Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

wers #   2020.02.11. 11:15

Megjegyzem, azért főként a közigazgatásban nem nagyon hihető, ha egy igazgató nem tudja mit miért tesz. Gyanítható, nem magától találta ki.

wers #   2020.02.11. 11:09

felülről "irányítanak", hogy milyen intézkedéseket alkalmazzon az észlelt pl. szabályszegés esetén?

Miért? Eddig honnan utasítottak?

Nézd, mint írtam, általánosságban tudom a kérdésedet értelmezni. Nem tudhatom innen, hogy mi történt, hogyan, kitől kaphattok olyan utasítást, hogy pl. y -x időszakban elengedik a parkolódíjak megfizetését (nálunk ez az év végén szokott lenni)

Biztos van valami szabályzat, hogy ezt kitől kell elfogadnotok. Az igazgatótoktól, a polgármestertől (ez érdekes lenne), a közgyűlés elnökétől vagy az atyaúristentől.

Chilly # e-mail 2020.02.11. 10:59

Egy biztos, ez legyen az igazgató gondja.

Kedves wers!

Lehet, hogy nem jól fogalmaztam...

Inkább úgy kérdezem, hogy nem aggályos-e, hogy egy intézkedésre jogosult - és bizonyos esetekben törvényileg kötelezett - közterület-felügyelőt, felülről "irányítanak", hogy milyen intézkedéseket alkalmazzon az észlelt pl. szabályszegés esetén?

wers #   2020.02.11. 06:48

egy közterület-felügyelet (rendészet) igazgatója, adhat-e utasítást az alatta dolgozó közterület-felügyelőknek

Csak általánosságban, a közterület-felügyelet önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely a közgyűlés irányítása alá tartozik.

Vélhetően ilyen irányú határozat született, de nem tudni. Egy biztos, ez legyen az igazgató gondja.

Chilly # e-mail 2020.02.10. 23:18

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy egy közterület-felügyelet (rendészet) igazgatója, adhat-e utasítást az alatta dolgozó közterület-felügyelőknek arra, hogy határozott ideig ne intézkedjenek a közterületi szabálysértések, szabályszegések észlelése kapcsán? Illetve a közterület-felügyelő(k) csak és kizárólag figyelmeztetést alkalmazhatnak.
Válaszukat köszönöm!

wers #   2020.01.23. 06:16

nem kell több topikban megkérdezned

DettiKis # e-mail 2020.01.23. 02:39

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg egy egyházi iskolában dolgozok, határozott idejű munkaszerződéssel tanév végéig.
Kaptam egy határozatlan idejű munkaszerződés lehetőségét egy állami iskolától,amit minél gyorsabban el kéne fogadnom.
A jelenlegi iskolám természetesen nem akar elengedni, ragaszkodik a tanév végéhez. Mivel egyházi iskola, így a "hagyományos" Munkatörvény vonatkozik rám, a szerződésen a 2012.évi I. tv. áll.
Ezek szerint ha nincs közös megállapodás (nem lesz), akkor semmilyen lehetőségem nincs a váltásra most?

Lyonee #   2020.01.22. 18:16

A távolléti díj kb. annyira jön ki, mint a havi illetmény. A levonások ugyanazok, kb. ugyanannyit kell kapnotok.
http://www.hrsentinel.hu/…dijcalc.html

Miért 29-ig kértétek a jogviszony végét? Mindenképpen jan. 1-től kérjétek a nyugdíjazást, legalább 7%-kal biztosan több lesz a nyugdíj, mintha 2019. dec.-től igényelnétek.

Máer # e-mail 2020.01.22. 16:42

T. Szakértő!
2019.dec.29-ig dolgoztam egy iskolában, nyugdíj elötti felmentési időm ekkor járt le. A havi távolléti díjamból nagyon sokat levontak, mondván, hogy csak munkanapokra jár a távolléti díj. Azért kérdezem, mert 6 kollégám is így járt, mit tudunk tenni?

