levéltitok megsértése


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:27

Te is tudod, hogy jogsértő.

akkormilegyen # 2011.02.09. 08:38

Sziasztok!

Velem a következő eset történik éppen: rendes felmondással megszüntették a munkaviszonyomat, amivel nem értettem egyet, dehát ez van. A főnököm most lejárató hadjáratot indított ellenem. Felmondási időm alatt hozzáférést kért (és kapott)a céges e-mailemhez és az ott lévő magánlevelezésemet megosztja másokkal. Tudtommal a cég semmi olyat nem íratott velem alá, hogy magáncélra nem használhatom az e-mailt, az e-mail címem a nevem@cégnév.hu.
Jogos ez a magatartás a főnök részéről?

GNapocska # 2010.10.29. 21:23

Hmm..., közben nem kicsit olvastam vissza, hanem ezt a topikot teljesen, egész kikupálódtam a témában, köszönet minden régebbi hozzászólónak. Papali február 5-ei beírása alapján maradt egy kérdésem, mennyi a magántitok megsértésére vonatkozóan az elévülési idő?

GNapocska # 2010.10.29. 20:29

Kedves Fórumozók,

(kicsit) visszaolvasva láttam az enyémhez hasonló problémát, de nem igazán derült ki nekem, hogy mire számíthat az ember. Válóper kapcsán becsatoltam a volt férjem és az akkor szeretője (most már élettársa) közti emaileket abból az időből, amire a volt férjem azt állította a válóper kapcsán, hogy akkoriban nem is ismerte a hölgyet. Ehhez képest az emailekből kiderül, hogy nemcsak hogy ismerte, hanem nála is aludt. A volt férjem először a bíróságon letagadta, hogy köze lenne az emailekhez (szerinte azokat én írtam), majd most feljelentett levéltitok megsértéséért (legalábbis azt hiszem, azért, idézést még nem kaptam, csak harmadik személy említette, hogy tud a feljelentésről). Különösebben nem aggódom, de azért szívesen utánaolvasnék annak, hogy a témán belüli különböző tettek mely mozzanattól válnak bűncselekménnyé, hogy ha valaki ad tippet, hogy mely törvények a relevánsak, amelyekbe érdemes lehet belenézni, vagy hol írnak bármi érdemlegeset a témáról. (Jó-jó, tudom, google az én barátom, de mondjuk ha épp nincs időm túl sokat olvasni, akkor van-e valami olyan hely, ahol viszonylag célirányosan ez a téma.) Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.07. 08:11

A postán kérhetsz úgynevezett utánküldést, másrészt az sem rossz, ha a veled szerződésben állóknak mindig 8 napon belül bejelented a lakóhelyváltozást. (Erre sokszor maga a szerződés kötelez, egyébként meg a jóhiszemű, kölcsönös együttműködés elve.)

Mónik@ # 2010.10.07. 08:00

Sziasztok!
Segítségeteket kérem!
1x elköltöztem,ahol teljes 1 hónapig voltam(bejelentve is)
Elég sok helyen közöltem a változást,de ami még mindig oda megy levél vagy nem kapom meg,vagy már rég felbontva hozza el onnan a párom.,erre nincs valami törvény?Mert kicsit zavaró,hogy az ott lévő(férjem apukája) mindenről tudni akar.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Nyuszika7H # 2010.08.05. 17:09

sziasztok!

Az egyik online fájlcserélő oldal szabályzatában ez áll:

"A privát üzeneteketre nem vonatkozik a levéltitok védelme, tartalmát a küldő és fogadó felhasználón kívül az oldal üzembentartói is megismerhetik korlátozás nélkül."

Ha jól tudom, a levéltitok a privát üzenetekre is vonatkozik. Így van? [Igen/Nem] Mit lehet tenni ilyenkor?

Egyelőre még inkább nem írnám le az oldal címét, ha szabad, akkor majd leírom.

