levéltitok megsértése


ObudaFan # 2014.01.25. 15:21

Nem csak ez a probléma. Az e-mail nem közlést tartalmazó zárt küldemény, hanem elektronikus hírközlő hálózat útján másnak továbbított közlemény. Ott meg nem tényállásszerű az átadás.

Agent Cooper # 2014.01.24. 16:39

Kedves ObudaFan!

Örülök, hogy abban egyet értünk, hogy mindenképpen jogsértés történt. Gondolom, hogy a „polgári pert lehet indítani” alatt Te is arra gondolsz, hogy a személyiségi jogok mindenképpen sérültek.

Viszont nem értek veled abban egyet, hogy nem történhetett bűncselekmény. Ugyanis aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét a tartalmának megismerése végett illetéktelen személynek átadja, az elköveti a bűncselekményt. A különbség kettőnk álláspontja között az, hogy szerinted a "másnak" azt jelenti, hogy a küldőn és a címzetten kívül bárki lehet a bűncselekmény alanya, szerintem pedig azt, hogy akár a címzett is. Egyébként mindkét álláspont elég jól védhető, viszont számomra a tágabb értelmezés a szimpatikus.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.01.24. 14:15

Ha az, aki a levelezést nyilvánosságra hozta, az egyik levelező fél volt, akkor nem valósult meg a levéltitok megsértése, akkor sem, ha privát e-mailekről volt szó, egyszerűen nem illik bele a tényállásába.

Btk. 224. § (1) Aki

  1. másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve
  2. elektronikus hírközlő hálózat útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

(3) A büntetés

  1. két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,
  2. bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz.

Amit az egyik fél kapott, vagy küldött, az nem másnak szóló küldemény és nem kellett kifürkésznie, hiszen megkapta.

Esetleg rágalmazás, vagy becsületsértés megvalósulhatott a közzétettektől függően, illetve polgári pert lehet indítani.

Agent Cooper # 2014.01.24. 12:22

Kedves Tila09!

Igen, úgy tűnik, hogy a leírtak alapján megvalósult a levéltitok megsértése (Feltéve, hogy e-mail levelezésről vagy privát csetről beszélünk, mert ha publikus cset beszélgetés került ki a fórumra, akkor nem valósult meg bűncselekmény).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Tila09 # 2014.01.23. 18:04

Tisztelt Cím!

Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki agán levelezést folytatott valakivel és utána a beszélgetés teljes tartalmát bemásolta egy fórumra amit rengetegen láttak, majd még páran ugyan ezt tették ez minek minősül és mit lehet tenni ez ügyben???
Nagyon köszönöm a gyors választ!!!

TeeKillah # 2013.12.15. 20:39

A következő kérdésem volna.
Lehet kicsit "nevetségesnek" tűnik de nekem fontos megtudni a tudnivalót :)

Szóval.
Egy fórum moderátoraként, moderálás miatt kapott, gyalázkodó, fenyegető pm-et (személyes üzenetet) jogom van megosztani a többi fórumozóval?

Kell a másik fél hozzájárulása??
Most attól tekintsünk el, hogy illik vagy nem illik.

Köszönöm!

bablencse # 2013.11.09. 12:43

Jogi tanácsot szeretnék kérni hozzáértőtől. Írásos panasszal fordultam egy üzletlánc felé egy biztonsági őr viselkedését kifogásolva. Ezt a levelemet az üzletlánc adott boltjának vezetője átadta a biztonsági őrnek, aki ezzel visszaélve feljelentett engem rágalmazásért. Kérdésem: megvalósult -e a levéltitok sérelme, a levéltitokkal való visszaélés és az adatkezelés sérelme? A panaszlevélbe beleírtam, hogy diszkréten kezeljék az adataimat, mivel nevem, címem, telefonszámom benne volt.

Agent Cooper # 2013.09.11. 10:12

Kedves Regi1229!

Ezek általában bizonyíthatóak, hiszen a szolgáltatók a belépések alkalmával információs adatokat logolnak, amelyet a rendőrség megkeresésére a nyomozóhatóság rendelkezésére kell bocsátaniuk. Ezek alapján az információk (IP cím, MAC, stb.) alapján már beazonosítható, hogy valójában ki is léphetett be. Ha valóban az történt, amit Ön leírt, akkor az információs rendszer vagy adat megsértése vétsége is megvalósult.
Önök, mint feljelentettek, mielőbb tegyék meg az ilyen irányú indítványaikat a nyomozóhatóság felé!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Regi1229 # 2013.09.09. 16:40

Köszönöm a válaszokat, valóban a kislány a sértett, de habos a dolog, mert barátunk válik, és az asszonyka akarja bemártani kreált levelezéssel, amiben a kislány és barátom levelezését nyújtotta be bizonyítékként, előtte a freemail,gmail,iwiw sőt honfoglaló oldalakra belépett engedély nélkül,feltörte ! Ezt hogy bizonyíthatom ?!! Majd a belépett oldalakról csinált egy levelezést, de ezt se tudjuk bizonyítani, hogy nem mi írtuk, még stílus írányzat szakértőt is alkalmazott az tuti ! Azt javasolták, mivel a kreált levelezés chat, anyuka belépő kódjával, hogy baráti levelezés anyuka és a srác között, ami igaz is lenne ! Szerdára tették a meghalgatást, mert a rendőrségi pszichologus is kell hozzá ! Itt tartunk most ! Feljelentve, védenénk magunkat, és feljelentenénk mi is a feltört fiókok miatt !

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.05. 21:05

Nem a kislány ott a gyanúsított, ő csak tanú, esetleg sértett.

