Mobbing - azaz munkahelyi pszichoterror 2


Kála # 2006.09.01. 06:29

Dest R:
Ezeket a teljesítmény szinteket úgy szokják meghatározni, hogy az ember ne tudja teljesíteni, csak ámítás,
Azért ez igencsak túlzás, az Mt. 143. és 143/A §-a egyértelműen meghatározza a teljesítménykövetelmények előírásának szabályait - ha ezeket a munkáltató megsérti, jogsértően jár el, ergo perelhető.

Egyébként egyetértek Rozival, ha a munkáltató 8 órára fizet, joggal várja el, hogy a munkavállaló annyit is dolgozzon - persze lehetnek kivételes, indokolt esetek, de a késésekből, előbb elmenetelekből (pláne előzetes engedély nélkül) rendszert csinálni tényleg nem lehet.

Dest R. # 2006.08.31. 17:56

Esetleg nem árthat azt a főnököt egy picit útbaigazítani, hogy fogja vissza magát. Tárgyilagosan, kimérten, nem sértően, nem úgy mint amaz. Finoman utalni lehetne a "sziasztok, felmondok" tényállásra is. Persze ehhez mérlegelni kell, hogy mennyire fog majd hiányozni az ember, könnyen pótolható-e, mert ha cseredarab, senkit sem fog meghatni az elmenés. De előfordul, hogy alaposan mellényúlnának ha csak úgy elküldenének azt hivvén hogy senki sem pótolhatatlan, mert nem minden esetben igaz.
A teljesítmény bérezés meg a fegyelmi a késések miatt az a spórolásra vezethető vissza. Ezeket a teljesítmény szinteket úgy szokják meghatározni, hogy az ember ne tudja teljesíteni, csak ámítás, a késések miatt meg nem kell jelenléti bónuszt fizetni, főleg fegyelmivel megstoppolva.

Rozi5 # 2006.08.25. 17:38

Kedves Oriza!

A levelek hangneméről nem tudok mit mondani, megengedhetetlen hogy egy munkáltató képviselője ne ismerje a társas érintkezés szabályait.

Viszont a hasonló felállást a másik oldalról jól ismerem.

Ha az alkalmazott táppénzes állományba kerül, akkor elvárható, hogy ne a munkáltatónak kelljen a táppénzes papírjai után rohangálni, legalább hó végén igyekezzen leadni őket, hogy a számfejtést el tudják végezni. A jelenlegi szabályok szerint a bérszámfejtő nem tudja utólag önellenőrzés nélkül módosítani a béredet, tehát a kezében kell lenni az összes iratnak, hogy tudja: betegszabadságon, táppénzen vagy, esetleg nem fogsz tudni semmit hozni az adott időszakról, ezért a szabadságodat kell kiírni, vagy igazolatlanul leszel távol.

Azért, hogy beosztást tudjon csinálni, szeretné tudni, hogy meddig kell Téged helyettesíteni, legalább nagyjából.

Valószínűleg ezért keresnek többször, szerintem a saját érdeked is az, hogy felvedd a telefont, és együttműködj velük.
(Normális főnök esetében még az is lehet, hogy aggódik miattad, félt, ezért hív.)

Az előbb elmenésekről és a később érkezésekről: sajnos egyes munkahelyeken jellemző, és ahol felüti a fejét, észtvesztő mértéket tud ölteni. A munkáltató nyolc órára fizeti a bért, ezért joggal várja el, hogy a nyolc órát a munkahelyén töltse az ember.

A multik néha már az első alkalommal felmondanak annak a munkavállalónak, aki előbb elmegy, mint a munkaidő vége. És ha hiszed, ha nem, kezdem azt hinni, hogy igazuk van. Mert ismerek olyan munkáltatót, amelyik évekig küzdött azzal, hogy a beosztottjai ne hat órát dolgozzanak nyolc helyett. Tudod mikor oldódott meg a gond:? Amikor az összes alkalmazottat elküldte, helyettük újakat vett fel, és amikor kezdték volna ők is az elmenést, azonnal figyelmeztetést adott mindenkinek.

Előbb elmenni csak a főnök engedélyével lehet, ezt célszerű minden munkavállalónak betartania.

A késés az más. Ott nyilvánvalóan adódhatnak olyan helyzetek amiről a munkavállaló nem tehet. Ha a vidéki munkavállaló hóakadály miatt nem ér be, senki nem fogja őt piszkálni emiatt. De ha egy munkavállaló minden másnap elkésik, akkor azt a munkáltatónak nem kötelessége elfogadni: induljon el korábban, hogy időben felvehesse a munkát.

Célszerű átgondolni, hogy mi egyszerűbb: megpróbálni korrekt módon együttműköni mindkét félnek, vagy elkezdeni harcolni egymással, ami mindenkit kikészít, és végső soron a munkahely vagy munkavállaló elvesztéséhez vezet...

Bogie # 2006.08.17. 12:14

Nem valószínű, hogy meg tudod alapozni a rendkívüli felmondásodat, mert nincs rá indokod, ami megállná a helyét. Az, hogy rád telefonálnak, még nem ok a rendkívüli felmondásra.

Hagyd a fenébe őket, ne telefonálgass, majd csak akkor, ha tudod, hogy mikor mész vissza! Nagy valószínűséggel úgyis felmondással várnak, pontosabban közös megegyezéssel, hogy kikerüljék a védettségedet is (15 vagy 30 nap, attól függően, hogy 30 napon túl voltál-e keresőképtelen).

