Munkabér kifizetés


Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.28. 16:53

Bocsánat, de szerinted vonatkozik rád a közalkalmazotti törvény?

kezdőped # 2018.03.28. 17:07

Ne haragudjon, de nem értem, mire akar célozni. Megtenné, hogy kifejti bővebben?

Azért írtam ezen a fórumon, mert jogi dolgokkal nem vagyok teljesen tisztában. Úgy gondolom, sem düh, sem felháborodás, de talán még cinikusság vagy irónia sem érződik az írásomon, pusztán érdeklődő jelleggel, inkább elkeseredetten írtam. Ehhez képest Ön feltesz egy olyan kérdést, amivel, úgy érzem, gyakorlatilag "leostobáz". Elnézést kérek, amennyiben mégis félreértettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.28. 18:27

Vonatkozik vagy nem?

kezdőped # 2018.03.28. 18:34

Elvileg igen. De hogy gyakorlatilag így van-e, már nem vagyok benne teljesen biztos.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.28. 18:41

Melyik jogszabály miatt vonatkozik elvileg?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.28. 18:44

Maga a Kjt. így határolja le a saját személyi hatályát:

1. § (1) „E törvény hatálya - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél, valamint a helyi önkormányzat által (a továbbiakban: munkáltató) a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára terjed ki.

Ebben te nem vagy benne. Ha tehát úgy gondolod, mégis alkalmazni kell rád is, akkor egy másik jogszabályra is szükség lenne, amelyik úgy szól, hogy rád is ez vonatkozik. Vagy jogszabály híján a munkaszerződésed. Az esetleg hivatkozik a Kjt.-re?

kezdőped # 2018.03.28. 18:45

Kérem, ne játszunk már kérdés-feleleket. Azért írtam ezen az oldalon, mert pedagógus vagyok, nem jogász. Segítséget, véleményt, tapasztalatot kértem. Meg szerettem volna győzödni arról, hogy ez valóban így van.

kezdőped # 2018.03.28. 18:54

Ez alapján valóban nem vagyok közalkalmazott, mivel egyházi iskoláról van szó és a munkaszerződésem is a Mt-re hivatkozik.

Azonban amennyiben ez így van, tehát az iskola teljesen törvényesen adja a nem az egyetemi végzettségemnek megfelelő fizetést, mi értelme van a ped.bértáblának, az életpálya-modellnek és egyáltalán az MA-képzésnek? Bár ez már nem erre a fórumra tartozik.

Lyonee # 2018.03.28. 21:17

A köznevelési tv. 3. sz mellékletét nézd meg. Alsó tagozaton hiába van egyetemi végzettséged, csak főiskolai szorzód lehet, mert tanító a munkakör. Napközis munkakör pedig nincs (felügyelet), ezért nem lehet meghatározni, hogy milyen végzettséggel tölthető be.
Felsőben már az egyetemi szorzót is lehetne alkalmazni, mert tanár a munkakör, nincs korlátozva, hogy főiskolai végzettségű tanár. Nézd meg mire szól a szerződésed. Ha alsó tagozatos nyelvoktatásra, akkor nem tudsz mit csinálni. Ha több órában tanítanál felső tagozaton angolt, akkor talán, de a kjt-re akkor sem hivatkozhatsz. Még az állami intézményeknél is sokszor harcolni kell felsőben a megfelelő besorolásért.

Írj az OH-nak, kérj tájékoztatást! Válaszolnak.

kezdőped # 2018.03.30. 14:05

Köszönöm szépen!

k.norbert990 # 2018.04.13. 05:46

Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Feleségemmel építkezünk (CSOK), és szerződésben állunk fix 22M Ft-os összegben egy generál kivitelezővel.
Jelenleg kb. 75-76%os készültségi fokban áll az ingatlan építkezése, viszont mi már 21M Ft-ot kifizettünk az UniCredit Bank-on keresztül.
Ergo 95% már ki van fizetve neki.
Viszont a tegnapi nap folyamán felvette velünk a kapcsolatot, hogy neki veszteséges az ingatlan építése, és a fennmaradó összegben állapodjunk meg és fizessünk még rá, hogy be tudja fejezni az ingatlan építését.

Van erre lehetősége, úgy hogy élő 22M Ft-os építkezési szerződésünk van???
Mit tudunk tenni ilyenkor? Tud esetleg valaki PTK paragrafust vagy törvényt erről?
Nagyon megköszönnénk, mert kétségbe vagyunk esve.
Nagyon szépen köszönjük!

ladyd # 2018.06.26. 07:00

Kedves Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy alkalimval dolgoztam, és két hete "felmondtam". Ez volt egészen pontosan múlt hét előtti pénteken, viszont azóta sem fizettek ki, mondván majd a leltár napján. Mikor lett volna a hivatalos kifizetés utolsó napja? Ilyenkor jár valami kamat, vagy bármi ami erre a majdnem két hét késedelemre jár?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.26. 09:15

Csak tudod a szerződésed szerint mikor volt fizetésnap. Egyébként pedig legkésőbb a megszűnést követő ötödik napon kell fizetni.

