munkajog


Chii # 2002.10.07. 21:31

Elnezest...
Termeszetesen a napi munkaido keret 8 ora, a heti ebbol kifolyolag 40. Latszik, hogy igy delutanos muszak utan az ember kisse le van lassulva agyilag:)
Udv
Chii


Chii

Chii # 2002.10.07. 21:23

Tisztelt Hozzaertok es problemamban tapasztaltak!

Latom mar reg nem volt itt mozgolodas, de hatha reagal valaki, aki ert hozza, vagy ne adj' isten mar talalkozott hasnlo problemaval:
2 muszakos munkarendben dolgozom egy autoipari beszallito cegnel. A heti munkaido keret ugyebar 8 ora. (kb 3000 ember dolgozik szerelosorokon velem egyutt) Gyakran megesik, hogy tulorara van szukseg, hogy a kulfoldi vevoink igencsak ingadozo igenyeit ki tudjuk elegiteni. Azzal, hogy aznap jelentik be, hogy ma marpedig tulora lesz, vagy esetleg penteken, hogy szombaton is dolgozni kell, azzal szinte semmi gond nincs, mert ehhez az ember hozza tudja magat szoktatni rovid idon belul. Az viszont mar kicsit durva, hogy a tulorakat rendre nem fizetik ki, a plusz 4 orakert esetleg adnak 'csusztatast'. Ez meg ugyhiszem torvenyes. Viszont az mar nem,  hogy a szombatokert nem 2, hanem csak 1 napokat adnak (ha van ra alkalom, hogy kiadjak) es nem fizetik azt az idot, amit benn dolgozunk. (Mert ugyebar ha fizetnek a szombatra a 8 orat, es pluszba adnanak 1 szabadnapot, akkor az oke lenne). Itt mar az a szokas, hogy ha csokken a vevoigeny, akkor nem kell bemenni dolgozni, mondjuk egy penteken, aztan majd 1 vagy masfel honap elteltevel ledolgoztatjak egy szombati napon. Ez ugytudom akkor kozeliti meg a torvenyssegii kereteket, ha elore, datum szerint tudjak, hogy melyik lesz az ominozus szombat, es ha egy honapon belul van ez a hatarido. Nos, nalunk ez ugy folyik,  hogy vannak olyan hetek, amikor csak 2 napokat dolgozunk, mert nincs munka, az otthon toltott napokat eelneveztek elore kivett napnak, es amikor a vevoigeny felfele kuszik, akkor visszakerik ezeket. Volt olyan, hogy 6 napom gyult igy ossze 'tartozaskent' es ezeket mindig szombatonkent kertek vissza. Azt, hogy ezt kovetni szinte lehetetlen, az egy dolog... mert papiron ezt nem vezetik, csak ugy hasrautes szintjen mukodik. Egyaltalan letezik olyan kifejezes a munka torvenykonyvben, hogy munkanapathelyezes? Mert en csak olyan esetben hallottam ilyenrol, amikor a miniszterelnok eldonti, hogy mely unnepnapok es hetvegek koze eso munkanapokat dolgoztatjak le es mikor. Egy munkaltato donthet ilyenekrol onhatalmulag? Es mi van az uj torvenyekkel, mely szerint egy heten 2 pihenonap illeti meg a munkavallalot, meghozza egymas utan, vasarnap mindenkepp, de ha szombaton dolgozott, akkor a hetfo is?
De talan inkabb az lenne a kerdesem,  hogy a munkaltatot milyen eszkozzel lehet arra birni, hogy torvenyesen jarjon el az ilyen esetekben? (Persze csodalkoznak, mikor ilyen ledolgozasok alkalmaval a dolgozok 10 szazaleka meg sem jelenik, a termeles hatekonysaga ennyi szazalekkal rendre csokken, vevo igenyenek kielegitese veszelybe kerul, ujabb tulorara van szukseg,  es igy tovabb, szinte ordogi a kor.)
Az elkeseredesem nem csak a sajat problemambol adodik, hanem ahogy azt latom, hogy hozzam hasonloan meg parezren el vannak keseredve. Mit tehetunk mi? Erdekkepviselet sajnos ugy tancol, ahogy a cegvezetes jonak latja...
Nagyon megkoszonnem, ha valaki valaszolna, elgondolkodna a tortenetemen, vagy esetleg csak irna par szot, hogy hol keresgeljunk tovabb,megoldast remelve.
Koszonom szepen
udvozlettel:
Chii


Chii

Ennke # 2002.02.02. 00:04

Üdv Nektek!
Segítsetek kérlek! Szeretném megtudni, jogszerű-e, ha a munkáltató minden előzetes bejelentés nélkül levon a fix béremből? Hol találom meg az erre vonatkozó jogszabályt? Küldhettek mailt is: a.adrienn@freemail.hu
Köszönöm!

NOL (törölt felhasználó) # 2001.12.12. 22:05

Amennyiben határozatlan idejű, akkor azt kellene tudni, hogy milyen iNdokkal mondtak fel Önnek. (Bocs!)

NOL (törölt felhasználó) # 2001.12.12. 22:03

A pontos válaszhoz, ennyi adat nem elég! A munkaszerződés határozott vagy határozatlan idejű volt-e? Amennyiben határozott idejű, és az lejárt, akkor nem kirúgták. Amennyiben határozatlan idejű, akkor azt kellene tudni, hogy milyen idokkal mondtak fel Önnek. Vagy esetlegesen nem írattak-e alá egy közös megegyezéses megszüntetést.

smid karoly # 2001.12.11. 16:54

Szervusztok!Legyetek szivesek segitsetek nekem ,a problemam a kovetkezo.17éve dolgozom egy helyen,hogy hol az mindegy.Eggyik naprola masikra kirugtak .Mik a jogaim????? Mennyi a felmondasi ido?stb


koszike