Button17 # e-mail 2020.01.22. 11:48

T. szakértők!
Egyetemen tanítok (közalkalmazott).
Jelentkeztem egy másik egyetemi állásra, ahol elfogadtak. Nem áthelyezéssel mennék, tehát fel kellett mondanom a jelenlegi helyen.
Közös megegyezési kérelmet beadtam (jan 31). Különböző okok miatt úgy néz ki, hogy ezt vagy nem fogják aláírni, vagy nem időben (febr. 1-vel kezdenék az új helyen). A felmondási idő ugye elvben két hónap.
Kérdés: Az új helyen a megszüntetési/sétáló papírok nélkül státuszba vehetnek-e (azaz lehetek-e közakalmazott két helyen is)? Tiltja ezt valamilyen jogszabály?
Köszönöm!

Gabcsó # e-mail 2020.01.12. 13:13

Tisztelt Szakértők!
Szeretném megkérdezni, hogy az 54-el kezdődő végzettség a közalkalmazotti bértábla D vagy E kategóriájába tartozik e besorolás szempontjából?! És hol található az erre vonatkozó jogszabály?

Előre is köszönöm!
Gabcsó

drbjozsef #   2020.01.10. 08:49

falcon01,

  1. Dehogy. Semmit sem vagy köteles aláírni.
  2. Jogszerűen vagy továbbfoglalkoztat változtatás nélkül, vagy felmond rendes felmondással.

3a. Igen
3b. Kijátszani? Igen, lehetséges, de hát honnan tudhatnánk mi azt? Kisebb cégeknél előfordul, hogy a munkafeltételekkel szívassák a dolgozót, de közalkalmazottaknál ez nem jellemző. Nem valószínű. De lehetséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

falcon01 # e-mail 2020.01.10. 07:56

Tisztelt Szakértó!

Több mint hat éve dolgozok közalkalmazottként egy szakközépiskolában. (gazdasági munkakörben) Az idén a szakképzés átalakítása miatt ebben a szektorban is leépítések várhatók. Ráadásul a közalkalmazotti státuszban dolgozók átkerülnek a munka törvénykönyve alá” Több kollégámmal attól tartunk, hogy munkaviszonyunkat nem közalkalmazottként, kívánják megszüntetni. Tehát mondjuk 2020 július 01-tól aláíratnak velünk egy papírt, hogy átkerülünk a munka törvénykönyv hatálya alá, majd egy hónap múlva megkapjuk a felmondást immáron a sokkal rosszabb feltételek mellett. A kérdésem az, ha elém tolják a közalkalmazotti státusz megszűnését tartalmazó szerződés módosítást, köteles vagyok-e elfogadni és aláírni? Amennyiben nem írom alá, a munkáltató ebben az esetben mit tehet? Felmond, mint közalkalmazottnak, vagy megpróbál kijátszani és a számára kedvezőbb döntést kierőszakolni, hogy én mondjak fel, ezzel elveszítve minden jogomat, mondjuk a végkielégítésre vonatkozóan?
Válaszukat előre is köszönöm!

Lyonee #   2020.01.03. 22:38

Nézd meg a korm. rend. 7. sz mellékletét is.
Hszt.
114. § (1) A szolgálati beosztások

  1. vezetői,
  2. tiszti vagy
  3. tiszthelyettesi

besorolási osztályba tartoznak.

(2) A vezetői besorolási osztályba tartozó szolgálati beosztás lehet kiemelt vezetői, középvezetői vagy beosztott vezetői beosztás, ezen belül a besorolási kategóriák:

"Lenne-e összeférhetetlenség egy valójában nem vezető, de egy vezető besorolású tanácsadói beosztás, és a "munkavégzéssel járó egyéb jogviszony" között?"
Szerintem van, mert a tanácsadó beosztás egy beosztott vezetői beosztás. Korm. rend. 7. sz mell.