Ja, és ha mégis rendkívülivel mondanál fel, ők perelni fognak, te pedig könnyen elbukod és akkor nem kevés pénzedbe fog kerülni...

oriza # 2006.08.17. 08:56

Munkavállalói rendkívüli felmondás jogkövetkezményei
Az ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. A munkavállaló követelheti felmerült kárának megtérítését is.

ez azt jelenti, hogy felmondhatok, megkapm a végkielégítést és a másfél havi /6éve vagyok ott/ béremet? táppénz alatt fel lehet mondani?

oriza # 2006.08.17. 07:57

meg kell majd jelenlek úgy tudom hamarosan egy pszichiátrián, de tényleg eléggé le vagyok amortizálódva, és nem kicsit tehet róla a cég is, úgy érzem.

de ha a táppénz elején jelenkteztem, sőt múlt héten ismét jeleztem, hogy még megyek vizsgálatra, akkor nekem mégis mennyi időközönte kötelességem vajon jelentkezni??

egyébként nyilván közben erőteljesen próbálok új állást keresni, ehhez próbálom összeszedni magamat. mondjuk nem szívesenhagyom ott a kéthavi végkielégítésemet, azt meg leshetem, hogy rendes felmondást tolnak elém.
azt hiszem nem jár, ha én mondok fel, vagy esetleg van olyan hogy mégis?

Bogie # 2006.08.17. 06:39

Bármikor kérheti a felülvizsgálatot az erre kijelölt szerveknél, de ez nem azt jelenti, hogy neki áll telefonálgatni naponta, meg e-maileket küldözget privát elérhetőségekre.

Normális esetben persze ez nem kérdés, mert ha valaki beteg, az telefonál, elmondja, hogy kb. mikor áll ismét munkába, meg telefonál, ha valami jelentős változás áll be az állapotában és ezzel megelégszenek a munkáltatók.

De itt már nem normális a kapcsolat. Ettől függetlenül mellőzniük kellene a zaklatást.

csobánka # 2006.08.17. 06:27

amúgy milyen esetben ellenőrizhet a munkáltató, és mennyi idő után, ha táppénzen vagy? Tudja valaki? Azt hallottam, hogy elég bonyolult folyamat.
Köszi
Ps.:A betegséged személyes adat, amihez senkinek semmi köze. Tudom, oriza, hogy nem vigasz, de sok esetben az állami szférában is hasonlóan viselkednek, ha beteg lett valaki.

Bogie # 2006.08.17. 05:35

Ahhoz, hogy mi a betegséged semmi köze a munkáltatónak. Az orvosod sem fogja ezt kiadni, még egy ellenőrzés kapcsán sem.

Nyugodtan tájékoztatsd róla egy tértivevényes levélben, hogy jelenlegi keresőképtelenséged még egy jó darabig el fog tartani. Azt, hogy pontosan meddig, az orvosod a javulásodtól tette függővé, ennél többet te sem tudsz mondani neki, hiszen nem vagy a terület szakértője.

Azt viszont nyugodtan kérheted, hogy ne zavarják felépülésedet és tartsák tiszteletben privát e-mailcímedet, illetve telenfonszámodat, hiszen azokat csak és kizárólag rendkívüli esetekre adtak meg.

Egyébként nem vagy köteles kapkodni a telefont és e-mailezgetni velük.

Neked gyógyulnod kell. Aztán meg jobb, ha felmondasz és keresel egy normálisabb munkahelyet.

oriza # 2006.08.16. 22:04

Kérdésem a következő.
Mit lehet akkor tenni, hogy az ember egy multinál dolgozik, ahol teljesítménybére, mely opcionális, fizetése kb egyharmadát képezi, és ezt azért nem kapja meg, mert késett 14 percet, rajta kívül álló okokból és ezt jelezte. Gondolom semmit.

A cégnél folyamatosak a sértő hangnemben írt e-mailek a csoportvezetőtől.
Januárban előadta, hogy mindenféle pletykák alapján ezt -meg-ezt gondol rólam. Utána kiosztott két szóbeli figyelmeztetőt, az egyik alkalmával jegyzőkönyvbe kellett HR-es kolléga előtt beszéljek, meghurcoltak szabályosan kb. 1O perc korábban történt hazamenetel miatt.

Jelenleg betegállományban vagyok, folyamatosan csörget a privát telefonomon, és sértő e-maileket írogat, mely szerint nekem kellene jeleznem mikormegyek dolgozni, és hgy hogyan képzelem, hogy nem veszem fel a telefonomat és nem is hívom vissza /nincs kimenőm, de sztem semmi köze hozzá/.

A táppénz kezdetekor jelentkeztem, múlt héten szintén jelentkeztem, hogy az orvossal történő egyeztetés után tudok csak konkrétumot mondani - egyébként pszichiátriai okok miatt vagyok itthon.
Kérdésem: tájékoztatnom kell-e, hogy mi az oka a betegállománynak, annak előrelátható időtartamáról, vagy meg kell -e elégedjen azzal, hogy beküldöm a táppénzes papírt minden hónapban.
Lassan ott tartok, hogy kikapcsolom a telefonomat miatta és nem olvasom el az e-maileket sem, mert annyira sértőnek érzem a sorait.
koszonom