005.09.11. 07:08

Szia Kinga Tamara!
Először is a határozott idejű szerződésnél annyi hátrányod keletkezik, hogy ahogy lejár a szerződés akkor megszűnik a munkaviszonyod.Ha a szülés előtt a munkahelyeden ahol most dolgozol nem lesz meg a 180 nap kereseted, akkor szerintem neked érdemes lenne szülés után GYesre menned.A Munkanélküli segély összege nem számít bele a számításba.

ikrek # 2005.09.09. 06:09

Szia Fórum!

Segítsetek!
Szülés előtt 1 nappal munkaviszonyomat közös megegyezéssel megszüntettem, a szülés napjától pedig GYES-en vagyok.
Kérdéseim:

  • én most elvileg munkanélkülinek számítok, tehát azért nem kapok munkanélküli segélyt, mert GYES-en vagyok, ugyi?
  • biztosított vagyok-e?
  • a járulékokat az állam fizeti?
  • a GYES alatti időszak a nyugdíjba beszámít-e az én esetemben?
  • ha nem szüntettem volna meg a munkaviszonyomat, fizetés nélküli szabin lennék, ugye? ez esetben az évek beszámítanak a nyugdíjba?

Köszi a segítséget!

KingaTamara # 2005.09.08. 08:11

Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy gyes-gyed stb. szempontjából fontos-e, hogy határozott idejű munkaszerződésem van?
A helyzetem a következő:
2005-ben munkanélküli lettem, de aug. 1-el munkába álltam 1 éves határozott idejű munkaszerződéssel. Ezzel egyidőben terhes lettem. Tehát még az egy éven belül szülni fogok. Milyen hátrányom lehet abból, hogy nem határozatlan idejű a szerződésem.
A másik kérdésem, hogy ugye a munkanélküli is jövedelemnek számít a gyes-gyed számításánál?
A segítséget előre is köszönöm.
KingaTamara

Bogie # 2005.09.05. 12:26

Amennyiben a biztosítás folyamatos volt, akkor a születést megelőző naptári év átlaga a mérvadó. Az OEP honlapján jó sok részletes info van, de Szakbarbár penge ebben a témában, ha rátalálsz valahol...

csilcsab # 2005.09.05. 10:10

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg Gyeden vagyok itthon a 21 hónapos kislányommal. Szeretnénk neki testvért, de nem tudom, hogy mit fogok kapni, ha Gyes alatt szülök. Előre is köszi a segítséget. Csilla