(Nem vagyok szakértő.)

paraszta # e-mail 2020.01.03. 20:16

Tisztelt Szakértő,

BM alá tartozó, rendvédelmi szervnél vagyok hivatásos.
Mellette van egy mikro méretű gazdasági társaságom, amiben beltag/cégvezető vagyok, ami megbízásos alapon végez munkát (0 alkalmazottal), de nem a fentebb leírt szervnek. Semmi extra, szellemi tevékenyéség elsősorban. Ez annak rendje módja szerint a HSZT (2015. évi XLII. törvény) alapján be is lett jelentve. Parancsnokok is jóváhagyták. Eddig semmi baj nem is volt. Ez ment évekig...

De most tanácsadói beosztásba, azaz vezetői besorolásba kívánnak emelni. Nem lennék "igazi" vezető. Nem lenne beosztottam, tulajdonképpen sima alkalmazott maradok, mindenfajta vezetői felelősség és jogkör nélkül. Lásd: 30/2015. (VI. 16.) BM rendelet.

Viszont a HSZT-ben:
109§ (2) A hivatásos állomány tagja - ... - csak engedéllyel létesíthet munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt. Vezetői beosztást betöltő személy ... munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt nem létesíthet.

A "munkavégzéssel járó jogviszonyt" az MT írja le, amibe tualjdonképpen minden beletartozik... Már maga a sima cégvezetés is.

Na és itt a bibi. Persze nem tudom...
A fentebb idézett jsz. azt mondja "vezető beosztás".
Én viszont szerintem inkább csak vezető besorolásba kerülnék. Vagy nem? Vagy ilyenkor mi a helyzet?

A fentebbi HSZT idézetben alkalmazásakor van különbség a beosztás és besorolás értelmezése között?

Lenne-e összeférhetetlenség egy valójában nem vezető, de egy vezető besorolású tanácsadói beosztás, és a "munkavégzéssel járó egyéb jogviszony" között?

Köszönöm a választ...

zsolnainé # e-mail 2020.01.02. 19:54

Tisztelt Szakértő!
Férjem sok éve közalkalmazott. Most a munkáltatója meg akarja szüntetni a szervezeti egységét és az általa alapított Kft-be szeretné átszervezni a dolgozókat.
Kérdésem az hogyha nem fogadja el a Kft-ben az állást akkor jár-e a végkielégítés? A Kjt-ben igazából nem egyértelmű számomra ennek az esetnek a megfogalmazása.
Válaszát előre is köszönöm.

chava #   2019.11.27. 13:51

Nem vagyok ügyvéd, de a Kttv. Kommentár szerint:

A lemondás a közszolgálati tisztviselő által a munkáltatóhoz intézett egyoldalú jognyilatkozat. Lemondással mind a határozatlan, mind a határozott idejű kormányzati szolgálati jogviszony megszüntethető. A 2 hónapos - határozott idejű jogviszony esetén akár ennél rövidebb, az eredeti megszűnési időpontig terjedő - lemondási idő azt a célt szolgálja, hogy a munkáltató a megüresedett álláshelyet más személlyel be tudja tölteni. Ezért a lemondási időt a tisztviselőnek teljes egészében le kell dolgoznia.

TRyta # e-mail 2019.11.27. 13:19

Tisztelt Ügyvéd Úr / Ügyvédnő!

A 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 61. § (2) úgy rendelkezik, hogy:
"a kormánytisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak.

De arra nem találok semmilyen utalást, hogy a felmentés időtartamának egy részére a munkavégzési kötelezettség alól van-e lehetőség mentesíteni a köztisztviselőt.

Állásfoglalását a fenti kérdés kapcsán előre is köszönöm!

