levéltitok megsértése


W.Tamás # 2012.01.23. 10:29

Kedves Fórumozók!

Mi a különbség a magántitok és a levéltitok között? Egy illetéktelenül elolvasott SMS kapcsán nem látok érdemi különbséget a két fürkészés között?

A magántitkot csak az különböztetné meg, hogy rögzítik? Vagy a "Magántitok jogosulatlan megismerése" folyamatos lehallgatást, megfigyelést jelent, a levéltitok pedig egyszeri alkalmat?

Ha egy ilyen illetéktelenül elolvasott SMS-ben azt találja az ember, hogy őt tulajdonképpen a másik két fél beszélgetésében életveszélyesen megfenyegetik (egészen konkrét testi sértéssel, sőt félreérthetetlen célzással arra, hogy a SMS feladójának fegyverviselési engedélye van...), akkor a jogtalanul megszerzett információ birtokában tehet feljelentést? (jogos védelem megáll itt?)

Köszönettel,
Tamás

sendiel # 2011.09.15. 13:11

Tisztelt Fórumozók!

Utolsó kérdés. E-mail feltörésével kapcsolatban mennyi időn belül kell megtenni a feljelentést? Mintha valahol olvastam volna 30 napról, de ebben nem vagyok biztos.

A segítséget előre is köszönöm!

namostmivan # 2011.09.10. 08:42

Edina33! Az Ön által leírtak a Btk 300-at kimerítik bőségesen. Minnél hamarabb menjen el a Rendőrségre mert mert azt hogy ki, kik, honnan léptek be azt max. 30 napig tárolja a rendszer és a szolgáltató. Ne hagyja hogy megússzák. Az hogy Angliából vagy honnan léptek be proxykiszolgálókon keresztül is megoldható. Tegyen feljelentést!

"Miért tehetek feljelentést?Csak levéltitok megsértéséért vagy esetleg ez már komolyabb h törölte a profilom és feltörte az összes oldalam?"

Az a legsúlyosabb kategória, ha valamit meg is változtattak és törölték Önt! Nézze meg a jogszabályt:

http://www.divergen.com/…nsag/btk-300

edina33 # 2011.09.05. 21:02

nagyon sok kérdésem van:)
és ha valaki más neve alatt beszélget velem úgy hogy erről nem szól szóval másnak adja ki magát,de akié a felhasználói fiok annak tudta nélkül történik.
Büntethető?
ugyan az a személy akit az előbb írtam

edina33 # 2011.09.05. 20:54

és ehhez hozzájöhet még a levéltitok is vagy ez így együtt nem müködik?
milyen büntetése van ennek?
hackernek minösül már ez a tevékenység?

ObudaFan # 2011.09.05. 20:44

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt.

edina33 # 2011.09.05. 20:40

Tisztelt ügyvéd Úr!
A napokba érdekes dolog történt:
Felakartam lépni facebookra mire kiírta h jelszavát megváltoztaták akkor gondoltam h fellépek gmailre és meg van oldva mert küld jelszóemlékeztetőt de gmail szintén ezt írta ki majd iwiw-el probálkoztam ahol a rendszer nem talált meg a rendszerbe és citromailen probálkoztam tovább ami kiirta h fiokja meg lett szüntetve.Közben a skype-om kijeletkezet és azóta se tudok fellépni mivel megváltoztatták a jelszót.a gmail helyre állítás után a fiokba történő változásokhoz kiadta a helyet h Anglia és az ip címet és h mikor történt...én előtte összevesztem a volt kedvesem mostani párjával aki a feltörésben jártás hisz a párjáét is feltörte már párszor .A yahoo-s fiokomba nem vettem észre semmit egészen a mai napig amikor is megnéztem ki mikor hol lépet fel és az elmúlt jó pár napba folyamatossan naponta többször is meglátogatta a fiokom.A lány hétfőn jött haza hétfőig angliai ip-t adott ki azóta pedig az a magyar várost ahol ő lakik.
Mit tehetek ilyenkor? Miért tehetek feljelentést?Csak levéltitok megsértéséért vagy esetleg ez már komolyabb h törölte a profilom és feltörte az összes oldalam?
A válasz előre is köszönöm

ObudaFan # 2011.09.05. 12:06

Igen, tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen. Elég, ha azt leírod, hogy ő ilyen információkhoz hozzájutott.

sendiel # 2011.09.05. 11:36

Szép napot!
Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
Válófélben vagyok a feleségemmel, aki minden eszközzel próbál lejáratni. Olyan információk birtokába jutott, amiket csakis a magánlevelezésemből deríthetett ki.
Gmail-es fiókom van, ahol visszakereshető az utolsó pár IP cím amiről beléptek, és köztük van olyan, amit én biztos nem használtam. (nincs gépem, mobilról érem el a levelezésem).
Ilyenkor mi a teendőm? Besétálok a legközelebbi rendőrségre, és ismeretlen tettes ellen teszek feljelentést, ahol megjelölőm őt, mint esetleges "elkövetőt"?
Mire hivatkozzak? Ők fogják kikérni a logolt IP-ket a szolgáltatótól, vagy nekem kell csatolni?

A segítséget előre is köszönöm!
Üdv,
sendiel

DROBIKA # 2011.05.18. 09:52

Jó Napot Kívánok mindenkinek!