Agent Cooper # 2013.09.05. 20:11

Kedves Regi1229!

Egy 11 éves gyermek semmilyen körülmények között nem büntethető, ha tényleg ő olvasta el a leveleket, akkor a nyomozóhatóság az ügyet megszünteti büntethetőséget kizáró ok miatt.
Tizenöt éve foglalkozom számítástechnikai bűncselekményekkel, szívesen segítek Önnek, de miben szeretne segítséget?

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Regi1229 # 2013.09.03. 18:13

Sziasztok !

Jelenleg válok, és a válóban lévő feleségem feljelentette a barátaim kislányát (11 éves ) internetes levelezés miatt, természetesen anyuka is be lett hívva tanúnak, milyen indokkal fogad el a rendőrség feljelentést egy 11 éves kislány ellen, az exem a kislányt okolja a kapcsolatunk megromlásáért, de velem nem mer szembe szállni, ezért a kislányt próbálja sározni, mert velem levelezett, szülői engedéllyel, és anyuka összes levelet csekkolta. Exem közben jogtalanul belépett az én freemail,iwiw, gmail fiókomba, ott leveleket töltött le, és leveleket törölt, adatokat, jelszót , telefonszámot módosított, mit tehetek !!! ? SOS jövő keddre lett beidézve a kislány, gyorsan szerezzek nekik ügyvédet ? Ki tud segíteni ?

monalisa1 # 2013.07.11. 09:26

Ha harmadik fél olvashatta az üzenetet annak oka valószínűleg az, hogy "tárva-nyítva" találta a telefont vagy a sz.gépet - hát belenézett. Az eszközt jelszóval védeni kell illetéktelentől aztán nincs fejfájás.

Agent Cooper # 2013.07.10. 23:11

Igen, megvalósulhatott. Viszont nem lesz egyszerű bizonyítani.

A. C.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Judit1 # 2013.05.06. 21:05

Kedves Agent Cooper,
Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.06. 12:36

Rágalmazás éppen lehetne (híreszteléssel), de ki tudja, mi van a levelekben.

Agent Cooper # 2013.05.06. 12:33

Kedves Judit1!

Az elhunyt felesége továbbra is élő személyiségi jogaival gyermekei rendelkeznek. A felesége édesapja személyiségi jogaival pedig a felesége testvére (és további gyermekei, ha vannak).
Tehát a levelek (és ezzel együtt az abban rejlő titkok) átadása a jogosultak között történt, így ennek semmilyen büntetőjogi következménye nem lehet.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Judit1 # 2013.05.05. 12:22

Kedves Szakértők!

A nemrég elhunyt feleségemnek az összes leveleit amit édesapjának küldött egész életében a feleségem testvére odaadta a fiamnak mondván, hogy ha megakarja ismerni igazán az anyját, olvassa el azokat a leveleket.

Én nem tudom, hogy mit tartalmaznak azok a levelek, de lehet, holy olyan dolgokat is amik engem esetleg negatív fényben mutatnak, vagy olyan dolgokat amiket annak idején a feleségem és én szándékosan nem avattuk be a fiunkat.

Most már se a küldője (feleségem) se a címzettje (az édesapja) nincs az élők sorában.

Csak feltételezni tudom, hogy a feleségem édesapjának elhunytával minden tulajdonát a három lánya (köztük a feleségen) örökölte annak idején, beleértve az említett régi levelek kötegeit is.

Szóval a kérdésem az, levél- vagy magántitok sértése az amit az elhunyt feleségemnek a testvére csinált és ha igen miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 14:27

Szerintem igen.

Nature # 2013.04.05. 13:48

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy ha magánszemélynek, magántartalommal címeznek levelet, de a munkahelyére, azt jogában áll felbontani a munkahelynek?

Ez nagyon érdekelne.

Üdv, Nature

Marel # 2013.03.29. 20:24

Nagyon köszönöm. Azért lenne szükségem ezzel kapcsolatban pontos értelmezésre, mert egy portál moderátoraként jogsértőnek minősítettem a kapott levél nyilvánosságra hozatalát, és vitába keveredtem a felhasználóval, aki azt állította, ő kapta, az ő tulajdona, azt tesz az emillel, amit akar.

Agent Cooper # 2013.03.29. 13:50

Kedves macskaszemu és Marel!

Igen, megvalósulhat a levéltitok megsértése. De ha bűncselekmény nem is valósul meg (mert például a megosztó bizonyítani tudja, hogy tévedésben volt), személyiségi jogsértés akkor is megvalósul, amely miatt polgári jogi úton lehet elégtételt venni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Marel # 2013.03.28. 21:15

Ugyanez érdekelne engem is.
"Kedves szakértők, levéltitok megsértésének számít-e és lehet-e feljelentést tenni (ha igen hol) ha valaki magánlevelezést (emailezést) a facebookon megoszt, ráadásul a teljes világnak (bárki láthatja)? "

macskaszemu # 2013.03.01. 07:30

Kedves szakértők, levéltitok megsértésének számít-e és lehet-e feljelentést tenni (ha igen hol) ha valaki magánlevelezést (emailezést) a facebookon megoszt, ráadásul a teljes világnak (bárki láthatja)? Printscreent csináltam.

Agent Cooper # 2013.02.26. 10:28

Kedves Trysii!

Érdemes bevonni a rendőrséget, de ahhoz, hogy eredmény is legyen, tevékenyen együtt kell velük működni, például a bizonyítás módjára lehet indítványokat tenni. (ismerem annyira a rendőrséget, hogy nem különben fogják magukat összetörni az igyekezettől :)

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…