Macsek 9518 # e-mail 2019.11.25. 15:12

Tisztelt Ügyvéd Ur
Az esetem a következö: közalkalmazottként dolgozom munkáltatom át akar adni magán céghez
Igy ugye megszünik a közalkalmazotti jogviszonyom ? Ha elutasítom az ajánlatot jár e végkielégités felmentési idö ?
Köszönöm válaszát

sortie #   2019.11.25. 08:03

Viktória64 2019.11.22. 19:55

Tavaly január óta vagyok betegállományban, táppénzen, a leszázalékolásom folyamatban van.
Januárban és február egy részében még betegállományban leszek.
Jár-e a 15 nap betegszabadság (jan2-22 között), ha január közepén vagy a végén bejelentem, és be is adom a felmondásomat? A felmondási időm március végén járna le, addig még táppénzen és szabadságon lennék. (közalkalmazott vagyok, határozatlan munkaszerződéssel 22 éve dolgozom ott)

Nem, folyamatosan fennálló, az egyik évről a másik évre áthúzódó keresőképtelenség esetén betegszabadságot elszámolni nem lehet, a táppénz ellátást mindaddig ugyanazon összegben folyósítják tovább, amíg keresőképessé nem válik.

Viktória64 # e-mail 2019.11.22. 19:55

Tavaly január óta vagyok betegállományban, táppénzen, a leszázalékolásom folyamatban van.
Januárban és február egy részében még betegállományban leszek.
Jár-e a 15 nap betegszabadság (jan2-22 között), ha január közepén vagy a végén bejelentem, és be is adom a felmondásomat? A felmondási időm március végén járna le, addig még táppénzen és szabadságon lennék. (közalkalmazott vagyok, határozatlan munkaszerződéssel 22 éve dolgozom ott)

drbjozsef #   2019.11.22. 06:47

(Bár nem lepne meg, ha a Kjt.-ben máshol lennének komoly kivételek, a pedagógusok is elég sokat dolgoztathatóak a kötelező óraszámon felül is ingyen, bizonyos feltételek esetén, és elég "rugalmasan" számolhat a KLIK ilyenkor, nem a munkavállaló javára).

Kérd írásban a helyettesítési díjat a leírt jogszabályhely alapján, aztán meglátod, mire hivatkozva utasítanak el...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.11.22. 06:44

szgabor74,

A most hatályos Kjt. mindössze ennyit ír :

24.§(1) Ha a közalkalmazott munkaköre ellátása mellett a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, s ezáltal jelentős többletmunkát végez, illetményén felül a végzett munkával arányos külön díjazás (helyettesítési díj) is megilleti.

Se feltételek, se mérték. De a megfogalmazásából következően ha többletmunkát végzel a saját feladataidhoz képest, akkor jár (és nem csak adható), és a saját illetményedhez kell arányosítani annak mértékét a többletmunkához képest.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

szgabor74 # e-mail 2019.11.21. 17:36

Közalkalmazottként fizetetlen szabadságon lévő kollégát helyettesítek. Helyettesítési díjat kaphatok-e, ennek mi a mértéke ? Adható vagy milyen tvr. határozza meg ? Ha nem teljes mumkaidős dolgozót helyettesítek, akkor a csökkentett munkaidős bére számít ?
Ha nem adja meg a munkálató mit tehetek ?

j.p.gy # e-mail 2019.06.24. 21:01

Tisztelt Szakértők!
Egy iskolában dolgozom kertészként, közalkalmazotti jogviszonyban.
Előző nap az iskola igazgatója behívott és azt mondta, hogy nincsenek megelégedve a munkámmal. Ezelőtt a közvetlen főnökömtől és az igazgatótól sem kaptam semmiféle panaszt a munkámra.
Kérdeztem, hogy kik, amelyre a válasz az volt, hogy több tanár is.
Majd egy kisebb vita után elém rakta az igazgató a közös megegyezéses papírt.
Gondolkodási időt kértem.
Ilyenkor mi a teendő, hogyan tudok a helyzetből legjobban kijönni?
A válaszokat előre is köszönöm.
j.p.gy