Szolgálati idő számítása


Kósza # 2018.09.24. 10:51

köszönöm szépen!

sortie # 2018.09.24. 09:08

Ha van egy 6 órás munkaviszonya, ahol a bére eléri a minimálbér összegét, akkor 1 biztosításban töltött napot 1 nap szolgálati időként fognak figyelembe venni.

Kósza # 2018.09.23. 20:50

Tisztelt Fórumozók!
Ha főállású KATA-sként 50e Ft adót fizetek, mellette van egy 6 órás munkaviszonyom, ahol a bérem eléri a minimálbér összegét, akkor mennyi szolgálati időt fognak nekem elszámolni? 100%-ot (a munkaviszony-kereset alapján) vagy 80-at (kisadózóként)? Vagy?
Köszönöm előre is

Bihariinci # 2005.12.22. 03:20

Kedves Karika, madar, obsitos,

Betettetek a fulembe a bogarat.Az eveimnel nem vettek figyelembe 69-70 es 76-ban szuletett gyermekeimet.Vagy a rokkantnyugdijnal az nem szamit ?
Azon tul pedig 55 eves elmultam nyugdajazasomkor,-igy tobbe nem kell visszamennem, vegleges a 21 ezer !

Istenbizony elmulatom Sziveszterkor.Eddig ugysem kostoltam meg alkoholt !
Levelem az ittenibol idezve elment.Ma ratelefonaltam az ugyintezore.Meglepodve kerdezte honnan vannak az informacioim?
Mire en NAGYKEPUEN:JOGASZOKTOL !
Most ujra vizsgalnak.Kesz kabare .
Sziasztok.Es sok-sok koszonet erte

Karika # 2005.12.20. 17:17

Venice!
Így igaz, fegyelmit érdemlek a mulasztásomért. Azt viszont nem találom, hogy miért csak 36 évvel kell számolni a nyugdíj összegét, holott a gyermekek után kapott kedvezmény is szolgálati időnek számít. Kérlek, áruld el a joghelyet, ahol ezt megtalálom.

madár2 # 2005.12.20. 15:31

Tehát ha nő, betöltötte az 57. évet, van 36 év szolgálati ideje, meg két 1968 után született gyermeke, akkor jogosultelőrehozott teljes összegü öregségi nyugdijra?

Venice # 2005.12.20. 13:08

Sziasztok !

Csak annyit fűznék hozzá ahhoz, amit Karika írt, hogy az 1968. után született gyermekeket is figyelembe veszik, amennyiben betöltötte a korát, és csak 36 évvel rendelkezik, de van 2 gyermeke, akkor az már 38 évnek számít, tehát csökkentés nélkül lesz nyugdíjas. Viszont a kereseteit csak a ténylegesen megszerzett szolgálati időnek megfelelő szorzóval szorozzák be, így a 36 évvel.
ha pedig férfi az illető, akkor nyilatkoznia kell, hogy a bármikor született gyermeket legalább 10 éven át háztartásában nevelte.

Bihariinci # 2005.12.18. 14:55

Nagyon jol esnek a biztato sorok.Ad uj erot.Most eppen a vizsgalatot lezaro csapatnak kuldok egy levelet.A pontos szoveget kovetve, amit Toletek kaptam -itt-
Nagyon koszonom.Jelentkezem kesobb, hogyan biralnak el nyugdijugyben ?Vagy mennem kell a Munkaugyi Birosagra-ami ismet csak idohuzas a semmiert-
Legyen szep a napotok.

obsitos # 2005.12.18. 11:41

Amikor az ember olvas egy új beírást, valamint annak "gördülését", a dolok jelentős esetében a teljes valóságot IGAZÁBÓL nem ismeri - csak éppen azzal kapcsolatban ír választ/véleményt/javaslatot ami adva volt itt a topícban.

Kedves Bihariinci! Az életsorsod- a személyes tragédiád miatt megkövetlen én is.

Próbálj ERÕS lenni, rengeteg mindenen átmentél., ne a bosszú vezéreljen, bár minden alapod megvan erre is.