A késedelmi kamat mértéke jelenleg 0,9%. Ha tehát nettó egymillió forinttal tartoznak neked, akkor a két hétre 345,- Ft a kamat. Ha százezerrel lógnak, akkor 34,5 Ft. Le ne mondj róla!

Kiraly Ferenc Oszkar # 2018.12.04. 00:42

Üdvözletem!

Több éve dolgozom egy cégnél, ahol először tárgyhót követő hónap 10. volt a bérfizetés napja, majd (általam elfogadott, aláírt) szerződés módosítással tárgyhót követő 15. nap lett a bérfizetés napja.

Kérdésem, hogy jogszerű-e ez?
Számos egymásnak ellentmondó információ van erről az interneten, pl.:

  • nem jogszerű, követő hó 10. nap a legkésőbbi időpont.
  • jogszerű, mert munkaszerződésben a felek megállapodhatnak más időpontban is.
  • nem jogszerű, mert bár megegyezhetnek a felek munkaszerződésben más napban, de csak követő hó 10. napjánál korábbi időpontban.

Melyik a helyes?
Illetve, ha nem jogszerű, lehet-e ez alapja egy azonnali felmondásnak?

drbjozsef # 2018.12.04. 06:49

Én nem értek hozzá, de szerintem nem jogszerű.

Az Mt. 43§(1) szerint a Második Rész rendelkezéseitől - eltérő rendelkezés hiányában - csak a munkavállaló javára lehet eltérni.

Mt 157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

Az ezen fejezetre vonatkozó eltérő megállapodás szerinti 165§-ban nincs felsorolva a 157§. Ezért ettől csak az Mt44§(1) szerint, a munkavállaló javára lehet eltérni, tehát a 10. napot megelőző napban lehet csak megegyezni.

Ami viszont egészen biztos : az azonnali felmondás alapjának természetesen semmiképpen sem felel meg, akár jogszerű, akár nem ez a megegyezésetek a munkaszerződésedben.

drbjozsef # 2018.12.04. 06:50

csak az Mt44§(1) szerint = csak az Mt43§(1) szerint

bocsánat elütöttem.

Olívia91 # 2019.01.19. 05:51

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkahelyemen úgy működik a bérfizetés, hogy van egy első körös fizetés munkabér címén, ami az órabéreket és a kötelező fizetett ünnepet, szabadságot, táppénzt tartalmazza, ezt “A” munkáltató utalja. Majd 1,5 hét múlva van egy második körös kifizetés “B” munkáltató részéről, ami a jutalékot, utazási költségtérítést tartalmazza egyéb jövedelem címén. Munkaszerződésem “A” munkáltatóval van, a túlórát úgy oldják meg, hogy ne kelljen pótlékot fizetni, hogy első körben csak a havi kötelező óraszámot fizetik, a túlórák idejére pedig kölcsön adnak “B” munkáltatónak, így nem kapunk pótlékot, csak alap órabért. Nos, ez olyan szépen meg van oldva a 2 cég által, hogy első körben kifizetik a törvény által kötelező illetményeket plusz a jelenléti ív alapján az órabért, majd második körben a jutalékot és az utiköltségtérítést csökkentik a fizetett ünneppel, meg szépem levesznek pár ezer ftot minden hónapban, reklamációkor nem kapunk tájékoztatást, csak hogy “az nem jár”. Mióta ott dolgozom, közel 100 ezer ftot vontak így vissza tőlem, ami egyébként járt volna. Felmondási isőmet töltöm, most azonban (szerintem tévedésből) 40 ezer fttal többet utaltak második körben. Volt egybónusz, ami nem volt teljesen egyértelmű, ami ugyanerről aaz összegről szólt. Ha jószándékkal nézzük, jogosult lettem volna rá, de a mégis azt a választ kaptam szóban hogy nem jár. Ez a 40 ezer ft egyéb jövedelem címén érkezett “B” munkáltatótól. Visszavonhatják jövő hónapban az “A” munkáltató által kifizetett órabérből? Úgy gondolom, ezt nem tehetik. Jövő hónapban második körös fizetésem nem lenne. Ha esetleg mégis visszavonják, és feljelentést teszek (többen tanuskodnának a cég ellen), lenne esélyem pert nyerni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.19. 08:09

Fogadok, hogy az a második hivatalosan nem munkaviszony.

