Büntetés online vásárolt érvénytelen jegy miatt


takacs j # 2019.10.13. 11:06

én nem vagyok jogász, csak találgatok. azt nem tudom pl. hogy vehetsz e másnak online jegyet. mert ha igen akkor miért hivná fel a figyelmet? az oké, hogy jo lenne egy olyan algoritmus ami minden lehetséges verziot figyelembe vesz s ilyenkor szolna, hogy ha saját magának veszi a jegyet akkor nem lesz érvényes s megkérdezné, hogy akinek veszi az mikor szuletett, csakhogy már itt probléma van, mert a mai törvények szerint ép ez nem lehetséges hogy harmadik személy adatairol információt cseréljünk. tehát ilyen kérdést jogszerűen nem tehet fel. ellenben ha másnak veszed akkor ez ugyanugy felmerulhetne.

H. Lilla # 2019.10.11. 20:40

Tisztelt Fórumozók!

Ma belefutottam egy érdekes kérdésbe. Regisztráltam régebben a MÁV ELVIRA rendszerébe, hogy tudjak online jegyet vásárolni. Most töltöttem be a 26. életévemet, de reflexből 33%-os, 26 éven aluliaknak járó kedvezményes jegyet vásároltam magamnak. Az online jegyvásárlás során bár a rendszernek meg volt adva a születési dátumom, nem hívta fel a figyelmem arra, hogy ez a kedvezmény nekem nem jár, ahogyan a vásárlását sem tiltotta meg nekem. Az érvénytelen jegy miatt 8000 Ft pótdíjat kellett fizetnem.

A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen eset során a vásárló védekezhet-e azzal, hogy az online jegyet kibocsátó informatikai rendszer nem felelt meg az üzleti szabályzatnak? Egyáltalán, van-e bármilyen jogi elvárás az ilyen jegyárusító rendszerek felé az üzleti szabályzatot illetően? Árusíthat egy informatikai rendszer érvénytelen jegyet olyan esetben, amikor minden információ adott ahhoz, hogy a jegy érvényességét ellenőrizhesse (ámde nem teszi)?