Nehéz, és legfőbb hosszadalmas küzdelem előtt állsz.sajnos.

Írj továbbra is, egész nyugodtan.
A további események folyása során bizonyára mindig fogsz kapni aktuálisan hasznos választ, iránymutatót.

Karika # 2005.12.18. 09:49

Kedves Bihariinci!

A külső szemlélő az emberi tragédiákból nagyon keveset lát. Elnézést kérek!

Bihariinci # 2005.12.18. 02:40

Kedves obsitos es Karika,

Nagyon helyesen gondolkodtok.Gabona export-import kereskedelmi cegem volt
1992-ben alapitottam a kicsi, de nagyon korrekt modon uzletelo BT-met Az ev vegere csodalatosan kuszott felfele a megrendelok szama.1993-ban es 1994 aug 7-ig egy Milliardot forgalmaztam.Tisztessegesen fizettem az adot, nem is akarmennyit.Imadtak az APEH-nal havonta, az ellenorzeseken.A TB-t becsulettel leadtam a gazdasagi ugyintezonek (akkor a volt ferjeme volt az a pozicio, mint kulso NEM tag intezte)Allastalan mernok volt, adtam neki munkat.En liba !
1994 aug 7-en a 24 eves draga nagyfiam meghalt a karomban.Attol a pillanattol kezdodoen egeszen 1998 evvegeig korhazbol-korhazba vittek.Nem voltam tudatomnal.
Annyit tudok, hogy volt ferjem nagy nehezen kiszedett belolem egy meghatalmazast, melyben a ferjem veszi at a BT ugyintezeset-ideiglenesen felepulesemig-Hat atvette. Mivel ovatossagbol nem adtam alairasi jogot gyakorolni ferjemnek fiam halala elott, igy a gyogyszeres , korhazi kezelesek alatt O megkezdte a magamodjan intezni a minden vonatkozasban jo uzletet.
Nehany ures A4-s lapot is alairatott velem, melyeket termesztesen nem arra hasznalt, amire kerte.(partnerek fele arajanlat-mondta O)
(O a masodik hazassagom, nem a gyermekeim apja !)
Teljesen lepusztitotta betegsegem es komam alatt a BT-t az anyagiakat atmentette a sajat KFT-jebe, azt pedig atgyurta sajat es elso hazassagabol szuletett lanya nevere (aki kozben az ELTEN jogot tanult)
Igy mentem egeszsegileg tonkre eloszor, majd totalisan anyagila, s mire ugy-ahogy 1998-ban helyrejottem, mar elvalt voltam.Ferjem pedig -18 ev hazassag utan- visszament elso felesegehez es lanyahoz a csaladomtol orokolt kicsi vagyonommal,illetve BT vagyonnal, amit nagyon keservesen es hihetetlen eros munkaval, mindig kocsiban ulve kapartam ossze.
Ma nem lehet megtalalni exem.Nem fizetett utannam TB-t, de meg azt is letagadta, hogy valaha is dolgoztam-ez a tanuk vallomasa utan megdolt-
Nem becsulok ala semmilyen forumot.Nem voltam partner soha semminemu disznosagban.Evekig neveltem ozvegyen 3 arva gyermekem, ne bantsatok.
Exem vezerigazgato.Barmilyen forumon lett feljelentve, az ugyet elsimitottak.Talan most ha igaz, utolerte a vegzete.
En 1998 ota csak birosagokra jarok, de minden hulyesegert.-amiben a gyakorlo ugyved lanya gyakorolni akar, azt mind rajtam es ket elo gyermekemen probalja ki.
Mar az orulet hataran tartok. Ez lenne az elet ?Ezert szeret az ember, probal bizni, hinni ?ezert gurizik, jar iskolaba ? Igen kozgazdasz vagyok es angolt tanitok.
Es azon gondolkodtam, talan jobb lenne elmenni orokre. Azutan felpofoztam magam.Hiszen eppen ezt akarja az en "DRAGA" exem.Megembereltem magam. Harcra fel ! Menjunk a 36 ev utan.Talan sikerul ?Talan igy kicsit erthetobb a 21 000 Ft-s kokemeny nyugdijam 36 ev utan ?!
Konyvbe illo meses tortenet.Sajnos igaz !

obsitos # 2005.12.17. 17:40

"Társulta" ő bizony azt az adócsalást, hiszen évtizeden keresztűl a pénze csak zsebbe.