Szeretném a hozzáértő véleményeteket kérni aki megtisztel vele az alábbi történetről.
Feleségemnek egy gazdálkodó szervezet,lakásszövetkezet írt egy iktatószámmal ellátott levelet.E levélből világosan kiderül,ki a feladó,ki a címzett.nincs feltüntetve az,hogy bárki is kapna ebből a levélből más is.A levél tartalma számtalan csúsztatást tartalmaz,de nem ez a lényeg.Döbbenten tapasztaltuk,hogy a feleségemnek írt levelet a lépcsőházban hónapokig kiplakátozta a közös képviselő egy üveges zárt szekrénybe.Kvázi közszemlére tette.Megvannak róla a fényképfelvételeim is.Kértem,hogy távolítsa el,de nem tette meg.
szeretném megkérdezni,hogy tegyek a feljelentést levéltitoksértés,visszaélés személyes adattal btk.tényállás miatt.Van itt 30-napos elévülési idő? A törvényben nem olvastam erről.
köszönöm a segítségeteket.

kea4 # 2011.04.09. 20:58

O-ren, nem értem. Ha valaki nekem ír levelet (sms-t), és egy perben ezt felhasználom, hol van itt levéltitok megsértése? Nekem írta, nem?

Üdv:
KEA.

o-ren ishii # 2011.04.07. 10:13

Most vettem észre, hogy annak ellenére, hogy én a meghallgatáson mondtam, hogy nem így van, az indoklásban az szerepel, hogy a készülék a magánvádlóé. Hogy ezt honnan szedte a titkár?

o-ren ishii # 2011.04.06. 06:40

Ja és persze bőven a 30 napos határidő után jelentett fel, de ez a bíróságunkat nem is érdekelte.

o-ren ishii # 2011.04.06. 06:39

Kedves Fórumozók!

Egy perben becsatoltam az ellenfél sms-eit (szükséges volt, mivel elég nagyokat hazudott, és csak így tudtam bizonyítani, hogy hazudik). Ő feljelentett levéltitok megsértéséért, ahol tárgyalás nélkül el is ítéltek. Azon rágódom most, hogy érdemes-e tárgyalást kérni, vagy csak azt érem el, hogy többszázezres költségeim lesznek a semmiért. Ami alapot adhat a tárgyalás kérésére az az, hogy a mobilkészülék, amelyet az ellenfél használt, munkahelyi eszköz volt (és munkahelyi pénzen küldözgetett nem a munkával kapcsolatos sms-eket), nekem pedig van jogköröm ellenőrizni a telefont. (Miért mindig annak van igaza a bíróságokon, aki hazudik?)

tibi72 # 2011.04.03. 08:27

Szépnapot!
Egy kérdésem volna tudomásomra jutott ami engem is érint. Egy intézmény (korház) olyan belsö szabályt hozot hogy minden beérkezö levelet felbontanak és átt nézik elolvasák még a kimondotan személynek névre szolo leveleket is. És már most jelentkeznek gondok belöle. Az lenne a kérdésem hogy hol tudok feljelentésel élni?? Én ugy gondolom hogy a megyei rendör kapitányságon a zöldszámán. Vagy hol???

Köszönöm elöre is!!

Timiii. # 2011.03.24. 18:38

Áhh értem. Nagyon szépen köszönöm.

huncut Inci # 2011.03.24. 15:25

Ezeket olvasva talán jobb is hogy én nem tudok e-mail fiókokat feltörni. Mert igy legalább ilyesmivel jogosan nem vádolhatnak mmeg.
Véleményem szerint a kiváncsiság minden embert hajt hogy miről beszélget a másik 2 ismerőse.
Persze megértem hogy nem a legszebb dolog mások leveleit olvasni. De hogy ez ekkora bűn. . . ezért is képesek egymást feljelenteni.

Vendeg :-) # 2011.03.23. 17:21

Amennyiben bizonyítékként csatolták, akkor is felhasználható.

Nehéz úgy véleményt alkotni v. megmondani vminek a jogszerű felhasználásáról dönteni, ha nincs elég infó hozzá. :)

Timiii. # 2011.03.22. 19:03

Nem nem. Nem a rendőrség fogalta le vagy akármi. Hanem a nővéremék kinyomttták a beszélgetéseket és elvitték.

Vendeg :-) # 2011.03.22. 16:19

Nem beszélhetünk levéltitok megsértéséről. A számítógép nem ok nélkül került a rendőrséghez (illetve szakértőhöz), az onnan kinyert adatok az eljárás során felhasználhatóak.

Timiii. # 2011.03.20. 21:21

elnézést azt akartam írni h levéltitok megsértése.

Timiii. # 2011.03.20. 21:20

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Nekem az a problémám van hogy : Feljelentettem édesapámat. Ami a lényeg ebben, hogy a határozat megjött miszerint : "a feljelentő számítógépén történt bszélgetéseinek naplófájljai alapján megállapítható...". A helyzet az az, hogy én órán hallottam erről, hogy a Rendőrség az ilyet fel sem használhatná, a másik dolog, hogy akkor ez magántitok megsértése?! Lehet rosszul gondolkozom, vagy tudom. Ezért kérném felvilágosítást. Előre is köszönöm.

akkormilegyen # 2011.02.09. 16:40

Természetesen igazad van, olvasgattam a magántitok megsértéséről.
Bíróságra nincs kedvem járni, de talán ha jogból kapna tőlem egy kis infót felhagy a dologgal.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:50

Rossz helyen keresgélsz. Szerintem magántitok jogosulatlan megismerése, (2) bekezdés szerinti fordulat.
De ez nem érdekes, a minősítés az ügyészség feladata, te csak tegyél feljelentést. Már ha akarsz.

akkormilegyen # 2011.02.09. 09:41

Csak sejtem, de nem vagyok benne biztos.
"Az adatkezelés céljának meg kell felelnie a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Avtv.) 5. §-ában ismertetett célhoz kötöttség elvének. E szerint személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet."

Ez a meghatározott cél, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése mit jelent a gyakorlatban?