Olívia91 # 2019.01.19. 10:06

Egyáltalán nem az. Még csak szerződésem sincs róla. Most ugyan csak szóban, de szóltak, hogy többeknek tévesen lett kiutalva az összeg, és majd hétfőn emailben tájékoztatnak, hogy milyen módon kell visszafizessük. Én egyelőre nem beszéltem felettessel erről. Az a baj, hogy ennek az összegnek a többszörösét vonták le tőlem jogalap nélkül. Mit tehetek ez esetben? Arra gondoltam, hogy nem fizetem vissza, és megmondom, hogy pereljenek, de akkor én is feljelentést teszek...

piknik # 2019.01.20. 18:30

Minimálbér emelése? Munkáltatókat mely hatóság ellenőrzi hogy betartják-e?

17ben 18ban 19ben is nőtt a minimálbér.
Tudok egy olyat munkahelyet amely most 19ben is annyit ad teljes állásra az embereinek amennyit 16ban adott egy fillért nem emelt az évek alatt.
Bruttó 120.000 bér.
EZ 16ban még oké volt, minbér felett volt, de sem a 17es sem a 18as sem a 19es minbérnek nem felel meg.

Mégis ennyit ad a cég, és nem feketemeló, szerződéses bejelentett. Azt persze nem tudni papíron milyen óraszámban vannak itt az emberek, a valóságban teljes 8 órában.

Szóval a kérdés: milyen hatóság milyen gyakorisággal ellenőrzik hogy a cégek betartják-e az emelést?
Mert itt ez a cég, magasból tojik mindenre adja a 120 bruttót és kész. Nem fél semmitől. és úgy tűnik évek óta érintetlen. Nem is áll szándékában emelni idén se meg is mondja ennyi, akinek nem jó majd elmegy. Nem fél attól hogy ellenőrzés lesz és lebukik. És láthatóan nincs is ellenőrzés (vagy ha van az még rosszabb mert akkor hogy nem bukik le az egész?)

Ez hogy lehet?

Köszönöm

drbjozsef # 2019.01.20. 19:18

Nem ismerük a munkaszerződést.

Igen, lehet, hogy kevesebb óraszám szerepel benne.

De, ha ellenőrizne is valaki hivatalból, azt látná, hogy minden rendben, óraszámnak megfelelő a fizetés. Azt nem látja, hogy ki meddig dolgozik. Olyan hivatal nincs, aki kimegy, és stopperrel méri egész nap, ki meddig melózik.

Az ilyen bejelentésre megy. Amíg senki sem emeli fel a hangját, nem is fog történni semmi. És igen, értjük, hogy féltik a munkahelyüket, de olyan sajnos még manapság sincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad.

Vagy kiállnak a jogaikért, vagy nem. De ha nem, így járnak.

piknik # 2019.01.20. 19:46

"Amíg senki sem emeli fel a hangját, nem is fog történni semmi."

Viszotn akkor nem értem őszintén nem értem ha ennyire egyszrrű csalni hogyhogy nem csal a cégek 90%-a ?
Hát ha ilyne egyszerű hogy nem fizetek rendes bért hanem annyit amennyit gondolok szarva minden törvényre akkro miért nem csinálja ezt mindenki?

Akkor mindjárt nyitok egy céget fizetés bruttó 100 napi 12 óra ostor a nyakadba csattog és akinek nem testzik az majd elmegy.

Ez ilyen egyszerű lenne?

drbjozsef # 2019.01.20. 23:30

Akkor mindjárt nyitok egy céget fizetés bruttó 100 napi 12 óra ostor a nyakadba csattog és akinek nem testzik az majd elmegy.

Lényegében. Plusz persze : hogy nem köp be senki.

Azért azt nem mindenki kockáztatja meg. Csak ahol birkák dolgoznak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.21. 07:19

"Az állam nem lehet nagykorú polgárainak gyámja."

piknik # 2019.01.21. 07:28

"Lényegében. Plusz persze : hogy nem köp be senki.“

De ha kérdezzem meg akkor hogy kell egy ilyen cégnél „beleköpni“ a levesbe?

hiszen korábban ezt írták:

"De, ha ellenőrizne is valaki hivatalból, azt látná, hogy minden rendben, óraszámnak megfelelő a fizetés. Azt nem látja, hogy ki meddig dolgozik. Olyan hivatal nincs, aki kimegy, és stopperrel méri egész nap, ki meddig melózik.“

Vagyis tök8 milyen hatóságnál jelentem fel, nyilván papíron minden rendben nyilván papíron 4 órában futnak az emberek arra okés bér a br 120 is, és minden rendben... akkor hogyan kinél és minek jelentsem fel ha úgyis csak papír viszgálat folyik majd ot tmeg minden rendben nyilván?

Akkor hogyan?