Ez ellen azon időszakban nem berzenkedett...

Mint pl. a pincér is: napi jatt a zsebbe, aztán amikor a leendő nyugdíjat számolja ki a hivatal, hát nem egy fényes összeg jön ki...

A volt házas- és üzletfelek majd elvitázgatnak hogy is volt mint is volt., legfeljebb jól bemártja az ex úrát.

Karika # 2005.12.17. 16:42

Kedves Bihariinci!

Mint írod, igazgató is voltál egy időben, igy feltételezem, hogy többed van három eleminél. Ennek a fórumnak a lebecsülése, ha azt akarod elhitetni velünk, hogy az adó-. és TB-csalást a te tudtod (esetleg közreműködésed) nélkül követte el a férjed.

Bihariinci # 2005.12.17. 14:42

Koszonom, ez eddig pozitiv eredmeny.
Szolgalati idom kiszamitasakor az elso forduloban volt ferjem szandekosan felrevezette a TB-t.Ket kulonbozo adatot szolgaltatottt ki, ket teljesen eltero munkakorrel, illetve berezessel.
Azota all az ugy, soha nem lett tisztazva.
A ceg, melyben dolgoztam fellett szamolva (csodeljarassal)Maganceg volt, (KFT)a fizetesem "kezbeadta volt ferjem"arrol soha nem keszult semmilyen elszamolas.Korabban a ceg sajat tulajdonom volt, melyben igazgato poziciom volt, kesobb lett modositva alkalmazottira
Idokozben az adatokat -egyeb okok miatt is-volt ferjem megsemmisitette.
Ordogi kor.Minden ut hozza vezet vissza.
Lehetetlen az igazolasa dolgoknak ezen a modon.Viszont orzok egy hamisitott eves kimutatast, mely negy ev jovedelmet mutatja ki.Epp a keresett eveket.Lehet alapja dolgoknak ?Elorebocsajtom, ferjem mas nevet(fokonyvelo) hamisitotta, illetve kifizetett jovedelmem osszeget szinten hamisan kozolte, de ez mar EGY DB okirat

ObudaFan # 2005.12.17. 12:22

A biztosítottnak minôsülô személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követô idôtartama szolgálati idônek számít, ha erre az idôszakra az elôírt nyugdíjjárulékot megfizették. Szolgálati idôként kell figyelembe venni a biztosítással járó jogviszony 1997. december 31-e utáni idôtartamát akkor is, ha a foglalkoztató a biztosított keresetébôl, jövedelmébôl a nyugdíjjárulékot levonta, azonban annak befizetését részben vagy egészben elmulasztotta, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulék behajtására tett intézkedés eredményre vezetett-e.

A szolgálati idôt a társadalombiztosítási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A társadalombiztosítási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati idôket - ha jogszabály másként nem rendelkezik - abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylô

  1. a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy
  2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
  3. egyéb hitelt érdemlô módon

bizonyítja.

Vagyis a tanúbizonyítás is elégséges lehet, de nemcsak a munkavégzést, hanem a levonás tényét is bizonyítani kell (pl. ha a kifizetésről elszámolást kaptál valamilyen formában.)