Csaba06 # 2010.08.04. 06:56

Tiszteletem,

feleségemmel válunk, külön élünk már több, mint 1 éve.
Volt egy notebookom, amit már nem használtam vagy fél éve, tegnap elővettem. Otthon levelezni akartam róla, bekapcsoltam az Outlook expresst, be akartam állítani egy fiókot. Ez mindegy is, amíg tettem-vettem, a szoftver automatikusan lehívott olyan levelezéseket, amik már korábban be voltak állítva. Többek között feleségem leveleit - korábban már használtam én is a fiókját, ő kért meg rá. Beleolvastam. Kiderült, hogy egy pszichológussal szakvéleményt hamisíttatott, csalásokat követett el - csak hogy a legerősebbeket említsem.

Kérdéseim:

  1. Tehetek-e feljelentést ezen levelekre való hivatkozással?
  2. Amennyiben nem teszek feljelentést, válhatok-e bűnpártolóvá? Hiszen tudomásom van egy bűncselekményről - pontosabban többről?
  3. Egyáltalán bizonyítékként használhatóak-e ezen levelek?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel
Cs.

szalaimark # 2010.08.03. 16:50

Értem, abba még tudsz segíteni, hogy hol találom meg pontosan a vonatkozó szabályokat? Köszönöm.


Sz. Mark

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 10:18

Polgári jogi jogsértés.

szalaimark # 2010.08.02. 23:00

Tudja esetleg valaki?


Sz. Mark

szalaimark # 2010.07.31. 23:58

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:
Az e-mail címem megjelenítettem egy nyilvános weboldalon, saját nevem feltüntetése nélkül, hogy mások levelet küldhessenek nekem. Kaptam is egy levelet, melyre válaszoltam, a válaszban természetesen már nevemet is feltüntettem. Ezt követően az illető e-mail címemet nevemmel együtt egy nyilvános weboldalon publikálta, melyre én engedélyt nem adtam, és természetesen nem is szeretném, hogy az ott megjelenjen. A kérdés az, hogy elkövetett-e ezzel az illető szabálysértést/bűncselekményt? Ha igen, szeretném rá felszólítani, hogy távolítsa el a tartalmat, úgyhogy ehhez kérlek mellékeljétek az érintett joszabály nevét (nem kell a teljes jogi szöveg, csak a törvény - paragrafus, hogy hivatkozni tudjak rá).

További kérdésem, hogy miben változtat a fentieken, ha az illető az én üzenetem egészét (módosítás és az engedélyem nélkül) szintén közzéteszi.

Előre is nagyon köszönöm!


Sz. Mark

miss # 2010.07.31. 06:54

Egy MSN-en folytatott magánbeszélgetés interneten való közzététele a másik fél engedélye nélkül minek minősül?

cat981 # 2010.06.22. 09:19

Pompadur: Te azt gondolod, hogy a "terved" precíz kidolgozásához kapsz itt jogászoktól jogi tanácsot?

Pompadur # 2010.06.22. 09:04

Tegyük fel, hogy:

* tudom egy ismerősöm mailfiókjának jelszavát
* belépek vele, és a levelezéseit továbbítom több ismerősének is egy levélben, kiadva azt, amit ő biztosan nem szeretne

Ez minek számít?
És ha feljelentést is tesz ismeretlen tettes ellen, a rendőrség hogyan deríti ki, hogy én voltam? Mondjuk mindezt egy kamerázatlan hotspot-os, ingyen wifi-s helyről teszem. Engem a felderítés és bizonyítás része is érdekel, illetve hol vannak esettanulmányok hasonló interneten elkövetett esetekről??

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 13:27

A regisztráláskor elfogadtad a felhasználói szerződést. Abban hogy állapodtatok meg az ilyen esetekre?

Hosszas # 2010.04.28. 12:10

Egy pár napja eltűntek a e-mail levelező rendszeremből a személyes leveleim. A szolgáltatás ingyenes, ezért a kérdésem az lenne, hogy mennyire vonható felelősségre a fiók üzemeltetője? A bejövő postaládában, de az elküldött levelek közt is voltak csatolmányok, melyek fontos személyes dokumentumokat tartalmaztak. További kérdés az, hogy fenn áll-e a személyes adataim eltulajdonításának veszélye, valamint , milyen módom bizonyítom be a levelek korábbi meglétét. Eléggé begurultam ezen. Lehetséges, hogy túlreagálom? Igazából ilyen esetekben melyik hatóság illetékes. Mondjuk Európai Fogyasztói Központ?
Előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.14. 10:20

Ezért kár lenne bűncselekmény gyanújába keveredni. Nem ezen múlik a gyermekek elhelyezése, hanem első sorban azon, hogy most kinél vannak.