Bihariinci # 2005.12.17. 07:17

Rokkant nyugdijas vagyok ket eve.
Szolgalati idom kiszamitasakor kiderult, hogy a legerosebb eveim, melyekben napi 10-12 orat dolgoztam nem lettek beszamitva.1992-tol 2000 februar 10-ig.Igy erthetoen 21.000 Ft nyugdijat allapitottak meg reszemre.
Megfellebeztem, kivizsgaltak az ugyem.Tanukat (legalabb 25-t)hallgattak meg arra vonatkozoan dolgoztam-e ?Mindegyik tanu valasza igenlo volt. Az ugyintezo tenykent kozolte velem, hogy szukseg van a munkaadom alairasara, meghallgatasara is, az nelkul nem tud lepni.
Igen, de a "munkaadom " az elvalt ferjem, aki igy akart egy eletre megbuntetni-tobbek kozott
58 eves vagyok, ma is dolgoznom kell, ha nem akarok ehenhalni.
Hogyan lehetseges az, hogy a volt ferj, aki ellen kozben csalas miatt eljarast kezdemenyeztek ELDONTI a szolgalati eveim igazolasat ?
Milyen torveny vedi a dolgozot ?Hova forduljak az eveim beszamitasa miatt ?
Ledolgoztam 36 evet.Es a nyugdijam ???
A TB szerint forduljak Munkaugyi Birosaghoz .
Sem penzem, sem energiam nincs mar.Volt ferjemet nem lehet felleni.En pedig remenykedve varom a csodat
Valaki segitene ebben a furcsa helyzetben kerem ?

madár2 # 2005.12.15. 16:14

Kedves Karika!

nagyon szépen köszönöm, ez nekem a eszembe sem jutott volna, hogy amiatt van igy, hogy 1968 előtt nem volt gyes.
mostmár tiszta sor, csak az ONYF oldalon még példákat is olvastam, amiből ez nem tünt ki, csak az, hogy 2 gyerek = két év szolgálati idővel. Nagyon jó, hogy itt tőletek ilyen sokat lehet tanulni! köszönet érte.

Karika # 2005.12.15. 12:23

Tessék:
168/1997. (X.6.) Korm. r. 29. §
"(10) Az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét - az egyszeres számításra tekintet nélkül - annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt. Amennyiben az 1968. január 1-je előtt született gyermeke (gyermekei) tartósan betegnek, illetve fogyatékosnak minősültek (minősülnek), a növelés gyermekenként 550 naptári nap. Az 550 napi növelésre az az anya jogosult, akinek a gyermeke a 18. életévét megelőző időponttól tartósan beteg vagy fogyatékos (volt). A tartós betegséget, illetőleg a fogyatékosságot a családi pótlékról szóló jogszabályok rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával orvosi igazolással kell bizonyítani."

1968. január 01-jétől van gyes, ami szolgálati időnek számít. Előtte a gyermek neveléséhez fizetésnélküli szabadságot kellett kivenni, ami nem számított szolgálati időnek. Mindenkire ez vonatkozik.

madár2 # 2005.12.15. 12:00

Karika!

Ezt most komolyan gondoltad, hogy kikötés az, hogy a gyermekek ha 1968 előtt szüettek csak akkor kapom az 1-1 év szolgálati időt? Az 1973-ban született gyermekre akkor nem jár? Ez csucs ha igy van. Bocsi, de hol olvashatok erről? Ez csak az előrehozott öregségi nyugdíjnál van igy? Vagy a rendes öregségi nyugdijkorhatárt 62 évet betölőknél is?
köszi

Karika # 2005.12.14. 22:26

Ha a napi 4 órás foglalkoztatásban elérte a kereseted a minimálbér teljes összegét, akkor teljes szolgálati időnek számít. A másik kérdéshez pedig annyit, hogy, ha 2-el kezdődik a személyi számod, és a gyerekek 1968. január 01-je előtt születtek, akkor kapsz gyerekenként egy év szolgálati időt.

madár2 # 2005.12.14. 18:45

Szép jó estét mindenkinek!

Az előrehozott teljes összegü öregségi nyugdij igényléséhez 38 év szolgálati idő szükséges - nomeg az 57. ill. 60. év betöltése -

A kérdésem az lenne, ha a 38 évben van olyan teljes év, amikor egész éven át valaki napi 4 órában volt foglalkoztatva, akkor ebben az esetben ez is 1 évnek számit?

amennyiben van két gyermek, abban az esetben elegendő a 36 év?

köszönettel