Apuu # 2010.04.14. 07:58

Köszönöm a válaszod kbs!

..mit akarok vele bizonyítani?...

A házaságunk bontásában jelentős szerepet kapott egy harmadik fél akivel a feleségem folytatni szerette volna az életét. Az Ő anyagi és emberi támogatására alapozta, (és a gyermektartásdíjra tőlem) a gyermekeink jövőbeli gondozását, nevelését.

Abban a levélben ami hozzám került, írja le az alperes hogy ez a kapcsolata már megszűnt, de a tárgyalás végéig fent fogja tartani a látszatot, hogy még van kire számítani.

Persze rengeteg közvetett bizonyítékunk is van, de ennek ellenére Ő tagad a bíróságon. Egy egyértelmű bizonyítékkal le akarom zárni ezt a szálat, és végre pontot tenni a per végére.

A gyermekelhelyezesi per már két éve húzódik, és a döntésnél fontos tényező, hogy mennyire biztosítottak a szubjektív és az objektíív feltételek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.13. 22:00

Nem levéltitok megsértése, hanem magántitok jogosulatlan megismerése, és már akkor elkövették, amikor kifürkészték az üzeneteket és neked továbbították. Te pedig a felhasználással követnéd el.

Egyébként mit akarsz vele bizonyítani?

Apuu # 2010.04.13. 19:08

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy levéltitok megsértésének mínősül e, ha egy olyan levelet (emailt)használok fel a vállóperemben (felperes vagyok) amit nekem csak továbbítottak, de az alperes és egy 3.fél közt zajlot levélváltást tartalmaz?
A levél fontos informácókat tartalmaz a per kimenetelét nagy mértékben befolyásolhatja.
Köszönöm a választ előre is!

Apuu

laczkó # 2010.03.02. 17:52

Köszi prezso! Jó nagy pech, de nem egészen értem, attól, hogy az exem átadja neki, attól velem szemben miért nem sérti meg a levéltitokot? Én személyes dolgokat írtam bennük, olyanokat amik csak ránk tartoztak volna, és nem egy 3. személyre legyen az akárki is! Akkor nincs is eszközöm rá, hogy megszűnjön az ilyen eljárásuk?

prezso # 2010.03.02. 15:09

laczkó: ha az exed önszántából adta oda a levelet az apjának, akkor nem sokat tehetsz. Csak annyit, hogy nem írsz többet az exednek, vagy ha igen, és arra az apja válaszol, akkor úgy teszel, mintha nem kaptál volna választ.

laczkó # 2010.03.01. 20:28

Ha írok egy emailt az exemnek, és arra az apja ír választ (immár sokadszorra), akkor megtörtént a levéltitok megsértése vagy sem? És ha igen, akkor kinek az oldaláról? Az exéről mert az emailemet az apja tudomására hozta vagy az apjáéról, mert elolvasta, mert ,mondjuk odaadta neki az exem (ez történt egyébként), holott láthatta a címzett részen, hogy nem neki szól?

Köszi

Papali # 2010.02.07. 10:36

KÖszi KBS!

Csak azt nem értem, miért 300/c? Nem feltörtem a jelszót, hanem tudtam, én állítottam be a fiók létrehozásakor. Meg aztán én azt gondolnám, hogy a rendszer az a szervert jelenti és nem az emailfiókot. És én célzatosan léptem be, tudtam mit keresek, miért teszem, a 300/c meg nem célzatos. (Most csak próbálkozom, egész éjjel a neten keresgéltem, onnan a "tudásom"). Az számít, hogy csak ezzel a módszerrel tudtam olyan bizonyítékot szerezni (ezért léptem be, de csak egyetlen egyszer, se előtte, se utána!), amivel igen nagy károsodástól óvtam meg magam egy peres eljárásban? Amúgy te vállalsz ilyen ügyeket? (Remélem szabad ilyet kérdezni itt, mert valaki téged javasolt). Üdv